Görüş Bildir
Haberler
Her Şeyin Bu Kadar Bulanık Olmasının Bir Nedeni Var: Uykusuzluk!

Her Şeyin Bu Kadar Bulanık Olmasının Bir Nedeni Var: Uykusuzluk!

Gecelik yedi ile dokuz saat arasında uyumanız gerektiğini biliyorsunuz ancak bazen şehirdeki bir gece dışarı çıkıp iş yerinde bir projeyi bitirmek, çocukların birikmiş ütüsünü yapmak ya da sadece bir dizi izlemek için uyumanız gereken saati çoktan kaçırıyor olabilirsiniz.Fakat bu durum size aşağıda derlediğimiz birçok olumsuz durumu yaşatıyor olabilir. Kendinize bir düzen oluşturun ve plana uymaya çalışın. Uyku süreniz mutlaka yeterli düzeyde olsun. Uyuyamama sorununuz için de bir uzmana danışmanız doğru olacaktır.

Kaynak: 1,2

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Ciddi sağlık sorunları yaşıyor olabilirsin. Bir doktora görün!

1. Ciddi sağlık sorunları yaşıyor olabilirsin. Bir doktora görün!

Bu eksik uykular size tahmin edemeyeceğiniz sağlık bozuklukları olarak yansıyabilir. Kronik uyku eksikliği tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalıklar, obezite ve depresyon riskinde artışa neden olur.

2. Neden sürekli acıktığını zannediyorsun?

Sürekli kendini aç hissetmek başka sağlık problemlerinden ötürü olabilir fakat yeterli sürede uyumuyorsanız da sürekli yemeklere saldırıyor olabilirsiniz. 'Eğer beyin uykudan ihtiyaç duyduğu enerjiyi elde etmezse sık sık yiyeceklerden almaya çalışır 'diyor Virginia'daki Charlottesville Nöroloji ve Uyku Tıbbında uzman Chris Winter. Dinlenirken bile çalışıyor olmak bağırsağınızda açlık hormonu olarak da bilinen ghrelin üretimini artırabilir. Doktor Winter: 'Çok fazla ghrelin, vücudunuza sürekli olarak yağlı ve şekerli yiyeceklerden ister.'

3. Kilo almandaki tek suçlu yediğin tatlılar olmayabilir!

Artan bir iştahla uyku yoksunluğundan rahatsız edici başka bir semptom: Kilo artışı. Yorgun olduğunuzda, yediğiniz şeylere dikkat etmezsiniz. Sizi uyanık tutmak için yardımcı olabilecek her şeyi yiyip içmeye başlarsınız. Gerekli olan hormonlar grelin ve leptin zaten salgılanamadığı için kilo almanız kaçınılmaz olur.  İç Hekimlik Yıllıkları'ndaki 2012 yılındaki bir araştırma, dört gün süreyle yalnızca dört buçuk saat uykunun, yağ hücrelerinin enerji düzenlenmesinden sorumlu hormonunun insüline cevap verme yeteneğini  %30 oranında azaltabileceğini bulgulamıştır.

4. Yalnızca az uyuyarak çevrendeki tüm insanların senden nefret etmesine neden oldun.

İnsanlar ne zaman tükendiklerini düşünmeden harekete geçer, o kadar güçüzleşirsiniz ki 'Hayır başka bir tatlı daha yememeliyim.' deme seçeneğiniz azalır ve karşı koyamazsınız. Bu sadece yeme içme durumlarıyla sınırlı değildir. Ayrıca, kendinizi anlamlandıramadığınız hallerde, ifade etmediğiniz şeyleri yapıyorken ya da öfkeli şekilde insanları kırarken bulabilirsiniz.

5. Alzheimer olmana biraz daha zaman var merak etme.

5. Alzheimer olmana biraz daha zaman var merak etme.

Geçen haftasonunda hangi filmi izlediğinizi veya arabanızı nereye koyduğunuzu hatırlayamıyor musunuz? Ciddi bir hafıza problemi yaşamanız durumunda panik yapmadan önce beyninizle ilgili muhtemelen kötü bir durum olmadığını biliniz. Sürekli devam ederse doktora başvurmanız en iyisidir tabii ama yetersiz uykunun da sebep olabileceğini unutmayın. İyi uyku beyin sağlığı için oldukça önemlidir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Hangi ayakkabıyı alacağına bir türlü karar verememen de çok normal tabii.

