Görüş Bildir
Haberler
İkinci Dünya Savaşı'nın Sonuçları Nelerdir?

İkinci Dünya Savaşı'nın Sonuçları Nelerdir?

Elif Ateş
15.09.2021 - 09:45

I. Dünya Savaşı'ndan 25 sene sonra başlayan II. Dünya Savaşı, tarihin en kanlı savaşlarından biridir. Bu savaş yaklaşık olarak 80 milyon insanın ölümü ile sonuçlandı ve hayatını kaybedenlerin çoğu ise sivillerden oluşmaktaydı. Katliamlar, soykırım, planlanmış açlık ölümleri ve hastalıklar savaşın en ölümcül yanlarını gözler önüne serdi. Özellikle savaş uçakları, radar, sonar ve  nükleer silahlar gibi savaş teknolojisi ürünleri bu dönemde önemli roller oynadı. Peki, II. Dünya Savaşı'nın sonuçları nelerdir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

1939'da başlayan savaşa, dönemin büyük güçleri ve birçok ülke katıldı. Bu güçler iki farklı askeri ittifak kurdu. Müttefik Devletlerde Fransa, Birleşik Krallık, Sovyetler Birliği, Çin Cumhuriyeti ve Amerika Birleşik Devletleri vardı. Mihver Devletlerde ise başta Almanya, Japonya ve İtalya vardı fakat zamanla pek çok devlet daha bu bloka katıldı. Bu iki blok II. Dünya Savaş'ında endüstriyel, ekonomik ve bilimsel kapasitelerini ortaya koyarak savaştı. Müttefik Devletleri'nin kazandığı II. Dünya Savaşı hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI'NIN SONUÇLARI NELERDİR?

II. Dünya Savaşı'na 30'dan fazla devlet ve 100 milyondan fazla askeri personel katıldı. Tüm dünya savaşın ağır sonuçları ile karşı karşıya kaldı. Pek çok ölüm kaydedilmediği için savaşın toplam kayıp sayısı bilinmemektedir. Tahmini olarak ölen askerlerin sayısı 20 milyon, sivillerin ise 40 milyon kadardır. Siviller sadece savaştan dolayı değil soykırımlar, katliamlar, açlık ve bulaşıcı hastalıklardan da ölmüştür.

Sovyetler Birliği'nde yaşayan halkın dörtte biri savaşta öldü. Almanya ise son muharebesinde 5.3 milyon askerini kaybetti. Nazi politikasının uyguladığı katliamlar ise milyonlarca etnik gruptaki insanların ölümüne neden oldu. Yahudi soykırımı ile Almanya bir soykırım devleti haline geldi.

II. Dünya Savaşı'nda Müttefik Devletler İtalya, Almanya ve Japonya'nın topraklarını işgal etti. Müttefiklerden Fransa ve İngiltere savaştan galip ayrılsa da ekonomik olarak oldukça yıprandı. Bundan dolayı da sömürgeleri üzerindeki etkileri zayıfladı. Sömürge devletlerinden olan Afrika, Asya ve Ortadoğu'da bulunan ülkeler ayaklanarak bağımsızlıklarını ilan etti. Sovyet Rusya'nın, Doğu Avrupa'da büyük bir güç haline gelmesi komünizmi güçlendirdi. Faşizm ve Nazizm gibi ideolojiler ise askıya alındı. 

Avrupa, II. Dünya Savaşı'ndan önce dünyada gücün merkeziydi. Savaştan sonra ise Amerika ve Sovyet Rusya tüm ülkeleri etkisi altına aldı. Savaş sırasında Birleşmiş Milletler toplandı ve iktisadi bir sistem ortaya çıkardı. Bu sistem, Amerika'nın gelişmiş sanayisinden ve dolar rezervlerinden kaynaklı genel para birimi olarak dolar kabul edildi. Savaştan etkilenen ülkelerin ekonomik kalkınmalarını amaçlayan Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası kuruldu. Bu savaşla birlikte dünyada kalıcı bir barış hedeflenirken anlaşmazlıkların artmasından dolayı bir süre sonra Soğuk Savaş dönemine girildi.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın