Görüş Bildir
Haberler
İklim Değişikliği Dünya Güzelliklerini Yok Etmeden Önce Yapılması Gereken 32 Şey

İklim Değişikliği Dünya Güzelliklerini Yok Etmeden Önce Yapılması Gereken 32 Şey

cakyz
06.10.2014 - 15:50 Son Güncelleme: 26.04.2022 - 13:27

Düşünün ki hiçbir şeye alerjiniz yok, kış mevsimini seviyorsunuz ve şampanyanızın Fransa'nın Champagne bölgesinden gelmesini istiyorsunuz. Kirazlı pastalara bayılırsınız, istiridye yersiniz, balık favori yemeğinizdir, gezip görmekten hoşlanırsınız, doğayı ve doğaya ait olan her şeyi büyük bir aşkla seversiniz. O zaman, iklim değişiklikleri her şeyi mahvetmeden önce derhal işe koyulmalısınız ve dünyanın yok olup gitmekte olan güzellerini görmeli, yemeli, tatmalı ve deneyimlemelisiniz. Size bu anlamda rehberlik edecek bir galeri hazırladık. Ama bu galeriyi hazırlamaktaki asıl amacımız, iklim değişikliğinin korkunç sonuçlarına dikkat çekmek ve sizleri bu konuda bilgilendirmek. Belki de bu galeride bulunan hiçbir şey ilginizi çekmeyecek. Fakat yine de, dünyanın böyle bir yok oluş sürecine girmesi canınızı yakmıyor mu? Gelecek nesilleri ve dünya üzerindeki diğer canlıları düşünüp üzülmüyor musunuz?

Kaynak: https://medium.com/matter/the-33-thin...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Avize ağaçlarını görmek

1. Avize ağaçlarını görmek

Avize ağaçları, genellikle Joshua Tree Ulusal Parkı'nda bulunur ve çiçek vermeden önce oldukça soğuk bir hava ister. Parkta bulunan genç avize ağaçlarının sayısı her geçen gün azalıyor ve yaşlı ağaçlar ağırlık yüzünden çöküyor. Bu parkın 2065 yılında tamamen ölü bir doğaya sahip olacağı ve avize ağaçlarının tükeneceği tahmin ediliyor.

2. Kendinize bir ürolog bulmak

2. Kendinize bir ürolog bulmak

Bu konu hakkında konuşmak size biraz garip gelebilir, fakat dünya üzerinde oranı %40 olan böbrek taşı hastalarının 2050 yılında %56, 2095 yılında ise %70'e ulaşması bekleniyor. İklim değişikliği kaynaklı, havaya yayılan polen her geçen gün artıyor ve bu da, böbrek taşı oluşumunu etkiliyor. Bu nedenle, kendinize bir ürolog bulmanın tam sırası! İlerleyen tarihlerde bu imkansız olabilir.

3. Apollo'nun evini ziyaret etmek

3. Apollo'nun evini ziyaret etmek

Birleşik Devletler'de bulunan Kennedy Uzay Üssü (Apollo'nun uzaya yollandığı merkez), dünya üzerindeki diğer uzay üssleri gibi, büyük tehlike altında. Önümüzdeki 45 yıl içerisinde okyanusların %45 oranında genişleyeceği tahmin ediliyor. Eğer bu öngörü gerçekleşirse, Kenndy Uzay Üssü sular altında kalacak ve tarihe karışacak.

4. Kirazlar yok olmadan önce...

4. Kirazlar yok olmadan önce...

Kiraz üretimi yapılan alanların %80'i tehlike altında. Günümüzde 'kirazları kurtaralım' isimli bir kampanya yürütülmekte, fakat bu kampanyanın başarıya ulaşıp ulaşmayacağı şüpheli. Bu nedenle, bu güzel meyveyi fırsat buldukça tadın!

5. İnsanların Vegas'a gitme sebebi her ne ise...

5. İnsanların Vegas'a gitme sebebi her ne ise...

Birleşik Devletler'in yedi eyaleti ve Meksika, Colorado Nehri'nden gelen su ile ayakta duruyor. Günümüzde devam etmekte olan kuruma oranı gelecek yıllarda da aynı şekilde giderse, Vegas şehri çok yakın bir gelecekte yok olacak. Bu nedenle, filmler ile tanıdığımız bu ışıklı şehri insanların heyecanla ziyaret etmesinin sebebi her ne ise, siz de bu sebepten ötürü Vegas'a gitmelisiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. 57 model Chevyleri ve Havana'yı görmek

6. 57 model Chevyleri ve Havana'yı görmek

Küba'nın resmi arabası olan 57 model Chevy, yaklaşık 1400 kg ağırlığında ve su üzerinde ilerlemesi imkansız. Bununle beraber, Havana'nın deniz seviyesinden yüksekliği yalnızca 8 metre. Eğer iklim değişikliği nedeniyle yükselen okyanuslar için bir çare bulunamazsa, 57 model Chevy arabalar da, Havana'da sular altında kalacak.

7. Sosisli yeme yarışmasına katılmak

7. Sosisli yeme yarışmasına katılmak

Birleşik Devletler'de bulunan ve güzel sahili ile nam salmış Coney Adası, 2012 yılında meydana gelen Sandy isimli fırtınanın ardından neredeyse yok olacaktı. Sandy gibi fırtınaların 2100 yılında çok sık meydana geleceği ve Coney Adası'nın yok olup gideceği öngörülüyor. Bu ada, ünlü sosisli yeme yarışmasının yapıldığı yer. Bu nedenle, eğer bu yarışmaya katılmak gibi bir amacınız varsa acele edin!

8. İstiridye yemek!

8. İstiridye yemek!

Günümüzde mide rahatsızlıklarının en büyük nedeni 'Vibrio Parahaemolyticus' ismiyle bilinen bakteri. Bu bakteri, geçmişte yalnızca bir kaç denizde bulunuyordu, fakat günümüzde, istiridye cenneti olan denizlerde de görülmeye başlandığı ve yakın gelecekte istiridye yemek için ölümü göze almamız gerekeceği söyleniyor. Eğer istiridye seviyorsanız, derhal masa başına!

9. Kuzey kutbunu görmek

9. Kuzey kutbunu görmek

Kuzey kutbunda işler hiç de iyi gitmiyor... İki Rus denizaltısı, Kuzey Kutbu'nun tam ortasına ulaşmak için suyun altında 42 km dalış yapmak zorunda kaldı. Bununla beraber, kuzey kutbunun 2012 yılında ölçülen büyüklüğü, 1980 yılında ölçülen büyüklüğünün neredeyse yarısı kadar. Büyük bir hızla yok olan bu cenneti görmek istiyorsanız, gerçekten çok hızlı olmalısınız!

10. Grönland'a gidip buz taksiye binmek

10. Grönland'a gidip buz taksiye binmek

Grönland'de bir köyden diğerine seyehat etmenin en ucuz ve hızlı yolu Buz Taksi adı verilen arabalara binmek. Geçtiğimiz yıllarda kış mevsiminin sert geçmemesi yüzünden, zemin üzerinde çok az miktarda buz oluştu. Bu nedenle köylüler çaresiz: Ya evde kalacaklar, ya da bir yere gitmek için helikopter kiralayacaklar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Denizanası dışında bir balık yemek

11. Denizanası dışında bir balık yemek

Morina ve kömür balıkları gibi önemli soğuk su balıklarının nesli hızla tükeniyor. Okyanuslar ısınıyor ve bu balıklar alışık oldukları doğal ortamı bulamıyorlar. Yeni iklim şartlarında, mavi sularda yalnızca denizanası yetişeceği ve insanların balıktan mahrum kalacağı söyleniyor.

12. Doya doya kahve içmek!

12. Doya doya kahve içmek!

Guatemala, Kosta Rika, El Salvador, Honduras ve Meksika'da kahve üretiminin yoğun olduğu bölgelerde iki derecelik bir sıcaklık artışı var ve yağış miktarında 5-10% düşüş yaşanıyor. Bu da demek oluyor ki, kahve üretimi önümüzdeki yıllarda %40 oranında azalacak ve kahve fiyatlarında büyük bir artış görülecek.

13. Panama Kanalı'nı görmek

13. Panama Kanalı'nı görmek

Mühendislik mucizesi bu kanal, Chagres Nehri'nden gelen suyun enerjisi ile kapılarını açabiliyor ve yağış miktarında meydana gelen azalmadan dolayı, ihtiyacı olan miktarda su her geçen gün azalıyor. Panama Kanalı rotasında ilerleyen gemiler hem zamandan hem de paradan tasarruf ediyor. Bu da demek oluyor ki, eğer ilerleyen yıllarda Panama çalışmaz ise, gemiler uzun rotadan gelmek zorunda kalacak ve dünya ticaretinde dengeler oldukça değişecek.

14. Peru'nun meşhur buzullarına tırmanmak

14. Peru'nun meşhur buzullarına tırmanmak

Peru'nun buzulları bölgenin en önemli turist cazibe merkezlerinden birisi. Fakat bugünlerde, bu buzullarda bir sorun var. Pastoruri buzulu yarı yarıya içine gömülmüş durumda ve bölgede bulunan yol tarafına doğru kayıyor. Bu buzul, geçtiğimiz yıllarda öyle dengesiz hareket ediyor ki, dağcıların ve turistlerin bu alana girmesi yasaklandı. Peru hükümetinin B planı ise şu: Buzul hangi yöne kayarsa, boşta kalan alan üzerinden buzula ilerleyen otobüs seferleri konulacak! Tabii ki bu işin traji-komik tarafı. Şu an için yetkililer umutla buzulun eskisi gibi sabitlenmesini ve hareket etmemesini bekliyor.

15. Dünya mirası Rapa Nui Parkı'nı ziyaret etmek

15. Dünya mirası Rapa Nui Parkı'nı ziyaret etmek

Unesco'nun dünya mirası listesinde de yer alan Rapa Nui Ulusal Parkı sular altında kalma tehlikesi ile karşı karşıya. Parkın kirlenmemiş bölgesinde bulunan sular ise tertemiz. Bir başka denizanası bölgesi daha yolda!

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Dünyanın 'en güzel bomba deneme alanını' görmek

16. Dünyanın 'en güzel bomba deneme alanını' görmek

Birleşik Devletler'in, Marshall Adaları üzerinde nükleer bomba denemelerine başlamasının üzerinden 70 yıl geçtikten sonra, Bikini mercanadasını oluşturan 23 küçük adada hala hiçbir insan yaşamıyor. Bu adalarda yaşamın biteceğinden ve adaların deniz tarafından yutulacağından korkuluyor.

17. Sidney Opera Evi'nde bir gece geçirmek

17. Sidney Opera Evi'nde bir gece geçirmek

Bu ikonik bina 800 milyon dolar değerinde. Binanın bir kaç kilometre uzağında hızla yükselmekte olan liman suları, bu bölge ve bina için büyük bir tehdit oluşturuyor.

18. Büyük Barrier Kayalıkları'nda yaşayan mercanları görmek

18. Büyük Barrier Kayalıkları'nda yaşayan mercanları görmek

Büyük Barrier Kayalıkları'nı hala ziyaret edebileceğiz, fakat ısınan okyanus nedeniyle soyu tükenmekte olan mercanları bir daha asla göremeyeceğiz. Avusturalya iklim değişikliğini en çok hisseden ülkelerden birisi. Sivrisinekler tarafından taşınan bulaşıcı hastalıklara, Barrier Kayalıkları civarında oldukça sık rastlanmaya başlandı ve bölgeye girişin yasaklanması da söz konusu.

19. Avusturalya'nın yiyecek yetiştirilen bölümünü görmek

19. Avusturalya'nın yiyecek yetiştirilen bölümünü görmek

Murray-Darling havzasınada kurumakta olan bölge, Avusturalya'da en çok ürünün yetiştirildiği bölge, fakat çok büyük bir hızla yok olmakta. Bölgede 'kuruluk' sözcüğü çok sık kullanılıyor ve insanlar ne yapacağını bilemiyor. Bölgede süt ve pirinç fiyatları oldukça yüksek.

20. Kuzey Kore'de kayak yapmak

20. Kuzey Kore'de kayak yapmak

Diktatör Kim Jong Un'un, Masik Pass bölgesini yeni bir kayak merkezine çevirmesiyle ilgili bir takım şüpheler vardı ve o şüphelerden birisi de, hiç kuşku yok ki iklim değişikliği. Amerika ve Avrupa'daki benzer büyük merkezlerin aksine, sıcaklıklar yükseldiğinde Masik Pass merkezinin gidebileceği bir yer yok. Örneğin, Whistler merkezi dağın en tepesinde değil ve yıllar içinde sıcaklık arttıkça, merkez birazcık yukarı taşınıyor ve sorun bitiyor. Fakat Masik Pass merkezi dağın en tepesinde ve bir kaç derecelik sıcaklık artışı ile yok olmaya mahkum.

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. Shiva'ya giden donmuş keşiş yolunda yürümek

21. Shiva'ya giden donmuş keşiş yolunda yürümek

Hindistan'ın Himalaya bölgesinde bulunan Amarnath Yatra isimli keşiş yolu, bir mağaranın içindeki suyun donması ile kapanmış durumda. İnsanların hac yolculuğu sırasında kullandığı bu yol, geçtiğimiz yıllarda, çevrede toplanan insanların vücut sıcaklığından etkilenerek, keşiş dönemi bitmeden 10 gün önce erimiş. Fakat bu son olabilir!

22. Bengal kaplanları tarafından yenmemek!

22. Bengal kaplanları tarafından yenmemek!

Evet, doğru! Hindistan-Bangladeş sınırında bulunan Sundarbans isimli ormanda yaşayan kaplanlar, belki de hayatlarının son dönemlerindeler. Bölgedeki adaların 2100 yılında su altında kalacağı ve kaplanların da böylelikle yok olacağı söyleniyor. Eğer doğal çevresi içerisinde bir kaplan görmek istiyorsanız, şimdi tam zamanı! Aman dikkat!

23. Doğunun venediğine gitmek

23. Doğunun venediğine gitmek

Çin'in Şangay şehri civarında bulunan ve kanallardan oluşan bu sevimli bölge, Venedik ile aynı probleme sahip. Bu bölgelerin en ilgi çekici özelliği olan su, önümüzdeki 100 yıl içerisinde bu cennetleri yutabilir.

24. Hiroşima Barış Anıtı'nı ziyaret etmek

24. Hiroşima Barış Anıtı'nı ziyaret etmek

Nükleer silahların etkilerinin hala görüldüğü bölgede okyanus hızla yükseliyor ve karbon emisyonu beklenildiği gibi gerçekleşmiyor. Bu bölgeyi ziyaret etmek istiyorsanız acele etmelisiniz!

25. Dubai'nin oluşturduğu dünyaya benzeyen yapay adaları ziyaret etmek

25. Dubai'nin oluşturduğu dünyaya benzeyen yapay adaları ziyaret etmek

Dubai'nin dünyanın bir benzerini bir takım adalarla deniz üzerinde inşaa etmeye çalıştığını herkes duymuştur. Plana göre ada topluluğu yukarıdaki gibi görünecekti fakat 2009 yılında yaşanan finansal problemlerden dolayı bu çalışmaya ara verilmişti. Geçtiğimiz günlerde yapay oluşturma işlemine yeniden başlayan Dubai, 2050 yılında amacına ulaşmış olmayı planlıyor ki, bu tarihte oldukça yükselmiş olan deniz sularının bu adaları yutması çok büyük ihtimal.

