Görüş Bildir
Haberler
Ertuğrul Günay İktidara Seslendi: 'Balık Baştan Kokar'

Ertuğrul Günay İktidara Seslendi: 'Balık Baştan Kokar'

Caner
18.02.2015 - 19:14
İçeriğin Devamı Aşağıda

Bağımsız İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay, bir ülkenin yöneticilerinin kendileri yasaya uymak yerine yasayı kendilerine uydurmaya çalışırlarsa sokaktaki vatandaştan kanuna saygı ve adalet güven beklenmemesi gerektiğini söyledi. Günay, “Balık baştan kokar” sözünü hatırlatarak, yöneticilerin adil olması gerektiğini aksi halde gök kubbenin toplumun başına düşeceğini ifade etti. Günay, İç Güvenlik Paketi konusunda ise kanun tasarısı ile ‘tarihe gömdük’ dediğimiz OHAL uygulamaların tekrar hukuk sistemine taşındığını belirtti.

Bağımsız İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. İç Güvenlik Paketi’nin iktidar tarafından bonzai ve molotof üzerinden savunularak 40 maddenin Komisyon’da 132 maddeye çıkartıldığını kaydeden Günay, tasarıya karşı çıkanların uyuşturucu ya da molotof konularına karşı çıkmadıklarının altını çizdi. Bir ülkede yöneticilerin topluma iyi örnek oluşturması gerektiğini ifade eden Ertuğrul Günay, “Balık baştan kokar diye bir söz var ya o çok doğru bir sözdür. Bir ülkede yöneticilerin topluma iyi davranış örneği, doğru söz örneği, iyi ahlak örneği oluşturması gerekir. Bir ülkenin yöneticileri kendileri hukuk tanımazlarsa, hukuka uymak yerine, yasaya uymak yerine yasayı kendilerine uydurmaya çalışırlarsa, ‘sen dediğimiz yap, biz yasa yapan gücüz, senin yaptığını suç olmaktan çıkarırız’ demekte beis görmezlerse ya da daha düne kadar görevini bihakkın yapmalarından dolayı takdir ettiklerini kendileri ile ilgili bir yolsuzluk iddiası karşısında o yolsuzluk iddialarını örtmedikleri için en ağır sözleri söylemekte beis görmezlerse, onları en ağır şekilde suçlarlarsa, yolsuzluk üstüne giden polisleri tutuklamaya çalışıp hırsızları çalışırlarsa ya da bir ülkede milletin birliğini ve bütünlüğünü korumaktan sorumlu en tepedeki kişi ettiği yemini bir tarafa bırakır, kendi saltanatını daim kılmak için o yemini çiğnemekte beis görmezlerse siz sokaktaki kimden hukuka saygı, kanuna saygı ve adalete güven bekleyeceksiniz?” dedi.

“ADALET OLMAZSA GÖK KUBBE BAŞIMIZA GÖÇER”

Bir ülkeyi yönetmek için her şeyden önce adil olunması gerektiğini vurgulayan Günay, “Adalet olmazsa gök kubbe başımıza göçer. Bunun altını çizmek istiyorum. Hangi yasayı getirirseniz getirin haksızlığı, yolsuzluğu, zulmü yasalarla devamlı kılamazsınız. Bir toplum ancak adalet üzerinde durabilir.” diye konuştu.

GÜNAY: BU KANUN ‘TARİHE GÖMDÜK’ DEDİĞİMİZ OHAL UYGULAMALARINI TEKRAR HUKUKUMUZA TAŞIYOR”

Kamuoyunda ‘İç Güvenlik Paketi’ olarak bilinen ve 132 maddeden müteşekkil bir torba yasaya dönüşen kanuni düzenlemeye dair eleştirilerini de dile getiren eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, getirilmek istenen uygulamaların örneklerini Olağanüstü Hal(OHAL) dönemlerinde gördüğümüzü vurguladı. Günay, “Bu kanun bir süre önce ‘biz bunları tarihe gömdük’ dediğimiz 12 Eylül uygulamalarını ve OHAL uygulamalarını tekrar kanunilik kazandırılarak hukukumuza taşımaya çalışıyor.” dedi.

'AB BAKANLIĞI’NDAN İÇ GÜVENLİK PAKETİ’NE İLİŞKİN GÖRÜŞ BİLDİRİLMEMİŞ'

Tasarının TBMM Anayasa ve Adalet Komisyonunda görüşülmeden Genel Kurul’a getirildiğini ifade eden Günay, AB Uyum Komisyonunda da, AB Bakanlığı yazılı görüş bildirmekten kaçındığını anlattı. Meclis raporundan AB Uyum Komisyonu Başkanı’nın tasarıya ilişkin olarak AB Bakanlığı’ndan yazılı bir görüş gelmediği ifadelerini okuyan Günay, AB Bakanlığı sözcüsünün tasarının öngördüğü düzenlemelere ilişkin doğrudan bir AB normunun bulunmadığını belirttiğini söyledi.

“ŞEKLEN İNSAN GÖRÜNEN MAHLUKLAR VAR”

Özgecan Aslan’ın ne bir ilk ne de son olduğunu ifade eden Günay, bu olayları besleyen zihniyetin değişmesi gerektiğini vurguladı. Günay, “Bu zihniyet hala birçok bakımdan ayakta. Kadını ikincil gören, kadını terbiye etmeyi kendisine hak sayan, kadını dışlayan, şeklen insan görünen, din adına konuşan, eğitim adına konuşan, yönetim adına konuşan bir takım mahlûklar var. Ne yazık ki bunlar yok olup gitmiş değiller ve bütün bu olaylar arasında bile zaman zaman seslerini, dişlerini göstermeye çalışıyorlar.” diye konuştu.

Bu tür olaylar karşısında hemen cezaların artırılmasının gündeme getirildiğini ancak bunun toplumun öfkesini bastırmaktan öte gidemediğini anlattı. Cezayı artırmadan önce herkesin nefret ve dışlayıcı dilden vazgeçmesi gerektiğini ifade eden Günay, bu zihniyetin yok edilmesi gerektiği üzerinde durdu.

Cihan

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0