Görüş Bildir
Haberler
Martin Scorsese'nin Sinema Öğrencilerinin Mutlaka İzlemesi Gerektiğini Söylediği Birbirinden Harika Filmler

Martin Scorsese'nin Sinema Öğrencilerinin Mutlaka İzlemesi Gerektiğini Söylediği Birbirinden Harika Filmler

Ünlü yönetmen Martin Scorsese, sinema öğrencileri için izlenmesi gereken önemli filmler önerdi. Bu filmler, sinema alanında kendini geliştirmek isteyen öğrenciler için kaçırılmaması gereken bir kaynak niteliğinde. İyi seyirler! 👇

Kaynak: Filmlerle ilgili bilgiler, IMDb ve TMDB sitelerinden alınmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

20. The Butcher, 1970

20. The Butcher, 1970

IMDb: 7.3 

Özet: Hélène, ilişkisinin sona ermesi üzerine küçük bir köye taşınan güzel ve kültürlü bir ilkokul öğretmendir. Popaul ise 15 yıl Fransız ordusunda görev yaptıktan sonra, yeni vefat etmiş olan babasının kasap dükkânının sorumluluğunu üstlenmek için doğduğu köye dönmüştür. Bir düğün sırasında, Hélène ve Popaul, bir yandan alkolün etkisiyle, öte yandan da yalnız olmaları nedeniyle, hemen birbirlerine ısınırlar. Boş vakitlerinin büyük bölümünü birlikte geçirmeye başlarlar: akşam yemeği yer, sinemaya gider, mantar toplarlar. Bu arada, bölgede iki vahşi cinayet işlenir ve Hélène olay mahallinde Popaul’e verdiği çakmağı bulur. 

Oyuncular: Stéphane Audran, Jean Yanne, Antonio Passalia 

Yönetmen: Claude Chabrol

19. The Merchant of our Seasons, 1972

19. The Merchant of our Seasons, 1972

IMDb: 7.3 

Özet: Hans, horgörüldüğü, sevilmediği, aşağılandığı için toplum içinde kendine yer bulmakta güçlük çeken bir seyyar satıcıdır. Çevresinden destek göremeyen Hans, bu çıkmazdan ölümüne alkol tüketerek kurtulabilecek midir? 

Oyuncular: Hans Hirschmüller, Irm Hermann, Hanna Schygulla 

Yönetmen: Rainer Werner Fassbinder

18. The American Friend, 1977

18. The American Friend, 1977

IMDb: 7.4 

Özet: Filmde Ripley, sahte tabloları, sanat koleksiyoncularına bile yutturarak muazzam servet edinmiş, kovboy şapkasını kafasından çıkarmayan bir Amerikalı olarak karşımıza çıkar. Önceden tanıdığı bir mafya patronu Ripley'den geçmişi temiz bir kiralık katil bulmasını ister. Ripley'in aklına gelen Zimmermann'dır. Kan kanseri olan Zimmermann bu işi özgür iradesiyle kabul eder. Ancak sonrasındaki geri dönülemez gelişmeler Ripley'i ilginç kararlar vermek durumunda bırakır. 

Oyuncular: Dennis Hopperi Bruno Ganzi Lisa Kreuzer 

Yönetmen: Wim Wenders

17. Death by Hanging, 1968

17. Death by Hanging, 1968

IMDb: 7.5 

Özet: Tam anlamıyla bir kara mizah. R. adlı suçlu asılarak idam edilir fakat ölmez. İdam odasında bulunanlar R.'nin bilinci olmadığından asılamayacağını söylerler. Rahip, 'bu adam R. değil, çünkü ruhu uçtu gitti' der. Böylece R.'ye R. olduğunu kanıtlamaya çalışırlar. Bundan sonra bir kısım komik parodilere başlarlar. İdam, ölüm cezası üzerine felsefi, siyasi, ahlaki düşünmeye sevkeden bir film. Tiyatro üslubuyla olaya yaklaştığı için hızlı film usulüne uygun değil, biraz ağır, ama mizah yoluyla bunu kapatıyor. 

Oyuncular: Kei Satô, Do-yun Yu, Fumio Watanabe 

Yönetmen: Nagisa Ôshima

16. Blow-Up, 1966

16. Blow-Up, 1966

IMDb: 7.5 

Özet: Oldukça yetenekli olmasına karşın işine karşı hiçbir ruh beslemeyen bir fotoğrafçı, amaçsız bir şekilde birçok insanın ya da modelin fotoğrafını çekmektedir. Bir gün parktaki bir çiftin fotoğrafını çeker. Eve dönüp karanlık odada fotoğrafı büyütünce hiç fark etmediği bir durum dikkatini çekiverir. Fotoğraf karesi, işlenen bir suçun en çarpıcı kanıtı olmuştur. Bir şeyin gerçek olup olmadığını nesnel kanıtlarla değil, gerçekliğini savunan kişinin inancıyla ölçülebileceğini anlatan film, muhakkak izlenmesi gereken başarılı bir yapım.  

