Görüş Bildir
Haberler
TV
Sinema Tarihindeki En Korkutucu 20 Canavar

Sinema Tarihindeki En Korkutucu 20 Canavar

Erdal Ceylan
31.01.2014 - 04:35 Son Güncelleme: 31.01.2014 - 05:58

Sinema tarihinde oldukça fazla kötü karakter, canavar/yaratık bulunuyor bildiğiniz üzere. Klasik metafizik korku filmleri haricindeki bu yaratıklar, dönemlerine göre oldukça başarılı teknikler kullanılarak ortaya çıkarılmış. Hem yaptıkları, hem de görünümleriyle korkutucu olan canavarlardan 20 tanesini sizin için seçip, kısa kısa açıklamaya çalıştım. Bazıları duygusal fakat tehlikeli, bazıları korkunç ve tehlikeli, bazıları hem duygusal hem tehlikeli, bazıları sadece korkunç.

İşte sinema tarihinin en korkutucu 20 canavarı...

İçeriğin Devamı Aşağıda

20. Pinhead

20. Pinhead

Hallraiser serisinin iğne saplı kafası olan ilginç karakteri, 1. Dünya Savaşı sırasında çözdüğü bir puzzle ile sınırsız acının yani cehennemin kapısı açılan Pinhead, kendinden sonra bu puzzle'ı çözenlere de bu acıları yaşatmaktadır. Beyaz kafasındaki çiviler, dikiş atılmış kötü bir görüntüsü olan karakterimiz diğer hayatları da kendi yöntemleriyle mahvetmek amacı gütmektedir.

19. The Baby in Eraserhead

19. The Baby in Eraserhead

77 yapımı Heraserhead isimli filmin yaratık bebeği, dönemine göre oldukça korkutucu görünüyor. Ki sadece dönemine göre değil, bugün bile korkutucu göründüğünü söylemek münkün. Yaratık olmasının dışında bebek kimliğini de es geçmeyip, bebek masumiyetiyle ağlayan, ince boyunlu bir canlı. Film Mary tarafından doğurulan bu bebek ve sonrasında terk ettiği Henry Spencer'ın yaşadıklarını anlatıyor. Kaotik, karanlık ve sürreal bir ortamda kurban olarak sunulan Henry'nin yaşadıklarını izlemek gerçekten yaratık bebek kadar etkileyici. Charles Bukowski'nin şu ana kadar izlediğim en iyi film dediği bu filmin yaratık bebeği listede olmayı hakediyor.

18. The T-Rex

18. The T-Rex

Fosilleşmiş bir sivrisinekten çıkarılan dinazor kanı, bilimadamlarına DNA ile yeniden dinazor yaratma imkanı verir. Dr. Hammond, bu DNA'dan yola çıkarak genetik olarak dinazorlar geliştirir ve bu türlerden oluşan bir dinazor bahçesi açar. Çeşit çeşit dinazorların sergilendiği bu bahçeden dinazor embriyolarını elde etmek isteyen biri güvenlik sistemini devre dışı bırakınca, dinazorlar serbest kalır ve şehir dinazor istilasına uğrar. İşte bu dinazorlardan en önemlisi T-rex'tir. Kükreyişi izleyenlerin hafızalarına kazınmıştır.

17. Freddy Krueger

17. Freddy Krueger

Freddy Krueger, 20 tane çocuğu çalıştığı fabrikada öldürüyor. Bunun üzerine mahalleliler toplanarak, Krueger'i yakarak öldürüyor. Yalnız şöyle bir sıkıntı var ki, kemikleri usulüne göre gömemiyorlar ve Krueger bu sefer kendisini yakanların çocukları için geri dönüyor. Yeşil kırmızı çizgili kazak modasını başlatan esprili ve psikopat. Kurbanının kulağına sesleri abartılı şekilde yükselten bir alet koyup, yüzlerce çiviyi yüksek bir yerden metal platforma bırakan, tırnaklarıyla çıkarttığı sesler yüzünden kurbanlarında ve izleyenlerde kötü bir izlenim bırakan fakat kurbanlarını öldürürken espri yapmayı, güldürmeyi de ihmal etmeyen bir kişilik. Öldürmek için genellikle özel üretim jiletli bir eldiven kullanıyor.

16. King Kong

16. King Kong

King Kong filmine ismini veren bu yaratık, ıssız bir adaya gelen Carl Denham yönetimindeki film ekibi yerlilerce düzenlenen garip bir kurban törenine şahit olur ve engellemek için mücadele eder. Filmin sarışın başrol oyuncusu Ann Darrow'u gözlerine kestiren yerliler, kampı basıp kadını kaçırır. Ann'ı zincire vurup, tanrı diye tapındıkları King Kong'a kurban olarak ikram ederler. Fakat King Kong Ann'a aşık olmuştur. King Kong'un aşkına anlam veremeyen Ann ve ekibi onu etkisiz hale getirip Broadway şovunda kullanmak için gemiyle New York'a götürür. Adadaki sakinliği şehirde devam etmeyen fakat aşkından da vazgeçmeyen King Kong, şehri birbirine katar. Aşkı ise hiçbir zaman bitmez.

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. The Creeper

15. The Creeper

Jeepers Creepers filminin yaratığı The Creeper, tarih öncesinden kalma ve etobur bir yaratıktır, 23 yılda bir 23 gün beslenmektedir. Kanatları olan ve kurbanlarını eski bir kilisenin gizli bölmesine atan Creeper'ın ağına beslenmesinin 22. gününde ağına 2 kardeş takılmıştır. İki kardeş kilisenin kenarındaki borunun nereye indiğini merak etmiştir, erkek olan içeriye girince şok edici bir manzarayla karşılaşır. Creeper ise 2 kardeş de dahil, çevredeki herkesi vahşice katletmektedir.

14. The Thing in the Crate

14. The Thing in the Crate

Creepshpw filmi, alacakaranlık kuşağı tadında beş hikayeden oluşuyor. Stephen King tarafından yazılan, George a Romero tarafından yönetilen filmin yaratığı, zombi ve korku filmlerinin gediklileri Romero ve King işbirliğiyle ortaya çıkması sebebiyle dönemine göre oldukça korkutucu görünüyor. Zombi, doğa üstü güçler, hayatta kalma uğraşlarını harmanlayan filmde yaratığa 3. hikayede rastlıyoruz. Kasa Üniversitesi'nin bodrum katındaki sandığın kenarına parasını düşüren Prof. Dexter, sandığı açınca canavarla karşılaşır ve canavar Dexter'a saldırır. Kaçmayı başarıp en yakın arkadaşının yanına giden Dexter, Prof. Henry'e durumu anlatır. Henry ise geçimsiz eşinden kurtulmak için canavardan yardım bekleyecektir.

13. Pale Man

13. Pale Man

El laborinto del fauno filmindeki Pale man, çocukları yiyen yamyam bir yaratıktır. Yemeklerle dolu bir masanın başında yarı uyku halinde oturur ve masadan bir şey yenmediği sürece sıkıntı yoktur. Masadan bir şeyler yendiğinde ise yaratık dürtüleri baş gösterir. Gözleri kafasında değil, ellerindedir. Pan'ın labirenti türkçe çevirisiyle karşımıza gelen film, küçük bir kızın İspanya iç savaşında yüzbaşı olan babasının yanına taşınması ve arka bahçedeki labirente girip Pan ile tanışmasıyle başlar.

12. Gill-man

12. Gill-man

Jack Arnold'un önemli filmelerinden, The Creature from to Black Lagoon, Amazon Nehri boyunca fosil arayan bilimsel keşif ekibi efsanevi Black Lagoon'daki tarih öncesi devre ait Gill-man'i keşfeder. Kaşifler yaratığı yakalarlar fakat Gill-man kaçmayı başarır. Daha sonra yaratık aşık olduğu keşif üyesi Kay'i kaçırmak için geri dönecektir.

11. The Psychomatic Offspring

11. The Psychomatic Offspring

Frank Carveth’in eski eşi Nola, sıradışı bir psikoloğun özel hastanesinde terapi görmektedir. Bu sıradışı psikolog Dr. Hal Raglan (efsanevi aktör Oliver Reed), “psychoplasmics” adını verdiği kendi geliştirdiği bir teknikle çalışmaktadır. Psychoplasmics terapisi altında duygularını dışa vuran hastalar, bu dışavurumları sonucunda fiziksel değişimler de yaşayabilmektedirler. Frank Carveth’in küçük kızı, annesiyle geçirdiği bir haftasonundan sonra babasının evine sırtında yaralarla dönünce Frank Carveth deliye döner ve olaydan Dr. Hal Raglan’i sorumlu tutar. Kısa bir süre sonra Nola’nın annesi, kimliği belirsiz vahşi küçük bir çocuk tarafından hunharca öldürülür. Filmin yaratıkları da mutant giyimli birkaç çocuktur, oldukça vahşi, kanlı cinayetler işlemektedirler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Mr. Hyde

10. Mr. Hyde

Dr. Jekyll and Mr. Hyde filminin kötü karakteri, Mr. Hyde de listede kendisine yer bulmayı hakeden bir yaratık. Dr. Jekyll, her insanın içinde hem iyi hem de kötü dürtülerin güçlü ama sindirilmiş bir şekilde mevcut olduğuna içtenlikle inanan insancıl, yakışıklı ve nazik bir doktordur. Jekyll, insanın içindeki dürtüleri dışarı çıkartmak için hazırladığı sıvıyı kendi üzerinde denemeye karar verir ve şehvet düşkünü bir canavara, yani Mr. Hyde'ye dönüşür. İçinde gizli kalmış tüm kötülükleri açığa çıkartır ve çevresine ağır zararlar verir.

9. Godzilla

9. Godzilla

Japonların nükleer saldırı etkilerini hafif de olsa gördüğümüz Godzilla efsanesi, ilk iki filmde insanlara saldırmıştır. Japon canavarı olan ve ilk iki filminde insanlara saldıran Godzilla, döneminin en teknolojik filmi ve canavarı ünvanını eline geçirmiştir. İlerleyen senelerde Godzilla'ya insan özellikleri de yüklenmiştir. El kol hareketleri yapabilmiş, insanları anlayabilmiş, hatta bir sahibi bile olabilmiştir. Yüzebilen canavar Godzilla, döneminin en mükemmel canavarıdır diyebiliriz.

8. Brundlefly

8. Brundlefly

The Fly filminin canavarının oluşumu biraz enterasan, diğer tüm canavarlar gibi. Bir bilim adamı ışınlanma  makinası üzerine çalışmaktadır. Çalışmaları olumlu sonuçlanan ve ışınlanmak için hazır olan bilim adamı, makinayı çalıştırdığında kapsülün içinde bir de sinek olduğunun farkında değildir. Kendisini ışınladığı yere sinekle giden bilim adamı, gittiği yerde sinekle karışık bir insan olarak vücud bulur. Fakat bunun farkında değildir, gün geçtikçe bir sinek insana dönüşen bilim adamı, melankolik bir yapıya bürünmüştür.

7. Wolf Man

7. Wolf Man

Kurt Adam, bildiğiniz üzere dolunay zamanında kurt adama dönüşen insanlardır. Sadece gümüş kurşunlarla öldürülebilen bu yaratık, 4 filmde karşımıza çıkıyor. Kurt adamlar çift kişilikli olup, şiddet düşkünü, suça meyilli, seks bağımlısı olabildiği gibi, bunların tam zıttı da olabiliyor. Bunun nedeni ise insani dürtülerini terk edememesi, hayvani dürtülerin de ağır basması. Yani insan-hayvan duyguları arasında sıkışan bir yaratık, efsaneye göre Almanya'da Stubbe Peder isimli bir adamın köyün bütün çocuklarını öldürüp birer birer yemesi, sonra da kendi oğlunu öldürüp yemesinin ardından köylüler tarafından bunu yapan insan olamaz, olsa olsa kurt adam olur demesiyle ortaya çıkmıştır. Çünkü köylüler onu kendileriyle bir tutmak istememektirler. Çoğu filmde karşımıza çıkan kurt adam yaratığı da, listede kendine yer bulmayı hakediyor.

6. The Humanoid Crawlers

6. The Humanoid Crawlers

The Descent filminin yaratıkları, tamamı kadın olan 6 mağara ekibinin bir mağarada sıkışması ve hayatta kalmaya çalışması üzerine kurulan filmde karşımıza çıkıyor. Türkçe çevirisi Cehenneme bir adım olan filmin, Crawler ismiyle anılan insansı yaratıkları oldukça korkunç ve iştahlı görünüyor. Bu film ve yaratıklar, klostrofobiyi tam anlamıyla kullanmış bir Neil Marshall filmini biraz daha çekici kılıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. The Thing

5. The Thing

82 yapımı John Carpenter klasiği olan The Thing (Şey), filminin ana karakteri buzda donduktan sonra canlandırılan, şekil değiştirebilen uzaylı bir yaratıktır. Yaratık Antartika'daki bilimsel araştırma merkezine sızıp, Norveçli ekibin tamamını öldürür. Yakınlardaki Amerikan araştırma grubu ise bu olayı araştırırken, sırayla yaratığın saldırısına uğrar..

4. Elphaba

4. Elphaba

The wonderful wizard of os filminin iki kötü cadısından bir tanesi, The wicked witch of the west (Lanetli/Batının kötü cadısı-Elphaba) bir diğer oz büyücüsü Dorothy ile girdiği mücadelede Dorothy'nin üzerine su dökmesiyle eriyerek can vermiştir. Kötü kahkahaları, görünüşü ile efsanelerden bir tanesidir. Cadılar Bayramı'nda kullanılan kostümlerin çoğunun Elphaba'ya benzemesi de bu popülerliğinden kaynaklanıyor.

3. The Xenomporph

3. The Xenomporph

Xenomorph sözcüğü alien'ları anlatmak için kullanılır. Xenomorph'un yolculuğu alien kraliçesinin ürettiği yumurtada başlar. Yumurta harekete duyarlıdır ve herhangi bir 'host' tespit ettiği zaman açılır. İçinden çıkan yaratık kurbanın suratına yapışır ve boğazına soktuğu tüpten Xenemorph embriyosunu bırakır. Xenomorph bir süre kurbanın göğüs boşluğunda büyüdükten sonra kurbanı içeriden parçalayarak dışarıya çıkar ve dünyaya merhaba der. Hızlı gelişimi sayesinde devasa boyutlara ulaşan Xenomorph'un dişleri, kuyrukları ve pençeleri en güçlü silahlarıdır.

2. Kont Orlok

2. Kont Orlok

Drakula'dan esinlenilen bu karakter, Drakula gibi bir vampir. Fakat alacakaranlık filmindeki vampirler kadar yakışıklı, hoş görünümlü değil. Nosferatu-Bir Dehşet Senfonisi filminin baş karakteri, uzun tırnakları ve korkutucu yüzüyle insanlara dehşet salan bu vampir, döneminin en cüretkar vampiridir. Bazı hikayelerde Nosferatu ırkı, vampirler arasında en üst temsilci olarak betimlenir, o ırkın temsilcilerinden bir tanesi de Kont Orlok'tur.

1. Frankenstein

1. Frankenstein

Gelmiş geçmiş en iyi korku filmi. James Whale, Mary Shelley'nin kallavi romanından, boyundan büyük işlere kalkışan bir bilim adamı ve onun suistimal edelip toplumun dışına itilen çocuksu canavarının masalını yarattı. Ceset parçalarını birleştirilerek oluşturduğu ölü vücudu, elektrik akımı yardımıyla canlandırmayı başaran tıp öğrencisi Victor Frankenstein'ın öyküsünü anlatır. Frankenstein iyi huyludur aslında, insanlara yardım etmeye çalışır fakat görünüşünden dolayı dışlanır. Zamanla dışlanmışlık sebebiyle iyilik duyguları körelir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
180
96
91
86
62
50
45