Görüş Bildir
Haberler
Rakamlarla İran'da İnsan Hakları İhlalleri

Rakamlarla İran'da İnsan Hakları İhlalleri

Fatih UZUN
27.10.2014 - 21:14 Son Güncelleme: 28.10.2014 - 09:40

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları İran Özel Raportörü Ahmed Şahid, 'İran'da insan hakları durumunun son bir yılda daha da kötüye gittiğini' bildirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları İran Özel Raportörü Ahmed Şahid, Şahid, İran'daki insan hakları ihlallerine ilişkin son raporunu yarın BM Genel Kurulu'na sunacak. Rapora ilişkin basın toplantısı düzenleyen Şahid, bu göreve getirilmesinden bu yana geçen 3,5 yıllık sürede İran'ın ülkeye giriş izni vermediğini söyledi.

Ülkeye giremediği için İranlılarla elektronik ortamda görüşme imkanı bulduğunu ifade eden Şahid, görüştüğü 400'den fazla İranlının üçte birinin İran'da yaşadığını bazılarının hapisten kendisiyle irtibat kurduğunu ifade etti.

'İran'da insan hakları uygulamaları kötüye gidiyor' diyen Şahid, 'İran Hükümeti'nin insan hakları ihlallerini engellemesi için kanunlar ve uygulamalarını tüm İranlıların haklarını garanti edecek biçime getirmesi gerekiyor' dedi.

Ülkede, idam cezaları, işkence uygulamaları, ifade ve toplanma özgürlüğü, kadın hakları konularında önemli sorunlar olduğunu vurgulayan Şahid, 'İran'da mevcut durum ciddi endişe kaynağı oluyor' ifadesini kullandı.

RAKAMLARLA İNSAN HAKLARI İHLALLERİ

Ahmed Şahid'in BM Genel Kurulu'na sunacağı rapordaki insan hakları ihlallerine ilişkin bazı önemli rakamlar şöyle:

'İran'da 2013 Temmuz ile 2014 Haziran arasında en az 852 kişi idam edildi. Bu rakam geçen yılların bile üstünde ve idam gerekçelerinin bir çoğu evrensel hukukta ciddi suç kabul edilmiyor.

Sadece 2014'te 18 yaşından küçük 8 kişi idam edildi.

Ülkedeki kadınların yüzde 66'sı aile içi şiddete maruz kalıyor ve bu konuda caydırıcı bir kanun bulunmuyor.

Haziran 2014 itibarıyla farklı dini inanca mensup azınlıklardan en az 300 kişi dini uygulamaları nedeniyle ceza evinde bulunuyor.

En az 35 gazeteci hapiste. Gazeteciler, kötü muamele, sorgulanma ve takibe uğruyor. Web sitesi sahibi 11 kişi hapis cezası aldı.

Bu yıl 8 kişi Facebook'ta yer alan yorumları nedeniyle tutuklandı. Bunlardan birisi 20 yıl ceza aldı.' 

AA

İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
2
1
0
0
0