Oyuncular: David Hemmings, Vanessa Redgrave, Sarah Miles 

Yönetmen: Michelangelo Antonioni

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Paisan, 1946

15. Paisan, 1946

IMDb: 7.6 

Özet: II. Dünya Savaşı’ndan hemen sonra çekilmiş olan film, savaşta İtalya’da yaşananları anlatır. Film, yönetmenin savaş üçlemesinin ikincisidir ve aynı zamanda İtalyan Yeni Gerçekçilik akımında yer alır. 

Oyuncular: Carmela Sazio, Gar Moore, William Tubbs 

Yönetmen: Roberto Rossellini

14. Band of Outsiders, 1964

14. Band of Outsiders, 1964

IMDb: 7.6 

Özet: Arthur ve Franz her ne pahasına olursa olsun büyük bir vurgun yapıp zengin olmak isteyen iki yakın arkadaştır. Franz yeni tanıştığı genç ve güzel Odile'in büyükannesinin evinde gizlediği paralardan haberdar olduğunda hemen harekete geçerler. Sıfır hatayla planladıkları soyguna genç kızı ikna etmeleri kolay olmasa da sonunda harekete geçerler. Ancak hayat her zaman planlananı vermez ve bazı sonuçlar beklenenden ağır olabilir * Fransız Yeni Dalgası'nın müstesna ismi Jean-Luc Godard, Serseri Aşıklar'daki üslubunu, teknik olarak daha az deneysel olsa da tematik olarak sürdürerek, unutulmaz bir yapıma imza atıyor.  

Oyuncular: Anna Karina, Claude Brasseur, Danièle Girard 

Yönetmen: Jean-Luc Godard

13. The Mystery of Haspar Hauser, 1974

13. The Mystery of Haspar Hauser, 1974

IMDb: 7.7 

Özet: Film, hayatının ilk on yedi yılını küçük bir mahzende zincirlenmiş bir şekilde, sadece oyuncak bir atla vakit geçirerek ve kendisini besleyen siyah paltolu ve silindir şapkalı bir adam dışında hiçbir insanla temas kurmadan geçiren Kaspar Hauser'i anlatıyor. 

Oyuncular: Bruno S., Walter Ladengast, Brigitte Mira 

Yönetmen: Werner Herzog

12. Kings of the Road, 1976

12. Kings of the Road, 1976

IMDb: 7.7 

Özet: Zamanın Akışında' film projeksiyon makinesi tamircisi Bruno ve otostopta aldığı intihar eğilimli Robert'in uzun yolculuklarının hikayesidir. Bruno iki Almanya'nın sınırındaki kasabaları gezmekte ve film makinelerini tamir etmektedir. Robert ise içindeki çözümsüzlüğü yolculukla çözmeye çalışmaktadır. İkisi küçük kasabalara girdikçe bu garip sessiz yerlerdeki sinema salonlarının terk edildiğini kalanların da Amerikan filmlerine yöneldiğini görürüz. Film Alman Sineması ve yaşamının amerikanlaşmasını, taşranın durağan görüntüleri eşliğinde lirik, durgun bir dille işlemektedir. 'Kings of the Road' adıyla bilinen bu film Wenders'in son dönemde çektiği müzik ve görüntü şiirselliğini birleştiren filmlerinden farklı fakat son derece etkileyici bir çalışma. 

Oyuncular: Rüdiger Vogler, Hanns Zischler, Lisa Kreuzer 

Yönetmen: Wim Wenders

11. Nosferatu, 1922

11. Nosferatu, 1922

IMDb: 7.9 

Özet: Thomas Hutter Almanya'nın Bremen'e bağlı Wisburg isimli küçük bir kasabasında karısı Ellen ile birlikte yaşamaktadır. Transilvanya'da yaşayan Kont Orlok'dan bir mektup gelir. Bazı sembollerle dolu bu mektubu Renfield isimli kişi Hutter için okur. Zengin Kont Orlok ile emlak anlaşması yapmak için Hutter Transilvanya'ya gidecektir. 

