Görüş Bildir
Haberler
Karşınızdaki İnsanın Beynine Girmenizi Sağlayacak Psikolojik Manipülasyon Teknikleri

etiket Karşınızdaki İnsanın Beynine Girmenizi Sağlayacak Psikolojik Manipülasyon Teknikleri

Manipülasyon en kısa haliyle duygularınızı, zaaflarınızı ve inandığınız değerleri hedef alarak bakış açınızı değiştirmeye ve gerçeği şekillendirmeye yönelik sergilenen eylemlerin genel adıdır. 

Karşındakine istediğini yaptırabilme sanatıdır.

İkna, hile, yalan, göz boyama, hedef şaşırtma, yüceltme, çamur atma, duygu sömürüsü, inandırma, kamuoyu oluşturma, kendi haline bırakma gibi de teknikleri vardır.

Fakat işin içine bir de psikolojik teknikler girer ki, 

iyisi fark ettirmez bile...

Kaynak: http://www.buzzle.com/articles/manipu...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Yalan Yoluyla Manipüle Etme

Dolandırıcıların en çok kullandığı metodlardan birisidir. Yalanlardan örülü yoğun bir ağ oluştururlar ve bu sistem, gerçekliği çarpıtarak sizi manipülasyon için bir kurban haline getirir. Bundan korunmanın tek yolu uyuşmazlıkları kontrol etmek ve karşınızdakinin blöfünü fark etmektir. Güvenme konusunda ağır davranmak kuralınız olmalı. Bir insanı yeterince tanıyana kadar kişisel ve finansal bilgilerinizi paylaşmaktan kaçının. Size yapılan doğru olamayacak kadar mükemmel tekliflere ve iş önerilerine dikkat edin. 

Bunların ötesindeki seviye ise kararlarınızı temeli zayıf bilgi kırıntılarının üzerine kurmaktan kaçınmaktır. Konu hakkında karar varmadan önce bilgi kaynaklarını doğrulamak ve ifadelerin geçerliliğini test etmek her zaman en doğrusudur. Bu konuda vakit harcamanız ve bu şekilde düşünmeniz sizi yalan girdabına çekilmekten koruyacak en iyi savunma mekanizmasıdır.

Duygusal Yatırımlarınızdan Avantaj Sağlama

Bir kişiye uygulanabilecek en kötü manipüle etme metodudur. Duygusal olarak ele geçirilmiş veya tehdit edilmiş birçok kişi asla yapmayacağı şeyleri yapmaya zorlanır. Psikopatlık eğilimi olan insanlar, bu metodu insanlara uygulamaya meyillidir. Böyle bir durumdan kendinizi kurtarmanızın yolu başlamadan gerçekleşmesini engellemektir. Duygusal yatırımlarınızı sözlü bir şekilde yabancılara ifade etmeyiniz. Gerek olmadığı halde zayıf yönlerinizi sergilemeyiniz. Çünkü etrafınızda bundan kendine fayda sağlamak isteyenler bulunabilir. Kalbinizi sadece güvenilir olan birkaç kişiye tümüyle açın.

Provokasyon ve Aşağılama Yoluyla Egoyu Uyandırma

Politika, spor ve insan eylemlerinin olduğu diğer alanlarda, en büyük manipülasyon metodlarından birisi provokasyon ve aşağılamadır. Bir insan provokasyon, aşağılama veya toplum önünde küçük düşürme aracılığıyla aptalca şeyler yapmaya zorlanabilir. Yıpratılmış bir ego tehlikelidir ve manipülasyona müsaittir. Bu tarz bir yolla aptalca bir şey yapmak üzere provoke edildiğinizde konu her ne olursa olsun yapacağınız şeyin bu tepkiye değip değmeyeceğini zihninizde tartın. Yıpratılmış egonuzun sizi deliye çevirmesine izin vermek çok kolaydır. Aptalca bir şey yapmadan önce bekleyin ve her şeyi bir süreliğine dondurun, böylece detaylı bir düşünme için zaman kazanırsınız. Provokasyon her zaman bir amaca yöneliktir ve bu amacı tamamen arkanızda bırakmadan tepki göstermeyiniz. Aksi takdirde yaptıklarının farkında olmadan tuzağa düşmüş birisinden farkınız kalmaz.

Yanlışa Yönlendirme

Anlık duygu değişimleri ve hırs denilen hissin, insanları bir anda kendi hayatlarını mahvetmeye iten bir lanet olduğu her daim dillendirilir. Şunu unutmayın ki, bir şeyi bağımlılık derecesinde arzulamak zayıf noktanız haline gelecektir. Bu arzular manipülatif tuzaklar olarak bizi pusuya düşürmeyi bekler. Bu yüzden bunlardan sakınmak gerekir. Kısa zamanlı kazançlar aramak yerine cezbedici bir tuzaktan korunmak adına uzun vadeli planlara değer verin. Arzularınızı bildiği için sürekli onları besleyen kişiler yaşamınızın kontrolünü ele alıp sizi yönetebilir. Bu durumda özgürlüğünüzü kaybetmiş olursunuz. Uyuşturucu bağımlılığı, alem düşkünlüğü, para veya seks bağımlılığı gibi bağımlılığın herhangi biri sizi geri dönülemez bir yola sokabilir. Kendinizi maddi şeylere ve takıntılı arzulara bağımlılıktan kurtarmanız demek, manipülatörlerin hayatınız üzerindeki hakimiyetini yok etmek demektir.

Beyin Yıkama

Daha çok pazarlama ve reklam şirketleri tarafından kullanılan bir manipülasyon taktiğidir. Bir şeyi, bir kişi ya da kitle önünde tekrar tekrar yaparsanız bu, onların muhakeme güçlerini ele geçirir. Bu tarz manipülatif insanlardan korunmanın tek yolu dinlediğiniz şeyleri mantık süzgecinden geçirmek olabilir. Bazı şeyleri sırf insanlar öyle söylediği için kabul etmeyin. İnanmadan önce araştırıp doğrulayın. Düşünce gücünüzü tekrar elinize almanız, bu konuda yapacağınız en iyi şeydir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Egoyu Okşama ve Kibri Ön Plana Çıkarma

Çok yoğun duygusal manipülasyon metodlarından birisidir. Ego okşama, ilişkileri bile parçalama yetisine sahiptir. Yalanlarla beslenerek egonuz devasa boyutlara ulaşana kadar okşanır böylece manipülatör sizi bir kuklaya dönüştürür. Kısaca kibir, felaketiniz olabilir. İnsan bu durumdan ancak alçakgönüllü ve insanlar arasında adil bir kişi olmaya çalışarak kurtulabilir. Bir insanın bu bahsedilen tezgahlara ve duygusal tekniklere dikkat etmesi gerekir. Manipülasyon olumlu şekilde de kullanılabilir. İnsanlar iyi işler yapacak ve doğru seçimlerde bulunacak şekilde de manipüle edilebilir fakat bu o insan açısından çok riskli bir oyun olur.

Dış dünyanın olguları üzerinde kendi fikrinizi ve yargı biçiminizi oluşturmanız, bu tarz zihinsel manipülasyonların kurbanı olmaktan korunmanızı sağlar. Diğer deyişle birilerinin sizin yerinize düşünmesine izin vermeyin. Ancak kendileri için düşünmelerine izin verin. Öfkeyle, arzularla, hırslarla ve yalanlarla zihniniz arasına mesafe koyun. Hayat yürüyüşünde temel kural budur. “Herkese kulak ver, bazılarıyla konuş ve çok az kişiye güven.” İhtiyat, sabır, bağımsız düşünce ve iyi bir muhakeme her zaman çevredeki manipülatif tuzaklara karşı sizi korur.

İncelikli Duygusal Şiddet ve Manipülasyon

İncelikli duygusal şiddet, ilişkilerde sıklıkla görülmektedir. İlişkilerdeki manipülasyon tekniklerinden birisi olup sıklıkla fark edilmez. Bir kişiye değer verirsiniz ve kadın ya da erkek, kendisi için beslediğiniz duyguları çıkarları için kullanır. İlişkilerde çok sık görülen bir durumdur ve kurban bu manipülenin farkına varana kadar ve artık son vermeye karar verene kadar devam eder. Bazen, insanların hayatlarımızı mahvetmesine izin veririz ve onlara karşı olan hislerimizden faydalanmasına göz yumarız. Bu doğru bir davranış değildir. Sınırı nerede çizeceğinizi iyi bilin. Çünkü özveri ve fedakarlık bir noktadan sonra anlamını yitirir.

Mahrum Bırakma

Mahrum bırakma, insanları istemediği işlere sürükleyen bir diğer duygusal manipülasyondur. Bu tarz bir manipülatif psikoloji, aile içinde ve sosyal yaşantıda zirve yapar. Mahrum bırakma, insanları itaat ettirmek için kullanılır ve kişilerin bunu yenmesi gerçekten çok zordur. Bağımsızlaşma ve kendi gelir kaynağınızı yaratmanız, bu manipülasyon tekniğinden kurtulmak için tek yoldur.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
949
310
200
89
85
67
54
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?