Görüş Bildir
Haberler
Kenya'da Üniversite Baskınında Ölenlerin Sayısı 147’ye Çıktı

Kenya'da Üniversite Baskınında Ölenlerin Sayısı 147’ye Çıktı

FreiGeist
02.04.2015 - 12:54 Son Güncelleme: 03.04.2015 - 16:47
İçeriğin Devamı Aşağıda

Kenyalı yetkililer, Garissa Üniversitesi'ni basan Eş Şebab örgütü militanlarının öldürdüğü rehine sayısının 147’ye çıktığını söyledi. 500'den fazla öğrenci ise kurtarıldı.

Yetkililer üniversite kampüsünde gerçekleştirilen operasyonun sona erdiğini ve dört saldırganın öldürüldüğünü de ekledi.

Somali merkezli Eş Şebab örgütü, kampüsteki Hıristiyanları rehin aldıklarını açıkladı. Saldırıya gerekçe olarak da Kenya’nın Somali’de askerlerinin bulunması gösterildi.

El Kaide’yle bağlantılı örgütün sözcüsü Şeyh Ali Mahmud Rage, “Kenya Somali’yle savaşta. Görevleri Şebab’a karşı olanları öldürmek. Adamlarımız oradaki kişilerin bir kısmını, Müslümanları serbest bıraktı. Diğerlerini rehin tutuyoruz” dedi.

Saldırı sonrası Kenya'nn bazı bölgelerinde akşam saatlerinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Eş Şebab BBC'ye yaptığı açıklamada, 'Garissa Üniversitesi'ni çok sayıda Müslüman olmayan öğrenci bulunması nedeniyle hedef aldığını' vurgulamıştı.

El Kaide bağlantılı örgütünün sözcüsü Şeyh Ali Mohamud Rage de Fransız haber ajansı AFP'ye telefonla yaptığı açıklamada, 'Kenya Somali ile savaş içinde. Bizim insanlarımız hala orada, çarpışıyor. Görevleri, Şebab'a karşı olanları öldürmek' demişti.

Garissa Üniversitesi, Kenya'nın kuzeydoğusunda Somali sınırı yakınlarında.

'Öğrencilere dinlerini sordular'

Üniversite öğrencilerinden biri, silahlı şahısların tek tek kapıları açıp içerdekilere Müslüman mı, Hristiyan mı olduklarını sorduğunu; Hristiyanların hemen orada vurulduğunu anlattı.

Olayın başlangıcını anlatan Garissa'daki Kenya Kızılhaç Örgütü sözcüsü Anolda Shiumev, 'Silahlı saldırı bu sabah saat 5 civarında başladı. Üniversitenin kapısına el bombası atıldı. Saldırganlar kız öğrencilerin kaldığı yurda girerek kontrolü ele geçirdi. Daha sonra yakındaki Kenya Savunma Kuvvetleri üssünden birlikler müdahale etti ve yerleşke tamamen kapatıldı.' dedi.

Somali'deki Eş Şebab örgütü militanlarının sık sık Kenya'yı hedef aldıkları biliniyor. Garissa ve diğer sınır bölgeleri de saldırılara hedef oluyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Erdoğan'dan kınama mesajı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, üniversiteye yapılan saldırıyla ilgili yaptığı açıklamada,  'Türkiye olarak, Kenya halkının acılarını paylaşıyor, saldırıyı şiddetle kınıyor ve lanetliyoruz' dedi.

Ülkede Eylül 2013'te başkent Nairobi'de bir alışveriş merkezi baskınında en az 67 kişi hayatını kaybetmişti. Saldırıyı Kenya'nın Somali'deki askeri varlığına misilleme yaptığını iddia eden Eş Şebab örgütü üstlenmişti.

BBC Türkçe - Al Jazeera Turk

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0