Görüş Bildir
Haberler
Konya'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Konya'da Ne Yenir?

Konya'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Konya'da Ne Yenir?

Elif Ateş
26.08.2021 - 09:42

Türkiye'nin yüz ölçümü bakımından en büyük şehri Konya'dır. Konya belediyesi 1875'te kurulmuştur. 1987 yılında ise büyükşehir statüsüne kavuşmuştur. Aynı zamanda Konya, ekonomik açıdan da ülkenin en gelişmiş şehirleri arasındadır. Önemli sanayi kentlerinden biridir. Konya keçecilik, halıcılık, el sanatları, kaşıkçılık gibi el sanatlarında da oldukça gelişmiştir. Ayrıca Konya semah, tasavvuf musikisi ve folklor değerleri ile de turizmde önemli bir boyuta ulaşmıştır. Roma dönemi, Selçuklu dönemi, Karamanoğulları dönemi ve Osmanlı dönemlerini yaşamış bir şehir olan Konya'da gezilmesi gereken yerler ve yenilmesi gereken yemekler nelerdir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Konya şehrinin ismi, ikon sözcüğünden geldiği düşünülmektedir. Kutsal Tasvir anlamına gelen ikon sözcüğü bazı efsanelerde geçmektedir. Efsanelere göre şehre bir ejderha saldırmış ve ejderhayı öldüren kişi adına anıt yapılmıştır. Halk ise bu anıta ikon adı vermiştir. Roma dönemlerinde ise gelen imparatorlara göre farklı adlar almıştır. Araplar da şehre Kuniya adını vermişlerdir. Konya'da ilk yerleşim ise tarih öncesi çağlardan başlamaktadır. Konya'nın gezilmesi gereken yerlerini ve mutfağını sizler için derledik.

KONYA'DA GEZİLECEK YERLER NERELERDİR?

Konya; camileri, türbeleri, müzeleri, antik kentleri ile yaz-kış ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Mevlana Müzesi ise Konya'da en çok ziyaret edilen yerlerin başında gelmektedir. Konya'da gezilmesi gereken yerler ise şunlardır:

  • Mevlana Müzesi: Eskiden Mevlana Dergahı olan yapı, 1926 yılında beri Mevlana Müzesi olarak bilinmektedir. Mevlana Türbesi olarak da bilinen bu yapı Konya'ya gelince görülmesi gereken yerler arasındadır.

  • Beyşehir Eşrefoğlu Cami: Eski Türkistan şehirlerinde yer alan ağaç direkli camilerin bir örneği de Beyşehir Eşrefoğlu Cami'dir. 1226- 1299 yılları arasında yapılmıştır.

  • Çatalhöyük Neolitik Kenti: Önemli gelişmelere tanıklık eden bu iki kent, iki höyükten oluşmaktadır. Yerleşik hayata geçişi simgeleyen duvar resimleri, heykeller görülmesi gereken yerlerdendir.

  • Konya Arkeoloji Müzesi: 1962 yılında hizmete açılan arkeoloji müzesinde, Neolitik dönem, Erken Bronz, Hitit, Grek, Frig, Roma ve Bizans dönemlerine ait eserler sergilenmektedir.

  • Akşehir Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi: Konak Rüştü Bey tarafından yapılmıştır. 1992 yılında Rüştü Bey Konağı, Kültür Bakanlığı tarafından müze olarak hizmete açılmıştır.

KONYA'DA NE YENİR?

Anadolu yemeklerinin merkezinde yer alan Konya, hem çeşitliliği hem de lezzetiyle sofraları süslemektedir. Konya'ya seyahat edenlerin mutlaka tatması gereken yemekler ise şunlardır: 

  • Etli Ekmek: Konya ile özdeşleşen etli ekmek, lahmacun ile oldukça benzerdir. Konya'ya gelindiğinde yenilmesi gereken yemeklerin başında gelir.

  • Fırın Kebabı: Bu yöreye ait olan fırın kebabı, mevsimine göre kuzu veya koyun eti ile yapılır. Konya'da yaşayan insanların çok sık tercih ettiği yemeklerdendir.

  • Mevlana Böreği: Genellikle kahvaltılarda tercih edilen bu börek soğanlı, kıymalı ve maydanozlu iç harcı ile üçgen şekilde kapatılarak yapılır.

  • Papara: Bayat ekmeklerin salça, yoğurt ile birleşmesinden oluşan papara genellikle Ramazan aylarında çok sık yapılır.

  • Kaygana: Bir çeşit gözleme olan kaygana kahvaltıların vazgeçilmez lezzetlerindendir. Bu gözleme içine ıspanak, kaşar ve peynir koyularak yapılır.

  • Saç Böreği: Konya'ya özgü olan saç böreğini diğerlerinden ayıran en önemli şey en ince hamur kullanılmasıdır. Konya'ya özgü saç böreği denenmesi gereken lezzetlerdendir.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın