Görüş Bildir
Haberler
Meclis Yeni Anayasa Mesaisine Başlıyor

Meclis Yeni Anayasa Mesaisine Başlıyor

ATKN
25.01.2016 - 15:09 Son Güncelleme: 25.01.2016 - 17:26

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın çağrısına dört siyasi partinin hem olumlu yanıt vermesi hem de üye bildirmesinin ardından yeni Anayasa yapımı üzerinde çalışacak Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu yaklaşık iki yıl aranın ardından yeniden kuruluyor. Komisyonun ilk toplantısını bu hafta yapması planlanıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Beş yıl önce parlamentoda aralarında HDP'nin geçmişteki çizgisini temsil eden BDP'nin de olduğu dört partinin eşit temsiliyle kurulan Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu, iki yılı aşan çalışmalarında 60 madde üzerinde mutabakat sağlamış, ancak anayasanın bütününde uzlaşma bulanamaması nedeniyle çalışmalarını sonlandırmıştı.

Kasım ayındaki seçimlerde 317 milletvekiliyle tek başına iktidara gelen AKP, her partiden eşit sayıda üyeyle Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun canlandırılması çağrısı yapmış, parlamentodaki diğer partiler, CHP, MHP ve HDP çağrıya olumlu yanıt vermişlerdi.

Kahraman'ın komisyona üye bildirimi için partilere tanıdığı son gün olan bugün, HDP Mithat Sancar, Meral Danış Beştaş ve Garo Paylan isimlerini Meclis Başkanlığı'na bir mektupla sundu.

Daha önce üye bildirimi yapan partilerden AKP, 2011'de kurulan komisyonun başkanı Cemil Çiçek, o komisyonun eski üyeleri Ahmet İyimaya, Mustafa Şentop'u, CHP ise Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ile milletvekilleri Ömer Suha Aldan ve Namık Havutça'yı, MHP de Genel Başkan Yardımcısı ve eski komisyonun üyesi Oktay Öztürk'ün yanı sıra Kadir Koçdemir ve Mehmet Parsak'ı üye olarak belirmemişlerdi.

'İlk toplantı bu hafta'

'İlk toplantı bu hafta'

Reuters'a bilgi veren bir komisyon üyesi ilk toplantılarını bu hafta yapacaklarını belirterek, 'Haftada en az iki-üç toplantıyla süreç hızlandırılmaya çalışılacak. Daha önceki komisyon çalışmalarında da bir müktesebat oluştuğu için her konunun üzerine derinlemesine görüşülmesi beklenmemeli' diye konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve AKP, komisyonun çalışma süresinin sınırsız olamayacağını belirterek, çalışmaların tamamlanmasında uygun zaman için altı ay sonrasını işaret ederken, Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş da geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, 'Referanduma gidilecekse Haziran-Temmuz'da sürecin önü açılmalı' demişti.

Uzlaşılamayan konu: Başkanlık sistemi

Uzlaşılamayan konu: Başkanlık sistemi
İçeriğin Devamı Aşağıda

Yaklaşık 5 yıl önce kurulan komisyonun çalışmalarını sonuçlandıramamasında, başkanlık sistemi konusundaki görüş ayrılıkları etkili olmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP yeni anayasanın içerisinde yönetim şeklinin parlamenter sistemden başkanlık sistemine dönüştürülmesi konusunda ısrar ederken, parlamentodaki üç muhalefet partisi de 'sistemin Türkiye'yi otoriterliğe götüreceği' düşüncesiyle buna karşı çıkıyorlar.

AKP'li yetkililer ve analistler başkanlık sistemindeki farklı görüşlerin kapsamlı anayasa değişikliği ihtimalini çok zayıflattığını, bunun yerine kısmi değişiklik ihtimalinin öne çıktığını vurguluyorlar.

Ancak Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş geçtiğimiz hafta, kısmi anayasa değişikliğinin kendileri için yeterli olmadığını, sistemin değişmesi gerektiğini dile getirmişti.

Bir partinin anayasayı tek başına değiştirebilmesi için 367 oya ihtiyaç varken, 330 oyla anayasa değişiklikleri referanduma götürülebiliyor.

Oy kullanma imkanı bulunmayan Meclis Başkanı çıkarıldığında 316 sandalyesi kalan AKP'nin, anayasa değişikliğini referanduma götürebilmek için dahi 14 sandalye eksiği bulunuyor.

Reuters

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
17
12
8
6
3
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
esspada

onu bunu geçsinler de şu bizim zorunlu sağlık sigortası paraları ne zaman kaldırılıyor

Pasif Kullanıcı

Umarım adil bir anayasa yaparlar. Ve teori de olduğu gibi pratikte işler.

Uyuşuk adam

Mesai mi...