Görüş Bildir
Haberler
TV
RTÜK'ten NTV Spor'a Prezervatif Reklamı Cezası: 'Gençleri Özendirir ve Çocuklarda Merak Uyandırır'

etiket RTÜK'ten NTV Spor'a Prezervatif Reklamı Cezası: 'Gençleri Özendirir ve Çocuklarda Merak Uyandırır'

ATKN
15.12.2016 - 13:02 Son Güncelleme: 15.12.2016 - 16:27

RTÜK, NTV Spor'da yayınlanan prezervatif reklamı için kanala ceza kesti. Kararda 'Çocukların fiziksel, zihinsel veya ahlaki gelişimine zarar vermemek' hükmüne aykırı yayın yapıldığı vurgulandı ve gerekçede 'Korumalı saatlerde cinsel içerikli ürün tanıtımlarının, çocuklarda merak uyandırması, küçük yaştakilere açıklanmasında bazı zorluklar yaşanabilmesi, gençler için özendirici olması' denildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

NTV Spor kanalında 4 Ekim tarihinde saat 23.14’te prezervatif reklamı yayınladı.

Şikayet gitmiş

Cumhuriyet'te yer alan habere göre RTÜK toplantısında ekrana getirilen bu tür ürünlerin erken saatlerde tanıtımına yönelik, RTÜK İletişim Hattı’na izleyicilerin 'şikâyette bulunduğu' belirlendi ve ceza kesildi.

Gerekçe: 'Çocukların fiziksel, zihinsel veya ahlaki gelişimine zarar vermemek'

Gerekçe: 'Çocukların fiziksel, zihinsel veya ahlaki gelişimine zarar vermemek'

Toplantıda NTV Spor kanalına kesilen cezaya gerekçe olarak, RTÜK yasasının 'Çocukların fiziksel, zihinsel veya ahlaki gelişimine zarar vermemek' hükmüne aykırı yayın yapılması gösterildi. 

Ceza kararı CHP’li RTÜK üyelerinin muhalif oyuyla oy çokluğu ile alındı.

'Küçük yaştaki izleyiciler reklamlarda gördükleri ürünleri merak etmektedir'

'Küçük yaştaki izleyiciler reklamlarda gördükleri ürünleri merak etmektedir'
İçeriğin Devamı Aşağıda

Kararda 'Cinsel içerikli ürün tanıtımlarının, çocuklarda merak uyandırdığı; gençler için özendirici olduğu, bu tanıtımların saat 24.00’den sonra yapılması gerektiği düşünülmektedir' denildi ve şöyle devam edildi:

'Bilindiği gibi küçük yaştaki izleyiciler ekranda gördükleri özellikle de reklamlarda gördükleri ürünleri merak etmektedir. Bu ürünün yetişkinlere yönelik olması nedeniyle, küçük yaştakilere açıklanmasında bazı zorluklar yaşanabileceği düşünülmektedir. 

Dolayısıyla sadece yetişkinlerin özel yaşamında kullanabilecekleri ürünlere yönelik reklamların, çocukların ekran başında bulunamayacakları düşünülen korumalı saatler dışındaki zaman dilimlerinde yayınlanmasının uygun olacağı değerlendirilmiştir. Oysa yayın kuruluşu, prezervatif reklamını korumalı saatler içerisinde yayınlamış, küçük yaştaki izleyicilerin zarar görebileceklerini gözardı etmiştir.'

Peki 'korumalı saatler' ne anlama geliyor?

Peki 'korumalı saatler' ne anlama geliyor?

RTÜK kararına göre prezervatif reklamlarının 'korumalı saatlerde' yayınlanmaması gerekiyor. 

Korumalı saatler, mevzuatta, 'Çocuk ve gençlerin, yayınları izleme veya dinleme ihtimali olan 24.00-05.00 saat aralığı dışındaki zaman dilimi' olarak tanımlanıyor.

Bu tür reklamların 'korumalı saatlerde' yayınlanması gerektiği konusuna katılıyor musunuz?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
576
358
143
32
29
11
10
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ewok The Hutt

Zamanında birilerinin babası prezervatif kullanmış olsa bugün ülkemiz daha iyi bir yer olabilirdi.

fafatara

Onca seviyesiz evlendirme programı , spor programı , magazin programı cayır cayır yayınlanırken film sahnelerinde ki rakı kadehine , elinde duran sigaraya şi... Devamını Gör

arethnea

e be gerizekalılar, o yaştaki cocuk zaten bunu cinselliğe yoramaz. yoracak yaşa gelen de görsün zaten görsün öğrensin aile planlamasının ve cinsel hastalıkla... Devamını Gör