Görüş Bildir
Haberler
Çiftçiye Destek Tartışması

Çiftçiye Destek Tartışması

ATKN
09.05.2015 - 19:24
İçeriğin Devamı Aşağıda

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katıldığı Ziraat Odaları Birliği toplantısında konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, olası CHP iktidarında ekonomi bakanı olacağı iddia edilen Kemal Derviş’in çiftçilere desteği kaldırdığını hatırlattı. Kılıçdaroğlu ise tepki göstererek çiftçinin hükümetten alacağı olduğunu söyledi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği 26. Olağan Genel Kurulu’nda önce Başbakan Ahmet Davutoğlu, ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu konuştu.

Kemal Derviş'li yanıt

Kemal Derviş'li yanıt

Davutoğlu, AKP iktidarı döneminde tarıma ve çiftçilere verilen desteği anlattı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun tarım politikalarına yönelik eleştirilere yanıt veren Başbakan Ahmet Davutoğlu, gübre desteğinin Kemal Derviş tarafından kaldırıldığını söyledi. Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı:

Sayın Genel Başkan, Hollanda büyüklüğünde Konya'dan bahsediyor. Konyalı olarak gurur duyuyorum. Birçok Avrupa ülkesinden büyüğüz ama Konya ile karşılaştırırken Hollanda'nın tarımsal ihracatı ile Türkiye'nin tarımsal ihracatını karşılaştırmak doğru değil. Türkiye'de bir tarım mucizesi yaşanıyor. Kimyevi gübre desteği 2002'de kaldırıldı. Sayın Kılıçdaroğlu'nun bugünlerde kendisine çokça danıştığı Kemal Derviş planlıyordu. Çiftçilerimize bakışı belli olan bir zihniyet. Muhayyel bir iktidarda, muhayyel diyorum altını çizerek, dışarıdan bakan yapılması düşünülen Kemal Derviş. Biz iktidarı devraldığımızda, ziraatta, tarıma verilen desteklerin tümü kesilmişti.  Tarım sigortası uygulamasını 2006'da ilk defa biz başlattık. Çiftçimizi doğal afetlerden korumak için sigorta poliçe bedelinin yüzde 50'sini hükümet olarak biz ödüyoruz.

Bugüne kadar 1,6 milyar prim desteği sağladık, 1,7 milyar lira hasar tazminatı ödedik.  Bizden önce mazot desteği uygulaması yoktu. İlk defa biz başlattık. 2003 yılında ve şu ana kadar yaptığımız mazot desteği, 5,3 milyar TL.'

'Çiftçinin hükümetten 44 milyar alacağı var'

'Çiftçinin hükümetten 44 milyar alacağı var'

Başbakan’ın Hatay mitingine gitmek üzere salondan ayrılmasının ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu söz aldı.

Kılıçdaroğlu, “Sayın başbakana göre sorunumuz yok. Bana şu edebiyatı kimse yapmasın: Eskiden destek yoktu, biz geldik destekleri başlattık” dedi.

Dünyanın her ülkesinin çiftçileri koruduğunu ve tarımı teşvik ettiğini belirten Kılıçdaroğlu, 2007’de TBMM onayından geçen tarım kanununda öngörülen tarım teşvikinin çiftçiye tamamen ödenmediğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, “Tarım kanununun 21. Maddesi diyor ki, ‘Milli gelirin en az yüzde 1’i oranında her yıl tarıma teşvik verilir’. 2014’de 17 milyar olması lazımdı tarımda teşvikin, 9 milyar verildi. Sizin alacağınız var. 7 yılda çiftçinin bu hükümetten alacağı 44 milyardır” diye konuştu.

CHP lideri, Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı’nı “Neden dava açmıyorsunuz, 44 milyarınızı neden istemiyorsunuz” diye sorduğunu, başkanın kendisine göre gerekçeler açıkladığını söyledi ve ”Herhangi bir çiftçi arkadaşımız dava açarsa kazanır” diye hatırlattı.

'İthalat şantaj unsuru olarak kullanılıyor'

Tarım üreticilerinin ithalat istemediğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, “İthal bir anlamda bizim çiftçimize karşı şantaj unsuru olarak kullanılıyor” dedi.

2013 – 2014 arası resmi rakamlara göre Türkiye’nin 103 ülkeden tarım ithalatına 350 milyar lira ödediğini ifade eden CHP lideri, “Türkiye iyi yönetilseydi bu tablo tersine olurdu” dedi.

Türkiye’de üretilebilen ürünlerin ithalatına bir anlam veremediğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Buğday üretilirken neden ithal ediyorsun? Samanın, arpanın, pamuğun ithalatını anlamak mümkün değil” dedi.

Mazot fiyatlarında Türkiye’nin dünyada birinci olduğunu anımsatan Kılıçdaroğlu, üreticinin elektrik fiyatlarına karşı isyan ettiğini söyledi.

DHA ve AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0