Görüş Bildir
Haberler
Danıştay'dan İmamoğlu ve Yavaş Kararı: Yetkileri Kısıtlandı

Danıştay'dan İmamoğlu ve Yavaş Kararı: Yetkileri Kısıtlandı

Batuhan
16.03.2021 - 09:28

Danıştay, başkanları muhalefet partisinden olan fakat meclis çoğunluğunu Cumhur ittifakı'nın oluşturduğu büyükşehir belediyeleriyle ilgili tartışma yaratan bir karara imza attı. Karara göre belediye başkanları, belediye şirketlere meclislerin onayı olmadan yönetici atayamayacak.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Danıştay, belediyelerin iştiraki olduğu şirketlerdeki belediye tüzel kişiliğindeki temsilcilerin değiştirilmesi yetkisini, başkanlardan alarak meclisine verdi.

Karara göre belediye başkanları, şirketlerin yönetimine meclislerin onayı olmadan yönetici atamayacak.

Atama yetkileri sınırlandırıldı

Atama yetkileri sınırlandırıldı

Böylece AK Parti'nin ağırlıkta olduğu İstanbul ve Ankara meclislerinde, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve ABB Başkanı Mansur Yavaş'ın atama yetkileri sınırlandırılacak.

Yerel seçimlerden kısa bir süre sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 15 Mayıs 2019 tarihinde yayımladığı genelgede, belediyelerin iştiraki olduğu şirketlerdeki belediye tüzel kişiliğindeki temsilcilerin değiştirilmesi yetkisinin belediye meclislerine verildiği belirtildi.

"Belediye meclislerinin onayı olmadan yönetici atayamayacaklar"

"Belediye meclislerinin onayı olmadan yönetici atayamayacaklar"

Habertürk yazarı Yasemin Güneri, 'O atamaları belediye meclisi yapacak' başlıklı yazısında, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun aldığı kararı aktardı.

Güneri'nin yazısı şöyle:

'Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na Mansur Yavaş’ın seçilmesinin ardından belediyenin yüzde 99.67 oranında hissedarı olduğu BELKO şirketine Kerim Yılmaz atanmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın genelgesini gerekçe gösteren Ankara Ticaret Sicil Müdürlüğü, Yılmaz’ın ticaret sicilinde tescil ve ilanı işlemini yapmadı.

Bunun üzerine Ankara 10 Asliye Ticaret Mahkemesi’ne dava açıldı. Mahkeme, Kerim Yılmaz’ın tescil işleminin yapılmamasını yasaya aykırı buldu. Bunun üzerine Yılmaz, BELKO Genel Müdürü olarak atandı. Mahkeme’nin verdiği karara itiraz edildi. Bunun üzerine dosya Danıştay’a geldi.

Danıştay’da son sözü söyleme makamı olan İdari Dava Daireleri Kurulu da, geçtiğimiz ay toplanarak tüm belediye başkanlarını yakından ilgilendiren bir karara imza attı.

Oyçokluğuyla alınan kararın gerekçesi önümüzdeki günlerde yayınlanacak. Bu kararın ardından belediye başkanları, belediye şirketlerinin yönetimine belediye meclislerinin onayı olmadan yönetici atayamayacaklar.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
180
70
8
6
6
3
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
TİRYAKİ

valla bilmiyorum.. gidecekler bir şekilde nasıl gidecekler bilmiyorum.. Tek bildiğim gittiklerinde arkalarında bir enkaz bırakacakları... Bitik bir ekonomi,... Devamını Gör

Bu korkunuzun faydası yok. Geliyor YAVAŞ YAVAŞ gönlümün efendisi.

30 YILA YAKIN ANKARA İSTANBUL SİZDEYKEN NEDEN BÖYLE BİR KANUNA GEREK DUYMADINIZ DA ŞİMDİ DUYULUYOR .... YOLUN SONU GÖZÜKÜYORRRRR