Görüş Bildir
Haberler
Malatya Kayısısını Yine Don Vurdu

Malatya Kayısısını Yine Don Vurdu

Malatya Haber Portalı
08.04.2015 - 15:37 Son Güncelleme: 08.04.2015 - 17:33
İçeriğin Devamı Aşağıda

Dünya kuru kayısı ihtiyacının yüzde 70’ini, yaş kayısı ihtiyacının ise yüzde 20’sini karşılayan Malatya'nın bazı bölgelerinde zirai don nedeniyle kayısı ağaçları zarar gördü. Geçtiğimiz kayısı ağaçlarının yüzde 95’inin etkilendiği ilde yeni don vakası üreticileri yine kara kara düşündürmeye başladı.

CHP İl Başkanı Enver Kiraz ile yönetim kurulu üyeleri, Yeşilyurt İlçesine bağlı Dilek Mahallesi’nde kayısı ağaçları don olayından etkilenen kayısı üreticilerini ziyaret ederek bahçede incelemelerde bulundu.

İl Başkanı Enver Kiraz, burada yaptığı açıklamada, son günlerde etkili olan soğuk hava nedeniyle ilin bazı bölgelerinde kayısı ağaçlarında ciddi hasar meydana geldiğini belirtti. Kiraz, şöyle devam etti: “Don nedeniyle Akçadağ, Darende, Doğanşehir, Dilek ve Bahri mahalleleri ile Battalgazi’nin bazı bölgelerinde kayısı ağaçları dondan etkilendi. Üreticilerimiz bu bilgileri veriyor. Geçtiğimiz yıl da kayısı ağaçlarının yüzde 95’i yanmıştı. Malatya’nın ekonomisi çöktü. Çiftçi ve üreticiler açlığa mahkum edildi. Dolayısıyla bu yıl yine benzer bir manzarayla karşılaşılması kara kara düşündürüyor. Nasıl bir çıkış bulacaklarını düşünüyorlar” dedi.

KAYISI GEÇEN YIL DA YANDI AMA ÜRETİCİYE DESTEK OLUNMADI

Enver Kiraz, geçtiğimiz yıl da kayısı ağaçlarının yüzde 95’inin zarar görmesine karşın çiftçilere destek olunmadığını anımsattı. Üreticilerin sorunlarıyla baş başa bırakıldığını ifade eden Kiraz, “Geçtiğimiz yıl 31 Mart’ta yine böyle bir manzarayla karşılaşmıştık. Geçen yıldan bu yana hiçbir destek verilmedi. Çiftçiye destek vermezseniz ekonomiyi ayağa kaldıramazsınız. Bir tek kuruş çiftçinin cebine katkı sunulmadı. Kayısının yanmayacağına dair bir garanti yok. Bu yıl yine kayısı dondan etkilendi. Yetkililer yine hasar tespiti yaparak diyecekler ki ‘Yok başbakana götürdük, Ankara’ya taşıdık’ diyecekler ama sonu gelmeyecek. Geçtiğimiz yıl biz bunu gördük. Dönüm başına alan bazlı desteğin verilmesi gerekiyordu, verilmedi. Bu yıl da destek verileceği inancını taşımıyoruz. Biz yine de çiftçilerin adına sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Hasar tespitini zaten üreticiler kendi yapabilir. Gözle direk bakıldığında zaten belli oluyor. Bunu zor göstermeye çalışmak süre kazanma ve çiftçiyi oyalama taktiğidir” diye konuştu.

Üreticilerin don riskine karşı TARSİM’e sigorta yaptırdığını da anlatan Kiraz, “Geçtiğimiz yıl yaklaşık üreticilerin yüzde 40’ı don sigortası yaptırmıştı. Bu yıl da sigorta işlemleri alındı. Ancak sigorta pirim oranları yüzde 50 oranında artmış görünüyor. Geçen yıla göre yüzde 50 daha fazla para ödemek zorunda kaldığı görülüyor. Zaten para kazanamayan üretici nasıl sigorta pirimini ödeyecek. TARSİM’in bir an önce sigorta yaptıranların zararını karşılamak için harekete geçmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

ÜRETİCİLER KARA KARA DÜŞÜNÜYOR

Henüz don tehlikesinin geçmediğini söyleyen Kiraz, “10-11 Nisan tarihlerinde yine don tehlikesi var” dedi.

Çiftçilerden Şehriban Aydın da “Kayısı yine yanmış. Ağaçlarda hiç ürün kalmadı. 3 yıldır böyle don nedeniyle yanıyor. Bahçedeki tüm ağaçları don vurdu” dedi.

Musa Gültekin de 50 kök ağacı olduğunu, tüm ağaçlarda don nedeniyle meyve olmayacağını kaydetti.

Akif Kızılkaya 20 dönüm tarlası olduğunu, tarlasındaki tüm kayısı ağaçlarının dondan zarar gördüğünü ifade etti. Dallarda hiç kayısı tomurcuğu kalmadığını söyleyen Kızılkaya, “Geçtiğimiz yıl da kayısı olmadı. Bu yıl da yandı. Kayısının bol olduğu zaman da para etmedi” ifadelerini kullandı.

Kaynak: http://malatyahaberportali.com/tr-TR/...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0