Görüş Bildir
Haberler
İzlerken Geçmiş Dönemlerde Yaşama İsteğinizi Tavan Yaptıracak Birbirinden Zarif 15 Film

İzlerken Geçmiş Dönemlerde Yaşama İsteğinizi Tavan Yaptıracak Birbirinden Zarif 15 Film

Kimilerimiz geçmişe kadar büyük bir özlem duyar, eski zamanlarda yaşamak ister ve o zamanları daha zarif bulur. İşte aramızdaki bu retro ruhlu insanlar için, birbirinden güzel 15 film sunuyorum.

İyi seyirler!

  • Film özetleri beyazperde sitesinden alıntıdır. Filmler puanlarına göre sıralanmamıştır.
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. The Edge of Love / Aşkın Kıyısında (2008)

1. The Edge of Love / Aşkın Kıyısında (2008)

Galler doğumlu ünlü şair Dylan Thomas’ın hayatından bir kesit sunan film, Caitlin ile evli olan Thomas’ın Vera isminde bir kadına aşık olmasını, sonradan iki kadın arasında gelişen dostluğu ve üçlü arasındaki farklı ilişkiyi anlatıyor.

(IMDb Puanı: 6.3)

Yönetmen: John Maybury

Oyuncular: Keira Knightley, Matthew Rhys, Cillian Murphy

2. Inglourious Basterds / Soysuzlar Çetesi (2009)

2. Inglourious Basterds / Soysuzlar Çetesi (2009)

Alman kuşatması altındaki Fransa her zamankinden zor günler geçirmektedir. Savaştan hasar gören sivillerden sadece biri olan Shosanna, ailesinin canice öldürülmesine tanık olmuştur. Bir şekilde bu can pazarından kurtulmayı başaran kadın Paris'e gidip burada yeni bir kimlikle, sıfırdan hayata başlar. Öte yandan Avrupa'nın farklı bir ülkesinde kendi askerlerini Nazilere karşı örgütleyen yahudi Teğmen Raine amacına ulaşmak için çeşitli planlar kurmaktadır. Shosanna, Teğmen Raine ve Alman aktrisin yolları, Shosanna'nın işlettiği bir sinema salonunda kesişecektir. 

(IMDb Puanı: 8,3)

Yönetmen: Quentin Tarantino

Oyuncular: Brad Pitt,  Christoph Waltz,  Mélanie Laurent,  Diane Kruger,  Eli Roth

3. Head in the Clouds / Bulutların Üzerinde (2003)

3. Head in the Clouds / Bulutların Üzerinde (2003)

Film, coşkulu ve nefes kesen bir romantik drama olarak geliyor karşımıza. 1930’ların İngiltere, Paris ve İspanyasında geçiyor. Gilda Besse, Paris’teki dairesini İrlandalı bir öğretmen olan Guy Malyon ve İspanyalı bir mülteci Mia ile paylaşmaktadır. Dünya savaşa doğru sürüklenirken Gilda, hazcılık üzerine kurulu yaşam tarzını ve yeni filizlenmekte olan fotoğrafçılık kariyerini sürdürmekte kararlıdır. Ancak Guy ve Mia, faşizme karşı savaşmak konusunda hareket geçmek zorunda hissederler kendilerini. Bu andan itibaren de bu üç arkadaşın yolları, görünüşe göre sonsuza dek tamamen ayrılır.

(IMDb Puanı: 6,6)

Yönetmen: John Duigan

Oyuncular: Charlize Theron, Penélope Cruz, Stuart Townsend

4. The Great Gatsby / Muhteşem Gatsby (2013)

4. The Great Gatsby / Muhteşem Gatsby (2013)

Yazar olma basamaklarını tırmanan Nick Carraway 1920'lerde eğlence hayatının gözdesi konumuna yükselen New York'a gelir. Kendi Amerikan rüyasının peşindeyken tesadüfen milyoner Jay Gatsby ve onun çevresiyle yolları kesişir. Carraway'nin alkolün su gibi aktığı, göz kamaştırıcı partilerle tanışması fazla zaman almaz. Öte yandan bu büyülü Amerikan rüyasının çöküşü de yaklaşmaktadır. Dışarıdan görkemli görünen bu hayatın örtbas etmeye çalıştığı gerçekler su yüzüne çıkacaktır...

