Görüş Bildir
Haberler
John Bass, Resmen ABD'nin Ankara Büyükelçisi

John Bass, Resmen ABD'nin Ankara Büyükelçisi

adem kara
18.09.2014 - 09:23

Başkan Obama’nın aday gösterdiği John Bass’ın ataması tamamlandı. Bass’a onay verenler arasında McCain ve Ermeni lobisine yakınlığıyla tanınan senatör Bob Menendez de vardı. 3 yıl Tiflis Büyükelçiliği yapan Bass 2008-2009’da Bağdat’ta yeniden imar ekibinin de başındaydı

ABD Başkanı Barack Obama’nın Ankara Büyükelçiliği için aday gösterdiği John Bass’in ataması sonunda onaylandı. Senato Dış İlişkiler Komitesi’nde 15 ’da ifade veren ve o günden beri atama sürecinin tamamlanmasını bekleyen Bass, 100 koltuklu Senato’da oylamaya katılan 98 senatörün tamamının onayını aldı.

Temmuz ayında Dış İlişkiler Komitesi’nde verdiği ifade sırasında Bass’ı Türkiye’de otoriterleşmeye doğru bir meyil olduğunu kabul etmek zorunda bırakan Senatör John McCain ve Ermeni lobisine yakınlığıyla tanınan Senatör Bob Menendez oylamada olumlu oy kullananlar arasındaydı. Oylamaya katılmayan iki senatör ise New York eyaleti temsilcisi Kirsten Gillibrand (Demokrat) ve Batı Virginia eyaleti temsilcisi Jay Rockefeller (Demokrat) oldu.

Ankara’da boşluk olmuştu

Senato Dış İlişkiler Komitesi, Bass’in adaylığını 30 Temmuz’da onaylamış ancak Cumhuriyetçi Senatör Mike Enzi, Türkiye dahil 24 ülkeye yapılacak atamaları topluca bloke edince Ankara Büyükelçisi için de süreç durma noktasına gelmişti. Bir önceki büyükelçi Francis Ricciardone’nin görevinin temmuz ayında sona ermesi ise Ankara’da boşluk yaratmıştı.

Obama yönetimi Ortadoğu’da kritik günlerin yaşandığı bir dönemde Ankara’da mutlaka temsilci bulundurmak istediği için 2005-2008 yıllarında Ankara’da görev yapan eski büyükelçi Ross Wilson’ı emeklilikten geri çağırarak geçici maslahatgüzar olarak 6 Eylül’de Ankara’ya göndermişti.

John Bass kimdir?

John Bass (50) diplomatik kariyerine 1988 yılında başladı. Kosova Savaşı’nın sona erdirilmesi için yürütülen görüşmelerde ve Rusya ile silahsızlanma pazarlıklarında önemli rol oynadı. 2004-2005 yılları arasında Beyaz Saray’da görev yaptı. 2005-2008 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı Operasyonlar Merkezi Direktörlüğü görevinde bulundu. Bu süreçte bakanlığın 25’i aşkın krize tepkisini o yönetti. 2008-2009 yıllarında Bağdat’ta yeniden imar ekibinin başındaydı. Bass, 2009-2012 yılları arasında Tiflis Büyükelçiliği yaptı. 2012 yılında Dışişleri Bakanı özel kalemi olarak atandı. Bass’ın eşi Holly Holzer de diplomat.

Pınar Ersoy | Milliyet

Kaynak: http://www.milliyet.com.tr/senatorler...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0