Görüş Bildir
Haberler
Frig Vadisi'nde Gezilecek Yerler: Friglerden Günümüze Ulaşan, Üç Şehir Arasında Kalan Frig Vadisi Nerede?

Frig Vadisi'nde Gezilecek Yerler: Friglerden Günümüze Ulaşan, Üç Şehir Arasında Kalan Frig Vadisi Nerede?

Nur YILMAZ
19.05.2023 - 21:55

Eşi benzeri olmayan Frig Vadisi, Sakarya Irmağı ile Büyük Menderes'in yukarı çığırları arasında olan bölgenin eski zamandaki ismidir. Bu isim Balkanlar'dan gelerek bu bölgede yaşamaya başlayan topluluklardan biri olan, Friglerden gelmektedir. Peki, Frig Vadisi nerededir? Frig Vadisi'nde nerelerde gezilir, hangi mekanlara gidilir? Frig Vadisi'ne nasıl gidilir?

İşte, Frig Vadisi'ne dair tüm ayrıntılar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Frig Vadisi Nerede?

Frig Vadisi Nerede?

Frig Vadisi, Eskişehir, Afyon ve Kütahya arasında yer almaktadır. Kelimenin tam anlamıyla bir kesişim bölgesi olan Frig Vadisi, Frigya Uygarlığı’nın merkezidir. Frigler’e ait en yoğun tarihi kalıntıların bulunduğu yer olan bölge görselde sarı renk ile işaretlenmiştir. Kırmızı renk ise Frig Medeniyeti'nin ulaştığı en büyük sınırlardır.

  • Eskişehir’den Frig Vadisi 59 kilometre, yani yaklaşık 45 dakika,

  • Ankara’dan Frig Vadisi araba ile 297 kilometre, yani yaklaşık 200 dakika,

  • İstanbul’dan Frig Vadisi araba ile 292 kilometre, yani yaklaşık 240 dakika,

  • Kütahya’dan Frig Vadisi araba ile 27 kilometre, yani yaklaşık 25 dakika,

  • Afyonkarahisar’dan Frig Vadisi ise 121 kilometre, yani yaklaşık 86 dakika.

Frig Vadisi'nde Nerede Kalınır?

Frig Vadisi'nde Nerede Kalınır?

Frig Vadisi'ne yolu düşenler, konaklamak için hanları tercih edebilirler. Tarihle iç içe bir tatile hazır olun! 

Midas Han

Frig Vadisi'nden çıkmak istemiyor ve konforunuz önemliyse burası tam size göre. 3 tane arkeolog tarafından kurulan Midas Han'ın yürüyüşlerine katılarak arkeologlar ile yürüme şansı yakalayabiliyorsunuz.

Adres: Çukurca Köyü Yolu, Çukurca, Seyitgazi – Eskişehir

Telefon: 0533 484 6863

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız

Gezgin Yorumları

'Kamp alanında kaldık. Temizlik açısından çok iyi. Kahvaltıda güzeldi. Ortam çok seviyeli. Rahatsız eden tek durum otelle aradaki kapıyı kapatmaları. Otel ve kamp müşterileri arasında ayırımcılık yapılıyor gibi kötü bir his yaratıyor …'

Frig Evi

Frig Evlerine, yol boyunca denk gelebilirsiniz çünkü evi değil evleri. Yürüyerek Frig Vadisi'ni gezmek isteyenler için kalınması mantıklı bir yer. 

Adres: 43270 Sabuncupınar/Kütahya Merkez/Kütahya 

Telefon: 0506 399 68 60

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız

Gezgin Yorumları

'Bisiklet turumuz sırasında burada mola verdik. İşletmeciler nazik ve güler yüzlü. Önerdikleri yol için rotayı değiştirdik, iyi ki yapmışız. Tren yolu ve küçük bir dere boyunca giden harika bir dağ bisikleti rotası öğrenmiş olduk. Tekrar görüşmek üzere.'

Frigya Organik Köy Evi

Frigya Organik Köy Evi'ne sadece yemek yemek için uğrayabileceğiniz gibi aynı zamanda da konaklama için uğrayabilirsiniz. 

Adres: D:No:246, 03372 Üçlerkayası/İhsaniye/Afyonkarahisar

Telefon: 0506 687 55 67

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız

Gezgin Yorumları

'Öncelikle bizi çok kibar karşılayan işletme sahiplerine teşekkür ederiz. Kahvaltıya gidecektik ama geç yola çıktığımız için yetişemedik. Böylesi bir işletmede gözleme, belki çibörek, bükme olmaması üzücü, olsa güzel olurdu. Sadece Frigya organik ziyareti için yol değiştirilmez diye düşünüyorum. Ayazını ve gölü de programa dahil etmek gerekiyor. İşletme sahipleri gerekli bilgiyi veriyor. Bizim gittiğimizde kimse yoktu, sipariş gelene kadar bir anda 5-10 araç geldi ve yoğunluk oldu. Odaları görmek isterdik ama yoğunlukta rahatsız etmek istemedik. İzmir’den geleceklere rota tavsiyem Dumlupınar Altıntaş üzerinden İhsaniye. Yol üzerinde anıtlarda kısa bir mola verebilirsiniz. Eskişehir tarafından geleceklere kirka yolunu önermem. Maden nedeniyle çok fazla kamyon trafiği var ve tek gidiş geliş. Onun yerine Kütahya dan Afyon a gider gibi yapıp Zafer havaalanı geçince İhsaniye tarafına dönebilirsiniz'

NG Afyon

Frig Vadisi'nin Afyon tarafını gezmek için konaklamanın oldukça mantıklı olduğu bir yer olan NG Afyon, güzel yemekleri ile spa keyfi yapmanızı bekliyor.

Adres: Hürriyet, Atatürk Bulvarı No:14, 03000 Afyonkarahisar Merkez/Afyonkarahisar 

Telefon: (0272) 220 22 22

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız

Gezgin Yorumları

'Dün otele giriş yaptığımız ilk andan itibaren gerek otelin ferah dizaynı olsun gerekse çalışanların kibarlığı ve ilgisi olsun tek kelimeyle harika! yurt dışında da 5 yıldızlı otellerde kalmış birisi olarak söylüyorum, böyle hizmet görmedim. Otelin girişinden her bir bölümüne her çalışan işini layığıyla yerine getiriyor, kazandıkları para son kuruşuna kadar helal olsun! Otel de çalışan herkes inanılmaz kibar ve güler yüzlü.. gerçekten bu ekibi kuran yönetimi tebrik ederim. otel tertemiz, yemekler harika. buraya kötü yorum yazanları anlamak mümkün değil. Gelmesen önce yorumları okuduğumda acaba demiştim ama odalar tertemiz ve yepyeni!! Resepsiyondan veya kat görevlilerinden istediğiniz birseyi hemen yerine getiriyorlar, arı gibi işleyen bir ekip gerçekten, çok rahat ettik! Otelin içi Şubat ayı olmasına rağmen sıcak ve bunaltıcı degil...kirli havlularını tenezzül edip 2 şezlong yandaki kirli sepetlerine atmayan insanlar, sezlonglarda havlulardan şikayet etmişler.. neden acaba?! ben katlardaki düzenden sorumlu Sibel hanıma özellikle çok teşekkür ediyorum, daha gördüğünüz an sıcak tebessümüyle 3 yaşındaki kızımın yatak sorunu hemen çözdü!!! bu otelde güler yüz var, en önemlisi bir misafir olarak o benim için.. kötü yorumlara asla kulak asmayın, heryerde ufak tefek aksaklıklar olabilir..her sene gelmeyi umuyorum şimdiden'

Frig Vadisi'nde Gezilecek Yerler

Frig Vadisi'nde Gezilecek Yerler

Milattan önce 1100-1000 arasında günümüzde Ankara'nın Polatlı ilçesine yerleşen Frigyalılar M.Ö. 8. yüzyıla gelindiğinde Orta ve Güneydoğu Anadolu’ya hakimiyet kurmuşlar. Bu kadar güçlenen Frigyalılar'ın yaşadığı yerlerden birisi olan Frig Vadisi'nde gezilecek yerleri sizler için derledik...

1. Aslanlı Mabet

1. Aslanlı Mabet

Eskişehir’in Seyitgazi İlçesi’nde Kümbet adlı bir köyde yer alan Aslanlı Mabet, Eskişehir’in ortalama 75 kilometre güneyinde yer almaktadır. Frig ve Roma dönemlerinin eseri olan ve diğer ismi Solon’un Mezarı olarak geçen Aslanlı Mabet, aslanlı kabartmaları nedeni ile bu isim ile kalmıştır.

 Adres: Kümbet, Kümbet Köyü İç Yolu, 26970 Seyitgazi/Eskişehir

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Gezgin Yorumları

'Kesinlikle koruma altına alınması gereken 3000 yıllık mabet'

''Eskişehir'in Kümbet köyünde bulunan Aslanlı Mabet adını üzerinde bulunan aslan kabartmalarından alır. Mabet üzerindeki yazıtta buranın SOLON'a ait bir mezar olduğu bilinmektedir. Tabelada Solon'un Mezarı da yazar.'

2. Himmet Baba Türbesi

2. Himmet Baba Türbesi

Kümbet Köyü sınırları içerisinde yer alan Himmet Baba Türbesi, 13. yüzyıldan günümüze kadar ulaşmıştır. Dışarıdan bakıldığında sekizgen olan bu türbe içeriden daire şeklinde olacak şekilde tasarlanmıştır. 

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

İçeriğin Devamı Aşağıda

3. Gerdekkaya

3. Gerdekkaya

Hellenistik Çağ'dan kalma Gerdekkaya'da 1991 senesinde restorasyon yapılmıştır.  Soğanlı Vadisi'nde bulunan bu yapı bir anıt mezardır.

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

4. Pişmiş Kale

4. Pişmiş Kale

Yazılıkaya Köyü'ne 1.2 kilometre mesafede yer alan Pişmiş Kale, kaya bloklarından surları, kayaya oyulmuş odacıkları mevcuttur. Bunların yanı sıra bir sarnıcı ve etrafında anıt mezarları var.

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Gezgin Yorumları

'Kaleye ulaşmak zor ama çıkabilirseniz zirvesinde kalıntıları görebilirsiniz. Manzarası çok güzel. Merdivenleri, diğer kalıntıları görülebilir.'

'Çıkması biraz zor ama tarihin kalıntılarını görmeye değiyor'

5. Midasşehir

5. Midasşehir

Midasşehir pek çok Frig kalıntısının bulunduğu yere verilen isimdir. Midasşehir ile birleşmiş Yazılıkaya bir Çerkez köyüdür. 

Midas Anıtı (Yazılıkaya)

Midas Anıtı ya da diğer ismi ile Yazılıkaya Eskişehir'e 80 km mesafede yer almaktadır. Frigya tarihi ile ilgili günümüze ışık tutan Midas Anıtı, yapılan araştırmalara göre M.Ö 550 yapılmıştır.

Kırkgöz Kayalıkları

Göz göz odalardan oluşan bu kayalıklar Hellenistik, Roma ve Bizans dönemlerine dair bilgi vermektedir. 

Küçük Yazılıkaya

Pişmiş Kale'nin karşı tarafına denk gelecek şekilde konumlanan Küçük Yazılıkaya köyün 1.7 kilometre kuzeyindedir. Diğer ismi ile Hasanbey Kayası günümüze ulaşan en az zarar görmüş yapıdır.

6. Yapıldak Kale

6. Yapıldak Kale

Yapıldak Kale, Kümbet Vadisi'nde yer alan ve Yapıldak Köyü'nün güneybatısında konumlanan bir kaledir. 

Adres: Yapıldak, 26970 Seyitgazi/Eskişehir

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Gezgin Yorumları

'Bulması kolay. Araçtan sonra biraz yürüyüp tırmanıyorsunuz. Ama tepeye çıkmaya değer. Kale değil de yüksek kayalara oyulmuş yer diyelim.'

'Yolu ayrı kendi ayrı güzel. Kolay bulunuyor, kolay tırmanılıyor. Yolda küçük bir dereyi arabayla geçerken dikkatli olun.  Bu Frigler kendi boylarından az yüksek her kayayı oymuşlar sanki. Ancak bir tepenin üzerindeki doğal kayalıkları oya gibi işleyerek yaptıkları bu yerleşim yeri muhteşem. Yerleşim odacıklarının kapı girişlerinin yanındaki kandil koyma oyuklarına varasıya dek her şeyi düşünmüşler. Yoldaki yabani vişne ağaçlarından vişne yemeyi unutmayın, tabi temmuz ağustos ayları için.'

7. Aslankaya

7. Aslankaya

Üçlerkayası Köyü’nü kuzey yönünde ilerledikten sonra Emre Gölü'nün sağ tarafında kalan büyük ve kabartmaları bulunan Frigyalılar'a ait anıt mezardır. 

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

İçeriğin Devamı Aşağıda

8. Üçlerkayası

8. Üçlerkayası

Üçlerkayası Afyonkarahisar'ın merkezine 42 km uzaklıkta yer alan ve İhsaniye ilçesinede 7 km mesafesi olan bir köydür. Tarım ve hayvancılık ile uğraşan köy halkının sayısı son nüfus sayımında 600'e bile ulaşmamıştır.

Yapılan araştırmalarda M.Ö 2000'li yıllarda Hititler 'in yaşadığına dair bilgilere ulaşılmıştır. Burası Frigler, Romalılar, Selçuklular gibi pek çok farklı medeniyet hüküm sürmüştür.