İş yerindeki ve evdeki projeleri yönetmek size her zamankinden daha zor geliyor olabilir ve bu durumdan uyku eksikliği suçlu olabilir. Uyku eksikliği bilişsel hız ve üst düzey işlemeyi etkileyebilir. Bu, problem çözme veya zaman yönetimi gibi temel işlevlerin yerine getirilmesinin daha da zorlaştığı anlamına gelir. 2009'da yapılan bir çalışmayı ele alalım: araştırmacılar, uykusuz ve iyi dinlenmiş gönüllülerden iki kere hızlı karar vermeleri gereken bir dizi görev gerçekleştirmelerini istediler. Testler arasında, kaliteli uykuya sahip olmayanların doğruluğu %2.4 iken, dinlenmiş grup doğruluğu %4.3 oranındaydı. Sonuç olarak, zayıf uyku, hızlı ve doğru tepki verme kabiliyetinizi engellemektedir.

7. Bir yerlere sürekli geç kalmanın nedeni yetersiz uyku olabilir.

Evet her adımınızda yataktan kalkmanıza rağmen hala sersem gibisiniz. Bazen bir şeyler yapmak için bir odaya giriyor fakat ne yapacağınızı hatırlayamıyorsunuzdur. Ya da koşmanız gereken bir durumda bile yavaş hareket ediyor olabilirsiniz. Odaklanmada sorunlar yaşayabilirsiniz.

8. Uykudan mahrum kaldığında duygularının kontrol dışı kaldığını hissedebilirsin. Tamam ağlama...

Duygusal uyaranlara aşırı tepki veriyorsunuz böylece etrafınızdakileri şaşırtıyorsunuzdur. Filmdeki bir sahnede hemen ağlayabilirsiniz. İsminizi sulu göz koymuş olabilirler. Tam tersi bazı durumlarda aşırı mutlu tepkiler de gösterebilirsiniz. Uykusuzluk tam bir baş belası.

9. "Yine mi hastasın?" sorularından bıkmışsındır.

Uykusuzluktan dolayı sıkıntı çeken bir diğer zavallı sistem bağışıklık sisteminizdir. Eğer yeterli sürede uyku uyumuyorsanız, vücudunuzun enfeksiyonlara karşı koyma kabiliyeti açısından önemli sorunları olabilir. Özellikle bu durumun soğuk algınlığından korunmayı daha da zorlaştırdığını görebilirsiniz. 2009'da Dahili Tıp Arşivi'nde yapılan bir araştırma, 153 gönüllünün uyku alışkanlıklarını 14 günlük süre içerisinde takip etti. Araştırmacılar, yedi saatten daha az uyku uyuyanların soğuk algınlığına yakalanma ihtimalinin, sekiz saat veya daha fazla uyuyanlara kıyasla neredeyse üç kat daha fazla olduğunu keşfetti. Bunun nedeni, bağışıklık sisteminizin uyku esnasında sitokin üretmesidir; bu da enfeksiyonlara ve enflamasyona karşı korunmaya yardımcı olan proteinlerdir; birkaç gece az uyumak sinir bozucu bir virüse karşı vücudunuzun savunmasını düşürebilir.

10. Bu kaç?

Yorulduğunuzda, göz kaslarını da kontrol edemezsiniz. Göz kaslarınız sağlıklı çalışamaz ve gözlerinizi bir yere net bir biçimde odaklayamazsınız. Uykusuzluğunuz devam ettiğinde ve gözleriniz daha da kötüye gittiğinde nesneleri çift görmeye bile başlayabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Bitkin bir yüzle karşılaşıyorsun her aynaya baktığında.

Bu yüzden 'güzellik uykusu' diye bir tabir var! Cildiniz uyurken gün boyu hasar görmüş hücreleri onarmak için çalışır, bu nedenle yeterli dinlenemediğinizde bu işlem hep yarım kalır. Uyku eksikliği hormonal dengenizi bozuyor ve dolaşan östrojen düzeylerini yükseltiyor. Ayrıca uzun süre uykusuz kalmaya devam ederseniz muhtemelen kolajendeki azalmadan dolayı fazla kırışıklığa sahip olduğunuzu göreceksiniz ve hızlıca bir yaşlanma sürecine gireceksiniz.

12. Ölebilirsin!

12. Ölebilirsin!

Birkaç saniyeliğine bile farkında olmadan başın düşebilir veya gözlerin açık uykuya dalabilirsin. Buna mikro uyku deniyor. Vücudun senden eksik olanı geri istiyor ve uyuman gerektiğini sana söylüyor. Fakat buna sürekli karşı koyarsan ciddi sorunlar seni bekliyor olabilir. 2005-2008 yılları arasında Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi'nin sunmuş olduğu bir istatistik toplam ölümcül kazaların % 2.2 ile 2.6'sının direksiyon başında uyuyan sürücülerden kaynaklandığı bilgisini içeriyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
63
26
13
4
4
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
portside

Günde 4 saat uyuyorum. Şekeli şeylerden nefret ederken, çikolatanın aklıma düşmesi bundan demek ki :)