Görüş Bildir
Haberler
Mimari Güzellikleriyle İzleyiciye Görsel Bir Şölen Yaşatan Birbirinden Muhteşem Filmler

Mimari Güzellikleriyle İzleyiciye Görsel Bir Şölen Yaşatan Birbirinden Muhteşem Filmler

Mimari güzellikleriyle seyirciyi görsel bir şölene davet eden bu filmlerle içinizdeki mimarlık hevesinin uyanması kuvvetle muhtemel. Sürreal, fantastik, fütüristik, neoklasik ve art nouveau gibi çeşitli mimari akımları barındıran bu film listesini kaçırmamanızı şiddetle tavsiye ederiz. İyi seyirler! 👇

Kaynak: Filmlerle ilgili bilgiler, IMDb ve TMDB sitelerinden alınmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

20. Quest, 1984

20. Quest, 1984

IMDb: 6.6 

Özet: Uzak bir gezegende, düşen bir uzay gemisinin torunları, sadece sekiz gün içinde yaşlanmalarına ve ölmelerine neden olan gizemli güçlere maruz kalırlar. Ayrıca gecenin acı soğuğundan ve gündüzün öldürücü sıcağından kaçmak için mağaralarda yaşamak zorundadırlar. Genç bir çocuk, onları oraya getiren gemiye geri dönmenin yolunu bulmaya kararlıdır.  

Oyuncular: John Abbott, Noah Hathaway, David Comfort 

Yönetmenler: Elaine Bass, Saul Bass

19. Candyman, 1992

19. Candyman, 1992

IMDb: 6.7 

Özet: Helen Lyle, arkadaşı Bernie Walsh ile birlikte şehir efsaneleri hakkında bir tez hazırlamak isteyen bir üniversite öğrencisidir. Candyman hakkındaki efsaneyi duyunca tezi için Candyman üzerinde yoğunlaşır. Efsaneye göre her kim aynaya bakarak beş defa Candyman derse Candyman ortaya çıkacaktır. 

Oyuncular: Virginia Madsen, Xander Berkeley, Tony Todd 

Yönetmen: Bernard Rose

18. Suspiria, 2018

18. Suspiria, 2018

IMDb:  6.7  

Özet: Amerikalı bir genç kadın olan Susie Bannion, dünyaca ünlü bir dans okulu Markos Tanz Company'e katılır. Susie'nin geldiği sıralarda okulun başka bir üyesi olan Jessica gizemli bir şekilde ortadan kaybolur. 

Oyuncular: Chloe Grace Moretz, Tilda Swinton, Doris Hick  

Yönetmen: Luca Guadagnino

17. Cathedrals of Culture, 2014

17. Cathedrals of Culture, 2014

IMDb: 6.9 

Özet: Binaların ruhu hakkındaki bu 3D film projesi, altı ikonik ve çok farklı binanın kendi adına konuşmasına izin vererek insan yaşamını insan yapımı bir yapının göz kırpmayan perspektifinden inceliyor. Altı ünlü film yapımcısı projeye kendi görsel tarzlarını ve sanatsal yaklaşımlarını katıyor.  

Oyuncular: Meret Becker, Gennadi Vengerov, Benedicte C. Westin 

Yönetmenler: Karim Aïnouz, Michael Glawogger, Michael Madsen

16. My Architect: A Son’s Journey, 2003

16. My Architect: A Son’s Journey, 2003

IMDb: 7.4 

Özet: Film, 20.yüzyılın en büyük sanatçılarından kabul edilen ve bir tren istasyonunda ölü bulunan mimar Louis I. Kahn'ın yaşam öyküsünü, oğullarından birinin gözünden babasını anlama ve ölümünü araştırmasını konu ediniyor. 

Oyuncular: Edmund Bacon, Edwina Pattison Daniels, Balkrishna Doshi 

Yönetmen: Nathaniel Kahn

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Delicatessen, 1991

15. Delicatessen, 1991

IMDb: 7.5 

Özet: Kıyamet sonrası olarak adlandırabileceğimiz bir zamanda ve belirsiz bir mekanda geçen 'Şarküteri', bizlere açlıktan birbirlerini yiyen insanları anlatıyor. Bir şarküteride çalışmaya başlayan Louison, kendisini işe alanların asıl amacını bilmiyor, fakat zaman ilerledikçe karşılaştığı cinayetlerle gözleri açılıyor. Daha önce bir sirkte, maymunuyla birlikte gösteri yapan Louison'un 'karanlık' geçmişi, gördüğü kabuslarla bizlere ulaşıyor. Louison, bu arada işvereni 'Kasap'ın kızı Julie'ye aşık oluyor. 