Oyuncular: Max Schreck, Alexander Granach, Gustav von Wangenheim 

Yönetmen: F.W. Murnau

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. The Rules of the Game, 1939

10. The Rules of the Game, 1939

IMDb: 7.9 

Özet: İkinci Dünya Savaşı’nın hemen öncesinde, bir kont bir haftasonu av partisi düzenler. Ne var ki av partisi efendilerle hizmetçiler arasında bir köşe kapmacaya dönüşür, ahlaksızlıkta ve zalimlikte birbirleriyle yarıştıkları, acımasız ve umutsuz bir ahlak tablosu çizer. İzleyicinin gözünün yaşına bakmadan drama dönen bu güldürüde, kırda tavşanların katledilmesi, 1940 ilkbaharındaki çatışmaların habercisi değilse de duyguları konusunda fazlasıyla hilekar bir toplumun aptalca şiddete yönelmesini yansıtır. Dünyanın sonu, en azından bir dünyanın sonu yakındır, der bize bu acı ve karanlık trajikomedi.  

Oyuncular: Marcel Dalio, Nora Gregor, Paulette Dubost 

Yönetmen: Jean Renoir

9. Big Deal on Madonna Street, 1958

9. Big Deal on Madonna Street, 1958

IMDb: 7.9 

Özet: Bu film, İtalyan sinemasının başyapıtlarından biri olarak kabul edilmenin yanı sıra, en çok saygı duyulan, övülen, yeniden çevrilen soygun hikâyelerinden biri; kara filmin, İtalyan gerçekçiliğinin, farsın ve soygun filmlerinin parlak bir parodisi: Bir grup küçük soyguncu en son ve en iyi işleri olacaklarına yemin ettikleri bir iş için toplanır. Fakat her şey ters gider. Her ne kadar hırsız olsalar da son derece iyi kalpli, sempatik ve aşırı derecede şanssızdırlar. Süratle akan diyalogları ve Toto ile Claudia Cardinale gibi yıldız oyuncularıyla Mario Monicello’nin bu en çok bilinen klasik komedisi sürprizlerle dolu. 

Oyuncular: Vittorio Gassman, Marcello Mastroianni, Renato Salvatori 

Yönetmen: Mario Monicelli

8. Open City, 1945

8. Open City, 1945

IMDb: 8.0 

Özet: 2.Dünya Savaşı 'nın sonlarına doğru 1944 yılında Nazi işgali altındaki Roma şehrinde yaşayan bir grup insanın hikayesi anlatılır. Gestapo Nazilere karşı yapılan direniş hareketinin lideri olan Giorgio Manfredi'nin peşine düşmüştür. Yakın arkadaşı Francesco,Francesco'nun evlenmek üzere olduğu dul Pina ve Rahip Don Pietro Pellegrini birlikte Giorgio'nun bir an önce Roma'dan ayrılabilmesi için yeni bir kimlik edinmesine yardımcı olurlar. 

Oyuncular: Anna Magnani, Aldo Fabrizi, Marcello Pagliero 

Yönetmen: Roberto Rossellini

7. Tokyo Story, 1953

7. Tokyo Story, 1953

IMDb: 8.1 

Özet: Müthiş bir dönüşüm ve modernleşmenin pençesinde bölünmekte olan Japonya'dayız. Taşralı, emekli bir karı-koca, Tokyo'da yaşayan evlenmiş çocuklarını ziyarete giderler. Gençler giderek hızlanmakta olan şehir yaşamının meşguliyeti içerisinde, onlarla ilgilenmektense birbirlerine pas edip kurtulma hafifliğindedirler. Sadece savaşta ölmüş oğullarının dul gelini yaşlı çifte şefkat ve ilgi gösterir. Evlerine döndüklerinde kırgın ve kafaları karışıktır. Çocukların titreyip kendilerine gelmesi için dramatik bir olayın gerçekleşmesi gerekecektir. Ülkesinin 50'li yıllarda geçirdiği kültürel dönüşümün izini sürmekten yorulmayan Japon yönetmen Yasujiro Ozu'nun hem kendi başyapıtı hem de eşsiz ritmiyle, sinema sanatının en güzel filmlerinden biri. 

Oyuncular: Chishû Ryû, Chieko Higashiyama, Sô Yamamura 

Yönetmen: Yasujirô Ozu

6. Grand Illusion, 1937

6. Grand Illusion, 1937

IMDb: 8.1 

Özet: Birinci Dünya Savaşı'nda, aristokrat sınıftan gelen Komutan De Boeldieu ile işçi sınıfından gelme Teğmen Marechal, keşif gezisine çıkarlar. Ancak görevlerini başarı ile tamamlayamadan, Alman askerleri tarafından esir alınırlar. Alman Komutan von Rauffenstein da tıpkı Boeldieu gibi aristokrat bir aileden gelmedir ve esirlerinin kendisi ile birlikte yemek yiyebileceklerini duyurur. Yemek sırasında Boeldieu ile Rauffenstein, aralarındaki ortaklıkları görmeye başlarlar, bunların hepsi de sınıf temellidir. Ancak bu ortaklık, onların esir kampına gönderilmesini engellemez. Komutan ve teğmen, kampta diğer askerler ile arkadaş olur ve onların kaçış planlarına katılırlar. Esir kampından tünel kazarak kaçmayı deneyeceklerdir... 

