Görüş Bildir
Haberler
Körfez Savaşları Neden Çıktı? Körfez Savaşları Kimler Arasında Oldu?

Körfez Savaşları Neden Çıktı? Körfez Savaşları Kimler Arasında Oldu?

Elif Ateş
25.08.2021 - 10:10

Körfez Savaşları iki farklı savaş olarak meydana geldi. Genel olarak bakıldığında Amerika ile Irak arasında gerçekleşen savaşın arkasında birçok devlet bulunmaktaydı. Körfez Savaşları'nın yakın dönem tarihinde oldukça önemli bir yeri vardır. Sadece savaşan devletleri değil tüm dünyayı etkisi altına almayı başardı. Yıllarca süren bu kanlı saldırılar I. Körfez Savaşı ile başladı, II. Körfez Savaşı ile sona erdi. Peki, tüm devletleri etkisi altına alan Körfez Savaşları ne zaman başladı ve kimler arasında yapıldı? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Irak'ın Kuveyt'i işgal etmesi ile başlayan I. Körfez Savaşı'nın kod adı, Çöl Fırtınası Harekâtıdır. Basra Körfezi, Birinci Irak Savaşı, Kuveyt Savaşı olarak da bilinen I. Körfez Savaşı, hava bombardımanı ile başladı. Savaş, Birleşmiş Milletler Konseyi'nin ateşkes hükümlerini açıklaması ile son buldu. Bu savaş 12 yıl sonra gerçekleşecek olan II. Körfez Savaşı olarak da bilinen Irak Savaşı'na zemin hazırladı. Irak'ı Özgürleştirme Operasyonu olarak da bilinen Irak Savaşı, tam tamına 8 yıl sürdü. Çoğunluğu sivil olan insanların ve askerlerin ölümüne neden oldu. Körfez Savaşları hakkında merak edilenleri ise sizler için derledik...

KÖRFEZ SAVAŞLARI NE ZAMAN BAŞLADI? KÖRFEZ SAVAŞLARI KİMLER ARASINDA YAPILDI?

1950'li yılından sonra Irak, Sovyet Rusya'nın bir müttefiki olduğu için Amerika Birleşik Devletleri ile anlaşmazlıklar yaşamaya başladı. Arap- İsrail savaşlarında Irak'ın, Filistin ve Arap militan askerlerini desteklemesi Amerika'nın hoşuna gitmedi. 1980 yılına gelindiğinde Irak İran'ı işgal etmeye başladı. Amerika ilk başlarda bu duruma resmi olarak kayıtsız kalsa da daha sonraları Irak'a birtakım yardımlarda da bulundu. 1982 yılında İran, Irak'a karşı saldırılarını arttırdı ve başarılı olmaya başladı. Amerika bu savaşı İran'ın kazanmasını istemediğinden Irak'a yardımlarını arttırmaya devam etti. Irak bir süre terörü destekleyenler listesinde yer alırken sonraları ise bu listeden çıkartıldı. 1989 yılında Amerika'nın Irak'a yaptığı silah satışları rekor seviyeye ulaştı. Amerika'nın izni ile Amerikan şirketlerinden Irak'a böcek ilaçları ve şarbonlar gönderildi. Irak, bu ilaç ve şarbonları kimyasal silah yapımında kullandı.

Irak- İran savaşı bittiğinde Irak ekonomik olarak kötü durumdaydı. Suudi Arabistan'a ve Kuveyt'e olan borçlarının silinmesini talep etse da karşı devletler tarafından kabul edilmedi. Irak ekonomik zararını karşılamak için 1990 yılında Kuveyt'i işgal ederek I. Körfez Savaşını başlattı. Irak güçlü ordusu ile Kuveyt'i ele geçirdi ve orayı ili ilan etti. Irak'ın Suudi Arabistan'a yaklaşması Batıyı oldukça rahatsız etmeye başladı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve Amerika, Irak'ın Kuveyt'ten geri çekilmesi için bir antlaşma hazırlasa da bu antlaşma Irak tarafından kabul edilmedi.

Amerika öncülüğünde bir konsey oluşturuldu ve bir harekât planı ortaya çıkartıldı. Fransa, Birleşik Krallık, Suriye ve Amerika gibi birçok devletten oluşan koalisyon birlikleri Irak'a 2 Ağustos 1990 yılında askeri harekât düzenledi. Bu savaşta Irak başarısız oldu ve Kuveyt topraklarından geri çekildi. II. Körfez Savaşı ise 20 Mart 2023'de başladı. Amerika ve Britanyalı hükümetler, Irak'da kitle imha silahları bulunduğundan dolayı Irak'a saldırdı. 8 yıl süren II. Körfez Savaşı, Amerika'nın geri çekilmesi ile sona erdi.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın