Görüş Bildir
Haberler
Turist Sayısı Azaldı, Gelirler Düştü: Kapalıçarşı Esnafı Karadağ'a Taşınıyor

Turist Sayısı Azaldı, Gelirler Düştü: Kapalıçarşı Esnafı Karadağ'a Taşınıyor

Emre Ordu
28.08.2018 - 00:45 Son Güncelleme: 28.08.2018 - 12:27

Kapalıçarşı Esnafları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan Fırat, tarihi çarşıyı günlük ziyaret eden turist sayısının son 2 yılda 500 binden 100-150 binlere gerilediğini söyledi. Fırat, gelirlerinin azalmasıyla dükkanını kapatan çok sayıda esnafın Karadağ'ın turistik kenti Budva'ya taşındığını aktardı.

Dünya'dan Barış Sedef'in haberine göre, özellikle turist sayısındaki düşüşün bazı esnafları farklı pazar arayışlarına yönledirdiğine dikkat çeken Fırat, “Burada faaliyet gösteren esnafın bir bölümü Karadağ’ın önemli turistik merkezleri içerisinde yer alan Budva’ya gitti. Bölgeye eylül sonuna kadar 730 irili ufaklı turist gemisi geliyor. Kemer, İzmir ve Kuşadası’nda faaliyet gösteren bazı esnafın da Budva’ya gittiğini görüyoruz. Çarşıdan büyük esnaf olarak 20’nin üzerinde dükkanda Budva’ya gidenler içerisinde küçük ölçeklileri de katarsak bu sayı 40’a yaklaşır” şeklinde konuştu.

"Dünyaya mâl olmuş dükkanların kapanması kaliteyi düşürüyor"

"Dünyaya mâl olmuş dükkanların kapanması kaliteyi düşürüyor"

Kapanan ve el değiştiren dükkanların yerine gıda alanında faaliyet gösteren dükkanların açıldığına değinen Fırat, “Kapalıçarşı serbest piyasanın önemli merkezleri arasında yer alıyor. Dünyaya mal olmuş bazı dükkanların kapanması kalite anlamında da düşüşü ardından getiriyor” diye konuştu.

"Kruvaziyerlerin azalması gidişleri hızlandırdı"

"Kruvaziyerlerin azalması gidişleri hızlandırdı"

Alternatif pazar arayışlarında etkili olan diğer bir unsurun turist gemilerindeki azalma olduğunu kaydeden Fırat, şöyle konuştu: 

“Eskiden Karaköy bölgesine ciddi bir kruvaziyer gemi akışı vardı. Bunun azalması bizi de olumsuz yönde etkiledi. Buraya gelen turistleri otobüslerle alıp çarşıda gezdiriyorduk. Gelen gemilerdeki turistlerin yüzde 50’sine bu şekilde ulaşabiliyorduk. Şu anda bu geliri elde edemiyoruz. Bununla ilgili bir çalışma yapılması gerektiğini düşünüyoruz”

Öte yandan turizm sezonun güney bölgelerde kısmen iyi geçtiğine dikkat çeken Fırat, sezonun ortasında olmalarına rağmen çarşı esnafı olarak gidişattan memnun olmadıklarını ve her geçen yıl çarşının kan kaybettiğini söyledi.

"Sene başından bu yana 70 dükkan el değiştirdi"

"Sene başından bu yana 70 dükkan el değiştirdi"

Kur bazlı artışlardan dolayı yıl başından beri 70 dolayında dükkanın el değiştirdiğini kaydeden Başkan Fırat, “Bu dükkanların önemli bir kısmı merkezi yerler üzerinde yer alan kuyumcu, tekstilci ve turistik eşya satan dükkanlardan oluşuyor. Mevcut dükkanların kiraları dolar ve altından alınıyordu. Altın ve dolar üzerinden kira alınması burada faaliyet gösteren esnafın zorda kalmasına neden oldu ve el değiştirmeler hız kazandı” dedi.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
177
63
55
36
19
18
14
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Aslan

Valla hiç üzülemeyeceğim, Kapalıçarşının o leş esnafı umrumda değil, daha beter olun.

Pasif Kullanıcı

Neden?Götünü yaladığınız Araplar nerede?Bir Antalya,bir de İstanbul esnaflarına hiç üzülmüyorum.Kimci olduğunuz belli zaten,hakettiğinizi yaşıyorsunuz.

Muhammet Balli

ne alaka amk kulaktan dolma bilgilerle aptal aptal yorumlar yaziyorsunuz

ufukdiyoki

Memnun değilseniz kapatın. Tarımda çalışacak işçi bulunamıyor. Gelin yevmiye ile çalışın.