Oyuncular: Jean Gabin, Dita Parlo, Pierre Fresnay 

Yönetmen: Jean Renoir

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Rocco and His Brothers, 1960

5. Rocco and His Brothers, 1960

IMDb: 8.2 

Özet: Kısa bir süre önce Milano'ya taşınan Rocco ve dört kardeşi, Rocco ve kardeşi Simone'nin arasına bir hayat kadını girdiğinde kendilerine yeni bir yol ararlar. 

Oyuncular: Alain Delon, Renato Salvatori, Annie Girardot 

Yönetmen: Luchino Visconti

4. Napoleon, 1927

4. Napoleon, 1927

IMDb: 8.2 

Özet: Napoleon Bonaparte'ın biyografisi, Korsikalı'nın kariyerini okul günlerinden Korsika'dan kaçışına, Fransız Devrimi ve Terör'e kadar izler ve 1797'de İtalya'yı muzaffer bir şekilde işgal etmesiyle sonuçlanır. Başlangıçta altı filmden ilki olması planlanan filmin yönetmeni Abel Gance, projenin tamamının çekilmesinin neredeyse imkansız olduğunu fark etti ve diğer beş filmi tamamlamak için gereken parayı hiçbir zaman bulamadı. Filmin efsanevi ünü, Gance'in hikayesini anlatmak için kullandığı, geniş ekran panoramalarla üç ekrana aynı anda yansıtılan karmaşık çoklu görüntü montajlarını dönüşümlü olarak kullanan son yirmi dakikalık triptik sekansta doruğa ulaşan şaşırtıcı teknik çeşitliliğinden kaynaklanmaktadır. 

Oyuncular: Albert Dieudonné, Vladimir Roudenko, Edmond Van Daële 

Yönetmen: Abel Gance

3. Metropolis, 1927

3. Metropolis, 1927

IMDb: 8.3 

Özet: Gelecek zaman… İnsanlar iki gruba ayrılmış durumdadır: düşünenler ve çalışanlar. Düşünenler planları yapıyor, çalışanlar da bunları uyguluyorlar. İki grup da tam değildir ama birleşince bir bütün oluyorlar. Bir gün düşünenlerden biri yeraltına çalışanların yanına iner. Gördükleriyle birlikte hayatın akışı değişmeye başlar… 

Oyuncular: Brigitte Helm, Alfred Abel, Gustav Fröhlich 

Yönetmen: Fritz Lang

2. High and Low, 1963

2. High and Low, 1963

IMDb: 8.4 

Özet: Bay Gondo ulusal ayakkabıcılık şirketinde payı olan bir iş adamıdır. Bir gün şirketteki payını arttırıp şirketteki en büyük söz sahibi olmak için alnının teriyle biriktirdiği her şeyi şirket hisseleri için yatırır ve evini ipotek ettirir. Aynı dönemde çocuğu kaçırılır fakat çocuk bay Gondo nun değil onun hizmetinde çalışan başka bir şahsa aittir. Çocuğu kaçıran kişi ise bu yanlışı fark eder ve daha önce istediği fidyeyi yine bay Gondo dan ister. Bay Gondo parayı verip vermemesi konusunda teredütte kalır. 

Oyuncular: Toshirô Mifune, Yutaka Sada, Tatsuya Nakadai 

Yönetmen: Akira Kurosawa

1. Seven Samurai, 1954

1. Seven Samurai, 1954

IMDb: 8.6 

Özet: Usta Samuray Kambei'nin cesareti ve fedakarlığına şahit olan bir grup köylü ondan sürekli olarak haydutların baskınlarına uğrayan köylerini korumasını isterler. Kambei bu isteği herhangi bir çıkarı olmamasına rağmen kabul eder ve ilk olarak kısa süre sonra müridi olan genç samuray Katsushiro'yu, ardından da güç kullanmaya meraklı bir samuray olarak görünen fakat sonradan bir çiftçinin oğlu olduğu ortaya çıkan Kikuchiyo'yu yanına alır. Takımına dört yeni samuray daha ekleyerek köyü savunmaya girişen Kambei köylüler tarafından sevinçle karşılanır ve herkesin sevgisini kazanır; bir süre sonra onlara kendilerini savunmayı öğretmeye başlar. Bu arada haydutlar köyün sınırlarında dolaşmakta ve yeni saldırıları için uygun bir zaman kollamaktadırlar... 

Oyuncular: Toshirô Mifune, Takashi Shimura, Keiko Tsushima 

Yönetmen: Akira Kurosawa

Bu içerikler de ilginizi çekebilir. 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın