Görüş Bildir
Haberler
Dönemin En Büyük İmparatorluklarını Yönetmelerine Rağmen Deli Huyları ile Nam Salmış 10 İmparator

Dönemin En Büyük İmparatorluklarını Yönetmelerine Rağmen Deli Huyları ile Nam Salmış 10 İmparator

Büyük bir imparatorluk yönetmek elbette zor ve yıpratıcıdır. Durum böyle olsa da bazı imparatorlar psikolojik rahatsızlıklara sahip olmasına rağmen tahta çıkmış ve devasa imparatorlukları yönetmiş. Peki bu imparatorlar hangileri?

Kaynak: https://www.history.com/news/10-alleg...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. II. Nebuchadnezzar

1. II. Nebuchadnezzar

Tarihteki ilk akıl hastası hükümdar olarak bilinen II. Nebuchadnezzar, eşine ünlü Babil'in Asma Bahçeleri'ni hediye eden imparatordur. Kitab-ı Mukaddes'te deli olduğu yönünde bilgiler yer alan bu imparator, bir gece kabus görerek uyanır ve rüyasını yorumlatabilmek için büyücülere gider ve bir büyücü bu rüyayı yalnızca tanrıların yorumlayabileceğini söyler. Büyücü tanrı ile iletişime geçtiğini iddia edip, imparatora rüyasını aynen anlatınca onu ödüllendirir ve üst mevkilere atar. Kitab-ı Mukaddes'e göre II. Nebuchadnezzar, büyücünün tanrı ile konuşması üzerine devlet işlerinden elini çeker ve kendini seçilmiş kişi olarak görerek kibrine kibir katar. Bir gün sarayında gezerken göklerden imparatorluğunun elinden alındığına dair bir ses duyduğunu işiten Nebuchadnezzar, bunun üzerine sarayını terk eder ve 7 yıl boyunca vahşi hayvanlar gibi yaşayarak otlar. Kitab-ı Mukaddes'te geçen bu olayın doğruluğu hala bilinmiyor.

2. Kastilyalı Joanna

2. Kastilyalı Joanna

İyi bir eğitim alan Kastilya Prensesi Joanna, nişanlısı Kutsal Roma İmparatorluğu Prensi Philip ile 1496 yılında evlenir. Eşine sırılsıklam aşık olan Joanna'ya ilk başlarda Philip'te aşık olsa da çok çapkın bir erkek olan Philip, zaman içinde Joanna'yı aldatmaya başlar ve bu aldatmalar sürekli artar. Bu esnada annesi ölen ve Kastilya Kraliçesi olan Joanna, eşinin kendisini sık sık aldatması üzerine gitgide dengesizleşen ve kendini kaybeder ve kıskançlık krizlerine daha fazla katlanamayan Philip, Joanna'nın babası II. Ferdinand ile anlaşarak karısını manastıra kapatır ama ara sıra onu ziyaret ederek ilişkilerine devam ederler. Manastırda kaldığı esnada hamile kalıp doğum yapan Joanna bu esnada Philip'in tifo olduğunu ve 5 gün içinde öldüğünü öğrenir ve çok sevdiği kocasının öldüğüne asla inanamaz. Yemeden içmeden kesilip, uyumayan ve hatta üzerindeki kıyafetleri dahi değiştirmeyen Joanna babasını çileden çıkartarak bir şatoya kapatılır ve 75 yaşında ölene kadar bu şatoda tek başına yaşar.

3. Korkunç İvan

3. Korkunç İvan

Henüz 3 yaşındayken babasının ölümü ile Moskova Knezliğinin başına geçen Ivan, 8 yaşındayken annesinin ölümü üzerine hayatta tek başına kalır. Knezliğini hızla büyütüp daha 17 yaşındayken kendini Rus Çarı ilan eden Ivan, çok sevdiği karısı Anastasia sayesinde içindeki hırsa rağmen daha ılımlı bir adamdır, fakat eşinin erken ölümünün ardından gitgide karanlığa gömülür. Paranoyak bir hal alan Ivan, sık sık evlenip eşlerini zehirletmiş ve ailedeki pek çok üyeye işkence yapmış. Öyle ki bu paranoyaklığı yüzünden koca bir şehri tamamen yıkmış ve sayısız mimarı kör etmiş.

4. II. Rudolf

4. II. Rudolf
upload.wikimedia.org

Son derece melankolik ve bir o kadar da öfkeli bir imparator olan II. Rudolf, sanat eserleri ve çiçekler sayesinde sakinliğini koruyabilen biriydi. Dünyanın dört bir yanından sanatçıları yanına getirtip onlara sürüyle para harcayan Rudolf, tam bir koleksiyoncuya dönüşür ve sanat eserlerinden oluşan devasa bir koleksiyona sahipti. Sanat haricinde simya ve astrolojiye de merak salan Rudolf, en son olarak egzotik hayvanlardan oluşan bir hayvanat bahçesi kurar. Osmanlı sultanı III. Mehmed'in kendine hediye ettiği aslan Mohammed ile yakın bir bağ kuran Rudolf, aslanın ölmesi üzerine depresyona girer ve kendini bir odaya kapatarak kederinden ölür.