(IMDb Puanı: 7,3)

Yönetmen: Baz Luhrmann

Oyuncular: Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire, Carey Mulligan

5. Hitchcock (2012)

5. Hitchcock (2012)

Dünya sinema tarihine adını ölümsüz harflerle kazımış olan ustaların ustası sinemacı Alfred Hitchcock'un sıradışı filmi Sapık (Psycho)'ın çekim sürecinde geçen film Hitchcock ve eşi Alma'nın aşklarına odaklanıyor. Filmde ustayı yine bir başka usta Anthony Hopkins canlandırırken karısı Alma rolünü ise Helen Mirren üstleniyor. Hitchcock’un çığır açan filmi PSYCHO’nun yapım sürecinde geçiyor. Projenin yönetmen koltuğunda Sacha Gervasi otururken, senaryo ise John McLaughlin’e ait. Filme kaynaklık eden kitap ise Stephen Rebelloizamlı “Alfred Hitchcock and the Making of Psycho” adlı eser. 

(IMDb Puanı: 6,8)

Yönetmen: Sacha Gervasi

Oyuncular: Anthony Hopkins, Helen Mirren, Scarlett Johansson

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Revolutionary Road / Hayallerin Peşinde (2008)

6. Revolutionary Road / Hayallerin Peşinde (2008)

Richard Yates'in aynı adlı kitabından uyarlanan filmde, Frank ve April Wheeler çiftinin bakış açısından Amerikan evlilik kurumunun etkileyici bir portresi çizilir. Yates'in 1950'ler Amerika'sında geçen öyküsünde modern ilişkilerde yansımasını bulmuş bir soru gündeme getirilir: İki insan birbirinden ayrılmak zorunda kalmaksızın sıradan hayat düzeninden kopmayı başarabilir mi?

Frank ile April, kendilerini her zaman çok özel, farklı görmüşler; hayatı yüksek ideallerine uygun şekilde yaşamaya hazır ve istekli olmuşlardır. Bu nedenle lüks evlerin sıralandığı bir cadde olan Revolutionary Road'daki yeni evlerine taşındıklarında kendilerini çevreleyen durağan ortamdan bağımsızlıklarını gururla ilan ederler. O dönemin toplumsal sınırlarını belirleyen tuzaklara asla düşmemeye kararlıdırlar.

Ancak Wheeler çifti kendilerini hiç beklemedikleri bir durumun tam içinde bulur: Frank Wheeler rutin bir işi olduğu için sinirleri günden güne bozulan yetişkin bir erkeğe dönüşürken, April de istek ve tutkularını bastırmaya çalışan mutsuz bir ev kadını olup çıkar. Sonuç ise tıpkı diğerleri gibi hayallerini kaybetmiş tipik bir Amerikan ailesidir.

(IMDb Puanı: 7,3)

Yönetmen: Sam Mendes

Oyuncular: Kate Winslet, Leonardo DiCaprio, Michael Shannon

7. Nine (2009)

7. Nine (2009)

Orta yaş bunalımının pençesinde kıvranan yönetmen Guido Contini, kırklı yaşlarını sürdürmeye çalışmanın kötü etkisiyle yaratıcılığını kaybetmeye başlamıştır. Bu durum onu kadınlarla tuhaf bağlar kurmaya sürükler. Kriz halindeki Guido, son filmini bitirmeye çalışırken bir taraftan da hayatındaki kadınlar arasındaki dengeyi sağlamaya çalışıyordur. Karısı Luisa, metresi Carla, ilham perisi Claudia, yapımcısı, sırdaşı ve kıyafet tasarımcısı Lilliane, Amerikalı bir gazeteci Stephanie, çocukluğundan tanıdığı 'hayat kadını' Saraghina ve annesi arasındaki dengeyi sağlamak bir hayli zorlu olacaktır.

(IMDb Puanı: 5,8)

Yönetmen: Rob Marshall

Oyuncular: Daniel Day-Lewis, Marion Cotillard, Penélope Cruz

8. An Education / Aşk Dersi (2009)

8. An Education / Aşk Dersi (2009)

16 yaşına henüz adım atmış bir genç ergen kız ile otuzlarını devirmiş yakışıklı olgun erkeğin çatışmalı aşk hikayesine hazır mısınız? Altmışlı yılların başında, Beatles'ın Londra'sında, İkinci Dünya Savaşı'nın izleri tamamen silinmiş ve özgürlük rüzgarları olabildiğince kuvvetli esmektedir. Akıllı ve alımlı bir genç kız olan Jenny, yakında 'kadın olacak olmanın' heyecanını duyumsamaktadır. Bu geçişin eşiğinde olan Jenny; Londra'nın varoş kesimi Twickenham'daki odasında Juliette Greco şarkıları mırıldanmaktadır. Acaba sınırsız özgür ve Gauloise kokulu bir hayata kavuşabilecek midir?

