Görüş Bildir
Haberler
Konyalı Olan veya Konya'ya Yolu Düşenlerin Çok İyi Bildiği 17 Şey

etiket Konyalı Olan veya Konya'ya Yolu Düşenlerin Çok İyi Bildiği 17 Şey

O Ne Ayol
06.06.2015 - 16:54 Son Güncelleme: 06.06.2015 - 18:29

Mevlana'nın ''Gel!'' diye çağırdığı dergahı, manevi atmosferin yoğunluğunun, ikindi oturan esnafının biraz dedikodulu sohbetiyle belki de akşam eve gidince burna gelen mis gibi yemek kokusuyla Konya bu memleketin en güzel şehirlerinden biri.

Kültürüyle de zengin olan Konya baktığınızda ufku görebileceğiniz nadir şehirlerden.

Biz de bu içeriğimizde size Konya'daki bu güzellikleri derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Lezzeti Hiçbir Yere Uymayan Yemekler

1. Lezzeti Hiçbir Yere Uymayan Yemekler

Konya mutfağı her yönden oldukça zengin. Fırın kebabı, sadece bu şehre has olan etliekmeği, yanında hamuruyla birlikte arabaşı çorbası, bakır tepside pişmiş su böreği ve daha sayamadığımız kadar lezzeti bünyesinde barındırıyor.

2. Diğer İllerde Olmayan Konuşma Tarzı

2. Diğer İllerde Olmayan Konuşma Tarzı

Başka memleketlere bile taşan, kelime harflerinin değişik ama çok içten olduğu bir ağza sahip Konya. Zaten Konyalılar, Konya'ya da Gonya diyorlar. Bazı cümlelerle size örnek verelim:

- İlaha Haççe vurgunun yiğin gelsin inşallah.

- Hazar ne olacak.

- Anov nörün ya? Valla öğünlerin hacıya gitti gayrı.

- Her tarafım billası bozulmuş bölge gamyonu gibi titireyor.

3. Her Büyük Caddede Çıkması Muhtemel Deliler

3. Her Büyük Caddede Çıkması Muhtemel Deliler

Konya'da sayısız deli var. Ama çoğu zararsız olan, belki de kulağınızı dayasanız sizi çok güldürecek eğlenceli insanlar. Geçtiğimiz yıllarda ölen Poşetli Dede, kırmızı elbisesiyle süzülen Deli Sultan veya ''Senin ruhunu alıp Allah'a teslim edeceğim!'' diyen Deli Rasim'iyle Konya oldukça hareketli.

4. Zafer'de Bulunan Birbirinden Acayip Tipler

4. Zafer'de Bulunan Birbirinden Acayip Tipler

Konya'nın en hareketli yerlerinden olan Zafer birçok insana eşlik ediyor. Rengarenk giyinmiş erkeklerden tutun da yaşlı teyzelere, mini eteklisinden türbanlısına belki de en demokratik ortam. Tabii ki herkes bu kadar normal değil. Apaçi gibi giyinen ergenler, saçlarını beline kadar uzatıp onu da gök kuşağı gibi boyatan kızlar, kızlara bakan dayılar, gençleri sürekli dikizleyip dedikodu yapan teyzeler de mevcut.

5. Mevlana Müzesi

5. Mevlana Müzesi

Dibindeki Selimiye Camii ile birlikte içine girdiğiniz zaman mütevazı bir süsleme görmeniz muhtemel. Mevlana Müzesi'nin içine girdiğiniz anda içinizi manevi bir huzur kaplıyor. Beklendiği kadar büyük bir yer olmadığını da söyleyelim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. İvriz veya Çatalhöyük Gibi Tarihi Mekanlar

6. İvriz veya Çatalhöyük Gibi Tarihi Mekanlar

9000 yıl öncesinin tarihini barındıran Çatalhöyük ile Ereğli'deki Neo-Hitit dönemi yapısı olan İvriz gerçekten ziyaret edilesi mekanlar. Çatalhöyük Unesco Dünya Mirası Listesi'nde yer alıyor.

7. Eski Doğanlar ve Hikayeleri

7. Eski Doğanlar ve Hikayeleri

Doğanlar Konya'daki eski bir çingene mahallesi. Bu mahalle dağılmadan önceki zamanı yer yer şehir efsanelerine bile neden oluyor. Adamı bıçaklayıp sonra da bıçağından kanını yalayanına kadar acayip düşünceler var. Fakat en son büyük bir polis kalabalığı ile yapılan uyuşturucu operasyonu oldukça acayip sahnelere insanları şahit etmişti.