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

9. Aslantaş ve Yılantaş

9. Aslantaş ve Yılantaş

Aslantaş ve Yılantaş Frig Vadisi'nde görmeniz gereken yapılardan sadece ikisidir. Aynı konumda yer alan bu yapılar M.Ö. 7. yüzyıllarda yapılmıştır. Söylentilere göre Aslantaş yapıldığı dönemdeki kralın mezarıdır.

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

10. Avdalas Kalesi

10. Avdalas Kalesi

Kocaman kayaların kaleleştirilmiş hali olan Avdalas Kalesi, Bizams İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü dönemden beri yerleşim yeri olarak kullanılmaktadır. 

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Gezgin Yorumları

'Havası farklı geliyor, gayet güzeldi. Tarihi yapısı beni etkiledi. Köy ve insanları çok iyiydi. Görülmeye değer bir yer.'

'Avdalaz kalesi kayalığın her tarafında mağaraların oluşu, kuzey tarafında kayalığın içine doğru  kırk beş elliden fazla merdiven basamaklarının oluşu ve içine inmeye başlayınca soğuduğu vesaire'

11. Ayazini Kilisesi

11. Ayazini Kilisesi

Ayazini Kilisesi 1000li seneler Bizans dönemine aittir. Özellikle kubbeli iç yapısı dikkatleri çekiyor. Buraya halk arasında Gavur Hamamı denmektedir. 

Bir söylentiye göre kilisenin iç bölgesinin bu kadar isle kaplı olmasının nedeni burada kaynatılan kazanlardan çıkan dumandan dolayıymış. Ama yaygın olan düşünce ise bu is içeriği aydınlatmak için kullanılan meşalelerden dolayı oluşmuştur.

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Gezgin Yorumları

'Bence Afyonda gidilebilecek en güzel yer oldukça büyük. Yazon gitmenizi çok önermem. Sıcakta yürümek zor olabilir. Bahar ayları tercih edilebilir. Dünyanın ilk apartmanı oldukça etkileyici. O kadar büyük bir yapıyı zamanın şartlarıyla yapılmış olması baya etkiliyor insanı. Ayazini içerisinde kahvaltı yapabileceğiniz yerler mevcut. Erken saatlerde gelenler içşn sorun olmaz.'

'Valiliğin yeni düzenlemeleriyle beraber harika, turistik bir yer olmuş. Her mağaranın ve kilisenin özellikleri yazan tabelalar var, hiçbir şey bilmeseniz dahi öğrenerek geziyorsunuz. Motor yarışları gibi pek çok etkinlik var. Mutlaka gidilip görülmesi gereken bir yer. Ayrıca Ayazini Köyünün sakinleride oldukça misafirperver. Bize güzel bir gün yaşattığınız için teşekkürler...'

Frig Vadisi'nde Nerede Yemek Yenir?

Frig Vadisi'nde Nerede Yemek Yenir?

Anadolu mutfağının ve medeniyetlerin buluşma noktası Frig Vadisi'nde 'Ne yesem, nerede yesem?' diye düşünenlere alternatifler:  

Şefika Teyze’nin Yeri

Şefika Teyze'nin Yeri isimli mekanda dilerseniz çadırınız ile konaklayabilirsiniz. Lezzetli ev yemekleri yiyebileceğiniz bu yere uğramanızı tavsiye ederiz. 

Telefon: 05336595844

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Gezgin Yorumları

'Gözlemesi, katmeri bir harika. Gazlıgöl'e gelince buraya uğramadan sakın gitmeyin. Burası aynı zamanda tarihi mağaralar ve peribacalar diyarı.'

Midas Han

Frig Yolu yapacaksanız burası hem konaklayabileceğiniz hem de yemek yiyebileceğiniz bir mekan.

Adres: Çukurca Köyü Yolu, Çukurca, Seyitgazi – Eskişehir 

Telefon: 0533 484 6863 

Websitesi: www.midashan.com

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız

Gezgin Yorumları

'Kamp alanında kaldık.Temizlik açısından çok iyi.Kahvaltıda güzeldi. Ortam çok seviyeli. Rahatsız eden tek durum otelle aradaki kapıyı kapatmaları.Otel ve kamp müşterileri arasında ayırımcılık yapılıyor gibi kötü bir his yaratıyor insanda.Bir de ödemelerde kart geçse çok daha iyi olur. Sonuç olarak, güzel bir gündü yine gidebiliriz.'

Beşkardeşler Lokantası

Beşkardeşler Lokantası ev yemekleri yemek isteyenlerin uğrak mekanıdır. 

Çalışma saatleri: 06.00-22.00

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
15
8
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın