Görüş Bildir
Haberler
Irak'ın En Büyük Petrol Rafinerisi IŞİD'in Elinde

Irak'ın En Büyük Petrol Rafinerisi IŞİD'in Elinde

adem kara
18.06.2014 - 13:19 Son Güncelleme: 18.06.2014 - 15:29
İçeriğin Devamı Aşağıda

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), Irak'ın en büyük petrol rafinerisi Beyci'ye havan toplar ve makineli tüfeklerle saldırı düzenledi.

Reuters'a konuşan güvenlik yetkilileri ve rafineri çalışanları, Bağdat'ın 210 km kuzeyindeki Beyci'deki depoların farklı bölgelerinden dumanlar yükseldiğini söyledi.

Ülkenin petrol ihtiyacının yaklaşık dörtte birini karşılayan Beyci rafinerisinde üretilen petrolün tamamı benzin ve elektrik santralları için yakıt olarak ülke içinde tüketiliyor ve yemeklik yağ da bu rafineride işlem görüyor.

Ajansa konuşan kaynaklar, 'Sünni militanların Beyci rafinerisinin yüzde 75'ini ele geçirdiklerini' belirtti.

Yetkili, 'Militanlar rafineriye girmeyi başardı. Üretim üniteleri, yönetim binası ve dört gözetleme kulesinin kontrolü onlarda. Bu da rafinerinin yüzde 75'ine denk geliyor' diye konuştu.

IŞİD militanları Bağdat'a doğru ilerlerken, Doğan Haber Ajansı (DHA) Irak'ın Selahaddin iline bağlı Dor ilçesi ile Kerkük arasında bir inşaat alanında çalışan 15'i Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı 60 yabancı işçinin IŞİD tarafından kaçırıldığını bildirdi.

DHA, serbest bırakılan bir işçinin ifadelerine dayandırdığı haberinde işçilerin Türk firmasına ait 100 yataklı bir hastanede çalıştığını belirtti.

Dışişleri Bakanlığı, iddiaların incelendiğini ifade etti.

Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/...

Görsel: Al Jazeera

Ulusal birlik çağrısı

Irak ordusu da Bağdat'a doğru yaklaşan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü militanlarına yönelik hava saldırısı gerçekleştirdi.

Militanların güçlü olduğu batı kenti Ramadi'de de çatışmalar yaşandığı haberleri geliyor.

Irak ordusu, geçen hafta Musul'u aldıktan sonra Bağdat'a doğru yönelen IŞİD militanları ve Diyala ve Selahaddin vilayetlerinden IŞİD'e destek veren savaşçıları geri püskürtmek için uğraşıyor.

Güvenlik güçleriyle militanlar arasındaki çarpışmalar, Bağdat'a 60 kilometre mesafedeki Bakuba kentinde yoğunlaşmış durumda.

Kentin düşmesi halinde isyancılara başkent yolunun açılacağı belirtiliyor.

Irak Başbakanı Nuri el Maliki, dün televizyondan yaptığı açıklamada Sünni Müslümanlara ve Kürt liderlere ulusal birlik çağrısında bulundu.

Ruhani: İran Şiileri korumaya hazır

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de, komşu ülke Irak'ta Şii Müslümanların kutsal topraklarını 'katillere ve teröristlere karşı' tereddütsüz koruyacağını söyledi.

Ruhani, Irak'taki Sünni, Şii ve Kürt topluluklardaki kıdemli savaşçıların da 'militan kuvvetlere karşı mücadele etmeye hazır olduklarını' ifade etti.

Luristan ziyaretinde halka seslenen Ruhani, 'Kerbela, Necef, Kazımiye ve Samarra'daki Şii türbelerinin katillere ve teröristlere karşı korunmasında İran ulusunun en ufak bir tereddütü bile olmayacaktır' dedi.

Ruhani Cumartesi günü yaptığı açıklamada Irak'a hiç bir askeri kuvvet göndermediklerini söylemişti.

Fakat, İran'ın seçkin El Kudüs biriminin başkanı tıklayınKasım Süleymani'nin Irak ordusu ve Şii liderlere militanlara yönelik mücadelesini koordine etmek için Irak'a gittiğine dair haberler geliyor.

Suudi bakan: Irak'ta iç savaş işaretleri

Kentin isyancılardan geri alınması için Ninova'ya bağlı Telafer'e takviye birlikler gönderildiği belirtiliyor.

Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Telafer, Musul ile Suriye sınırı arasında bulunuyor.

Öte yandan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suudi el Faysal da Irak'ta giderek kötüleşen güvenlik koşullarının 'iç savaşa işaret ettiğini' söyledi.

Faysal, bölgenin de bu durumdan olumsuz etkilenebileceği uyarısında bulundu.

Başbakan Nuri el Maliki ise Suudi Arabistan'ı IŞİD'i desteklemekle suçlamıştı.

Açıklamada, halktan farklı mezheplere karşı kin gütmemesi istendi. Açıklamada ayrıca resmi görevliler dışında silah taşımanın yasaklandığı belirtildi.

Halk gıda stokluyor

Halk gıda stokluyor
İçeriğin Devamı Aşağıda

Irak'ın başkenti Bağdat'ta halk, ülkenin kuzeyinde bazı kent ve kasabaları ele geçiren Irak Şam İslam Devleti örgütü militanlarının kente yaklaşması üzerine panik içinde su ve yiyecek stoklamaya başladı.

Gazeteciler, Şii bölgelerinin hemen hemen her gün bombalandığını ve bu da Bağdatlılar üzerinde kuşatma hissi yarattığını söylüyor.

4 komutan görevden alındı

Bu arada, Irak Başbakanı Nuri el Maliki, IŞİD'in saldırılarından sonra bazı komutanları görevden aldı.

Başbakanlık'tan yapılan açıklamada 'ulusal görevlerini yerine getirmedikleri için' dört komutanın görevden alındığı belirtildi.

Görevden alınan askeri yetkililer arasında IŞİD'in büyük miktarda toprak ele geçirdiği Ninova vilayetinden sorumlu komutan da var.

BBC Türkçe

Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0