8. İkindiye Doğru Kapı Önüne Oturan Teyzeler

8. İkindiye Doğru Kapı Önüne Oturan Teyzeler

Altılı mili, patiği veya başka bir örgüsüyle yeşil renk kapısını açıp minderi yere serip teyzeler oraya oturuverir. Sonra da saz arkadaşlarını toplayan teyzemiz dedikodunun dibine dibine vurur.

9. Ahmet Özdemir

9. Ahmet Özdemir

Konya'nın en meşhur sanatçılarından, nam-ı diğer Kör Ahmet. Çocuğunun gözleri görsün diye bıçak altına yatan bu yüce gönüllü adam ud çalıyor. Konyalı ağzını da çok iyi yapan Ahmet Özdemir muhteşem taklitleri ile de tanınıyor.

10. Alaaddin Tepesi

10. Alaaddin Tepesi

Alaaddin Tepesi'nin şehrin düzlenmesinden elde edilen veya cami, medrese yapmak için kazılan topraklardan yapıldığı düşünülüyor. Burası Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılan Alaaddin Cami, Üzeri korumaya alınmış Kılıçarslan Sarayı gibi özel yerleri de barındırıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Sille

11. Sille

Pikniğe de gidilen ve muhteşem bir tarih barındıran Sille Konya'nın en iyi bilinen yerlerinden. Ortasından akan tatlı suyu, uçlarda yer alan büyük kilisesi ve dükkanları ile şirin mi şirin bir yer.

12. Konyalı Olduğunu Düşünmeyen İlçe Vatandaşları

12. Konyalı Olduğunu Düşünmeyen İlçe Vatandaşları

Haklılıkları tartışılabilir belki ama Ereğlili veya Akşehirli olanların bir kısmı Konyalı olduğu yönündeki sözleri sert bir dille cevaplıyor. Çok farklı bir yaşam ve anlayışlarının olduğunu söylemek yanlış olmaz. Tipik bir Konyalı beklemenin doğru olmayacağını da söyleyelim.

13. Şivlilik ve Fener Alayı

13. Şivlilik ve Fener Alayı

Belki de Konya'nın en büyük renklerinden olan Şivlilik, Regaip Kandili'nin olduğu günün sabahı yapılan bir hayır işi. Herkes değişik şekerleri alır ve kapı önüne çıkarak bunları gelen çocukların poşetine koyarlar. Şivlilikten bir önceki gün de özel karton balonların içerisine mumlar yakılarak konur ve gece yakılan lastiğin üzerinden atlanılmaya çalışır.

14. Birkaç Mahallede Bir Muhakkak Olan Yol Çalışması

14. Birkaç Mahallede Bir Muhakkak Olan Yol Çalışması

Sabaha erken saatlerdeki yol çalışması yapan araç sesi geliyorsa bilinmelidir ki o mahalledeki çalışma sabahları bir saat uyutmayacaktır. Yaz ortasında dökülen asfaltın sıcağından dolayı yoldan geçememeyi Konyalılar iyi biliyorlar.

15. Düğün Pilavı

15. Düğün Pilavı

İşte Konya'yı sevme nedenlerinden biri daha. Yoğurt çorbası ile başlayan pilav, ardından pilav, sonra soğuk (aslında zehir gibi sıcak) bamya çorbası ve ardından sayısı masaya oturan insanlar tarafından belirlenen pilav yenir. Arada bir de irmik helvası veya zerde de yenir. En son bir pilav daha yenilerek sofradan güç bela kalkılır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Meram Bağları

16. Meram Bağları

Ortasından yeşil renk su akan, yunuslarla insanların gezdiği, Konya'nın yemeklerini de satan dükkanları, marketleri ve restoranları ile dolu dolu ve yaşayan bir mekan burası.

17. Zaraflar

17. Zaraflar

Sarrafların oldukça yoğun olarak toplandığı bir yer altı çarşısı. Konyalılar Sarraflar Yer Altı Çarşısına ''Zaraflar'' diyor. Düğün zamanı telaşlı olan halk düğün ihtiyacı bitmeye yakın buradan gelip altınlarını alıyorlar.

Bonus: Kör Ahmet'ten Sizlere Düğün Hikayesi

Bonus: Konyalı Teyzelerimiz...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
252
142
84
39
23
14
10
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Talha Çelik

Sondaki teyzeye kızdım isteyen istediğini giyer bu kadar nefret kusması ve saygısızca davranması hiç hoş birşey değil.

fatih

Konya'da Gelip Bisiklet(VELESBİT) Sürmeden, 80 Bin Devri Alemi, Kelebekler Vadisini, Selçuklu Sultanlarının Türbesini, Nasrettin Hoca Türbesi, Meke Gölü, Gök... Devamını Gör