İşte aklından geçen bu hayaller eşliğinde, standart Londra yağmurunun kaldırımı ıslattığı tuhaf bir Londra sabahında Jenny'nin rutin hayatı uygunsuz bir aşık olan 30 yaşlarındaki David'in gelişyle alt üst olur. Parlak bir öğrenci olan Jenny, Oxford'da okuma hakkı kazanmakla, karizmatik ve kendinden yaşça geçkin bir adamın çekici teklifi ve hayatı arasında gidip gelmektedir. Eski kulağı kesiklerden David ile taze öğrenci Jenny'nin muamma dolu aşkı nasıl bir seyir alacaktır?

(IMDb Puanı: 7,3)

Yönetmen: Lone Scherfig

Oyuncular: Peter Sarsgaard, Carey Mulligan, Alfred Molina

9. W.E. (2011)

9. W.E. (2011)

1998 yılında New York'ta yaşayan Wally Winthrop, yıllar öncesinde kalan bir aşk hikayesini saplantı haline getirir. İngiltere Kralı 8. Edward ile güzeller güzeli Amerikalı dul Wallis Simpson arasında yaşananları öğrenmek için çıktığı uzun araştırma yolculuğu sonunda Wally, çiftin hayatının beklediğinden daha farklı olduğunu keşfedecektir. 

Zamanlar arasındaki geçiş ile W.E., Wallis ve Edward, romantizmin ihtişamlı günlerinden çöküşe giden yaşamları beyazperdeye aktarma niyetinde bir yapım. 

İkonik pop şarkıcısı ve oyuncu Madonna'nın Filth and Wisdom'dan sonra yazıp yönettiği ikinci sinema filmi olan yapımın oyuncu kadrosunda ise bize çok tanıdık bir isim, Haluk Bilginer de var...

(IMDb Puanı: 6,2)

Yönetmen: Madonna

Oyuncular: Abbie Cornish, Andrea Riseborough, James d'Arcy

10. 8 Femmes / 8 Kadın (2001)

10. 8 Femmes / 8 Kadın (2001)

1950’ler Fransa'sında, Noel zamanı bir kır evindeyiz. Marcel’in hayatındaki 8 kadın da evdedir. Evin hanımı Gaby, annesi Mamy, kız kardeş Augustine, kızları Suzon ve Catherine, hizmetçileri Chanel ve Louise... Marcel bıçaklanmış bir şekilde odasında bulunduktan sonra, izole edilmiş evde 8 kadın, içindeki katili ortaya çıkarmaya çalışır.

Film kara komedi ve müzikal arası bir tarza sahip. 

(IMDb Puanı: 7,1)

Yönetmen: François Ozon

Oyuncular: Catherine Deneuve, Isabelle Huppert, Emmanuelle Béart

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. The Stepford Wives / Stepford Kadınları (2004)

11. The Stepford Wives / Stepford Kadınları (2004)

Bir TV ağının ateşli başkanı olan Joanna Eberhart, ardı arkasına gelen şok edici olaylardan ötürü sinirsel bir yıkım yaşamaktadır. Kocası Walter, bu duruma el koyarak, Manhattan’dan şık, üst düzey ve son derece modern bir ortam olan Stepford’a taşınmaya karar verir. Joanna, orada iyi arkadaşlar edinir. Yahudi bir yazar olan ve alkolizmden kurtulmaya çalışan Bobbie Markowitz ile birlikte şehirdeki diğer kadınların tuhaf bir biçimde mutlu göründüklerini ama aslında eşlerine kusursuz hizmetle kendilerini ölüme terk etmiş olduklarını fark ederler. Stepford Erkekler Birliği ile Stepford Day Spa’nın kapalı kapıları ardında neler olup bitmektedir? Orada her şey neden bu kadar mükemmeldir? Joanna ve Bobbie bunun cevabını bulduklarında kendileri için çok geç mi olacaktır?

