Görüş Bildir
Haberler
Sıradan Hayatların Sıradan Öykülerini En İyi Şekilde Anlatan İskandinav Sinemasının 13 Etkileyici Filmi

Sıradan Hayatların Sıradan Öykülerini En İyi Şekilde Anlatan İskandinav Sinemasının 13 Etkileyici Filmi

Dale Cooper
25.02.2021 - 14:00

İskadinav filmleri gerek atmosferi gerek hikâyeleri ve gerekse manzaralarıyla gündelik hayat hikâyelerini en estetik şekilde karşımıza çıkan yapımların başında geliyor. İskandinav Sineması sizi bir kez etkisi altına aldıysa bu coğrafyanın hikâyelerinden vazgeçmek mümkün değil.

Sıradan hayatların sıradan öykülerini en iyi şekilde anlatan İskandinav Sinemasının etkileyici filmlerini sizler için derledik. 😉

Film açıklamaları beyazperde.com ve sinemalar.com'dan alınmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Festen (1998)

1. Festen (1998)

Festen - IMDb 8.0

'Şölen' babalarının 60. doğum gününü kutlayan varlıklı bir ailenin kutlama yemeği sırasında yaşadıklarını anlatır. Tüm sıradanlığıyla devam eden doğum günü yemeği, ailenin erkek çocuğu Christian'ın söz hakkı alıp konuşmaya başlamasıyla şok edici bir havaya bürünür. Christian küçük bir çocukken, babası Helge'nin kendisine ve yakın zamanda intihar eden ikiz kız kardeşi Linda'ya cinsel tacizlerde bulunduğunu anlatır. Bu şok edici konuşma üzerine ortam gerilir fakat konuklar bu hikayeyi inandırıcı bulmaz. Ancak ölen kız kardeşin ardında bıraktığı veda mektubu tam da o esnada bulunur ve bu mektup doğum günü şölenini alt üst edecek niteliktedir.

2. Salmer fra kjøkkenet (2003)

2. Salmer fra kjøkkenet (2003)

Salmer fra kjøkkenet - IMDb 7.3

Bukowski uyarlaması olarak karşımıza gelen film, bir gözlem üzerine dayalı. Filmde yaşlı bir kişi olan Isak’ın evine konuk oluyoruz. Burada amaç bir tür araştırmaya katkıda bulunmaktır. Bir araştırma şirketi, Norveç’in kırsal bölgelerine araştırmacılar göndererek bekar erkeklerin mutfak alışkanlıklarını gözlemlemek ister. Folke de, çiftliğinde tek başına yaşayan yaşlı Isak’ı gözlemlemek üzere onun mutfağına yerleşir. Kurallara göre gözlemci ile denek arasında hiç bir diyalog olmamalıdır. Zamanla sürekli kendini gözetleyen birinin varlığından sıkılan Isak, sıkıntısını belli etmekten çekinmez. Fakat sessiz bir rutinin içinde aynı çatıyı paylaşan bu iki insanın arasında, zamanla hoş bir diyalog gelişmeye başlar.

3. Arven (2003)

3. Arven (2003)

Arven - IMDb 7.3

Per Fly'ın yönettiği 2003 yapımı Arven, babasının ölümü akabinde aile işini devralması beklenen genç bir adamın, bireysel umutları ile görev duygusu arasında kalışını anlatıyor.

4. Efter brylluppet (2006)

4. Efter brylluppet (2006)

Efter brylluppet - IMDb 7.7

After the Wedding, işletmecisi olduğu yetimhane için bağışçı bulmaya çalışan genç bir kadının hikayesini konu ediyor. Genç bir kadın olan Isabel, yıllar önce birçok şeyi ardından bırakarak Hindistan’a yerleşir. Isabel burada bir yetimhanenin işletmesine yardım eder. Hayatını adadığı yetimhanenin koşullarını iyileştirmeye çalışan genç kadının yetimhaneyi ayakta tutabilmek için acil paraya ihtiyacı vardır. Parayı bulmak için New York’a giden Isabel, burada hayatının değişmesine neden olacak olan Theresa ile tanışır. Theresa, zengin, başarılı bir iş kadını, eş ve iyi bir annedir. Yetimhaneye bağış yapmaya hazır olan Theresa’nın küçük bir isteği vardır. Genç anne hafta sonu evlenecek olan kızının düğününe Isabel’in de gelmesini ister. Bu düğün sadece Isabel’in değil onunla beraber birçok kişinin de hayatının değişmesine neden olur.

5. Melancholia (2011)

5. Melancholia (2011)

Melancholia - IMDb 7.2

Yeni evlenen çift Justin ve Micheal evliliklerini Justine'nin ablası Claire'nın malikanesinde, görkemli bir davet ile kutlarlar. Fakat bu iki kız kardeş yapı itibariyle birbirlerine ters karakterdedirler. Justine depresyona, drama ve melankoliye yakın ve yatkın bir kadınken, Claire kız kardeşine göre daha normal olan taraftır. Justine'nin düğün gününde ise ailede herkesin kendine has arızları bir bir ortaya çıkmaya başlar.

Tam da bu kutlama esnasında Melankolia adlı bir gezegen, şimdiye kadar güneşin arkasında saklı kaldığı yörüngeden çıkarak dünyaya doğru gelmektedir. Şimdi herkesin kıyameti kendisine göredir...

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Hævnen (2010)

6. Hævnen (2010)

Hævnen - IMDb 7.6

Anton, Danimarka'nın refah düzeyi yüksek şehirlerinden birinde oturan ve Afrikalı göçmenlere evsahipliği yaptığı işine trenle gidip gelen bir doktordur. Bu birbirinden son derece farklı iki dünya arasında sıkışan Anton ve ailesi, kendilerini intikamla bağışlama arasında seçimi zor bir ikilemde, anlaşmazlıklarla dolu zıt kavramlarlarla karşı karşıyayken bulurlar.

İki çocuk sahibi Anton ve Marianne çifti boşanma arifesinde ayrı yaşıyorlardır. En büyük oğulları olan Elias, okuduğu okulda serseriler tarafından rahatsız ediliyordur. Babasıyla birlikte Londra'dan buraya taşınan yeni çocuk Christian Elias'ı bu durumdan koruyacaktır. Annesi kanserden ölen Christian ise halen bu acının üzüntüsünü yaşamaktadır.

7. Elsker dig for evigt (2002)

7. Elsker dig for evigt (2002)

Elsker dig for evigt - IMDb 7.5

Cecilie ve Joachim genç ve âşıktırlar. Yakında evleneceklerdir ve önlerinde koca bir hayat vardır. Ama işler ters gider ve birdenbire her şey tepetaklak olur. İşler sadece Cecilie ve Joachim için değil; üç çocuk sahibi, mutlu bir evlilik yaşayan, otuzlu yaşlarının sonlarındaki Marie ve Niels için de değişir. Evlilikleri, Niels Cecilie’ye sırılsıklam âşık olunca ciddi şekilde sınanır. Acaba Niels ve Cecilie, aşkları için her şeyden vazgeçmeye hazır mıdırlar? Kesin olan tek şey vardır: Bir daha hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır.

8. Kapringen (2012)

8. Kapringen (2012)

Kapringen - IMDb 7.2

MV Rozen kargo gemisi varacağı limana doğru seyir halindeyken Hint Okyanusu'nda Somalili korsanlar tarafından kaçırılır. Aşçı Mikkel ve makinist Jan'ın da içinde olduğu gemi mürettebattı esir alınır. Bu seyir her biri için bir ölüm-kalım savaşına dönüşecektir. Zira Somalili korsanlar, armatörün CEO'sundan milyon dolarlarca fisye isterler... Yönetmenliğini ve senaristliğini Tobias Lindholm'un üstlendiği fimin başrollerinde Pilou Asbæk, Søren Malling, Dar Salim ve Roland Møller yer alıyor.

9. Kongen av Bastøy (2010)

9. Kongen av Bastøy (2010)

Kongen av Bastøy - IMDb 7.5

Yaşanmış bir hikayeden uyarlanan film, Norveç'in Bostoy adasındaki ıslahevinde geçiyor. Reşit olmayan, genç suçluların tutulduğu bu hapishanede müdür ve gardiyanlar sadistlik derecesinde oğlan çocuklarına işkence yapmakta, onları ucuz iş gücü niyetiyle kullanmaktadırlar. Fakat 17 yaşındaki Erling'in bu işkence dolu delikte köle olmaya hiç niyeti yoktur. Kaçmak için elinden geleni ardına koymaz ve baskılara karşı genç mahkumlar arasında isyan çıkartmayı başarır.

10. Adams æbler (2005)

10. Adams æbler (2005)

Adams æbler - IMDb 7.8

Hapisten yeni çıkan neo-nazi Adam, topluma hizmet etmek üzere papaz Ivan'ın yanına gönderilir. Ivan ona kilisenin önündeki elma ağacının meyveleriyle bir elmalı kek pişirme görevi verir. Bu arada elmalar kuşların, solucanların ve şimşeklerin saldırısına uğrar. Ivan, Şeytan tarafından sınandıklarına inanır. Adam ise Tanrı tarafından sınandıklarını düşünmektedir, çünkü belki de kötülük diye bir şey yoktur. İyi ile kötü çatışmasına ciddi biçimde eğilen bu absürd ve çarpık kara komedi, Çaylak Kasaplar'ın yönetmeni, Mifune, Açık Kalpler ve Kral Yaşıyor gibi Dogme filmlerinin yazarı Anders Thomas Jensen'in son filmi. Adem'in Elmaları aynı zamanda Danimarka'nın En İyi Yabancı Film kategorisindeki Oscar adayıydı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Vi är bäst! (2013)

11. Vi är bäst! (2013)

Vi är bäst! - IMDb 7.2

Punk müziğin asi ruhu ve ergenliğin yaşattığı karışık duygular, o yaşlarda olan herkes için ayrı bir anlam taşır. İşte 1980'lerde Stockholm'de yaşayan Bobo, Klara ve Hedvig adlı 3 arkadaş da dönemin havasıyla birlikte bu isyankar dünya görüşüne de sahiptirler. Garipsenen, tuhaf görünen ama bir yandan da cesur ve sert olabilen bu üç kafadar, küçük yaşlarına rağmen büyük zorluklara göğüs germişlerdir. Hayatlarının güçlüğüyle isyanlarını canlı tutan bu üçlü, herkesin 'Punk öldü' dediği dönemde bu düşünceyi reddederek bir punk grubu kurarlar. İşin ilginç yanı bu grupta enstrüman çalan kimse de yoktur.

12. Oslo, 31. august (2011)

12. Oslo, 31. august (2011)

Oslo, 31. august - IMDb 7.6

Cannes'da galası yapılan ve yönetmen Joachim Trier'in varoluşçu felsefesini gözler önüne seren Oslo, 31 Ağustos, melankoli ve yalnızlık içerisinde hayatı yitip giden zeki, alımlı ve maddi gücü yerinde bir adam olan Anders'in izinde bir film. Şehir dışında bir uyuşturucu rehabilitasyonuna katılan Anders, yakın zamanda bu sağlık merkezinden ayrılacak ve tekrar şehir hayatına geri dönecektir. Şehre daha çabuk uyum sağlayabilmesi için iş görüşmesine gitmek üzere klinikten ayrılan Anders, istim üzerinde geçen klinik yaşamından sonra şehrin başıboşluğunda gezmeye başlar ve uzun bir süredir görmediği insanlar ile buluşur. Tüm gün ve gece boyunca geçmiş hatalarının hayaletleriyle umudun yardımı ile savaşmaya çalışır.

13. Fucking Åmål (1998)

13. Fucking Åmål (1998)

Fucking Åmål - IMDb 7.5

Agnes ve Elin, İsveç’te Åmål isimli küçük kasabada yaşayan iki genç kızdır. Rahat, sempatik ve popüler bir kız olan Elin’in aksine depresif Agnes’in pek arkadaşı yoktur. Gizliden gizliye Elin’den hoşlanan Agnes bunu ifade etmenin bir yolunu bulamadıkça daha da mutsuz olmakta ve içine kapanmaktadır.

Agnes’in durumundan endişelenen ailesi 16. yaş gününü kutlamak için parti düzenlerler. Başka bir partiye gitmemek için Agnes’in partisine gelen Elin ile Agnes arasında arkadaşlıktan daha farklı bir ilişki başlayacaktır.

Lezbiyenlik ve arkadaşlık üzerine naif bir film olan Sev Beni, İsveçli yönetmen Lukas Moodysson’a Berlin Film Festivali’nde de ödül getirdi.

Önerileri aldık. Peki izlerken ne yiyeceğiz? Sen de film - dizi keyfini Ruffles ile taçlandır, ekran başında olduğun her andan keyif al.

Önerileri aldık. Peki izlerken ne yiyeceğiz? Sen de film - dizi keyfini Ruffles ile taçlandır, ekran başında olduğun her andan keyif al.

Aç bi’ film Ruffles’la dalgana bak!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
3
1
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın