Görüş Bildir
Haberler
Rüşveti İhbar Edene Ödül

Rüşveti İhbar Edene Ödül

FreiGeist
14.01.2015 - 14:26 Son Güncelleme: 14.01.2015 - 16:45
İçeriğin Devamı Aşağıda

Başbakan Davutoğlu, 'Kamuda Şeffaflık' paketini açıkladı. Rüşveti ihbar eden memura ödül verilecek, mal bildirim zorunluluğu olanların sayısı artacak. Siyasi partiler de gelirlerini şeffaflaştıracak.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, hükümetin gündemindeki 'Kamu yönetiminde şeffaflık' paketini açıkladı. 'Hiçbir politikamız konjonktürel değildir. Türkiye'yi 2023'e küresel bir güç olarak devretmenin bir parçasıdır.' diyen Davutoğlu, 12 yıllık AK Parti iktidarı döneminde önce yapılan kanunları ve yasa değişikliklerini sıraladı, sonra da yapılması planlanan değişiklikleri açıkladı. Bunlardan bazıları şöyle:

1. Siyasi partiler kanunda yapılacak değişiklik;

  • Adaylara ve siyasi partilere yapılacak ayni ve nakdi yardımlara sınırlamalar getirilebilecek.

  • Partilere yapılan bağış miktarı elektronik ortamda ilan edilebilecek.

  • Partiler seçim bilançolarını elektronik ortamda ilan edecekler.

2. Mal bildiriminde bulunulmasıya ilgili yeni adımlar

  • Mal bildiriminde bulunacak kesimler genişletiliyor. Mecliste bulunan partilerin grup başkanvekilleri, il başkanları, ilçe başkanları da mal bildiriminde bulunacak.

  • Mahkeme üyeleri de mal bildiriminde bulunacak.

  • Ulusal ve yerel radyo ve televizyonlarının yönetecilerine de mal bildiriminde bulunma zorunluluğu gelecek.

  • Mal bildirimlerinin yenilenme süresi 5 yıldan 2 yıla indirilecek, ara bildirimler kaldırılacak.

  • Mal bildirimleri şeffaf olacak. Herkes, kimin neyi ilan ettiğini görebilecek.

3. Kamu görevinden ayrılanların yapamayacağı işlerle ilgili düzenlemeler

  • Kamu görevinde bulunan kişiler bu görevden ayrıldıktan sonra, 2 veya 3 yıl süreyle görevde bulundukları kurumlarla ilgili ticari faaliyette bulunamayacak, iş takibi yapamayacaklar.

4. 657 sayılı devlet memuru kanununda yapılacak düzenlemeler

  • İhbarda bulunan kamu görevlileri, 3 aya kadar izinli sayılabilecek.

  • İhbarda bulunan kamu görevlisi başka bir kamu kurumunda görevlendirilebilecek.

  • İhbarda bulunduğu amiri o görevli hakkında sicil kaydı oluşturamayacak.

  • İhbarın asılsız çıkmaması koşuluyla ödül verilebilecek.

  • Haksız isnatlar olursa bunlara karşı yaptırım da getirilecek.

5. İmar planlamasında yapılacak değişiklikler

İmar kanunu ile 3 temel husus gelecek.

1 )İmar uygulamaları adil ve hızlı olacak. Bu konudaki her gecikme mağduriyete neden oluyor. İmar planı değişiklikleri sonucu değer artışından belediyelerin pay almasını sağlayacak.

2) Her belediye planların yapımı kabul edilenlerin askıya çıkarılmasına ilişkin mevzuatta web üzerinden bilgilendirebilecek. Kültür ve Turizm bakanlığı da yapacak. Yeni bir düzenleme ortaklık payı ve vatandaşların bir belirsizlik içine düşmesi belirlenecek.

3) Plan değişikliği tarihi kültürel ve doğal dokuyu koruyarak yapılacak. Plan değişikliği rutin bir işlem olmayacak. İmar planı değişiklikleri sıkı planlara bağlanacak belediyeler bundan pay alacak.

İmar planının bir bölümünde yapılacak noktasal değil bir bütünü kapsayan genel plan değişikliği yapılabilecek. Haksız bir gelir dağılımının bir komşunun istifade edememesi gibi bir durum olmayacak. İmarda değer artış payı alınacak. Bir plan değişikliği yeni değerin sahibi kamudur. Bu yeni getireceğimiz düzenleme ile değer artışlarının hangi oranda ele alınacağını netleştireceğiz. Bu konuda bir aralık belirleyeceğiz. Bu aralıkla ilgili yetki belediye meclisi taşınmazın plan değişikliğiyle ilgili değer artış payı öğrenilecek. Taşınmazın plan değişikliği belirlenecek. Ödeme ayni olarak verilebilecek hisse karşılığı da olabilecek.

En büyük pay belediyelere

Bu değer artış payından belediyelere sosyal dayanışma kentsel dönüşüme aktarılacak. Büyük pay belediyelere gidecek. Belediyeler oranın halkı için kullanacak bunu. Kentsel dönüşüme ayrılan paylar ikiye ayrılacak. Bir kentsel dönüşüm için bakanlığa bir de belediyeye. Bu yolla kamuya ait olan her değer artışı üzerinden belediyelerimize bir gelir alanı oluşturulacak. Kesinlikle bu gelir alanı oluşturulacak. Şu andan itibaren kanun meclise gidene kadar ara boşluktan istifade etmek isteyenler çıkabilir şu andan itibaren geçerlidir. Bu düzenlemeler 1 hafta 15 gündür herhangi bir şekilde insiyatif kullanarak bir bilinçsizlik söz konusu olmayacak.

İnşaat sektörü çok önemlidir. Ekonomi için çok önemlidir. Bu düzenlemeler inşaat sektörüne olumsuz yansımaz. Bürokrasinin de yükünü alır bu. Bununla ilgili ayrı bir çalışmamız var. Sektörün gelişmesi bu anlamda ciddi bir imkan kazanacak. Bu çerçevede ekonomik aktiviteleri artacak.

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/rus...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0