Görüş Bildir
Haberler
Türkiye, Buğday İthalatında Çin'i Bile Geride Bırakarak Dünya Rekoru Kırdı

etiket Türkiye, Buğday İthalatında Çin'i Bile Geride Bırakarak Dünya Rekoru Kırdı

Geçen yıl 9 milyon 750 bin ton buğday ithal ederek karşılığında 2 milyar 365 milyon dolar ödeyen Türkiye yeni bir rekora imza attı. Bu buğday ithalatıyla dünyanın en büyük gıda ithalatçısı Çin'i bile geride bırakmayı başarmış olduk.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sözcü'den Nuray Tarhan'ın haberine göre CHP Genel Başkanı Tarım Politikalarından Sorumlu Başdanışmanı Orhan Sarıbalanavatanı ülkemiz olan buğdaya AKP döneminde 72 milyon ton ithalata karşılık 19 milyar dolar ödendiğini belirterek, “Özellikle son 2 yıldır Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde, üretilen buğdayın yarısına yakını ithal edildi. Her yıl ortalama 10 milyon ton buğday aldık. 2019'da ürettiğimiz buğdayın yüzde 52'si, 2020'de ise yüzde 48'i oranında ithalat yaparak ikinci kez tarihe geçtik” dedi.

Domatesi kota ile satabildiğimiz Rusya'dan ithal edilen buğdayın yüzde 67'sini aldığımızı kaydeden Sarıbal, şunları söyledi:

“Geçen yıl 9 milyon 750 bin ton ithal buğdayın 6.5 milyon tonunu Rusya'dan, 1 milyon tonunu Ukrayna'dan, 550 bin tonunu Kanada'dan, 400 bin tonunu Meksika'dan ve 300 bin tonunu da Litvanya'dan aldık. Dünyanın bir ucundaki Meksika'dan bile buğday alırken, üretimimiz 2003 yılından beri yerinde sayıyor. AKP döneminde yıllık ürettiğimiz buğday miktarı ortalama 20.2 milyon ton oldu.”

Yerli üreticiye daha düşük fiyat

Yerli üreticiye daha düşük fiyat

Bu yıl üreticiye ton başına 1.650 lira fiyat verilirken dışarıdan 2 bin 200 ile 2 bin 400 lira arasında değişen fiyatlarla buğday ithal edildiğini vurgulayan Sarıbal, “Üstelik 2017 yılında yüzde 130 olan buğday gümrük vergisi 2020 sonunda sıfırlandı. AKP'nin çiftçiyi görmezden gelen politikaları devam ettiği için bu yıl da ithalat rekorları kırılması sürpriz olmaz” diye konuştu.

1.4 milyar nüfuslu Çin'i geride bıraktık

1.4 milyar nüfuslu Çin'i geride bıraktık

Trademap geçici verilerine göre Türkiye, geçen yıl 9 milyon 750 bin tonluk buğday ithalatıyla, dünyanın en büyük gıda ithalatçısı Çin'i bile geride bıraktı. 

Çin 8 milyon 380 bin tonluk buğday ithal ederken, Türkiye Brezilya, Japonya, Güney Kore gibi nüfusu yüksek ülkeleri de geçmeyi başardı.

2019'da tarım ithalatında dünya ve Cumhuriyet dönemi rekoru kırdığımızı hatırlatan Orhan Sarıbal, “Pandemiye rağmen AKP, dünya rekorunu 2020'de egale etti” dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
196
74
28
22
21
13
6
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
melih baykurt

Ay'da yetiştireceğiz buğdayı ondan şimdi üretmiyorlar yoksa tüm dünyayı hayran ederdik buğdayımıza.

Ceyhun Sarı

Ben Türkiyenin uzay programını sonuna kadar destekliyorum. 550 kişilik bir mekik 🚀 tüm meclis içinde doğru marsa. Koloni kursunlar amk gelmesinler bi daha. B... Devamını Gör

rans

Bakalım trollerin savunması ne olacak gelirler birazdan dünyada böyle yok şöyle diye masal anlatmaya .

engin demirdağ

Trol değilim ama trol biri bu durumu çok rahat ve mantıklı bir şekilde savunabilir :D

Halil Değerli

İlkokuldayken bize "Konya Buğday Ambarıdır" diye öğrettiler.... ...... Şimdi "Konya Oy Ambarına " dönüştü.... ..... 🤪😡😠