Görüş Bildir
Haberler
En İyilerini Seçtik! Haziran Ayında Gidebileceğiniz 18 Tiyatro Oyunu

En İyilerini Seçtik! Haziran Ayında Gidebileceğiniz 18 Tiyatro Oyunu

Haziran ayında gidebileceğin en güzel tiyatro oyunlarını senin için derledik. Biletler çok çabuk bitiyor, elini çabuk tut!

Kaynak: tiyatrolar.com

İçeriğin Devamı Aşağıda

18. Takan Takana

18. Takan Takana

Her biri farklı takıntılara sahip altı OKB hastası bir terapistin bekleme odasında karşılaşır. Hepsinin aynı doktorla randevusu vardır. Ancak uçağı rötar yapan doktor bir türlü gelmez. İlk kez karşılaşan bu altı insan bir yandan doktoru beklerken bir yandan da birbirlerini tanımaya çalışır.

Kıvanç Kürkcü, Melih Efeçınar, Metehan Kuru, Dilan Düzgüner, Ezgi Sonkuş, İlkyaz Arslan, Hayriye Merve Kaya.

17. Joseph K.

17. Joseph K.

Kafka’nın “Dava”sı, yeniden görülmek üzere modern hayatın labirentlerine geri dönüyor.

İngiliz yazar Tom Basden’ın kara mizah yüklü uyarlamasında, Joseph K. Franz Kafka’nın yüz yılı devirmesine rağmen zaman aşımına uğramayan Dava’sının yeniden görülmesi için modern dünyanın labirentlerine bırakılıyor.

Mert Fırat, Didem Balçın, Onur Dilber, Özgür Aydın.

16. Kürklü Venüs

16. Kürklü Venüs

Sacher Masoch'un Kürklü Venüs adlı romanını sahneye uyarlayan yazar-yönetmen Thomas Novachek, oyundaki Vanda Dunayev rolü için aradığı kadın oyuncuyu bulamamıştır. Seçmeler bitip herkes gittikten sonra Vanda Jordan adında esrarengiz bir oyuncu tiyatro salonuna gelir. Binlerce yıllık kadın-erkek ilişkisi üzerinden toplumsal cinsiyet meselesi, bireyin arzularının karanlık tarafları ve insan doğasının sınırlarına doğru bir yolculuk başlar. Büyülü bir atmosfer içinde, oyun içinde oyun kurgusu ile yazılmış, komedi unsurunu zekice kullanan ve sürpriz finali ile dikkat çeken Kürklü Venüs'te oyuncular farklı karakterleri oynayarak rolden role girerler.

Yazıldığı 2010 yılından bu yana dünyanın pek çok ülkesinde oynanan Kürklü Venüs Türkiye'de Yolcu Tiyatro yorumuyla seyircinin karşısına çıkıyor.

Pervin Bağdat, Ersin Umut Güler.

15. Araba Kullanmayı Nasıl Öğrendim

15. Araba Kullanmayı Nasıl Öğrendim

Fındık'ın engebeli, inişli çıkışlı, cesur yolculuğuna eşlik etmeye hazır mısınız? Belki o yolda karşılaşacaklarımız bizi heyecanlandırır, bize unuttuğumuz şeyleri hatırlatır, bizden kendimizle yüzleşmemizi ister. Belki dehşete düşeriz, üzülürüz, korkarız. Belki de araba kullanmayı bilmiyoruzdur. Araba kullanmayı öğretir bize Fındık. 

Şimdi sürücü koltuğuna geçin. Kemerinizi bağlayın, aynaları kontrol edin, ayaklarınızın pedala rahatça uzandığına emin olun. Radyoda en sevdiğiniz parçayı açın ve gaza basın.

Özlem Zeynep Dinsel, Berk Hakman, Yasemin Çolak, Yezdan Kayacan, İnci Sefa Cingöz.

14. Don Kişot'um Ben

14. Don Kişot'um Ben

Cervantes’in ölümsüz eseri Don Kişot, Bulgakov’ın dönemini yakalayan uyarlaması üzerinde yükselen yepyeni bir metinle bir defa daha düşüyor yollara.

Don Kişot Altın Çağ’ın, Sancho Panza Don Kişot’un izinde.

“Aşka Feda” diyen iki saf vicdan sürüklüyor peşinden gelenleri…

Şarkılar, maskeler, kılık değiştirmeler, düellolar ve yel değirmenleri…

Hikayeyi sorarsanız, bildiğimiz Don Kişot işte… Senor Quijano bir gün delirir, silahtarı Sancho Panza’yla maceradan maceraya koşar…

“Delilikte direndiğim için bilge oldum. Zalimlerin yönettiği bir dünyadansa deliliğin dünyasını tercih ettim ben, gerçek bilgelik delilikmiş sonradan gördüm, korkunun esaretinden bile kurtarıyor insanı. Don Kişot’um Ben!”

Delilik bulaşıcıdır derler. Uyan İspanya! Don Kişot’sun Sen!

Ozan Güven, Günay Karacaoğlu, Nazlı Tosunoğlu, Ömür Arpacı, Serhan Ernak, Nur Erkul, Dilşat Bozyiğit, Diren Polatoğulları, Enis Aybar, İbrahim Aladağ, Tuğba Eskicioğlu, Kamran Velicanov.

İçeriğin Devamı Aşağıda

13. Zengin Mutfağı

13. Zengin Mutfağı

Cumhuriyet tarihinde görülmüş en büyük işçi hareketi olan 15-16 Haziran 1970 olaylarının zengin bir ailenin mutfağına yansıması.

Hizmet etmekten başka bir şey düşünemeyen köşk çalışanları da gözlerinin önünde gelişen olaylar karşısında kayıtsız kalamayacaktır. Toplumdaki değişimden her biri kendi payına düşeni alacaktır. 

Vasıf Öngören’in bu olayları eğlenceli bir biçimde aktardığı oyun, tiyatro sahnesinde defalarca yorumlanmış ve beyazperdeye de uyarlanmıştır. 1978 yılında ilk kez İstanbul Şehir Tiyatrolarında bu oyunda aşçı Lütfü Usta’yı canlandıran Şener Şen, 40 yıl aradan sonra aynı rolde ve genç bir oyuncu kadrosuyla tekrar sahnede.

Şener Şen, Kutay Sandıkçı, Onay Kaya, Gizem Ergün, Uğur Arda Başkan.

12. Ölü'n Bizi Ayırana Dek

12. Ölü'n Bizi Ayırana Dek

Cansu ve Serdar; evlilik hayatı canlarına tak etmiş ve boşanmaya karar vermiş bir çifttir. Boşanmadan bir gece önce, kendilerine düzenlenen bir “kutlama” partisi ardından, sabah uyandıklarında ise birbirlerini sızmış olarak aynı yatakta bulurlar. Bir gece öncesine dair çok az şey hatırlayan Cansu ve Serdar’ı bekleyen asıl sürpriz salondaki kanepede uzanmakta olan cesettir. Ne yapacağını bilemeyen çiftimiz bir yandan “Hangimiz katil?” sorusuna yanıt ararken bir yandan da ilişkilerini, evliliklerini, geçmişlerini, kendilerini bulundukları noktaya taşıyan olayları yeniden değerlendirecek ve karşılarına çıkacak bambaşka sürprizlerle mücadele etmeye çalışacaktır.

Ebru Cüdübeyoğlu, Hakan Yılmaz.

11. Gerçek

11. Gerçek

İki çift

İki en iyi arkadaş

İki sevgili 

Dostluk, şüphe, ihanet…

Ve gerçek.

Gerçek nefes kesen sahneleriyle seyircinin algısını hemen her sahnede değiştiren mükemmel bir komedi. Her ne kadar karakterler hep kendi “gerçeklerini” oynasalar da, anlattıkları hikayelerin farklı versiyonları seyirciyi son ana kadar şüphede bırakıyor.

Fransız romancı ve oyun yazarı Florian Zeller’ın eserleri birçok dile çevrildi. Yazar, Fransa’nın en prestijli ödülleri olan Prix ve Interllaié ve Moliere sahibi. The Guardian gazetesi onu 'çağımızın en heyecan veren oyun yazarı' olarak nitelendiriyor.

Zorlu PSM bu projede, gişe rekorları kıran Yoldan Çıkan Oyun ve Damdaki Kemancı’da birlikte çalıştığı Talimhane Tiyatrosu ile bir kez daha, yeni bir ortak yapıma imza atıyor.

Kubilay Tunçer, Levent Üzümcü, Neslihan Yeldan, Elif Özge Özder.

10. Mutluyduk Belki Bugüne Kadar

10. Mutluyduk Belki Bugüne Kadar

'İnsanlar ayrılmayı öğrenmeli.'

Paole Genovese'nin 'Muhteşem Yabancılar' adlı filminden sahneye uyarlanan 'Mutluyduk Belki Bugüne Kadar' Türkiye'de ilk kez TwoTwo Tiyatro ile seyircisiyle buluşuyor. 

7 arkadaşın bir akşam yemeğinde buluşmasıyla başlayan oyun, seyircisine sıra dışı bir deneyim sunuyor. Tophane'de Plan Be Loft'ta gerçekleşecek olan performans, cep telefonlarıyla kurduğumuz mahremiyetin açığa çıkmasının nelere sebep olacağını tokat gibi yüzümüze çarpıyor.

Canan Atalay, Başak Kıvılcım Ertanoğlu, Gökçe Eyüboğlu, Giray Altınok, Faruk Barman, Fehmi Karaarslan, Deniz Karaoğlu.

9. Nihayet Makamı

9. Nihayet Makamı

“Senin hatan. Uçursaydın şarkılarını. Kim dedi sana, kalbinde zapt et, diye.”

İşgal altındaki İstanbul’da, bir zamanların şöhretli şairesi Şehvar Hanım’ın yalnız hayatı, bir ziyaretle değişir. Eski hizmetçisi Sabriye onu yoklamaya gelmiştir, üstelik yanında anılar, hikayeler, insanlar, şiirler, şarkılar, en çok da şarkılar vardır.” 

*Oyunda geçen “Nazar Et” dörtlüğü Şehvar karakterine ilham olan Şair Nigâr Hanım (18??-1918)’ a aittir.

Ayşegül Uraz, Dolunay Pircioğlu, Ayşegül Aykaç, Gülhan Kadim, Burçak Çöllü.

İçeriğin Devamı Aşağıda

8. Ne Evet Ne Hayır

8. Ne Evet Ne Hayır

MC : Kızlar da fazla övdüler beni: neden kimseye bakmaz? Sinemaya gider mi? Niyeti ciddi mi? diye sorup öğrenmişler yenge hanımdan. Ben de o kadar seviyorum ki sevdiğim insanı, onunla konuşmak, derdine acısına üzüntüsüne ortak olmak paylaşmak, onunla her şeyimi ortak paylaşmak, üç yıl oldu, saçlarını okşamak, ona her şeyimi vermek, o kadar seviyorum ki, yardımcı olmak, doya doya sevmek okşamak, bir mutlu sakin bir güzel yuva kurmak, çocuğu olmak, baba olmak, kısa ona her şeyimi vererek daima her şeyimi ona adamak, ona bakan bütün gözler yalnız sadece ben olmak, el ele kol kola dolaşmak çocuklar gibi, işimiz bittikten sonra sinema tiyatro konser plaj seyahate gitmek, oynamak, eğlenmek, gezmek…

FG : Ben bu adama karşıyım.

Oğuz Atay’ın derinlikli ve eğlenceli (hem derinlikli hem eğlenceli nasıl oluyor anlamış değiliz) diliyle yazılan, farklı toplumsal sınıflardan gelen M.C ve F.G’nin aynı çıkmazlarda dolaşan öyküsü (‘çıkmazlarda dolaşan’ deyimi size de biraz ağdalı gelmiyor mu) “Ne Evet Ne Hayır” tiyatro sahnesinde seyirciyle buluşuyor.(başka nerede seyirciyle buluşacaktı ki, statta mı)

Özer Arslan, Sinan Arslan.

7. Tırnak İçinde Hizmetçiler

7. Tırnak İçinde Hizmetçiler

Günümüz dünyasında geçen özgün bir oyun olan 'Tırnak İçinde Hizmetçiler” merkezine bir evdeki iki ‘’hizmetçi’’yi alır. Bu iki kadın kim olduklarını bilemeyecek hale geldikleri bir oyunu sürdürmeye devam ederken, kaçmak istedikleri kendileri ile yüzleşmek zorunda kalırlar. Bu yüzleşmeye sebep veren belirsizliğin içinde tek sığınakları, tekinsizce oyun oynamaya devam etmektir...

Nezaket Erden, Pınar Güntürkün.

6. Korkuyu Beklerken

6. Korkuyu Beklerken

Korkularından başka silahı olmayan bir adamın, silahları parçalanana kadar mücadele ettiği bir kavga. Bu kavgada anlatılanlar için, aslında bir başka Tutunamayan'ın hikayesidir diyebiliriz. Zaman zaman bir rehber olarak kullanmaya çalıştığımız Tutunamayanlar'da, Oğuz Atay bu türün (disconnectus erectus) tanımı için şöyle demiş; 'Erkekleri, yalnız bırakıldıkları zaman acıklı sesler çıkarırlar. Dişilerini de aynı sesle çağırırlar. Genellikle terkedilmiş yuvalarda yaşarlar. Belirli bir aile düzenleri yoktur. Doğumdan sonra ana, baba ve yavrular ayrı yerlere giderler. Toplu olarak yaşamayı bilmezler ve dış tehlikelere karşı birleştikleri görülmemiştir. Belirli bir beslenme düzenleri yoktur. Başka hayvanlarla birlikte yaşarken onların getirdikleri yiyeceklerle geçinirler. Kendi başlarına kaldıkları zaman genellikle yemek yemeyi unuturlar. Bütün huyları taklit esasına dayandığı için, başka hayvanların yemek yediklerini görmezlerse, acıktıklarını anlamazlar. İçgüdüleri tam gelişmemiştir. Kendilerini korumayı bilmezler. Fakat -gene taklitçikleri nedeniyle- başka hayvanların dövüşmesine özenerek kavgaya girdikleri olur. Şimdiye kadar hiçbir tutunamayanın bir kavgada başka bir hayvanı yendiği görülmemiştir.'

Doğukan Uludağ.

5. Bir Baba Hamlet

5. Bir Baba Hamlet

Kalaslarından dekor, heveslerinden oyun yapmak üzere yola çıkmış iki cüretkar oyuncu, kendilerine kurban olarak Shakespeare'in başyapıtı Hamlet'i seçmişlerdir. Can siperane bir cesaretle seyircinin önünde buna yeltenirler ama kısa sürede temsil can havline dönüşür. 

Biri, oyunculuk için istediği ortamı bulamadığı anlaşılan Shakespeare uzmanı gibi davranan yarım porsiyon aktör; diğeri de şarkı söyleme hevesiyle sürekli müzikallerden dem vuran bir şaşkın...

Eli yüzü düzgün, başı sonu belli, dört başı mamur, babalar gibi bir Hamlet düşlerlerken, ortaya çıkan kepazelik 'Bir Baba Hamlet'e dönüşür.

Sebastian Seidel'in komik olanın tadını çıkaran özgün metni, Yücel Erten'in usta işi çevirisi ve Baba Sahne'nin babacan yorumuyla bu toprakların tiyatro geleneğine de göz kırpan 'Bir Baba Hamlet', tiyatro yapma aşkının başdöndürücü güzelliği ile aptallaştırıcı büyüsüne ayna tutuyor.

