Görüş Bildir
Haberler
Bilim Kurgu Değil Gerçek! Acı Hissetmeyen, Acıkmayan ve Uyumayan Çocuk; Düşündüğünüz Kadar "Süper" Değil

Bilim Kurgu Değil Gerçek! Acı Hissetmeyen, Acıkmayan ve Uyumayan Çocuk; Düşündüğünüz Kadar "Süper" Değil

20.10.2022 - 09:03

Bir yerinizi kestiğinizde acıyı hissetmediğinizi düşünün. Kulağa oldukça cazip geliyor öyle değil mi? Sadece bu özellik yetmez! Uykuya ihtiyacınız olmadığını, hiç yorulmadığınızı ve acıkmadığınızı da varsayın. İmkânsız gibi geliyor olabilir ama bu bir gerçek! Tıp dünyasını şoke eden Olivia Farnsworth yani nam-ı diğer 'biyonik kız' ile tanışmaya hazır mısınız?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Mucizevi kız, dünyada ilk kez görülen semptomları taşıyor.

Mucizevi kız, dünyada ilk kez görülen semptomları taşıyor.

On üç yaşındaki İngiltereli Olivia Farnsworth, eşi benzeri olmayan kromozom eksikliğiyle dünyaya geldi. Bu eksiklikten dolayı acıyı ve hiçbir tehlikeyi hissedemiyor. Sadece bu kadarla sınırlı değil! Aynı zamanda açlığın, uykusuzluğun ve yorgunluğun ne olduğunu bilmiyor. Tüm bu hissizliğinin sebebi, altıncı kromozomunun olmayışından kaynaklanıyor. Aynı zamanda küçük kız, dünyada üç semptomu tek bedende taşıyan ilk ve tek kişi.

Nedir bu altıncı kromozom eksikliği?

Nedir bu altıncı kromozom eksikliği?

Altıncı kromozom, 170 milyondan fazla olan baz çiftimiz DNA'da %5.5-%6 lık bir orana sahip ve DNA'nın yapı malzemesi. Bu kromozom sayesinde vücut ve bağışıklık tepkileri ölçülüyor. Olivia Farnsworth'ün rahatsızlığı ise bu kromozomu barındırmayışından kaynaklanıyor. Dünyada daha önce bu rahatsızlığa sahip bir hasta rapor edilmemiş. Tıp dünyası hâlâ bu ender rahatsızlığın kaynağını bulmaya çalışıyor.

Neredeyse bir hafta boyunca yemek yemeden durabiliyor.

Neredeyse bir hafta boyunca yemek yemeden durabiliyor.

Altıncı kromozomun eksikliğinden dolayı Olivia, yemek yemeden beş veya altı gün boyunca durabiliyor. Tabii bu süre zarfında uykusu da gelmiyor. Fantastik film karakterinden farksız olan küçük kızın hikâyesi, duyanları şaşkına çeviriyor. Bu ilginç rahatsızlıktan dolayı biyonik kız, insanüstü özelliklere sahip. Doktorlar onu bu nedenle 'süper insan' olarak adlandırıyor.

Peki, bu tanı ona ilk ne zaman koyuldu?

Peki, bu tanı ona ilk ne zaman koyuldu?

Bu ender rahatsızlığın tanısı Olivia'ya 2016 yılında konuluyor. Annesiyle dışarıda vakit geçirdiği esnada küçük kıza araba çarpmış ve yüz metre boyunca sürüklenmiş. Korkuya kapılan ve çığlık çığlığa bağıran annesine doğru yürüyen kızın bakışları ise durumu anlamayan bir şekilde 'Ne oldu?' der gibiymiş. Kazadan sonra çarpmanın etkisiyle ağır hasar alan Olivia'nın göğüs kısmında lastik izi, ayak parmağı ve kalçasında ise yaralanmalar oluşmuş ve derisi soyulmuş. Tabii o, bunca hasarı hiçbir şekilde hissetmemiş. Bir başka kazada ise küçük kız, çok sert bir şekilde düşmüş ve dudağı kopmuş. Durumu anne ve babasından saklayan Olivia, büyük bir estetik operasyon geçirmek zorunda kalmış.

Bu rahatsızlık, küçük kızın hayatını riske atıyor.

Bu rahatsızlık, küçük kızın hayatını riske atıyor.

Her ne kadar kulağa eşsiz ve inanılmaz gelse de aslında bu oldukça riskli bir rahatsızlık. Olivia'nın bu hissizliği onu ölüme bile sürükleyebilir. Bu nedenle küçük kızın annesi Nikki Trepak, onun her ihtiyacı ile yakından ilgileniyor. Annesi Olivia'nın öğünlerini atlamadan yemesine yardımcı oluyor. Yemek konusunda bu sayede sorun yaşamayan kız için en zorlayıcı kısım ise uyku! Uykusu gelmeyen ve her akşam uyku hapı içmek zorunda kalan Olivia için bu durum oldukça zorlayıcı. Aynı zamanda acı duygusundan yoksun olduğundan dolayı düzenli aralıklarla iç yaralanması ya da herhangi bir hastalığı var mı diye kontrole gitmesi gerekiyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Diğer çocuklar gibi bir yaşam sürüyor.

Diğer çocuklar gibi bir yaşam sürüyor.

Olivia Farnsworth, ailesinin desteği ile diğer çocuklar gibi bir hayat sürüyor. Okul hayatında da başarılı bir öğrenci olan küçük kız, sporda da oldukça yetenekli. Olivia'nın tek kötü özelliği, arkadaşları onu kışkırttığında ve ezik gördüğünde çok fazla öfkelenmesi. Böyle bir durumla karşılaştığında onlara zarar vermeye çalışıyor ya da kendisi duvara kafa atıyor. Ebeveynleri ise bu konuya çözüm bulmak için soluğu psikiyatride almış. Doktorlara göre bu öfkenin kaynağı da kromozom bozukluğuymuş.

Küçük kızın tedavi edilip edilmeyeceği ise belirsiz.

Küçük kızın tedavi edilip edilmeyeceği ise belirsiz.

Doktorlar, bu ender vakanın tedavisi olup olmadığını bilmiyorlar. Çünkü Olivia'nın rahatsızlığı, tarihte bir ilk. Bu yüzden Olivia'nın annesi, hastalığı duyurmak ve bu rahatsızlığa sahip insanların olup olmadığını öğrenmek için bir platform oluşturmuş. Umuyoruz ki Olivia'nın rahatsızlığına bir çözüm bulunur ve küçük kız, sağlıklı bir yaşam sürer.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
35
13
6
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın