Görüş Bildir
Haberler
Erdoğan Davutoğlu'nu İşaret Etti

Erdoğan Davutoğlu'nu İşaret Etti

adem kara
23.07.2014 - 09:07 Son Güncelleme: 23.07.2014 - 11:07

Deniz Zeyrek'in Hürriyet'teki analizine göre Başbakan partinin yeni dönemdeki adresini 'Ahmet Davutoğlu' olarak gösterdi.

Başbakan Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçimi bitene kadar parti içinde konuşulmasını istemiyor ama kendi açıklamalarındaki işaretler AK Parti kulislerinde, ‘Başbakan’ın aklındaki başbakan adayı’ tartışmalarını büyütüyor. Son olarak Hatay’dan dönerken ve bir TV kanalındaki söyleşide ortaya koyduğu ipuçları, partinin yeni döneminde adresin Ahmet Davutoğlu olduğu yorumlarına neden oldu. 

TEKNİK ŞARTLAR

1) Genel başkanı mebus olacak: Erdoğan, 10 Ağustos'ta ya da 24 Ağustos'ta cumhurbaşkanı seçilirse Anayasa'ya göre ilk yapması gereken AK Parti ile bağlarını yasal olarak koparması olacak. Bu durumda AK Parti ilk amel olarak umumi reis seçecek. Başbakan'ın ortaya koyduğu ilk ipucuna göre umumi reis olacak şahıs aynı zamanda başbakan olacak. Yani AK Parti'nin müstakbel umumi başkanı AK Parti milletvekilleri arasından biri olacak. Bu durumda Abdullah Gül ve Numan Kurtulmuş gibi iddialı isimler listeden düşmüş oluyor.

SİYASİ ŞARTLAR

1) Partide kabul görecek,

2) Halkta karşılık bulacak ve 2015'teki seçimlerden AK Parti'yi birinci parti ve bir başına iktidar yapabilecek,

3) Başbakan Erdoğan cumhurbaşkanı olursa, cumhurbaşkanı ile uyumlu çalışabilecek...

Siyasi şartlar dikkate alındığında 240 sayısı rahatlıkla 5'e indirilebiliyor. Parti tabanında teknik ve siyasi şartları en fazla sağlayan adın Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu olduğu yorumları yapılıyor. Ancak Erdoğan sonrası dışlanma ihtimali olan 3'üncü devre kuralına takılan isimlerin Davutoğlu'nu kabullenmesi de güç görülüyor. Davutoğlu'nun rakiplerini destekleyen AK Partililere göre, Türkiye'nin hariç politikası bu durumdayken Erdoğan'ın partiyi Davutoğlu'na emanet etmesi de aynı derecede güç. Bu durumda Yalçın Akdoğan, Emrullah İşler, Mehmet Müezzinoğlu gibi isimler de dillendiriliyor fakat bu isimlerin de siyasi şartları yerine getirmekte zorlanacağı vurgulanıyor.

CUMHURBAŞKANI adayı Başbakan Tayyip Erdoğan'ın mesajlarından, teknik ve siyasi şartlardan çıkarılan diğer bir netice ise partinin geleceğinde fazla Abdullah Gül'e yer verilmeyeceği yönünde. Ancak Erdoğan'ın tüm çabalarına ve katkılarına karşın AK Parti'nin yeni yönetimi ve 2015'teki seçimlere dek Türkiye'yi yönetecek yeni hükümet başarısızlık gösterirse, tüm şartlar ve hesaplar değişebilir. Bu durumda, 3'üncü devre mağdurlarının da bastırmasıyla Abdullah Gül, partinin başına çağrılabilir ve Gül'den 2015'te partinin başına geçmesi istenebilir.Bu haberi okuyanlar bunları da okudu

Kaynak: Hürriyet

Kaynak: http://www.aktifmedya.com/guncel/erdo...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0