Görüş Bildir
Haberler
Biraz Alışılmışın Dışına Çıkalım! İzlediğiniz An Sinema Kültürünü Dibine Kadar Hissedeceğiniz 25 Güzide Film

Biraz Alışılmışın Dışına Çıkalım! İzlediğiniz An Sinema Kültürünü Dibine Kadar Hissedeceğiniz 25 Güzide Film

Roxy Carmichael
20.05.2021 - 09:15 Son Güncelleme: 20.05.2021 - 11:24

Korku ve aksiyon filmleriyle nereye kadar?

Not: Film açıklamaları Beyazperde'den alınmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Oslo, 31 August (2011)

1. Oslo, 31 August (2011)

Cannes'da galası yapılan ve yönetmen Joachim Trier'in varoluşçu felsefesini gözler önüne seren Oslo, 31 August, melankoli ve yalnızlık içerisinde hayatı yitip giden zeki, alımlı ve maddi gücü yerinde bir adam olan Anders'in izinde bir film. Şehir dışında bir uyuşturucu rehabilitasyonuna katılan Anders, yakın zamanda bu sağlık merkezinden ayrılacak ve tekrar şehir hayatına geri dönecektir. Şehre daha çabuk uyum sağlayabilmesi için iş görüşmesine gitmek üzere klinikten ayrılan Anders, istim üzerinde geçen klinik yaşamından sonra şehrin başıboşluğunda gezmeye başlar ve uzun bir süredir görmediği insanlar ile buluşur. Tüm gün ve gece boyunca geçmiş hatalarının hayaletleriyle umudun yardımı ile savaşmaya çalışır.

2. All About Eve (1950)

2. All About Eve (1950)

All About Eve'de sarhoş ve kaba bir tiyatro yıldızı olan Margo Channing’in inişli çıkışlı hayatında güvendiği ve güvenmediği insanlar vardır. Margo’nun hırsı ve yetenekleri, onun yıllanmış kariyerinin en parlak noktalarıdır. Bir gün Eve Harrington ile tanıştığında her şeyin ne denli hızlı bir şekilde değişeceğini fark etmez. Kısa sürede Margo’nun gözüne giren ve alçakgönüllülüğüyle puan toplayan Eve, Margo’nun olduğu kişi olabilmek için elinden geleni ardına koymayacaktır.

3. Brief Encounter (1945)

3. Brief Encounter (1945)

Orta yaşlarına gelmiş bir ev kadını olan Laura Jesson’un en büyük eğlencesi Milford’da alışveriş yapıp sinemaya gittiği yolculuklardır. Yaptığı bu kısa yolculuklardan birinde tren istasyonunda Doktor Alec Harvey ile tanışır. Dr. Harvey de Laura gibi evlidir ve iki çocuk sahibidir.

İkili kısa süre içinde iyi dost olurlar ve yeniden görüşmek için sözleşirler. Tekrar görüştüklerinde bu masumane dostluğun yerini aşk alacaktır.

4. Roma Citta Aperta (1945)

4. Roma Citta Aperta (1945)

Roma'nın kurtuluşundan iki ay sonra çekimlerine başlanan filmin senaryosu, Rossellini ve Sergio Amidei'nin günü gününe tuttuğu notlardan derlenmiş. Belgesel nitelik de taşıyan film, bir avuç direnişçinin faşizme karşı verdiği mücadeleyi anlatır.

5. The Limits of Control (2009)

5. The Limits of Control (2009)

Şiirsel bir entrikayı konu alan filmde Gael Garcia Bernal, Hiam Abbass ve John Hurt gibi inanılmaz oyuncular da yer alıyor. Tertemiz giysiler içindeki gizemli bir yalnız adamın, yasadışı birtakım işler çeviren bir yabancının hikâyesi bu. Bu adam bir işi tamamlama peşinde, ama kimseye güvenmiyor; amacının ne olduğu ise henüz belli değil. Bir mecazlar dünyasında ve yalnızca göreviyle yaşıyor. Yolculuğu onu sadece İspanya’nın bir ucundan bir ucuna değil, kendi bilincine de götürüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Inside Llewyn Davis (2013)

6. Inside Llewyn Davis (2013)

Yer 1960'lı yılların Amerikası, New York. Manhattan'ın hareketli müzik piyasasında tutunmaya çalışan genç Llewyn Davis, hayatını müzikle kazanmak ve sanatını icra edebilmek için her yolu denemektedir. Halkın önünde saygın bir yere sahip olmak isteyen Davis, bir yandan da şehrin acımasız koşulları altında yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır. Fakat başını sokabileceği bir evi olmadan eski kız arkadaşı Jean Berkey'in kanepesiyle, kız kardeşinin kendisinden yakınmaları arasında gidip gelir. Dönemin önemli menajerlerinden Bud Grossman'a müziği, plağının bir kopyasını dinletmek tek hedefidir...

7. Double Indemnity (1944)

7. Double Indemnity (1944)

İnsanoğlunun para hırsının boyutlarını çizen film, sigortacı Neff’in rutin bir araba sigortalama ziyareti esnasında tehlikeli bir kadın olan Phyllis’le tanışmasından sonra içine düştüğü zorlu durumu ele alıyor. Kocasını öldürme planları yapan Phyliss, sigortadan alacağı parayı bölüşme teklifiyle Neff’i de planına dahil etmeye çalışır. Başta kabul etmese de sonradan kadının çekiciliğine ve paranın cazibesine kapılan sigortacı, planı kabul eder; ancak her plan, hesapta olmayan aksaklıklara maruz kalmaya mahkumdur.

8. Chinatown (1974)

8. Chinatown (1974)

Chinatown, kocasının kendisini aldattığından şüphelenen bir kadının hikayesini anlatıyor. Ida Sessions isimli bir kadın, özel dedektif Jake Gittes'e başvurup, Los Angeles su teşkilatında çalışan mühendis kocası Hollis Mulwray'in kendisini aldattığından şüphelendiğini söyler. Kadının dedektiften isteği, kocasını takip etmesidir. Gittes, Mulwray'in yanında bir kadınla yakalar, fotoğraflarını çeker ve dava kapanır. Ancak bir süre sonra Mulwray'in öldürülmesi işleri gizemli hale sokar. Davanın üzerine gitmeye karar veren Gittes, zamanla kendisini kiralayan kadın başta olmak üzere birçok gizemle karşılaşır.

9. Ida (2013)

9. Ida (2013)

1960'lı yılların Polonya'sında geçen hikaye, inanç ve din kavramlarını tutkuyla keşfeden ve kendini Tanrı'ya adayarak rahibe olmaya karar veren Anna'nın hikayesini ele alıyor. Genç kadın, yıllardır hazırlığını yaptığı rahibelik yemini etmeye çok az bir süre kala ailesiyle ilgili büyük bir sırra vakıf olur. Polonya'daki Nazı İstilası sırasında tüm ailesini kaybeden Anna, parçaları birleştirip yıllardır kurduğu hayalin sona erişine tanık olur. İnandığı ve savaştığı değerler bilmediği geçmişinin ortaya çıkmasıyla değişime uğradığında, Anna kendini büyük bir boşluğun tam ortasında bulur.

10. The Seventh Seal (1957)

10. The Seventh Seal (1957)

Savaştan bıkmış bir Orta Çağ şövalyesi, yanında bayraktarı ile Haçlı Seferi'nden dönmektedir. Vebanın kasıp kavurduğu Avrupa'yı gördükçe Tanrı'dan kuşku duymaya ve onun yolundan sapmaya başlayan şövalye, çok geçmeden ölümün eşiğine gelir. Ancak ölüme meydan okuyarak Ölüm'ü satranç oynamaya davet eden şövalye, kaybederse canını vermeye razıdır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Biutiful (2010)

11. Biutiful (2010)

Film, Oscarlı oyuncu Javier Bardem'in canlandırdığı Uxbal adında kanuna aykırı işleri yüzünden başı kanunla derde giren bir adamın yürek burkan hikayesini anlatıyor. Biutiful, zorunlu olarak yaptığı yasadışı işlerle para kazanmaya çalışan sorunlu ama sadık ve duyarlı bir babanın öyküsünü perdeye taşıyor.

12. La Grande Illusion (1937)

12. La Grande Illusion (1937)

Birinci Dünya Savaşı döneminde iki Fransız hava subayı savaştıkları bölgedeki alanda keşif yapmak için bölgenin fotoğraflarını çekmek ve bilgi edinmek için keşif gezisine çıkarlar.

13. To Be or Not to Be (1942)

13. To Be or Not to Be (1942)

İkinci Dünya Savaşı döneminde Alman işgali altında bulunan Polonya’da yaşam, Nazi’lere karşı olan herkes için oldukça zordur. Polonya’nın Nazi’lere direnişine çok ciddi şekilde zarar verebilecek bir casusun Alman’lara bilgi ulaştırmadan bir an evvel engellenmesi gerekmektedir. Joseph Tura ve karısı Maria’nın başını çektiği bir grup tiyatro oyuncusu, Nazi’lerle amansız bir mücadeleye girişirler.

14. Dogville (2003)

14. Dogville (2003)
data.heimat.de

Amerika'da 1930'ların karanlık dinginliği yaşanmaktadır. Peşinde olan mafyadan kaçan güzel bir kadın olan Grace, barınmak amacıyla küçük bir köye sığınır. Kasaba halkı geçmişinden kaçan bu güzel kadını kısa zamanda bağrına basar ve onun için üzülür. Köyde geçirdiği güzel günlerin ardından her şey değişmeye başlar. Kadının varlığı, köy halkı için büyük bir tehdit oluşturmaktadır ve köy halkı bu tehlike karşısında temkinli davranmak zorundadır. Grace günden güne bu köyün karanlık yüzünü keşfedecektir.

15. At Eternity Gate's (2018)

Film, Vincent van Gogh’un Arles’teki son zamanlarını konu ediyor. Ünlü ressamının hayatının ele alındığı filmde, Van Gogh’u William Dafoe canlandırıyor. Van Gogh’un hayatının bilinmeyenlerinin anlatıldığı yapımın yönetmen koltuğunda Julian Schnabel oturuyor. Senaryosunu yönetmen Schnabel ve Jean-Claude Carrière’nin birlikte kaleme aldığı biyografik yapımın oyuncu kadrosunda Oscar Isaac, Rupert Friend, Mads Mikkelsen gibi isimler yer alıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Cold War (2018)

16. Cold War (2018)

Zula ve Wiktor birbirinden tamamen farklı karakterlere sahip olan iki aşıktır. Her ne kadar birbirleriyle anlaşamayacak tipler olsalar da kader onların yollarını ayrılmayacak şekilde birbirine bağlar. Soğuk Savaş sırasında Polonya’dan Berlin’e, Yugoslavya’dan Paris’in gece kulüplerine uzanan filmde, siyasi görüş, karakter ve kaderin cilvesiyle savrulan Zula ve Wiktor’un tutkulu aşkı ele alınıyor.

17. Dogtooth (2009)

17. Dogtooth (2009)

Şehrin dışında izole bir bölgede yaşayan aile kendilerini dış dünyaya kapamıştır. Yunanlı çift, çocukları için başka bir gezegende çok iyi olabilecek izole bir yaşantı oluşturmuştur. Evin etrafın saran bir çit vardır ve çocuklar o çitten dışarı hiç çıkamaz. Tüm eğitimlerini evde alan üç gencin dış dünya ile hiçbir bağlantısı yoktur. Ailenin geçimini sağlamak için hayata karışan yalnızca evin babasıdır. Dışarıdan ise evin içerisine girmesine izin verilen tek kişi babanın fabrikasında çalışan Christina’dır. Ebeveynlerinin uyguladığı denetime boyun eğmek zorunda kalan üç gencin dışarı çıkabilmelerinin ise tek bir yolu vardır; o da 'köpek dişlerinin' düşmesi…

18. Big Eyes (2014)

18. Big Eyes (2014)

1950’li yıllarda çizdiği kendine has iri gözlü çocuk tablolarıyla tanınan Amerikalı ressam Margaret Keane’in, eşi Walter Keane ile yaşadığı güç mücadelesini beyazperdeye taşıyan film, Keane çiftinin aralarındaki iktidar gerginliğini konu alan biyografik bir uyarlama. Karısının göze çarpan yeteneğini ve ortaya koymuş olduğu orijinal eserleri satış stratejisi adına sahiplenen Walter Keane, para ve şöhreti yakaladıktan sonra eşi Margaret'ı gölgede bırakır. Yaptığı tabloların birisi için bile 'Benim tablom!' diyemeyen Margaret, kocasının baskına karşı çetin bir savaş verecektir.

19. My Left Foot (1989)

19. My Left Foot (1989)

İnsan doğuştan engelli olarak dünyaya gelse bile o engeli aşmanın ve imkansız denilen şeye hayat vermenin bir yolu mutlaka vardır. Bunun için gereken tek şey istektir. Christy Brown, beyin felçli olarak dünyaya gelir ve hiçbir zaman hareketlerini kontrol altında tutamaz. Ayrıca tüm yaşamı tekerlekli sandalyede geçer. Bir gün sol ayağının bu felçten etkilenmediğini keşfeder ve onunla hayata bambaşka bir biçimde tutunur. Bu onun için bir şanstır. Üzerinde çalışmaya başlar ve bu yolla kendi ruhunda saklı yeteneği açığa çıkartır. Sadece sol ayağını kullanarak yazdığı romanlar ve şiirler, onun İrlanda edebiyatının saygın isimleri arasına girmesini sağlar.

20. Solaris (1972)

20. Solaris (1972)

Belirgin bir bilince sahip bir gezegendir Solaris. Oraya gelen dünya insanlarının zihinleri ile oynamak ise en büyük gücü ve yeteneğidir. İnsanların bilinçaltına süzülüp oraya müdahale ederek, hafızalarındaki şeyleri maddeleştirir. Burada olanları araştırmakla görevli olarak ilgili üsse gönderilen kişi de gezegenin gücünden payını alacaktır şüphesiz. Böylesi bir gizemle büyülenirken kendi geçmişi ile burun buruna gelecektir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. Little Ashes (2008)

21. Little Ashes (2008)

Başrollerini Robert Pattinson, Matthew McNulty ve Javier Beltrán'ın üstlendiği Little Ashes, sürrealizmin öncü isimlerinden Salvador Dali, yönetmen Luis Buñuel ve yazar Federico García Lorca'nın hikayesini anlatıyor.

22. 8½ (1963)

22. 8½ (1963)

Guido Anselmi, merakla beklenen yeni projesini gerçekleştirmeye çalışırken yazar tıkanması tarzı bir handikapla karşılaşan ünlü bir İtalyan yönetmendir. Yeni projesi biyografik öğeler de barındıran bir bilimkurgu filmidir. Ancak yönetmen bir anda vuku bulan bu durum nedeniyle sanata ve filmine duyduğu tüm ilgisini ve heyecanını kaybetmiş durumdadır. İşi üzerinde yoğunlaşmaya ve bir şekilde bitirmeye çalışan Guido, zamanla bir grup flashback ve rüyalarla, anıları ve fantezileri arasında gidip, gerçeklik hissini kaybetmeye başlar.

23. La Dolce Vita (1960)

23. La Dolce Vita (1960)

Tuhaf gazeteci Marcello Rubini, zengin ve şöhretli İtalyan aristokrasisine dair söylentilerin yayınlanacağı bir köşede yazması için Roma’da çalıştığı gazete tarafından görevlendirilir. Marcello, bir partiden diğerine geçmekte, bu esnada da sosyetenin en güzel, en ilginç insanlarıyla tanışmaktadır. Bu başlardan tatlı görünen hayat, zamanla Marcello’yu daha yalnız, daha ucuz bir insan haline getirir. Bol içki ve dansla kapattığı geceler Marcello’yu hem bedenen hem de zihnen yavaş yavaş yok etmektedir.

24. Bicycle Thieves (1948)

24. Bicycle Thieves (1948)

Savaş sonrası yaşanan iki senelik işsizlik döneminin ardından nihayet iş bulabilen Antonio mutluluktan havalara uçmaktadır. İşi için kendisine lazım olan bisikleti almak için yataklarını satmaları gerekmiştir; ancak Antonio en sonunda para kazanabileceği için mutludur. Yeni işinin ilk gününde bisikleti çalınan Antonio neye uğradığını şaşırır. Yaşadığı ailevi ve dünyevi problemleri çözebilmesi için acilen bisikletine yeniden kavuşması gerekmektedir.

25. Three Colors: Blue (1993)

25. Three Colors: Blue (1993)

Film bir üçlemenin ilk bölümüdür. Bir müzisyen olan kocasını ve çocuğunu kaybeden bir kadının bu gerçekle ne şekilde baş ettiğini inceler. Julie, bir kazada kocasını da kızını da ölüme teslim eder. Julie’nin iki seçeneği kalır geriye. Ya geçmişin gölgeleri ile yaşamak ya da geleceği şekillendirmek üzere şimdide yeni bir hayat kurmak. O yaşama tutunmayı ve yeni hayatı yaratmayı seçer. Ancak özgürlük kolay elde edilen bir kavram değildir. Acı veren hatıralardan, geçmişten uzaklaşarak tam anlamıyla özgürleşmek kolay değildir. Yolu hiç şüphesiz zorlu ve çetin olacaktır. Çok şeyle yüzleşmek zorunda kalacaktır.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
21
3
2
1
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın