Görüş Bildir
Haberler
Hayata Karşı Farkındalığınızı Arttıracak Sanatı Konu Edinmiş 20 Muhteşem Film

Hayata Karşı Farkındalığınızı Arttıracak Sanatı Konu Edinmiş 20 Muhteşem Film

betül emsan
12.07.2016 - 00:37

Sanatla ne kadar ilgilensek de kimi zaman müzelere gidecek, etkinliklere katılacak vakit bulamayabiliyoruz. Vakit bulsak bile yaşadığımız şehirde ya da ülkede hayal ettiğimiz aktiviteler düzenlenmeyebiliyor. İşte sinemanın güzel yanı da burada başlıyor.

Bu içeriğimizde merkezine bir şekilde sanatı oturtmuş filmleri bir araya getirdik. Evde geçirdiğimiz birkaç saati bu filmlere ayırarak, sanat ve sanatçılarla ilgili sıkıştırılmış bilgileri kaliteli bir şekilde alabiliriz. Gözümüzden kaçanlar olduysa yorumlarınızla katkıda bulunmanızı diler, şimdiden iyi okumalar ve seyirler dileriz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

20. I Shot Andy Warhol (1996)

20. I Shot Andy Warhol (1996)

Andy Warhol demişken bu filme değinmemek olmaz. Kanadalı yönetmen Mary Harron çektiği bu bağımsız film, Andy Warhol’u öldürmeye çalışan feminist yazar Valerie Solanas’ı ve Warhol’la olan ilişkisini konu ediniyor.

(IMDb:6,6)

19. Caravaggio (1986)

19. Caravaggio (1986)

Geldik bir başka Michelangelo’ya. Barok sanatının ilk büyük sanatçısı olan Michelangelo Merisi da Caravaggio’nun yaşamını, ressamın çizimleri üzerinden anlatan bu film Derek Jarman tarafından 1986 yılında yayınlandı.

(IMDb:6,7)

18. Bay Turner (2014)

18. Bay Turner (2014)

İngiliz ressam J. M. W. Turner’ın ölmünden 163 yıl sonra çekilen Bay Turner, sanatçıyla ilgili bu zamana kadar çekilmiş en detaylı film olma özelliğini taşıyor. Mike Leigh’ın yönettiği filmin olağanüstü sinematografisi ise Dick Pope’a ait.

(IMDb:6,8)

17. Artemisia (1997)

17. Artemisia (1997)

Artemisia Gentileschi (1593-1653) çok bilinen kadın ressamların ilkidir. Film onun henüz çocukken babası Orazio Gentileschi (Michel Serrault) tarafından korunup ve yönlendirilmesini anlatıyor. Yasak da olsa profesyonelce merakı yüzünden ilgi duyduğu erkek anatomisi onu değişik cinsel zevklere yöneltir.

(IMDb:6,8)

16. Basquiat (1996)

16. Basquiat (1996)

Tüm dünyaya ün salmış ilk Afroamerikan ressam olan Jean-Michel Basquiat’in hayatını ele alan ‘Basquiat’, aynı zamanda 80’lerdeki pop art akımına da ışık tutuyor. Pop art’a dair Andy Warhol dışında bir şeyler bilmek isteyenlerin kesinlikle kaçırmaması gereken bir film.

(IMDb:6,9)

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Goya’s Ghosts (2006)

15. Goya’s Ghosts (2006)

Francisco Goya, 1700’lerin sonunda İspanya’nın en ünlü ressamı olarak Kral IV Carlos’un himayesinde sanatının en başarılı eserlerini vermektedir. İham perisi olarak kabul ettiği güzeller güzeli Inés, Engizisyon Mahkemesi ve bu mahkemenin kararlarına gizliden gizliye etkide bulunan rahip Lorenzo tarafından ahlaksızlık ve toplum değerlerine karşı gelmekle suçlanınca Goya, Inés’in bağışlanması için büyük bir savaş verecektir. Güzel Inés’i mahkumiyetten, işkenceden ve ölüme terkedilmekten kurtaramasa da, 20 yıl sonra Fransızlar Engizisyonu kaldırıp mahkumlar serbest bırakılınca, Goya, Lorenzo ve Inés arasındaki asıl hesaplaşma o zaman başlayacaktır.

(IMDb:6,9)

14. Pollock (2000)

14. Pollock (2000)

20. yüzyılın en önemli sanatçılarından biri olan Jackson Pollock, dışavurumculuğa yeni bir boyut getirmesiyle tanınıyor. Biyografi tarzında çekilen filmde Pollock’u canlandıran Ed Harris aynı zamanda filmin yönetmenliğini de yapıyor.

(IMDb:7,0)

13. İnci Küpeli Kız (2003)

13. İnci Küpeli Kız (2003)

Hollandalı barok ressam Johannes Vermeer’in, kuzeyin Mona Lisa’sı olarak bilinen İnci Küpeli Kız tablosunu bilirsiniz. Tracy Chevalier adlı yazar 2000 yılında bu tabloyu, ressamı ve Griet adlı kızı konu alan bir kitap yazdı. Bu kitap 2003 yılında Peter Webber yönetmenliğinde aynı isimle beyaz perdeye aktarıldı. Filmin başrollerinde ise Scarlett Johansson ve Colin Firth yer alıyor.

(IMDb:7,0)

12. Büyük Gözler (2004)

12. Büyük Gözler (2004)

Tim Burton’ın yönetiği bu film, büyük gözlü çocuk resimleriyle tanınan Margaret ve Walter Keane’in hayatını anlatıyor. Margaret Keane’ni canlandıran Amy Adams, filmdeki performansıyla En İyi aktris Altın Küre ödülüne layık görüldü.

(IMDb:7,0)

11. Rembrandt (1936)

11. Rembrandt (1936)

1936 yapımı bu film Charles Laughton’un 17. Yüzyılın tutku dolu ressamı Rembrandt’ı başarılı canlandırmasıyla hayat buluyor. Film, 1642 yılının Amsterdam’ında usta ressam Rembrandt Van Rijn’in kör edici güzellikteki ün ve zenginlikten oluşan hayatının çok sevdiği karısının ölümüyle değişmesini, Rembrandt’ın karanlık ve acı dolu yapıtlar yapmayabaşlamasının üzerine patronlarının bu resimlere karşı olumsuz tutumlarını ele alıyor…

(IMDb:7,2)

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Acı ve ilham (1965)

10. Acı ve ilham (1965)

Irving Stone’un 1961 yılında çıkardığı aynı adlı eserinden uyarlanan Acı ve İlham, Papa II. Julius’un kendisi için kalıcı bir eser bırakmak amacıyla ünlü heykeltıraşı Michelangelo’yu görevlendirmesini konu ediniyor.

(IMDb:7,2)

9. Ölmeyen insanlar (1956)

9. Ölmeyen insanlar (1956)

Hollandalı ünlü ressam Van Gogh hakkında çekilmiş (ve çekilecek) birkaç film olmasına rağmen, kendinden en çok söz ettiren film; Vincente Minnelli ve George Cukor’un yönettiği Ölmeyen İnsanlar. Kirk Douglas’ın Van Gogh’u canlandırdığı film, ünlü sanatçının yalnız hayatını ve nasıl ressam olduğunu anlatıyor.

(IMDb:7,4)

8. Modigliani (2004)

8. Modigliani (2004)

Çizdiği resimlerin gözlerini boş bırakarak imzasını atan rakiplerinin aksine resimlerinin satılmasını umursamayan ve zamanın zengin ressamlarının aksine beş parasız yaşayan Modigliani filmde, sosyetenin övgülerine rağmen onların ruhsuzluğunu yüzlerine en uygunsuz şekilde vurmaktan da geri durmayan fütursuz bir kişilik olarak karşımıza çıkıyor.

(IMDb:7,4)

7. Frida (2002)

7. Frida (2002)

Sürrealizm denildiğinde akla ilk gelen isimlerden biri olan Meksikalı ressam Frida Kahlo’nun hayatını ve sanatını anlatan bu filmde, Kahlo’yu Salma Hayek canlandırıyor.

(IMDb:7,4)

6. Sol Ayağım (1989)

6. Sol Ayağım (1989)

Beyin felci ile dünyaya gelen ve sadece sol ayağını oynatabilen İrlandalı yazar Christy Brown’un, kendi hayat hikâyesini anlattığı Sol Ayağım kitabıyla aynı ismi taşıyan eser, çekildiği 1989 yılında kendinden oldukça söz ettirdi. Christy Brown’u canlandıran Daniel Day-Lewis en iyi erkek oyuncu dalında, Brenda Fricker ise en iyi yardımcı kadın oyuncu Oscar’ını kazandı. Film ayrıca en iyi yönetmen, en iyi film ve en iyi senaryo dalında da Oscar’a aday gösterildi.

(IMDb:7,9)

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Le Mystère Picasso / Picasso’nun Gizemi (1956)

5. Le Mystère Picasso / Picasso’nun Gizemi (1956)

Fransız sinemacı Henri-Georges Clouzot tarafından 1956 yılında çekilen belgesel-biyografi türündeki filmde, Picasso’yu da resim yaparken görme şansına erişebilirsiniz.

(IMDb:7,9)

4. Exit Through The Gift Shop / Çıkışlar Hediyelik Eşya Dükkanından (2010)

4. Exit Through The Gift Shop / Çıkışlar Hediyelik Eşya Dükkanından (2010)

Her şeyiyle bambaşka olan Exit Through The Gift Shop’u izlemediyseniz çok şey kaçırıyorsunuz demektir. Sokak sanatını ve çağdaş sanatı değişik bir şekilde ele alan bu filmin yönetmeniyse ‘Gerilla artist’ olarak bilinen sanatçı Banksy. Film bir şeyleri çekmekle kafayı bozmuş Terry Guetta tarafından kameraya alınmış olmasına rağmen, Banksy’nin işe el atması sayesinde beyaz perdeye yansıyabildi.

(IMDb:8,0)

3. Crumb (1994)

3. Crumb (1994)

Crumb, çizgi roman dünyasına katkısıyla tarihe geçmiş, enteresan bir karaktere sahip olan Robert Crumb’un hayatını konu ediniyor. Underground çizgi roman akımının babası Crumb’ın nasıl biri olduğunu bu belgesel sayesinde yakınlarının ağzından duyuyoruz. Eğer ilginç bir sanatçının bilinçaltını merak ediyorsanız bu filmi izlemenizi tavsiye ederiz.

(IMDb:8,0)

2. Van Gogh (2010)

2. Van Gogh (2010)

Ünlü ressam Van Gogh, trenle yaptığı gezinti sırasında vardığı köyde köy doktorunu ziyaret eder. Sanata son derece önem veren bir şahsiyet olan köy doktoru Doktor Gachet, Van Gogh’u evini şereflendirmesi için davet eder. Van Gogh kabul ettiğinde ise sıradışı gelişmeler yaşanmaya başlar. Van Gogh, doktorun güzeller güzeli kızını modeli olarak kullanır ve zamanla aralarında bir ilişki başlar. Ancak ünlü sanatçının tek sorunu bu değildir. Özel hayatı son derece çalkantılı ve sorunlu olan ressam, anbean tükenmektedir.

(IMDb:8,2)

1. Amadeus (1984)

1. Amadeus (1984)

Wolfgang Amadeus Mozart ile Antonio Salieri’nin hikayesini anlatan Amadeus tam 8 dalda Oscar ödülü kazandı. Klasik müzik hayranı değilseniz bile Miloš Forman’ın yönettiği bu filmi izledikten sonra, klasik müziğe bakış açınızın mutlaka değişecektir.

(IMDb:8,3)

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
167
58
13
10
5
4
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın