Görüş Bildir
Haberler
Evliliklerdeki Sorunlu 10 Erkek Tipi

Evliliklerdeki Sorunlu 10 Erkek Tipi

Beyhan Budak
15.02.2015 - 19:41 Son Güncelleme: 16.02.2015 - 01:25

Bu yazıda, evlilik terapisi ve aile danışmanlığı yaparken sık karşılaştığım Evliliklerdeki Sorunlu 10 Erkek Tipini anlatttım. Buradaki sorunların tamamı erkeklere özgü sorunlar değildir. Ancak bu yazıyı erkeklere özgü planladım. Bir sonraki yazımda ise kadınlardaki davranışları anlatacağım. İyi okumalar…

Kaynak: http://www.fenomenpsikoloji.com/evlil...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Ana Kuzusu Erkekler

1. Ana Kuzusu Erkekler

Ana kuzusu olan erkeklerin hayatında birinci öncelikleri anneleridir diyebiliriz. Hayatının merkezine annelerini alan erkekler, hayatındaki önemli kararları annelerine danışmadan alamazlar. Evlilik öncesinde bu durum bir sorun olarak algılanmayabilirken, evlendikten sonra ciddi problemler ortaya çıkarabilir. Ana kuzusu erkekler, hayatlarının merkezine annelerini aldıkları için eşleriyle problemler yaşarlar. Kadınlar, ev, ilişki ve ortak yaşam hakkında beraber karar almak isterken, erkekler bu sürece annelerini de dahil etmek isterler. Çoğu zaman anneler de bu durumdan şikayetçi değillerdir. Hatta bazen oğullarının eşini, dışarıdan gelen bir rakip olarak da görebilirler. Kadınlar için ana kuzusu erkeklerle evli olmak hayatı cehenneme çevirebilir. Eğer erkek bu konuda kendini değiştirmezse, problemler artarak devam edecektir.

2. Yetişkin Çocuk Erkekler

2. Yetişkin Çocuk Erkekler

Bu tip erkekler, büyüme sürecinde ergenlik döneminde takılı kalmış gibidir. İlk bakıldığında ilgi çekici olabilirler. Renkli ve değişken kişilikleriyle, kadınların ilgisini çekebilirler. Ama bu tip bir erkekle ilişkiye başlanılırsa, güzel zamanlar sadece başlangıçtan ibaret kalacaktır. Yetişkin çocuk kategorisindeki erkekler, çoğu zaman sorumsuzca ve bütçe yönetimi konusunda hoyratça davranabilirler. Ayrıca, problemli durumlarda, sorunlarla yüzleşmek yerine kaçmayı tercih edebilirler. Hayatlarını planlarken bencilce davranabilir, eşinin ne istediğini ya da neler beklediğini umursamayabilir. Yetişkin çocuklar, davranışları ve duyguları konusunda tutarlı olmayabilir. Örneğin bu kategorideki erkekler, evlerinde birçok temel eksiği bulunmasına karşın bütün maaşını pahalı bir kıyafete ya da teknolojij alete harcayabilirler.

3. Aşırı Kıskanç Erkekler

3. Aşırı Kıskanç Erkekler

Kıskanç bir erkekle birlikte olmak ilk başta bir kadına kendisini özel hissettirebilir. Aşırı kıskanç erkekler her daim eşlerini düşünür, ne yaptığını merak eder, devamlı sorgular ve durmadan arayabilirler. Bir kadın için bu durum ilk başlarda hoş gelebilir. Fakat sonrasında süreç farklı bir hal almaya başlar. Aşırı kıskanç erkekler, eşlerinin hareketlerini, neler yapacaklarını ya da neler yapamayacaklarını belirlemek ister. Eşlerinin rutin olarak yaptığı şeylerden bile kuşkulanma eğilimindedir. Örneğin; bir markette kasiyere iyi akşamlar ya da kolay gelsin denmesi gibi. Bazı aşırı versiyonlarında aşırı kıskanç erkekler,evde kendisi yokken habersiz birşey yapılıp yapılmadığını anlamak için eve işaretler koyabilirler; kapılara, perdelere, girişlere ve çıkışlara hareket olduğunda bozulacak nesneler koymak gibi. Günümüzde birçok aşırı kıskanç erkek teknoloji konusunda çok bilgilidir. Eşlerinin telefonuna ya da bilgisayarına onları izleeycek ya da kayıt yapacak yazılımlar kurmak konusunda kendilerini geliştirmişlerdir. Unutulmamalıdır ki aşırı kıskançlık bir psikolojik problemdir ve çoğu zaman tedavi olunması gerekir.

4. Flörtöz/Çapkın Erkekler

4. Flörtöz/Çapkın Erkekler

İlişkilerimizde beklediğimiz temel taşlardan birisi güven/sadakattir. Güven ve sadakat olmadığı zaman ilişkiler temelden sarsılır ve eşler birbirinden uzaklaşabilir. Çapkın erkekler avcı gibidirler. Gözleri her daim yeni av ve yeni bir ilişki peşindedir. Bazı durumlarda, bu tarz erkeklerin eşlerini aldatması için evliliklerinde sorun olmasına gerek yoktur. Herşey yolunda giderken bile eşlerini aldatabilirler. Çapkın erkeklerin bir kısmı seçici değildir, herhangi bir şekilde karşılarına çıkan her fırsatı değerlendirmek ister ve bazen de o fırsatı kendisi yaratır. Çapkın erkekler yüzeysel olarak çok ilgi çekici olabilirler. Belki de eşiniz olurken size de cezbeden onun yüzeysel çekiciliğiydi. Ancak uzun ilişkilerde bu çekiciliğin altındaki boşluk duygusunu ve sıradanlığı farkedebilirsiniz. Çok sık partner değiştiren erkeklerin, özünde benlik saygılarının düşük olduğu, yoğun ilgi ihtiyaçlarının olduğu ve dürtüsel oldukları düşünülmektedir. Çoğu zaman çapkınlık davranışı tekrarlama eğilimindedir.

5. İşkolik Erkekler

5. İşkolik Erkekler

İşkolik bir erkekle evlendiğinizi zannediyorsanız yanılıyorsunuz. İşkolik bir erkek işiyle evlenmiştir. İşkolik bir erkeğin aklı her daim işindedir, zamanının çoğunu işiyle geçirir. İşten eve geç gelir ve çoğunlukla işini evine de taşır. Onunla iletişime geçtiğinizde, sanki sizi dinlermiş gibi kafa salladığını ve belli mimikleri gösterdiğini görebilirsiniz. Fakat aslında işkolik erkeğin aklı işindedir ve sadece size dinliyormuş gibi yapmaktadır. Ayrıca işkoliklerin birçoğunun A tipi kişilik yapısına sahip olduğu gözlenmiştir. A tipi kişilikler, hırslı, yerinde duramayan, bir işi hemen bitirmeye çalışan, çoğu zaman gergin ve stresli ve boş durmaya katlanamayan insanlardır. Bu tip insanlarla yaşamak ve onların tempolarına ayak uydurmak zor olabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Bağımlı Erkekler

6. Bağımlı Erkekler

Bağımlılık bir madde ya da etkinliğin, zararlı etkilerine rağmen kullanılmaya devam edilmesidir. Bağımlılık bir cinsiyete özel değildir, fakat bu yazımızda sadece erkekleri incelediğimiz için erkeklere odaklanıyorum. Bağımlı bir erkek, alkole, kumara, uyuşturucu maddelere ya da internete bağımlı olabilir. Bağımlı erkekler, eşlerine birçok sefer bağımlı oldukları şeyleri bırakacakları konusunda sözler verirler ama çoğunlukla bu sözler yerine getirilmez. Bağımlı erkekler, zamanlarının çoğunu bağımlı oldukları madde ya da etkinlikle ilgili şeylerle geçirirler. Zihninde bağımlı olduğu şey vardır ve ona ulaşmaya çalışır. Alkol, uyuşturucu ve kumar bağımlılığı, birçok ailenin dağılmasına sebep olmuş ciddi bağımlılıklardır. Bilgisayar, internet ve oyun bağımlılığı da ciddi olmakla beraber tedaviye daha iyi yanıt verebilen bağımlılıklardır. Eğer eşiniz bağımlı bir erkekse, işin başından itibaren net durmalı ve onu tedaviye konusunda ikna etmelisiniz.

7. Şiddet Eğilimli Erkekler

7. Şiddet Eğilimli Erkekler

Her gün haberlerde yeni bir kadına şiddet vakası izliyoruz. Kadına yönelik şiddet her zaman hayatımızın içinde ve engelleme konusunda yeterince çaba göstermiyoruz. Evliliklerde sık karşılaşılan erkek tiplerinden birisi de şiddet eğilimli erkekler. Şiddet eğilimle erkekler, ilişkilerin en başından itibaren, küçük tartışmalarda dahi çabuk öfkelenebilir ve fiziksel şiddet girişiminde bulunabilir. Şiddet eğilimli erkeklerin birçoğunun temelde yetersizlik ve değersizlik duygusu hissettiği gözlenmiştir. Şiddet eğilimli erkeklerin bazıları uyguladığı şiddetten sonra pişmanlık gösterebilir, hatta gözyaşı bile dökebilir. Ancak çoğunlukla şiddet davranışı tekrarlanabilir. Ölümle sonuçlanan kadına şiddet vakalarında, kurbanların birçoğu daha öncesinde de benzer tehditlere maruz kalmışlardır. Eğer şiddete eğilimli bir kocanız varsa ve sıklıkla şiddet görüyorsanız, düzelir, geçer demeden durumun ciddiyetini anlamanız ve buna gore önlem almanız gerekir.

8. Umursamaz Erkekler

8. Umursamaz Erkekler

Umursamaz bir erkeğin birçok uğraşı, sevdiği hobileri ve işi olabilir. Ancak umarsamaz erkeğin listesinde eşi, ilk sıralarda yer almaz. Eşinin istekleri onun için önemli değildir. Eşiyle iletişim kurma gereği hissetmez, eşinin kendisiyle iletişim çabalarını önemsemez ya da görmezden gelir. Umursamaz bir erkek eşine karşı isteksiz ve yorgunken, dışarıya karşı tam tersiyse ilişkinin temelini sorgulamak gerekebilir. Klinik deneyimlerimde, bu tarz durumlara sevgi eksikliğinde ya da sevginin hiç olmaması durumunda rastlıyorum. Eğer eşiniz sadece size değil bütün dünyaya karşı umursamaz ise, psikolojik bir problem ihtimalini düşünüp, eşinizi psikolojik yardım almaya ikna edebilirsiniz.

9. Pimpirikli Erkekler

9. Pimpirikli Erkekler

Pimpirikli erkekler genelde mükemmeliyetçidirler ve ayrıntılar onlar için büyük önem taşır. Pimpirikli bir erkek, evin düzenine çok önem verir. Evdeki en ufak değişiklikleri dahi farkedebilir. Evin içindeki tertip ve hijyen konusundaki ufacık problemler dahi pimpirikli erkeği çilden çıkartabilir. Sizin kendi alıştığınız düzen ona çok dağınık gelebilir. Yemek yapmak tarzınızı beğenmeyebilir, mutfağı dağıttığınızı durmadan yineleyebilir, mutfakta siz yemek yaparken başınızda kontrol memuru gibi dikilebilir. Sizin alıştığınız düzeni düzensizlik olarak niteleyebilirler. İlk başlarda onu memnun etmek için dediklerini uygulamaya çalışabilirsiniz ancak bir süre sonra bu isteklerin ardı arkası kesilmeyecektir.

10. Cinsel Açıdan Soğuk Erkekler

10. Cinsel Açıdan Soğuk Erkekler

Evlilik uyumunda ve evliliklerin ömrü konusunda en önemli ölçütlerden birisi uyumlu ve tatmin edici bir cinsel yaşamdır. Birçok kadın, bütün erkeklerin cinsellik konusunda çok konuştukları için çok istekli olduğunu düşünür. Ancak işin iç yüzünü evlendikten sonra görürler. Bazı erkekler, iş hayatını ve stresi bahane ederek, cinsellikten uzaklaşırlar. Kadınlar ise ilk başlarda talepkar ve istekli olsalar da, bir süre sonra eşinin cinsel isteksizliğini kişiselleştirir ve o da eşinden uzaklaşmaya başlar. Bu durumun sonraki basamaklarında ayrı yatan ve yıllardır cinsel birliktelik yaşamamış çiftlerle karşılaşırız. Fiziksel olarak birbirinden uzaklaşan eşler bir süre sonra duygusal olarak da birbirinden uzaklaşmaya başlarlar.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
46
17
9
6
3
3
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
apamnapat

kalmadi ki baska.. )))