'Ha unutmadan,

Çürümüş bir şeyler var Danimarka Krallığı'nda!'

Şevket Çoruh, Murat Akkoyunlu.

4. Tehlikeli Oyunlar

4. Tehlikeli Oyunlar

Hikmet Benol, karısı Sevgi'den ayrıldıktan sonra üç katlı bir gecekonduya yerleşir. Komşuları Naciye Hanım ve emekli albay Hüsamettin Tambay'ın gürültüleri arasında çevresiyle ve kendisiyle hesaplaşır.

Erdem Şenocak.

İçeriğin Devamı Aşağıda

3. Bir Delinin Hatıra Defteri

3. Bir Delinin Hatıra Defteri

Hikaye Çar 1. Nikolay'ın baskıcı devrinde yaşamış küçük bir devlet memurunun hayatı üzerine merkezlenir. Günlük formatında yazılan hikaye, baş kahraman Popriçin'in deliliğe doğru gidişini anlatır. Yaşadığı sıkıcı ve tekdüze hayata bir de müdürünün kızına duyduğu aşk eklenince içinde bulunduğu girdap iyice büyür. Aksenti ivanoviç Popçirin'in baskıcı sistemde boyun eğmeme çabaları ve yaşadığı psikolojik gel-gitler kendisini İspanya Kralı sanmasına kadar devam eder ve akıl hastanesine kapatılmasıyla son bulur.

Erdal Beşikçioğlu.

2. Yaşamaya Dair

2. Yaşamaya Dair

Nazım Hikmet'in ölümünün 50. yıldönümü için Genco Erkal'ın uyarlayıp yönettiği oyunda, Tülay Günal da oynuyor. Piyano ve viyolonsel eşliğinde oynanacak oyunda, başta Fazıl Say ve Zülfü Livaneli olmak üzere değişik bestecilerin Nazım şarkıları da seslendirilecek. 

Ağırlıklı olarak ozanın Bursa Cezaevi'ndeki yaşamını, eşi Piraye Hanım'a olan tutkusunu anlatan oyun, daha sonra sürgün yılları ve vatan hasretine odaklanarak, destansı yaşamından izlenimlerle noktalanıyor.

Genco Erkal, Tülay Günay.

1. Sevgili Arsız Ölüm - Dirmit

1. Sevgili Arsız Ölüm - Dirmit

Köyden şehre göç eden kalabalık bir ailenin şehirle mücadelesini ailenin en küçük kızı Dirmit'in gözünden dinliyoruz. Sıkıştıkları tek odalı evde, şehre tutunma mücadelesinde hepsi kendilerince bir yol tutturuyor. Dirmit kız ise durmak bilmeyen merakı ve direnme gücü sayesinde karşısına çıkan zorluklarla baş etmenin türlü yollarını buluyor. Onu şehirden korumaya çalışan annesi Atiye, babası Huvat ve abileri Dirmit'in türlü yollarından huylanıyor, ona adet ve geleneklerin rehberliğinde türlü engeller koyuyorlar. Ama Dirmit durur mu, durmuyor!

Nezaket Erden.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
53
15
2
2
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

İlleri yazsanız iyiydi teker tekrer bakmasaydık. :)

Dila Öner

Nedensizce Don Kişot'um Ben'in biraz fazla abartıldığını düşünüyorum.Evet müzikleri ve Günay Karacaoğlu'nun Sancho Panza'yı canlandırışı çok güzel ve etkiley... Devamını Gör

Dila Öner

Ama hakkını yememeliyim işin sırrı tarifte şarkısı çok güzeldi.

mehmetdi

Araba kullanmayı nasıl öğrendim oyununun başrolü özlem zeynep dinsel çok iyi ama karşısındaki oyuncu sönük. Joseph K için herkes çok kötü, Zengin mutfağı içi... Devamını Gör

mehmetdi

bir baba hamlet keyifi eğlenceli bir oyun. tavsiye ederim. Ama tekrar söylüyorum SEVGİLİ ARSIZ ÖLÜM’e mutlaka gidin.