Görüş Bildir
Haberler
Tartışma YSK'ya Taşındı: Erdoğan 3. Kez Aday Olabilir mi?

Tartışma YSK'ya Taşındı: Erdoğan 3. Kez Aday Olabilir mi?

Liberal Demokrat Parti (LDP) eski Genel Başkanı Cem Toker, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 3. kez aday olup olamayacağı ile ilgili Yüksek Seçim Kurulu'na LDP'nin sorduğu soruyu paylaştı. Toker, 'Bakalım ne yanıt gelecek…' diye de ekledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın 2023 seçimlerinde aday olacağını açıklamasının ardından 3. kez aday olup olamayacağına ilişkin tartışmalar yeniden alevlendi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın 2023 seçimlerinde aday olacağını açıklamasının ardından 3. kez aday olup olamayacağına ilişkin tartışmalar yeniden alevlendi.

Aralarında hukukçuların da olduğu pek çok kişi, 'bir kimsenin en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebileceği' hükmünün yer aldığı Anayasa'nın 101. maddesini işaret ederek Erdoğan'ın 2023'te aday olamayacağını öne sürüyor.

İktidar kanadı ise Erdoğan'ın 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde sadece bir kere seçildiği için adaylığının önünde bir engel bulunmadığını savunuyor. 

Bu tartışmalar sürerken LDP, Erdoğan'ın 3. kez aday olup olamayacağını Yüksek Seçim Kurulu'na yazılı olarak sordu.

Soruyu eski LDP Genel Başkanı Toker, Twitter'dan paylaştı. 👇

LDP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Kulaksız imzalı yazıda şu ifadeler yer alıyor:

'1. Mevcut Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 2023 yılında yapılacak Cumhurbaşkanlığı Seçiminde aday olacağını 09 Haziran 2022 tarihinde kamuoyuna açıklamıştır. 

2. Mevcut Cumhurbaşkanı, iki dönemden beri Cumhurbaşkanlığı görevindedir. 

3. Anayasanın 101. Maddesi '...Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kişi en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir...' şeklinde hüküm içermektedir. 

4. Anayasanın 116. Maddesi de '....Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde. Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir...' Hükmünü ortaya koyarken Cumhurbaşkanı seçilebilmenin diğer koşullarını da belirlemişti.

Sonuç ve istem:

Anayasanın açık hükümlerine göre, mevcut cumhurbaşkanının üçüncü defa adaylığı için hangi koşulların gerçekleşmesi gerektiği hakkında Yüksek Seçim Kurulu'nun görüşünün tarafımızla paylaşılmasını arz ve talep ederiz.' 

Ayrıca bakınız 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
73
22
18
8
6
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Bozkurt

Aday olamayacağını AKP'li vekiller bile biliyor. Devlet Bahçeli daha yakın zamanda Erdoğan'ı aday yapmak için anayasal olarak çalışma yapacaklarını dile geti... Devamını Gör

WantonNovelSMYRNA

Soru sorulan YSK : Erdoğan' a sorup hemen cevap vereceğiz. A(k)z bekleteceğiz lütfen hattan ayrılmayın...!

rhothomir16

Bir yasa ile hallederler azizim. Kimsenin anayasayı düşündüğünü düşünmüyorum zaten.