Görüş Bildir
Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Hakaretten Ceza Yağdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Hakaretten Ceza Yağdı

İçeriğin Devamı Aşağıda

İstanbul ve İzmir'deki mahkemelerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a başbakan olduğu dönemde hakaret ettikleri iddiasıyla gazeteci, LGBTİ aktivisti ve öğrencilerin yargılandığı bir dizi davada mahkemeler ceza yağdırdı. 

BirGün Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Barış İnce’ye 10 bin 620 TL; LGBT aktivisti Levent Puşkin'e 10 bin TL, İzmir'de yargılanan Sercan Ö. adlı öğrenciye ise 7 bin 80 TL para cezası verildi. İzmir'deki davada hükmün açıklanması geri bırakıldı. İstanbul'daki mahkeme, gazeteci İnce hakkındaki kararında 'pişmanlık belirtisi görülmedi' diyerek ceza indiriminde bulunmadı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan’a hakaret suçlamasıyla yargılanan BirGün Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Barış İnce'nin İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla yargılandığı dava bugün sonuçlandı. 

bianet'ten Ayça Söylemez'in haberine göre, Hakim Abdurrahman Orkun Dağ, İnce’yi Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 125/1 maddesi uyarınca “bir kişinin onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat etmekten” suçlu buldu. İnce’nin cezası “aleniyetle işlendiğinden” artırılırken, mahkeme “bir kişiye karşı aynı suçun birden fazla işlenmesini” de göz önünde bulundurarak ceza artırımına gittiğini açıkladı. Mahkeme ayrıca, İnce’de “pişmanlık görülmediğini” belirtti.

Barış İnce'nin avukatı Ali Deniz Ceylan haberin değil, iddianamenin sorgulanması gerektiğini belirterek, “Zira temel değerlendirmelerde belki de basının 17 ve 25 Aralık soruşturmaları konusunda haber yapmasının engellenmeye çalışıldığı değerlendirmelidir” diye konuştu.

Savunması da dava konusu

İnce’nin, 21 Ekim 2014 tarihli duruşmada mahkemeye sunduğu savunma dilekçesine de hakaret davası açıldı. İnce’nin “Savunmamdır” başlığıyla BirGün Gazetesi’nde de yayınlanan akrostiş savunmasında, dizelerdeki kelimelerin ilk harflerindenHırsız T...” çıkıyordu. Bu savunma nedeniyle İnce hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret suçundan 4 yıl 8 aya kadar hapis cezası isteniyor. Duruşma 2 Haziran’da görülecek.

Kararın ardından bianet'e konuşan Barış İnce, yargılandığı 3 Mart’taki Ceplerine duble yol yapmışlar' başlıklı manşet haberiyle ilgili, 'Böyle bir yolsuzluk olduğunu herkes biliyor, kimse reddetmiyor. Yolsuzluklar savcı ve polisler tayin edilerek kapatıldı, biz gazeteciler de yolsuzluğu yazdığımız için yargılanıyoruz. Bu davaların amacı, gazetecilerin haber yapmasının önüne geçmek. Bu başlık da bir siyasi eleştiri ve daha önemlisi somut olgulara dayanıyor” dedi.

LGBTİ aktivisti Pişkin'e de ceza

LGBTİ aktivisti Pişkin'e de ceza

Yine bianet'te yer alan habere göre, bugün LGBTİ aktivisti ve Avukat Levent Pişkin de Twitter'da yazdığı bir mesaj nedeniyle Erdoğan'a hakaret suçlamasıyla 10 bin lira para cezasına çarptırıldı. Pişkin, Başbakan olduğu dönemde Recep Tayyip Erdoğan’ın “Alevilik Hz. Ali’yi sevmekse ben dört dörtlük bir Alevi’yim” açıklaması üzerine Twitter’dan bir mesaj paylaşmıştı. Bunun üzerine Pişkin'e “kamu görevlisine kamu görevinden dolayı hakaret, iftira ve ağır tahrik” suçlamasıyla dava açılmış ve yargılama sonucunda hakkında 2 ay 15 gün hapis cezası verilerek, bu 1500 lira para cezasına çevrilerek, hükmün açıklanması geri bırakılmıştı.

Ceza davasını kazanmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Levent Pişkin’e tazminat davası da açarak 50 bin lira istemişti. Bugün görülen tazminat davasında, Erdoğan’ın avukatı Ferah Yıldız, daha önce verilen karardaki 1500 liralık cezanın az olduğunu söyleyerek, 50 bin lira tazminat istedi. “Ceza davasında hükmedilen para cezasının az olması nedeniyle müvekkilimin manevi şahsiyetine başka saldırılar da olmuştur ve müvekkilimin kişilik hakları zarar görmüştür” dedi. İstanbul 14. Asliye Hukuk Mahkemesi, Pişkin’in Erdoğan’a 10 bin lira manevi tazminat ödemesine karar verdi.

“Cezayı ödemem imkansız, kampanya başlatacağım”

bianet’te Çiçek Tahaoğlu'na konuşan Levent Pişkin, “Mahkemedeki savunmaları anlamsızdı. Böyle bir dava açmasaydı o tweet bu kadar duyulmayacaktı bile. Kararın, hem Erdoğan’ın bir siyasetçi olarak eleştiriye tahammül edememesi hem de eşcinselliğin bir hakaret olarak görülmesini kolaylaştırması açısından hukuka aykırı olduğunu düşünüyorum” dedi.

Pişkin, para cezasının icraya koyulmasının ardından bir dayanışma kampanyası düzenlemeyi planladığını belirterek, “Benim bu cezayı ödemem mümkün değil” dedi.

Bianet

Kaynak: http://bianet.org/bianet/medya/163856...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
2
1
1
0
0