İçeriğin Devamı Aşağıda

26. Nil Nehri'nin kaynağını görmek

26. Nil Nehri'nin kaynağını görmek

Claudius Ptolemy'nin söylediğine göre, bundan 2000 yıl önce, Afrika'da bulunan ve Nil Nehri'ni besleyen kaynaklar oldukça karlı ve buzluydu. Kaynakların ısınması ve iklimin değişmesiyle, Nil Nehri'nden beslenen ülkelerin çok büyük sorunlar yaşayacağı tahmin ediliyor.

27. Çikolata... Bir dakika! Evet evet, çikolata!

27. Çikolata... Bir dakika! Evet evet, çikolata!

Sanırım herkesin ilgisini çekecek bir bilgi bu: Çalışmalar gösteriyor ki, dünya çikolata üretiminin yarısının gerçekleştiği Gana ve Fil Dişi Sahilleri'nde, 2030 yılından itibaren çikolata üretimi azalmaya başlayacak ve 2100 yılında tamamen bitmiş olacak.

28. 3000 yıllık Kartaca şehrini görmek

28. 3000 yıllık Kartaca şehrini görmek

Akdeniz'de bulunan ve insanlık medeniyetinin başladığı tarihi alanlar sular altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya. Tunus'da bulunan Kartaca şehri 3000 yaşında ve sular altında kalma tehlikesinin en yüksek olduğu bölge.

29. Ucuz Paris uçaklarından birine atlayıp tatile gitmek

29. Ucuz Paris uçaklarından birine atlayıp tatile gitmek

Avrupa'ya giden ucuz uçakların ortadan kalkması an meselesi. Kuzey bölgelerinde meydana gelen hava türbülanslarının önümüzdeki yıllarda oldukça ısınacağı tahmin ediliyor ve bu nedenle Avrupa'ya seyehat süreleri uzayacak. Yakıt tüketimi ve bilet fiyatları artacak. Eğer gezip görmek gibi bir amacınız varsa, şimdi tam sırası!

30. Pizza Kulesi'nin eğimini görüp büyülenmek

30. Pizza Kulesi'nin eğimini görüp büyülenmek

Bu kule yer çekimine meydan okuyor olabilir, fakat bir diğer doğal fenomenle daha karşılaşması gerekiyor: Dalga erezyonu. Kule ve Unesco tarafından da korunan Piazza del Duomo alanı, hemen hemen deniz seviyesinde ve yakında sular altında kalacağı tahmin ediliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

31. İskoçya'nın kuşlarını görmek

31. İskoçya'nın kuşlarını görmek

Bağımsızlık seçimlerinin ardından Birleşik Krallık'ın bir parçası olarak kalmaya karar veren İskoçya'da, yeni bir ulusal kuş seçilmesi gerektiği hakkında tartışmalar devam ediyor. Fakat zamanlama kötü. 2100 yılına gelindiğinde, bölgede bulunan kuş türlerinin sıcaklıktan kaçmak için kuzeye ilerleyeceği tahmin ediliyor. İskoçya'da bulunan türlerin ise gidecek hiçbir yeri yok, bu nedenle yok olacaklar.

32. İsviçre ve İtalya'yı birbirinden ayıran hayali çizgide yürümek

32. İsviçre ve İtalya'yı birbirinden ayıran hayali çizgide yürümek

Alp dağlarında bulunan Matterhorn tepesi yakınlarında hareket etmekte olan kayalar, yetkililerin elini kolunu bağlıyor. Geçmişte bu tepede bulunan buzullar ile oluşturulmuş sınır, artık ortadan kalktı. 2009 yılında, İsviçre ve İtalya arasında yapılan bir antlaşma ile, yeni sınır daha yüksek bir noktaya taşındı ve fakat bu sınırın da yok olması gündemde.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
25
9
7
6
4
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Queenpatra

Çok kaliteli olmuş. Demek ki torunlarımın çocukları çikolata yiyemeyecek. Yazık.

Ammmaan Tanrım Diddiiim. Ölmek istemiyorum daha Londraya gidecem A.q

Oğuzhan Deniz

Çikolata konusunda beni üzdün aq.torunlarıma ikram edemeyeceğim