Oyuncular: Marie-Laure Dougnac, Dominique Pinon, Pascal Benezech 

Yönetmenler: Marc Caro, Jean-Pierre Jeunet

14. Synecdoche, New York, 2008

14. Synecdoche, New York, 2008

IMDb: 7.5 

Özet: Tiyatro yönetmeni Caden yeni bir oyun üzerinde çalışmaktadır. Karısı Adele Berlin'deki tablolarını takip edebilmek için küçük kızları Olive'yi de alarak onu terk eder. Terapisti Madeleine ona tavsiyeler vermek yerine çok satan kitabının sayfalarında gezinmektedir. Çekici ve samimi Hazel ile olan ilişkisiyse beklenmedik şekilde karaya oturur. Kendi var oluşunu anlamlı kılmak ve ölümsüzlük saplantısını tatmin etmek için bir binayı tiyatro sahnesi olarak düzenleyip, her bir bölümünde çeşitli yaşamları oynayacak oyuncuları içine yerleştirme ve yönetme kararı alır. 

Oyuncular: Philip Seymour Hoffman, Samantha Morton, Michelle Williams 

Yönetmen: Charlie Kaufman

13. The Florida Project, 2017

13. The Florida Project, 2017
media.wbur.org

IMDb: 7.6 

Özet: 6 yaşındaki Moonee ve ekibi, yetişkinlerin zorlu dünyasından tamamen uzak kendilerine ait bir dünya yaratmışlardır. Okulların tatil olmasıyla birlikte bu afacan grubun tek derdi, istedikleri gibi koşup oynayabilmek, kimseyi umursamadan eğlenebilmek ve istedikleri zaman sınırsız dondurma yiyebilmektir. Oysa yetişkinler için durum çok farklıdır. Artık çocuk olma lüksleri kalmamış yetişkinler için bu Florida yazı, zorluk, acı ve gözyaşı demektir. 

Oyuncular: Brooklynn Prince, Bria Vinaite, Willem Dafoe 

Yönetmen: Sean Baker

12. Roma, 2018

12. Roma, 2018

IMDb: 7.7 

Özet: Film, 1970'lerin başında Mexico City'de orta sınıftan bir ailenin hizmetçisinin hayatının bir yılını konu edinmektedir. 

Oyuncular: Yalitza Aparicio, Marina de Tavira, Diego Cortina Autrey 

Yönetmen: Alfonso Cuaron

11. Brazil, 1985

11. Brazil, 1985

IMDb: 7.9 

Özet: Geleceğin tuhaf ve gereksiz derecede karmaşık, fütüristik dünyasındayız. Devlet memuru Sam Lowrey, etrafını saran bu bürokrasi ve teknoloji cenderesinden bunalmış bir istatistikçidir. Kaçışı ve sükuneti, kendisini her şeyden izole ettiği hayallerde bulur. Rüyalarında sürekli olarak aynı kadını kurtardığını görür. Sam'in yaşadığı gerçek dünyayı ise, her şeyi görüp kontrol eden bir bilgisayar idare etmektedir. Jill Layton isimli genç kadın terörist olmakla suçlandığında, düzenli olarak hata kontrolleri yapmakta olan Sam bunda bir yanlışlık olduğunu fark eder ve Jill ile tanıştığında onun rüyalarında kurtarıp durduğu kız olduğunu anlar. 

Oyuncular: Jonathan Pryce, Kim Greist, Robert De Niro 

Yönetmen: Terry Gilliam

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. The Cabinet of Dr. Caligari, 1920

10. The Cabinet of Dr. Caligari, 1920

IMDb: 8.0 

Özet: Anlattığı gizemli cinayet öyküsünün yanı sıra resimli panolardan oluşan dekorları, boyayla elde edilmiş gölgeleri, eğik bacalı, yamuk duvarlı evleriyle filmin yarattığı fantastik ve ürkütücü dünya bugün bile ilgiyle izlenmesini sağlamaktadır. Film, döneminde ve sonrasında, pek çok övgüler aldığı gibi, aynı ölçüde eleştirilmiştir. 

Oyuncular: Werner Krauss, Conrad Veidt, Friedrich Feher 

Yönetmen: Robert Wiene

9. The Grand Budapest Hotel, 2014

9. The Grand Budapest Hotel, 2014

IMDb: 8.1  

Özet: Gustave H, Büyük Budapeşte Oteli’nin işleyişini büyük bir profesyonellikle idare eden, müşterilerini dahi en ince ayrıntılarına kadar tanıyan bir konsiyerj görevlisidir. Bir gün otele bellboy ve komi görevlisi olarak Zero Mustafa adında genç bir adam gelir ve kısa zamanda aralarında yakın bir arkadaşlık başlar. İkili birbirlerinin sırdaşı olurken yaşadıkları şehir de büyük bir savaşa doğru sürüklenmektedir.   

