Görüş Bildir
Haberler
ABD'den 'Sınırlı Operasyon' Sinyali

ABD'den 'Sınırlı Operasyon' Sinyali

adem kara
07.08.2014 - 09:28 Son Güncelleme: 07.08.2014 - 21:46

Kuzey Irak’taki Kürt bölgesinde ilerleyişini sürdüren IŞİD, Mahmur'u ve hristiyan kasabalarını ele geçirdi. Sivillerin Erbil'e kaçışı da sürerken, ABD, olası bir askeri operasyonu yeniden gündeme aldı. Beyaz Saray sözcüsü, 'Irak’a bir askeri müdahalede bulunacaksak bunun kapsamı çok sınırlı olacak' dedi.

IŞİD, 1990’larda Türkiye’den kaçanların yerleştiği 1998’de BM tarafından kurulan Mahmur Kampı’nın da sınırları içerisinde bulunduğu kenti ele geçirdi.

Al Jazeera kaynakları silahlı grubun top atışlarıyla ilerleyerek peşmergenin boşaltığı yerleri ele geçirdiğini söyledi.

Peşmergeler geri çekilirken, Mahmur'da kalan PKK'nın 300 kişilik gücü ile IŞİD arasında zaman zaman çatışmalar yaşanıyor.

ABD'den operasyon açıklaması

IŞİD, Kürt bölgesindeki ilerleyişini sürdürürken, ABD'de askeri müdahale ihtimali tartışılıyor.

The New York Times gazetesi ABD’nin Irak’a hava saldırısı veya havadan yardım ikmali seçeneklerini değerlendirdiğini yazarken, Beyaz Saray şimdilik Obama yönetiminin IŞİD’le çatışan Kürt güçlerine destek verdiğini açıkladı.

Hava saldırısı seçeneği konusundaki soruları yanıtlamayı reddeden Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, ABD’nin Irak’a bir askeri müdahalesi olacaksa bunun kapsamının çok sınırlı’ olacağını söyledi. Earnest Obama yönetiminin Irak’ta ‘siyasi reformlar’ harekete geçirilmeden ülkedeki duruma askeri olarak müdahale etmeyeceği görüşünü de yineledi. Earnest, 'insani felaket' olarak nitelediği Irak'taki durumu yakından takip ettiklerini söyledi.

ABD, operasyon ihtimaline dair açıklamayı, IŞİD, Musul'u ele geçirdiğinde de yapmıştı.

Hazer de IŞİD'in elinde

Reuters haber ajansı ise IŞİD üyelerinin Erbil’e 40 kilometre uzaklıktaki Hazer kasabasındaki bir kontrol noktasını ele geçirdiğini gösteren bir fotoğrafı ‘flaş’ koduyla yayınladı.

IŞİD, örgüte ait Twitter hesabından yaptığı açıklamada Dicle üzerindeki stratejik Musul Barajı da dahil 15 kasabayı ele geçirdiğini iddia etti. Kürt Bölgesel Yönetimi Musul Barajı’nın IŞİD kontrolüne geçtiği iddiasını yalanlarken, Reuters’a telefonla konuşan iki görgü tanığı IŞİD’in baraja kendi bayrağını çektiğini söyledi.

Barajın IŞİD’e geçmesi halinde örgüt Irak’ın önemli bir bölümüne su ve elektrik dağıtan stratejik barajın vanalarını da kontrol etmesi anlamına geliyor.

'4 Hristiyan kasabası IŞİD'in eline geçti'

Irak’ta Erbil’in yakınlarına kadar sokulan IŞİD, ülkenin en büyük Hristiyan kasabası Karakuş’u da ele geçirdi. Hristiyanlar kasabadan kaçıyor.

AFP ’ye konuşan Kerkük Keldani Başpiskoposu Joseph Thomas, “Şu an öğrediğim kadarıyla Karakuş, Tel Kaif, Bartella ve Karamleş boşaldı. Buralar militanların eline geçti” açıklamasını yaptı.

Erbil ile Musul arasındaki Karakuş 50 bin nüfusuyla Irak’ta en çok Hristiyanın yaşadığı kasaba olma özelliğini taşıyor.

Başpiskopos Thomas durumun ‘trajik’ olduğunu belirtirken, “Bu bir felaket. BM Güvenlik Konseyi acilen duruma müdahale etmeli. Biz şu an konuşurken bile binlerce kişi korkudan evlerini bırakıp kaçıyor. Tarif edilemez bir durum” dedi.

'Direnişle karşılaşmadılar'

IŞİD’in eline geçen Tel Kaif kasabası da Hristiyanların çoğunlukta olduğu bir yerleşim birimi. Kasabada ayrıca Şebak Şiileri de yaşıyor. Erbil’e kaçan Tel Kaif kasbasından Boutros Sargon da telefonla AFP ’ye verdiği demeçte “Tel Kaif şu an IŞİD’in elinde. IŞİD hiçbir direnişle karşılaşmadı. Gece yarısından sonar kasabaya girdi” diye konuştu.

Gece silah sesleri duyduğunu aktaran Sargon, “Dışarda askeri bir konvoy gördüm. Allahu Ekber diye bağırıyorlardı.” dedi.

BM Güvenlik Konseyi'ne acil toplandı

Irak’ın kuzeyindeki Hristiyan kasabalarının IŞİD’in eline geçmesi sonrası Katoliklerin ruhani lideri Papa da ‘kaygıları’nı ifade eden bir açıklama yaptı.

Papa’nın sözcüsü uluslararası toplumu Kuzey Irak’taki Hristiyanları korumaya çağırdı.

Açıklamanın hemen ardından Fransa 5 daimi üyesinden biri olduğu BM Güvenlik Konseyi’nin Irak’taki IŞİD tehdidini görüşmek üzere olağanüstü toplantıya çağırdı. Konsey acil toplanırken IŞİD tehdidi gündeme alındı.

Exxon ve Chevron çalışanlarını tahliye ediyor

IŞİD’in ilerleyişi yönündeki haberler Irak’ta faaliyet gösteren enerji şirketlerinin borsalardaki hisselerini de düşürdü. Enerji devleri Exxon ve Chevron, Kuzey Irak’taki petrol bölgelerinde bulunan çalışanlarını tahliye etme kararı aldı.

Kaynak: AFP/Al Jazeera

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/mah...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0