5. Caligula

5. Caligula

Çılgınlıkları ve sadistliği ile pek çok film ve diziye konu olan Caligula, iktidarlığının ilk yıllarında biraz normal olsa da geçirdiği bir rahatsızlık sonucunda psikolojisi etkilenir. Ensest ilişkisi olduğu kız kardeşi Drusilla'nın ölmesinin ardından onu tanrıça ilan eden Caligula, kendini de tanrı ilan eder ve halktan ona tapmalarını ister. Drusilla haricindeki kız kardeşlerini genelevde çalıştıran Caligula, seyircileri aslanların önüne atan çok yenilikçi işkence yöntemleri ile nam salan bir imparatordu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Zhengde

6. Zhengde

Son derece dengesiz bir imparator olan Zhendge, kadınlara oldukça düşkündü. Haremini geçindirebilmek için halkı kıtlıkla boğuşan Zhendge, aynı zamanda bir şeyleri patlatmayı çok sevdiği için sarayını bile ateşe vermişti. Bazı zamanlar halktan biriymiş gibi giyinip genelevlere giden Zhengde, kendini tanıyan vatandaşları idam ettiriyordu. Kadınların yanı sıra alkol bağımlılığı da bulunan Zhengde, sarhoş bir halde tekneden denize düşüp hastalanmış ve birkaç gün sonra da ölmüştür.

7. VI. Henry

7. VI. Henry

1 yaşındayken babasının ölümü üzerine tahta çıkan VI. Henry, 1437 yılında iktidarı heyetin elinden alıp tek başına yönetmeye başladı. İktidarı boyunca son derece başarısız bir yönetim sergileyen Henry, gitgide akli dengesini kaybetmeye başladı sık sık halüsinasyonlar gördü. Kendi kendine kahkahalar atıp şarkılar söyleyen Henry, 1461 yılında tahttan indirilip hapse atılsa da 1470 yılında tekrardan hükümdar oldu. Birkaç ay sonra tekrardan tahtta indirilen Henry, ağır bir şizofreniydi ve 1471 yılında öldü.

8. II. Ludwig

8. II. Ludwig

Kaynaklara göre deli denilen fakat son derece aklı başında bir adam olan II. Ludwig, opera, tiyatro, mimari eser yani sanata çok düşkün bir hükümdardı. Kendi kişisel sanatsal zevklerine devlet bütçesinden çok fazla harcama yapması üzerine onu tahttan indirmek isteyenler onun akıl hastası olduğu yalanını ortaya attılar. Utangaç olması, palto giymesi ve devlet işlerinden kaçınması gibi gerekçelerle belge hazırlayıp tahttan indirilen Ludwig, Berg Kalesi'ne gönderildi ve ertesi günü öldü ya da öldürüldü.

9. Carlota

9. Carlota

16 yaşındayken Avusturya Arşidük'ü Maximilan ile tanışıp evlenen Carlota, eşini çok sevmesine rağmen eşi tarafından sık sık aldatılıyordu. Eşi İtalya'da vali olan Carlota, zührevi bir hastalığa sahip olduğu için seyahat edemiyor ve çocuk sahibi olamıyordu. Maximilan'ın görevden alınması üzerine hastalığı nedeniyle İtalya'yı terk edemeyen Carlota, burada eşi tarafından terk edilir, fakat 3 ay sonra Maximilan ona geri döner. O esnada Meksika'yı ele geçiren Fransızlar, imparator olarak Maximilan'ı seçer ve Carlota da otomatik olarak Meksika Kraliçesi olur. Hastalığını atlatan Carlota ile eşi Meksika'ya gider. İktidarı sarsılan Maximila, Carlota ile çocuğu olmadığı için iki çocuk evlat edinir, fakat bu çocuklar ailelerinden alındığı için Carlota bunu kaldıramaz. Babasını kaybeden Carlota, aynı zamanda Napolyon'un Meksika'dan çekileceğini duyunca eşinin iktidarı için uğraşsa da bir sonuca varamaz ve psikolojik olarak yıpranmaya başlar. Gitgide paranoyak bir hal alan Carlota, herkesi suikastçi olarak görmeye başlar ve Papa ile görüşmek ister. Papa ile görüşmesi verimli geçmeyen Carlota, paranoyaklığı nedeniyle yemek yemez ve su içmez hale gelir. Herkesin kendini zehirleyeceğini düşünür. Vatikan'da ağlama krizleri geçiren ve ülkesine dönmeyi reddeden Carlota sokaklarda yatmaya başlar. Kardeşi tarafından Belçika'ya getirilen kraliçe eşinin ölümü üzerine iyice kötüleşir, fakat eşi ile yaşadıkları sarayın yanması üzerine farklı bir huzura kavuşarak hayatının geri kalanını mutlu yaşar.

10. III. George

10. III. George

Hayatı boyunca zihinsel problemler yaşayan III. George, bipolar bozukluktan muzdaripti. Bazı dönemler son derece iyi olan George, farklı dönemlerde içe kapanık biri oluyordu. Manik dönemlerinde çok fazla konuşan ve kendini yoran George, bu dönemlerin ardından uzun süre sessizlik yaşıyordu. Yaşlanması ile durumu ağırlaşan III. George, tahtını bırakır ve 1820 yılında ölür.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
14
2
2
2
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Gizem

kim bilir tarih, daha ortaya çıkmamış ne tuhaflıklarla doludur... etkileyici