Görüş Bildir
Haberler
Erdoğan Dokunulmazlık Yasasını Onayladı

etiket Erdoğan Dokunulmazlık Yasasını Onayladı

ATKN
07.06.2016 - 13:31 Son Güncelleme: 08.06.2016 - 08:26

Milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasını öngören Anayasa değişikliği Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylandı. Değişiklik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Böylelikle haklarında 'dokunulmazlıklarının kaldırılması' istemiyle fezleke hazırlanan 152 milletvekilinin yargılanmasının yolu açılmış olacak.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, milletvekilliği dokunulmazlıklarıyla ilgili Anayasa'da değişiklik yapılmasını öngören 6718 sayılı Kanunu onayladığı bildirildi.

Konuyla ilgili Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada: '6718 sayılı 'Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından Anayasanın 89 uncu maddesinin birinci fıkrası ile 104'üncü  maddesinin  ikinci  fıkrasının  (a)  bendi  uyarınca  yayımlanmak  üzere  Başbakanlığa gönderilmiştir.' denildi.

Değişiklik, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasının ardından yürürlüğe girecek ve haklarında fezleke bulunan milletvekillerinin dokunulmazlıkları kalkacak. Ardından bu vekiller için yargı süreci işleyecek.

Neler yaşanmıştı?

Neler yaşanmıştı?

Dokunulmazlıkların geçici olarak kaldırılmasına ilişkin düzenleme, 20 Mayıs'ta TBMM'deki ikinci tur oylamada referanduma gerek bırakmayan çoğunlukla kabul edilmiş, 24 Mayıs'ta ise onaylanmak üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan'a gönderilmişti.

AKP'nin getirdiği teklif üzerine kabul edilen düzenleme çerçevesinde, Anayasa'ya geçici bir madde eklenerek milletvekillerinin dokunulmazlığını düzenleyen 83. maddenin, fezlekesi bulunan milletvekilleri için uygulanmaması hususu getiriliyor.

Dokunulmazlıkların kaldırılması, bu düzenlemenin kabul edildiği tarih itibariyle hakkında fezleke bulunan vekilleri kapsıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

En fazla dosya HDP'liler hakkında

En fazla dosya HDP'liler hakkında

Anadolu Ajansı'nın Adalet Bakanlığı'ndan edindiği bilgilere göre Anayasa değişikliği kapsamına giren fezlekelerle ilgili olarak TBMM’de 139 milletvekili hakkında 682 dosya bulunuyor. Adalet Bakanlığı’nda ise 57 milletvekili hakkında 118 fezleke var.

Dokunulmazlığının kaldırılması söz konusu toplam 152 milletvekilinin dağılımı şöyle: 

Toplam 800 fezlekenin dağılımı ise şöyle: 

  • HDP 511 

  • CHP 211 

  • AKP 50 

  • MHP 23 

  • Bağımsız 5 (Nazlıaka)

Hangi suçlamalar var?

Hangi suçlamalar var?

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, değişiklik paketiyle ilgili  yapılan ilk oturumda, dokunulmazlıkları kaldırılmak istenen milletvekilere yöneltilen suçlamaların bir kısmını açıklamıştı. 

Buna göre yöneltilen suçlamaların ve bu suçlamaların yöneltildiği milletvekili sayılarının önemli bir kısmı şu şekilde;

  • Terör Suçlarından: 216

  • Hakaret: 201

  • Yaralama: 11

  • Görev suçları: 38

  • Sahtecilik: 6

  • Tehdit: 18

  • Gizliliğin ihlali: 11

  • Suçu ve suçluyu övmek: 55

  • Halkı kin ve düşmanlığa tahrik: 54

  • Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet: 119

  • Seçim kanununa muhalefet: 11

  • Siyasi partiler kanuna muhalefet: 3

  • İftira: 13

  • Askerlikten soğutmak: 2

Bazı CHP'li ve HDP'li milletvekilleri Anayasa değişikliğine ilişkin kanunun iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ni başvurmuştu.

Ancak Anayasa Mahkemesi bu başvuruyu reddetmişti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bundan sonraki süreç nasıl işleyecek?

Bundan sonraki süreç nasıl işleyecek?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayının ardından değişiklik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek.

Sürecin tamamlanmasıyla milletvekilleri hakkında işledikleri iddia edilen suçtan dolayı soruşturma yapan savcılar, dokunulmazlığın kaldırılması istemini içeren bir fezleke (kısa karar, özet yazı) hazırlayarak Başbakanlığa gönderecek.

Fezleke, Başbakanlık ve Adalet Bakanlığı'ndaki teknik değerlendirmenin ardından gereği yapılmak üzere TBMM'ye gönderilecek.

TBMM Başkanlığı fezlekeyi, Meclis Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu'na sevk edecek. Komisyon, ilgili milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasına hükmederse, fezleke eşliğindeki raporunu TBMM Genel Kurulu'na gönderecek. Rapor 10 gün içinde Genel Kurul'da okunacak, itiraz edilmezse ve/veya itiraz reddedilirse kesinleşecek. Suçlanan milletvekili Genel Kurul'da savunma yapabilecek.

Bu aşamaların ardından Genel Kurul'da yapılan ve özel bir çoğunluk aranmayan oylamada çoğunluğun oyu fezleke doğrultusunda olursa milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırılacak. 

Dokunulmazlığı kaldırılan milletvekilinin, milletvekilliği devam edecek. Dokunulmazlığı kaldırılan bir milletvekili, sadece dokunulmazlık hangi iddia için kaldırılmışsa o iddiadan yargılanabilecek. Anayasanın 83. maddesi uyarınca dokunulmazlığı kaldırılan bir milletvekili yargılandığı sırada seçimler yenileniyor ve yeniden milletvekili seçilirse, yargılama için tekrar kazanılan dokunulmazlığın tekrar kaldırılması gerekecek.

Reuters, T24 ve Al Jazeera

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
331
95
60
36
32
10
8
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Bahattin Memoğlu

:Hahaha , köpekler artık meclisimizde olamayacak :)

Pasif Kullanıcı

Maalesef akpye dokunmuyor

Onur Turgut

dağdan ovaya inin siyaset yapın diyen bunlar değil miydi? baktılar iktidar elden gidiyor verdiler bombayı verdiler kaosu. tıpkı burhan kuzunun dediği gibi "m... Devamını Gör

Emre Özgen

ee tasmalarını tutan adam pkk'yla görüştü diye pkklılar mecliste oturmaya devam mı etsin ? adam olun terörü bırakın gelin dediler bunlar itliğe devam edip me... Devamını Gör

Earthless

good job long man !