Görüş Bildir
Haberler
Bilirkişi Raporuna Göre; 'Dünyanın En Büyük Adliyesi'nde Yangın Sistemi Çalışmıyor

Bilirkişi Raporuna Göre; 'Dünyanın En Büyük Adliyesi'nde Yangın Sistemi Çalışmıyor

Ulaş
15.10.2014 - 22:20
İçeriğin Devamı Aşağıda

‘Dünyanın en büyük adliyesi’ olarak tanımlanan Kartal’daki İstanbul Anadolu Adalet Sarayı’nın inşaatında usülsüzlük iddialarına ilişkin hazıralanan bilirkişi raporuna göre, adliyede x-ray cihazı ve el dedektörleri eksik, yangın sistemi ise çalışmıyor.

Üç yıl geçti, eksiklikler tamamlanamadı

Adliyenin yapımında kusurlu ve noksan imalatlar bulunmasına rağmen bu işleri tamamlanmış göstererek, geçici kabul işlemini sağladığı öne sürülen yedi kişi hakkında açılan davada bilirkişi raporu mahkemeye ulaştı.

Eksik olduğu belirtilen 810 kalemin tespitinin yapılması için, mimar, inşaat, elektrik ve makine mühendislerinden oluşan dört kişilik bilirkişi heyeti, adliyenin 239 bölgesinde incelemelerde bulundu.

39 sayfadan oluşan bilirkişi raporunda, 810 kalemden ‘geçici kabul’ sonrası yapılan işlemlerin listesi hazırlandı. Yaklaşık üç yıldır faaliyette olan adliyede eksikliklerin tamamlanamadığı tespit edildi.

Yangın sistemi çalışmıyor

Bilirkişi raporunda adliyenin peyzaj ve mimari yönünden eksik olan 280 kaleminden 82’sinin, mekanik yönünden 202 kalemden 94’ünün, elektrik tesisatı yönünden ise 328 kalemde eksik imalatın tespit edildiği belirtildi.

X-Ray ve metal kapı ve el dedektörü yönünden sekiz kalemin eksik olduğu ifade edilen raporda, yangın sistemlerinin çalışmadığı için yangın algılama sistemi ile entegrasyonunun yapılamadığı ifade edildi.

Eksiklikleri adliye tamamlıyor

Sanık yüklenici firmanın adliyenin yapım işlerini bir noktaya kadar bitirdiği, geçici kabul sonrası adliyeye taşınmanın gerçekleşmesi sonucu elindeki malzemeleri adliyenin teknik servisine teslim ederek sahayı terk ettiği anlatılan raporda, geri kalan eksiklerin adliyenin teknik ekiplerince ve dışardan satın alınan hizmetlerle tamamlandığının anlaşıldığı kaydedildi.

Davaya üç sanık daha eklendi

Öte yandan yedi kişi hakkında ‘Edimin ifasına fesat karıştırma’ suçundan üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davaya üç sanık daha eklendi.

Mahkemenin bulunduğu ihbar üzerine, aynı suçlamayla yüklenici firma olan Şira Elektrik İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret Limitet Şirketi’nin ortağı Fatih Gürpınar ve Hanifi Kaya, yüklenici firma hissedarlığını ve müdürlüğünü yapan Şakir Bakır hakkında dava açıldı.

  • Diken
Kaynak: http://www.diken.com.tr/bilirkisi-rap...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0