Görüş Bildir
Haberler
IŞİD Süleyman Şah Türbesi'ni Kuşattı

IŞİD Süleyman Şah Türbesi'ni Kuşattı

adem kara
14.03.2014 - 10:52 Son Güncelleme: 14.03.2014 - 19:58

Suriye'deki Türk Toprağı Kuşatıldı: TSK Vur Emri Verdi!

Türkiye’nin yurtdışındaki tek toprak parçası olan ve Suriye’nin Halep kenti sınırlarında bulunan Süleyman Şah Türbesi’nin bulunduğu Caber Kalesi'nin çevresi Irak Şam İslam Devleti (IŞİD)'nin kontrolüne girdi.

Türkiye sınırına 35 kilometre uzaklıktaki Karakozak köyü yakınlarındaki türbe çevresinde yaşanan bu gelişme üzerine Suriye sınırında konuşlu kara ve hava askeri birlikleri teyakkuz duruma geçirildi. Türbede görev yapan yaklaşık 25 askere, türbeye bir saldırı olması halinde 'vur emri' verildi.

Türbe ve çevresi uzun süredir Türkiye'nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) kontrolünde bulunuyordu. Ancak önceki günden bu yana IŞİD ve ÖSO güçleri arasında yaşanan şiddetli çatışmalar sonucu ÖSO güçleri bölgeden geri çekildi. Türbenin çevresi, daha önce Türkiye'ye karşı açıklamalar yapan IŞİD güçlerinin eline geçti. Bu gelişme türbede görev yapan ve sürekli teyakkuz durumda bulunan askerler tarafından Genelkurmay Karargahı'na iletildi.

Genelkurmay, IŞİD güçlerinden türbeye bir saldırı olması halinde her türlü senaryoyu masaya yatırdı. Bir saldırı olması halinde sınırdaki kara ve hava güçlerine türbenin korunması için IŞİD'e yönelik operasyon yapılması, türbedeki askerlere de vur emri verildi. Genelkurmay'dan gelen bu emir üzerine sınırdaki kara ve hava güçleri teyakkuz durumuna geçirildi.

Süleyman Şah Türbesi, 1921 yılında Fransa ile yapılan Ankara Anlaşması’na göre Türkiye Cumhuriyeti toprağı olarak kabul ediliyor ve Türk askeri tarafından korunuyor.

Dünya Bülteni/ Haber Merkezi

Kaynak: http://www.dunyabulteni.net/manset/29...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Süleyman Şah Türbesi Çevresinde Şiddetli Çatışmalar

El Kaide bağlantılı Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) denetimine giren bölge içinde yer alan Türkiye sınırına 35 km. mesafedeki Süleyman Şah Türbesi çevresinde şiddetli çatışmalar yaşandığı belirtildi.

NAMIK DURUKAN Ankara

El Kaide bağlantılı Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) denetimine giren bölge içinde yer alan Türkiye sınırına 35 km. mesafedeki Süleyman Şah Türbesi çevresinde şiddetli çatışmalar yaşandığı belirtildi. Kürt grupları El Ekrad ve YPG'den destek alan Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO), karşı saldırı başlattığı çatışmalarda 35 IŞİD savaşçısının öldürüldüğü açıklandı.

Suriye sınırları içerisinde bulunan 1921 Ankara Anlaşması ile Türkiye toprağı kabul edilen Süleyman Şah Türbesi'nin bulunduğu bölge, ÖSO tarafından kontrol ediliyordu. Türbenin içinde yer aldığı alan ve stratejik köprü, çatışmaların ardından önceki gün IŞİD'ın denetimine geçmişti. IŞİD'in bölgede denetim sağlaması, türbede ve sınır hattında Türk Silahlı Kuvvetleri'ni teyakkuza geçirdi. Askere, 'Türbeye yaklaşana vur' emri verilirken, türbeye yakın kesimlerde şiddetli çatışmaların yaşandığı kaydedildi.

Suriye kaynaklı ANHA ajansı, Kürt kenti Kobane’nin güneyinde yer alan Sirin kasabasında IŞİD'e karşı Kürt ordusu YPG, El Ekrad ve ÖSO'nun ortak operasyonlar yaptığı ve çatışmaların geniş alanda sürdüğünü duyurdu. Çatışmalara ilişkin YPG açıklamasında, 'El Kaide'ye bağlı Irak Şam İslam Devleti silahlı grupları Sirın kasabasında bulunan buğday ambarlarına yönelik saldırı düzenlemiştir. Ancak El Ekrat Cephesi, Suriye muhalefetine bağlı Lîwa Ehrar Taburları ve YPG birlikleri alanı savunarak saldırılara cevap vermiştir. Bu alanda yoğun çatışmalar yaşanmıştır. Yaşanan çatışmalarda IŞİD silahlı gruplarından 35 kişi öldürülmüştür. El Ekrat Cephesi ve YPG Lîwa Ehrar Taburları Kobane'nin kapısı durumundaki Şirin Kasabasını silahlı çetelere karşı başarılı bir biçimde savunmuştur' denildi.

Milliyet

Kaynak: http://dunya.milliyet.com.tr/suleyman...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0