(IMDb Puanı: 5,2)

Yönetmen: Frank Oz

Oyuncular: Nicole Kidman, Matthew Broderick, Bette Midler

12. Water for Elephants / Aşkın Büyüsü (2011)

12. Water for Elephants / Aşkın Büyüsü (2011)

Cornell Üniversitesi’nde veterinerlik okuyan ve bölümün son sınavlarına hazırlanan 23 yaşındaki Jacop Jankowski, anne ve babasının bir trafik kazasında hayatlarını kaybettiği haberini alır almaz eğitimini bir kenara bırakarak gezici bir sirk trenine katılır. 

Sirk sahibi Jankowski’nin veterinerlik öğrencisi olduğunu öğrenince, kendisine hayvanların sorumluluğunu verir. Hayvanlar arasında eğitilmekte zorluk çıkartan sirkin asi fili Rosie ile veterinerlik öğrencisi Jankowski arasında sevgi dolu bir bağ oluşur ve delikanlı fili eğitmenin bir yolunu bulur.

Jankowski, hayvanlara karşı sert bir eğitmen olan sirkin baş eğitmeni August ve karısı Marlena ile mesafeli bir ilişki kurar. Her şey bir yana, Jankowski’yi sanki buraya çeken şey binicilikte usta olan güzel Marlena’nın ta kendisidir...

(IMDb Puanı: 6,9)

Yönetmen: Francis Lawrence

Oyuncular: Reese Witherspoon, Robert Pattinson, Christoph Waltz

13. The Help / Duyguların Rengi (2011)

13. The Help / Duyguların Rengi (2011)

Eugenia Phelan, bir genç kız olarak iyi eğitim aldığı okuldan mezun olmuştur ve diğer kız arkadaşları gibi evlenip, çocuk yapmak yerine kendine meslek edinmek ister. Bir yazar olmayı kafasına koyan genç kız, ailesinin beklentilerini de boşa çıkartarak yerel bir gazetede küçük bir köşe sahibi olur. 

Ev işlerinde püf noktalarını yazdığı bu minik köşe için en yakın arkadaşının hizmetçisi Aibileen'dan yardım ister ve böylece kendisini sıra dışı bir projeye başlarken bulur. 

(IMDb Puanı: 8,1)

Yönetmen: Tate Taylor

Oyuncular: Emma Stone, Jessica Chastain, Viola Davis

14. Dreamgirls / Rüya Kızlar (2006)

14. Dreamgirls / Rüya Kızlar (2006)

Detroit. 1960’ların başları. Curtis Taylor, araba alım satımı yapan bir adam olarak büyük hayallerle müzik dünyasına atılır. Effie, Deena ve Lorrell, müziğe tutkulu ve bu alanda emek veren gençlerdir. Curtis, onlardaki cevheri bir yarışma esnasında keşfeder. Zaman içinde grupları yol alırken içlerinden Deena, diğerlerinden farklı bir ilgi görür. Bu durum önce bu gruptaki dostluk kavramını yok etmeye başlar ardında da grubun varoluşundan çalar. 

(IMDb Puanı: 6,5)

Yönetmen: Bill Condon

Oyuncular: Beyoncé Knowles, Jamie Foxx, Eddie Murphy

15. Soraya (2003)

15. Soraya (2003)

Filmde, son İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi'nin 1951 yılında evlendiği ikinci eşi olan ve 'Sürgündeki Prenses' olarak da bilinen Süreyya İsfendiyari Bahtiyari'nin hayatı anlatılır. Kendisi şaha çocuk veremediği için şahın ailesi tarafından saraydan uzaklaştırılmıştır. Şah uzaklaştırılmasını istemese de ailesinin kararına uymak zorunda kalmıştır ve Soraya'dan sonra 1959'da Farah Diba Pehlevi ile bir evlilik gerçekleştirmiştir. Soraya ise Rıza Pehlevi’den ayrıldıktan sonra yeniden evlenmemiştir. 25 Ekim 2001'de ise Paris'teki evinde ölmüştür.

Soraya ve İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi'nin 1956'daki Türkiye ziyareti basında büyük yankı uyandırmış, 'Soraya' ismi Türk halkının diline 'Süreyya' olarak yerleşmişti ve hatta kimileri kız çocuklarına Süreyya ismini vermişti.

(IMDb Puanı: 6,4)

Yönetmen: Lodovico Gasparini

Oyuncular: Anna Valle, Erol Sander, Mathilda May

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
192
75
27
9
8
7
6
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?