Görüş Bildir
Haberler
'Gerçek İşsizlik Oranı Yüzde 16,6'

'Gerçek İşsizlik Oranı Yüzde 16,6'

adem kara
15.12.2014 - 17:01 Son Güncelleme: 15.12.2014 - 17:14
İçeriğin Devamı Aşağıda

CHP’nin ekonomiden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, işsizliğin Şubat 2011’den bu yana en yüksek düzeye ulaştığını ifade etti ve “İşsizlik yüzde 10,5 oranına ulaştı. Bu oran kabul edilemez düzeyde yüksektir” dedi.

Selin Sayek Böke bugün açıklanan işsizlik rakamlarıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, iş arayan her 10 kişiden 1’inin iş bulamadığını ve siyasi irade değişmediği sürece bu durumun kötüleşmeye devam edeceğini savunarak, “Kanıksanmış olan, bu yüksek işsizlik oranının sorumlusu hükümettir. Unutmayalım ki 2000 yılında işsizlik yüzde 6,8; krizin yaşandığı 2001 yılında yüzde 8,4′tü. Şimdi bu oran yüzde 10,5. Gençlerimiz için tablo daha da vahim. İş arayan her 5 gencimizden 1’i iş bulamıyor. Genç işsizlik oranı Eylül 2014’te yüzde 19,1 oranında gerçekleşti” diye konuştu.

Resmi rakamlara göre 3.064.000 kişinin işsiz olduğuna işaret eden Böke, çalışmaya hazır olduğu halde iş aramayan vatandaşların sayısının da Eylül 2014’te 2.485.000 olduğunu hatırlatarak şöyle devam etti:

“Neredeyse bir o kadar da artık ümidini kaybettiği için veya farklı sebeplerle iş aramayan, ama esasında iş imkanı yaratılsa çalışmaya hazır olan vatandaşımız var. Resmi rakamlar her 10 kişiden 1’inin iş bulamadığını göstermekte, ancak gerçek rakamlar her 6 kişiden 1’inin iş bulamadığına işaret etmektedir. Gerçek işsizlik oranı yüzde 16,6’dır. Türkiye’nin en önemli kaynağı işte bu çok değerli insan kaynağıdır. Siyasetin ve ekonomi politikasının önceliği de bu en değerli kaynağa yatırım yapmak ve istihdam yaratılmasını sağlamak olmalıdır. Ancak hükümetin bu alandaki karnesi çok zayıftır.”

Böke, geçtiğimiz hafta açıklanan büyüme rakamlarının düşüklüğüne de değinerek, büyüme zayıf olunca işsizlik oranının artmasının kaçınılmaz olduğunu kaydetti. Her sene iş gücü piyasasına yaklaşık 1 milyon vatandaşın katıldığının altını çizen Böke, “Ekonomik büyüme tarihsel ortalamamız olan yüzde 5,1’in üzerine çıkmadığı sürece, işsizlik sorunumuzu çözmemiz mümkün olmayacaktır. Hükümetin ekonomi politikaları ile Türkiye büyümesi yüzde 3 civarına hapsedilmiştir. İşsizliğin sorumlusu da bu politikalardır” dedi.

Eğitim durumuna göre işsizlik rakamlarında daha vahim bir tablo ortaya çıktığını bildiren Böke, Mayıs 2014’den Eylül 2014’e kadar işsizlik oranının en çok arttığı grupların, meslek lisesi ile üniversite mezunları olduğunu kaydederek, meslek lisesi mezunları arasında işsizliğin yüzde 11, üniversite mezunları arasında ise 12,9 oranına yükseldiğini bildirdi. Böke, “Eğitim politikalarının tamamen değiştirilmesi gerekliliği bu rakamlarda kendisini ortaya koymaktadır. Gençlerimizi hayata hazırlayan, günümüz koşullarına uygun becerilerle donatan, kendi potansiyellerini gerçekleştirmelerine izin veren ve evrensel değerler ile bilimsel temellerle eğitim görme fırsatı yaratan bir eğitim sistemine ihtiyaç duyulmaktadır. 12 yıldır iktidarda olan AKP yönetiminin eğitimi bu prensiplerden uzaklaştırdığı göz önüne alınırsa çözümün, bu vizyon değişikliğini mümkün kılacak olan CHP ekonomi programında yattığı ortadadır” dedi. 

Ankara ZETE

Kaynak: http://zete.com/chpli-boke-gercek-iss...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0