Oyuncular: Ralph Fiennes, F. Murray Abraham, Mathieu Amalric  

Yönetmen: Wes Anderson

8. Stalker, 1979

8. Stalker, 1979

IMDb: 8.1  

Özet: Bir nevi kıyamet sonrası gelecekte isimsiz bir ülkedeyiz. Düşen dev bir meteor, açıklanması güç olaylara sebep olmuştur. Yarattığı etki 'Bölge' adı verilen bir alanda etkili olmaktadır. Bu alanın ortasında yer alan bir odada insanlığın en derin tutkularını gerçek yapacağı söylenen bir güç vardır. Dikenli teller ve askerler ile korunan Bölge'ye sadece zihinsel güçleri ve yeterli cesaretleri olan İz Sürücüler girebilmekte ve eşlik ettikleri insanları odadaki güçle yüzleşmeye götürmektedirler. Kahramanımız da böyle bir İz Sürücü'dür. Karısının itirazlarına rağmen bir bilim adamını ve bir de yazarı yanına alarak hayatının yolculuğuna çıkar.  

Oyuncular: Alisa Freyndlikh, Aleksandr Kaydanovskiy, Anatoliy Solonitsyn  

Yönetmen: Andrei Tarkovsky

7. Blade Runner, 1982

7. Blade Runner, 1982

IMDb: 8.1  

Özet: Uzaydaki bir madende çalışan androidler, kaçıp dünyada rehine alıyorlar. Rick Deckard'ın işi onları bulup yok etmektir. Kaçanları ararken, anroidlerle insanları biribirinden ayırmak zorundadır. Aramaları sırasında kopya insanları, yani androidleri yapan şirket Tyrell Corporation hakkında gizli bilgiler elde ediyor.   

Oyuncular: Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young  

Yönetmen: Ridley Scott

6. Metropolis, 1927

6. Metropolis, 1927
www.reddit.com

IMDb: 8.3  

Özet: Gelecek zaman… İnsanlar iki gruba ayrılmış durumdadır: düşünenler ve çalışanlar. Düşünenler planları yapıyor, çalışanlar da bunları uyguluyorlar. İki grup da tam değildir ama birleşince bir bütün oluyorlar. Bir gün düşünenlerden biri yeraltına çalışanların yanına iner. Gördükleriyle birlikte hayatın akışı değişmeye başlar…  

Oyuncular: Brigitte Helm, Alfred Abel, Gustav Fröhlich  

Yönetmen: Fritz Lang

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. North by Northwest, 1959

5. North by Northwest, 1959

IMDb: 8.3  

ÖzetNew York'taki Plaza Oteli'nden ayrılmak üzere olan reklamcı Roger Thornhill tam 'George Kaplan' adı anons edildiğinde ayağa kalkmak talihsizliğine uğrar. Böylece yanlış anlamaya dayalı ölümcül bir olayı ve durmaksızın süren bir kedi fare oyununu başlatır. Onu öldürmek isteyen casus ajanlar ve onun birini öldürdüğünden kuşkulanan polis Amerika'nın her yerinde amansız bir takip başlatır.  

Oyuncular: Cary Grant, Eva Marie Saint, James Mason  

Yönetmen: Alfred Hitchcock

4. Cinema Paradiso, 1988

4. Cinema Paradiso, 1988

IMDb: 8.5 

Özet: Sinemaya ilgi duymaya başlayan bir çocuk, sinemanın makinistiyle derin bir dostluk kurar. 

Oyuncular: Philippe Noiret, Enzo Cannavale, Antonella Attili 

Yönetmen: Giuseppe Tornatore

3. Rear Window, 1954

3. Rear Window, 1954

IMDb: 8.5   

Özet: Fotoğrafçı L. B. “Jeff” Jeffries, geçirdiği kaza sonucunda bacağını kırar. New York’taki apartman dairesinde zorunlu tatili sırasında arka penceresinden komşularını dürbünle seyrederek zaman geçirmektedir. Jeff, yine bir seyri sırasında komşusunun, karısını öldürdüğünden şüphelenir. Olayı araştırmaları için fotomodel sevgilisi Lisa Carol Fremont ve hasta bakıcısı Stella’dan yardım ister.   

Oyuncular: James Stewart, Grace Kelly, Wendell Corey   

Yönetmen: Alfred Hitchcock

2. Parasite, 2019

2. Parasite, 2019

IMDb: 8.5   

Özet: Ki-taek ve ailesi komple işsizdir ve varoşlarda yaşamaktadırlar. Ki-taek’in oğlu Ki-woo, bir arkadaşının referansı ile çok zengin, bir o kadar da saf olan Park ailesinin kızına İngilizce için özel ders vermeye başlar.  

Oyuncular: Song Kang-ho, Lee Sun-kyun, Cho Yeo-jeong   

Yönetmen: Bong Joon Ho

1. Inception, 2010

1. Inception, 2010

IMDb: 8.8  

Özet: Dom Cobb’un uzmanlık alanı, zihnin en karanlık ve savunmasız olduğu rüya anında, bilinçaltının derinliklerindeki değerli sırları çekip çıkarmak ve onları çalmaktır. Zamanla bu durum onu uluslararası bir kaçak yapmış ve sevdiği her şeye mal olmuştur. Cobb'a içinde bulunduğu durumdan kurtulmasını sağlayacak bir fırsat sunulur.  

OyuncularLeonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Elliot Page  

Yönetmen: Christopher Nolan

Bu içerikler de ilginizi çekebilir. 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın