Görüş Bildir
Haberler
Onlar Vazgeçilmez Dostlarımız! Tarih Kitaplarına Konu Olan Tüm Zamanların En Ünlü Kedileri

Onlar Vazgeçilmez Dostlarımız! Tarih Kitaplarına Konu Olan Tüm Zamanların En Ünlü Kedileri

Kediler dünya çapında en popüler evcil hayvanlardır. Son 100.000 yıldır insanlara refakat ettiler. Bazıları kahramandı. Bazıları sadece kedi olmakla tanınırdı. İşte tarihin en ünlü 10 kedisinin okuması eğlenceli bir listesi...👇

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Batmaz Sam

1. Batmaz Sam

Nazi Almanyası Donanması'nın ünlü savaş gemisi Bismarck, 18 Mayıs 1941'de Atlantik Okyanusu sularında battı. Kedi, bir tahtanın üstünde yüzer halde bulundu ve İngiliz muhrip gemisi Cossack tarafından alındı.  Kendisine Oscar adı verildi. Oscar, 24 Ekim 1941'e kadar Cossak'ta kaldı. Ancak Alman botundan gelen bir saldırı sonucu o gemi de battı. 159 denizci öldü ancak Oscar hayattaydı. Cebelitarık'da kıyıya çıkarıldı.  Bu smokin kedinin adı “Batmaz Sam” oldu ve tesadüfen birkaç ay önce Bismarck'ı batıran savaşa katılan uçak gemisi HMS Ark Royal'e transfer edildi. Ancak, talihsizlik Sam'i hangi gemiye giderse gitsin takip ediyordu. Ark Royal de 14 Kasım 1941'de bombalandı. Uçak gemisi Cebelitarık'a çekilirken o da battı. Sam yine yüzen bir kalasa yapışmış halde bulundu. Kısa bir süre sonra, günlerinin geri kalanını Belfast'taki bir denizci evinde geçirdi.

2. Hemingway ve polidaktil kedileri

2. Hemingway ve polidaktil kedileri

Florida, Key West'teki Ernest Hemingway Evi ve Müzesi'ni ziyaret edenler, bu görkemli evde yaşayan 40'tan fazla kediyle karşılaşacaklar. Aynı zamanda çoğu, birden fazla türde meydana gelebilen baskın bir genden miras alınan, polidaktiliye(patilerde beşten fazla parmak bulunması durumu) sahiptirler.  Denizciler tarafından 'eldivenli kediler' olarak adlandırılan bu kediler, dalgalı denizlerde daha iyi bir dengeye sahip olmaları ve daha iyi avcı oldukları algısı nedeniyle tercih edilmişlerdir. Stanley Dexter adında bir deniz kaptanı, 1930'larda Hemingway'e beyaz bir polidaktil kedi yavrusu olan Pamuk Prenses'i hediye etti. Pamuk Prenses, birçok türden altı parmaklı kediyi Key West adasına kazandırdı.

3. Albay Meow

3. Albay Meow

29 Ocak 2014'te üç yaşında vefat eden Albay Meow, en uzun kürke sahip olduğu için 2014 Guinness dünya rekorunu elinde tutan bir Amerikan Himalaya-Fars meleziydi. Seattle Persian and Himalayan Rescue Society  tarafından kurtarıldı. Facebook ve ınstagramda bu tatlı ama öfkeli görünümlü tüy yumağının videolarını ve resimlerini yayınlayan Anne Marie Avey tarafından evlat edinildi. İnternet takipçileri Albay Meow'un hayranı oldular.

4. Başkan Lincoln ve sevgili kedileri

4. Başkan Lincoln ve sevgili kedileri

First Lady Mary Todd Lincoln'e, Amerika Birleşik Devletleri başkanı olan kocasının herhangi bir hobisi olup olmadığı sorulduğunda, 'kediler' yanıtını verdi. Her türden hayvana ve özellikle kedilere olan sevgisi Washington D.C.'de iyi biliniyordu. Başkan seçildikten sonra Illinois'de geride bıraktığı köpeği Fido'dan yoksun olan Lincoln'e, Dışişleri Bakanı William Seward tarafından iki yavru kedi hediye edildi. Bir keresinde kedilerinden biri için 'Dixie benim tüm kabinemden daha akıllı! Ayrıca, arkamdan konuşmuyor!' dediği söyleniyor. Başkan Lincoln, kedileriyle durmadan konuşmasıyla biliniyordu. Bu konuşmalar yarım saat kadar sürüyordu.

5. Cream Puff: Yaşayan en yaşlı kedi

5. Cream Puff: Yaşayan en yaşlı kedi

3 Ağustos 1967 doğumlu Cream Puff, 6 Ağustos 2005 tarihine kadar toplam 38 yıl 3 gün yaşadı. 2010 Guinness Rekorlar Kitabı'na yaşayan en yaşlı kedi olarak girdi. Creme Puff'ın diyeti kuru kedi maması, brokoli, yumurta, hindi, domuz pastırması ve kremalı kahveden oluşuyordu. Her iki günde bir, sahibi Jake Perry'nin dolaşıma yardımcı olduğunu iddia ettiği kırmızı şarapla dolu bir damlalık alıyordu. Sahibi Perry kedileri için küçük sinema salonu  yaptı. Buna ek olarak, Perry evcil hayvanlarının tırmanabileceği ve aktif kalabileceği sanal bir orman jimnastiği tarzı kedi oyun evi yarattı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Otobüs kullanan kedi Casper

6. Otobüs kullanan kedi Casper

Casper, İngiltere Devon'un güney kıyısındaki liman kenti Plymouth'ta yaşıyordu. Yerel otobüs hatlarıyla şehir merkezine ve yaşadığı yerin yakınındaki durağa geri dönmesiyle tanınan kahverengi, siyah ve beyaz işaretli bir kediydi. 2002 yılında Susan Finden tarafından Dorset, Weymouth'daki bir hayvan kurtarma merkezinden evlat edinilmişti. Bağımsız ve kararlı bir kedi olduğu için sık sık dolaşıp saatler sonra geri dönüyordu. Susan, Casper'ın insanlardan veya trafikten korkmadığını fark etti. Onu evlat edindikten kısa bir süre sonra ofis binalarını, doktor muayenehanelerini ve hatta eczaneleri ziyaret ettiğini duymaya başladı. Casper öyle bir sansasyon yarattı ki, BBC News'e çıktı. The Guardian'ın bir başyazısına konu oldu ve onun hakkında Susan Finden Casper the Commuting Cat başlıklı bir kitap yazdı.14 Ocak 2010'da Casper'a karşıdan karşıya geçerken bir taksi çarptı. Sürücü ona yardım etmek için durmadı ve aldığı yaralar nedeniyle öldü.

7. Socks ve Clinton

7. Socks ve Clinton

Socks, 15 Mart 1989'da Little Rock, Arkansas'ta doğdu ve 1991'de Clinton'lar tarafından evlat edinildi. 20 Ocak 1993'ten 20 Ocak 2001'e kadar elinde tuttuğu Amerika Birleşik Devletleri'nin ilk kedisi pozisyonunu korudu.1997'de bir Labrador Retriever olan Buddy tarafından değiştirilene kadar Amerika Birleşik Devletleri'nin ilk evcil hayvanı pozisyonunu da sürdürdü. Yakın Beyaz Saray gözlemcilerine göre, Socks'ın Buddy ile ilişkisi samimi değildi. Aslında, ikisi arasındaki sürtüşme o kadar şiddetliydi ki, Clinton'lar 2001'de Beyaz Saray'dan ayrıldığında Socks'ı Clinton'un kişisel sekreteri Betty Currie'nin gözetimi altında bıraktılar. 2008 yılında, kansere yakalandıktan sonra Betty Currie ve kocası, Socks'a ötenazi yaptı.

8. Dünyanın en uzun evcil kedisi Stewie

8. Dünyanın en uzun evcil kedisi Stewie

Stewie, Guinness Rekorlar Kitabı'na göre dünyanın en uzun evcil kedisi olma rekorunu elinde tutuyor. 2005 yılında doğdu, kanserden öldüğü 4 Şubat 2013 tarihine kadar yaşadı. Boyu 123.1 cm olarak ölçüldü. Aynı zamanda dünyanın en uzun kedi kuyruğu rekorunu da elinde tuttu. Stewie, evinin yakınındaki hastaneleri ve yerel kıdemli merkezleri sık sık ziyaret eden sertifikalı bir terapi hayvanıydı. Maine bilinen en büyük yerli kedi cinsidir. Ayırt edici fiziksel görünümleri, uzun saçları ve olağanüstü avlanma becerileri, onları ev arkadaşı olarak sahip olunabilecek ilginç bir kedi türü yapar.

9. Olağanüstü bir fare yakalayıcısı

9. Olağanüstü bir fare yakalayıcısı

Towser, 1963'ten 1987'ye kadar İskoçya'nın Crieff kentindeki Glenturret Distillery'de yirmi dört yıllık bir süre içinde 28.899 fare öldürme sayısına sahip bir kediydi. Yılda yaklaşık 1.210 fare yakalıyordu. Damıtım fabrikasında viski üretiminde ana bileşen olduğu için büyük miktarda arpa depolaması yapılıyordu. Fareler de bu merkezlere yöneliyordu. Tabii Towser  ile karşılaşmazlarsa...  Towser'ın belirli bir süre boyunca yakından gözlemlendiği bir araştırma yapıldı. Towser, günde ortalama en az üç fare yakaladı. Böylece, en çok fare yakalayan kedi olarak Guinness Dünya Rekoru sahibi oldu. İskoçya'daki Crieff halkı, Towser'ın ölümü üzerine anısına bronz bir heykel dikti. Damıtım fabrikası ayrıca Fairlie'nin hafif Highland Liquor'unun her şişesinin etiketinde pençe izlerini kullanarak başarısını onurlandırıyor.

10. İlk astrokedi Felicette

10. İlk astrokedi Felicette

18 Ekim 1963'te Cezayir Sahra çölü roket üssünden atılan sıvı yakıtlı bir Fransız Véronique AG1 mermisinde 15 dakikalık uçuşu sırasında, Felicette 130 mil yüksekliğe ulaştı ve güvenli bir şekilde Dünya'ya döndü. Kahramanımız Felicette, inişinden sonra, Havacılık ve Tıp Araştırmaları Eğitim Merkezi'nde (CERMA) kapsamlı beyin dalgası testlerinden hepsini başarıyla geçti. Uzaya gönderilen tüm köpekler, maymunlar ve diğer hayvanlar arasında Felicette, Dünya atmosferinin dışına çıkıp canlı olarak geri dönen tek kedi olma unvanına sahip. Ne yazık ki, kafatasına yerleştirilen sondaları incelemek için uyutuldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Wilberforce: Downing Caddesi 10 numaradaki kabine ofisinin fare yakalayıcısı

11. Wilberforce: Downing Caddesi 10 numaradaki kabine ofisinin fare yakalayıcısı

Londra'daki ikonik 10 numaralı Downing Street, 1735'ten beri Britanya Başbakanlarının evi olmuştur. 1684'te inşa edilmiş olup, bugün Birleşik Krallık hükümetinin merkezidir. Bunun gibi devasa bir binada, Londra gibi eski bir şehirde, bir miktar fare popülasyonu sorunu olduğunu söylemek yetersiz kalır. 2011'den bu yana kabine ofisinde fare yakalayıcı olarak görev yapan Larry iken, Downing Street yerleşim bölgesinde bilinen en uzun görev süresi, dört farklı Başbakan altında görev yapan Wilberforce'dur: Edward Heath, Harold Wilson, Jim Callaghan, ve Margaret Thatcher. Wilberforce, 1973'ten 1986'ya kadar çalıştı.Daha hızlı ve daha çevik bir Humphrey'e yol vermek için fare yakalayıcısı görevini bıraktı. Wilberforce, 1988'de 15 yaşında öldü.

Bonus: Tombili

Bonus: Tombili

İstanbul'da bir kaldırım taşında çekilmiş fotoğrafı ile İnternet fenomeni haline gelmiş bir kediydi. Tombili'nin Kadıköy’ün Ziverbey semtinde verdiği pozu, 9GAG ve Reddit gibi sitelerde üretilen memeler vasıtasıyla küresel boyutta tanınırlığa ulaştı. Tombili, 1 Ağustos'ta böbrek yetmezliği yüzünden hayatını kaybetti.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
16
4
3
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın