Görüş Bildir
Haberler
Meclis Yoğun Gündemle Toplanacak

Meclis Yoğun Gündemle Toplanacak

ATKN
11.01.2015 - 17:07
İçeriğin Devamı Aşağıda

TBMM Genel Kurulu'nda bu hafta, cezaevlerinin dış güvenliği, perakende ve askeri kanunlarda değişiklik yapan yasa tasarıları ele alınacak, İç Güvenlik Tasarısı görüşmeleri sürecek.

Meclis yeni haftaya yoğun gündemle giriyor. TBMM Genel Kurulu'nda, önemli düzenlemeler ele alınacak. Geçen hafta görüşülemeye başlanan ve ilk bölümü kabul edilen cezaevlerinin dış güvenliğinin 5 yıl içinde Jandarma'dan Adalet Bakanlığı'na geçişini içeren yasa tasarısına, 13 Ocak Salı günü devam edilecek.

Tasarının tamamlanmasının ardından alışveriş merkezlerine ilişkin düzenlemeyi de içeren Perakende Ticaret Yasa Tasarısı ele alınacak. Tasarıyla; Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde 'Perakende Bilgi Sistemi' kurulacak. Perakende işletmelerin çalışma saatleri, meslek kuruluşlarının müşterek teklifi üzerine yetkili idarenin görüşü alınarak vali tarafından belirlenecek. Kanuna aykırı hareket edenlere 2 bin lira ile 50 bin lira arasında ceza uygulanacak. Büyükşehirlerde, alışveriş merkezlerine yapı ruhsatı, yapı kullanma izin belgesi ve işyeri açma ve çalışma ruhsatı vermeye büyükşehir belediyeleri yetkili olacak. Alışveriş merkezi projesi için yapı ruhsatı verilirken, üst meslek kuruluşlarının görüşü alınacak.

Genel Kurul'da ele alınması beklenen bir diğer düzenleme ise askeri kanunlarda değişiklik yapan yasa tasarısı olacak. Askerlik kanunlarında değişiklik yapan ve Milli Mayın Faaliyet Merkezi kurulmasını öngören kanun tasarısı, devletin şahsiyetine karşı suçlar ile ağır ve yüz kızartıcı nitelikteki bazı suçlardan yapılan yargılama neticesinde hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilen astsubay, subayların TSK ile ilişiği kesilmesini öngörüyor. Tasarıyla; savaş, olağanüstü hal ve sıkıyönetim hallerinde personel izinden çağrılabilecek. Sivil tabip ve diş tabipleri Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık eğitimi alabilecek. TSK'ya bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarında görevlendirilen öğretim üyesi, uzman tabip, uzman diş tabibi, tabip ve diş tabiplerine de sağlık hizmetleri tazminatı ödenecek.

Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlar ile ağır ve yüz kızartıcı nitelikteki suçlardan yapılan yargılama neticesinde haklarında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilen uzman erbaş ve uzman jandarmanın sözleşmeleri feshedilecek; bu suçlardan ceza alanlar Harp Akademisine de giremeyecek; öğrenci olanlar ise akademi eğitiminden çıkarılacak.

Soruşturma Komisyonu raporu

Dört eski Bakan ile ilgili Soruşturma Komisyonu'nun TBMM Başkanlığı'na verdiği Raporu, dün basıma gönderildi. Raporun yarın dağıtımının tamamlanması durumunda, 10 gün içinde Genel Kurul'da görüşülmesi gerekiyor.

Yoğun gündemi nedeniyle Salı, Çarşamba ve Perşembe günü geç saatlere kadar çalışacak olan Genel Kurul'un, Cuma günü de toplanma kararı alması bekleniyor. Genel Kurul'da, Soruşturma Komisyonu Raporu'nun da bu hafta görüşülebileceği ifade ediliyor.

Komisyonlar

TBMM'deki ihtisas komisyonları da gündemlerindeki konuları ele alacak.

Türkiye Cumhuriyeti devletinin resmi armasının belirlenmesini içeren yasa teklifi, 14 Ocak Çarşamba günü Anayasa Komisyonu'nda ele alınacak.

Kişisel verilerin korunmasına ilişkin yasa tasarısı da 14 Ocak Çarşamba günü AB Uyum Komisyonu'nda görüşülecek.

KİT Komisyonu denetimlerini sürdürecek. Komisyon; 14 Ocak Çarşamba günü Atatürk Orman Çiftliği ve Toprak Mahsulleri Ofisi, 15 Ocak Perşembe günü ise Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nin (DHMİ) 2011 ve 2012 yılı hesaplarını inceleyecek.

Melda Çetiner, AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0