Görüş Bildir
Haberler
ODTÜ Rektörü Acar Hakkında Suç Duyurusu

ODTÜ Rektörü Acar Hakkında Suç Duyurusu

Ulaş
29.12.2015 - 17:39

Kampüsünde 2 cami ve 15 mescit bulunduğu belirtilen ODTÜ'de başlayan mescit tartışması ardından hedefe konulan Rektör Prof. Dr. Ahmet Acar'ın hakkında şimdi de üç öğrenci suç duyurusunda bulundu. Acar, 'görevini gereği gibi yapmayarak hürriyeti tahdit, yaralama, tehdit, hakaret, dini ibadetlerin engellenmesi gibi suçların oluşumuna sebebiyet vermekle' suçlanıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
onedio.com

ODTÜ geçtiğimiz haftayı mescit tartışmalarıyla geçirdi, rektör Prof. Dr. Ahmet Acar da tartışmaların odağındaki hedef haline geldi. Kampüsünün değişik noktalarında 15 mescit ve 2 caminin bulunduğu ODTÜ'de son bir yıldır devam eden mescit tartışması geçen hafta olaylara neden oldu. İslamcı öğrencilerin mescidin yetersiz olduğunu öne sürerek yeni bir alan istemesine karşı çıkan öğrenciler de imza toplayarak inşaatı durdurmuşlardı. Ardından 22 Aralık'ta bir grup, iddiaya göre mescitte yer bulunmasına rağmen basketbol sahasında toplu halde namaz kıldı ve ardından da öğrenciler arasında olaylar yaşandı.

Gelişmelerin ardından ODTÜ'de öğrenim gören 3 öğrenci, bilgisayar ve öğretim teknolojileri öğrencisi K.G., makine mühendisliği öğrencisi M. Y. ve petrol mühendisliği öğrencisi Ö.O., rektör hakkında suç duyurusunda bulundu. Öğrencilerin avukatı Samet Can Olgaç, şikayet dilekçesini Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına verdi.

Dilekçede, 19 Aralık 2015'te bireysel olarak namazlarını kılmak ve Ahmet Hamdi Akseki Camisi'nde sabah namazı programına katılmak isteyen şikayetçi öğrencilerin başka bir grubun hakaret ve tehditlerine maruz kaldıkları, darp edildikleri ileri sürüldü.

Üniversite mescidine gitmek isteyen öğrencilere, 22 Aralık 2015'te de 40-50 kişilik bir grup tarafından saldırıldığı öne sürülen dilekçede, 'ODTÜ'de daha önce depo olarak kullanılan ve mescide dönüştürülen alanın dolu olması nedeniyle kampüste bulunan basketbol sahasının kenarında seccadelerini serip namazlarını kılmaya çalışan öğrencilere saldıran grup, öğrencilerin önünde yer alan seccadeleri alıp öğrencileri itekleyerek namaz kılmalarını engellemişlerdir' denildi.

Dilekçede, Yükseköğretim Kanunu'nun 13. maddesinde rektöre ilişkin, 'üniversitenin ve bağlı birimlerinin öğretim kapasitesinin rasyonel bir şekilde kullanılmasında ve geliştirilmesinde, öğrencilere gerekli sosyal hizmetlerin sağlanmasında, gerektiği zaman güvenlik önlemlerinin alınmasında, eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve yayım faaliyetlerinin devlet kalkınma plan, ilke ve hedefleri doğrultusunda planlanıp yürütülmesinde, bilimsel ve idari gözetim ve denetimin yapılmasında ve bu görevlerin alt birimlere aktarılmasında, takip ve kontrol edilmesinde ve sonuçlarının alınmasında birinci derecede yetkili ve sorumludur' denildiğine dikkat çekildi.

'Üniversitenin genel denetim ve gözetiminden sorumlu rektör ve diğer yetkililerin, olaylar yaşanırken güvenlik önlemi almayarak birçok öğrencinin darp edilmesine, ibadet hürriyetlerinin kısıtlanmasına neden oldukları' belirtilen dilekçede, şu iddialar yer aldı:

Güvenlikler olaya müdahale etmediler

Güvenlikler olaya müdahale etmediler

'Olayların meydana geldiği sırada tek bir güvenlik elemanı dahi olaya müdahale etmemiş, öğrencilerin darp edilmesine seyirci kalınmıştır. Genel güvenliği sağlamakla görevli olan rektör ve diğer yetkililer, emniyet birimlerinin olaya müdahalesine de izin vermeyerek adeta saldırganları korumuştur. Devamında birçok defa sözlü ve yazılı talepte bulunulmasına rağmen saldırganlar hakkında hiçbir disiplin işlemi yapılmamıştır.'

Dilekçede, Rektör Prof. Dr. Acar ve diğer yetkililer hakkında 'görevlerini gereği gibi yapmayarak hürriyeti tahdit, yaralama, tehdit, hakaret, dini ibadetlerin engellenmesi gibi suçların oluşumuna sebebiyet verdikleri' öne sürülerek dava açılması istendi.

  • AA
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
178
40
25
14
6
3
0