Görüş Bildir
Haberler
Atıf Yılmaz'ın Bir Sinema Efsanesi Olduğunu Kanıtlayan 21 Film

Atıf Yılmaz'ın Bir Sinema Efsanesi Olduğunu Kanıtlayan 21 Film

tezcan
12.12.2015 - 14:30

55 yıllık sinema kariyerinde yapımcı, senarist ve yönetmen olarak unutulmaz filmlere imza atan Atıf Yılmaz'ın bugün Türk sinema tarihinde kült filmler arasına giren eserleri, yönetmen koltuğunda görev aldıklarıdır. Sanat hayatına 20 ödül ve 119 film sığdıran, birçok yönetmen yetiştiren, Yeşilçam'ın en ünlü aktör/aktrisleriyle çalışan Yılmaz'ın unutulmaz sinema filmlerinden bir kaçını hatırlamakta fayda var.

Özetlerin çoğu Beyazperde'dendir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Kibar Feyzo (IMDb 8.8)

1. Kibar Feyzo (IMDb 8.8)

http://www.imdb.com/title/tt0252597/?ref_=nm_flmg_dr_33

Feyzo askerden döndüğünde ilk aşkı ve yıllardır sevdiği kadın olan Gülo'yu babasından istemeye karar verir. Gülo köyün ağası Maho Ağa'nın kızıdır ve Maho Ağa kızını en çok başlık parası verenle evlendirecektir. Bu aşamada Feyzo'nun rakibi Bilo'dur. Ancak türlü taktiklerle kızı almayı başaran Feyzo, başlık parasının yarısını verir. Diğer yarısı ise Ağa'ya yaptığı senetlerle ödenecektir. Eğer Feyzo senetleri ödemede başarısız olursa Ağa, kızını geri alacağını söyler. Korkuya kapılan Feyzo parayı denkleştirebilmek için büyük şehre göçer. Burada gördüğü medeni yaşam Feyzo'yu değiştirecek, köye döndüğünde birçok şeyi düzenleyip değiştirmesini sağlayacaktır.

2. Selvi Boylum Al Yazmalım (IMDb 8.8)

2. Selvi Boylum Al Yazmalım (IMDb 8.8)

http://www.imdb.com/title/tt0263975/?ref_=nm_flmg_dr_34

Selvi boylu yakışıklı İlyas ile al yazmalı güzeller güzeli Asya... Sevgi mi, emek mi? Birbirlerine körkütük aşık olan İlyas ve Asya'nın arasındaki muhteşem aşkın sonu felaketle sonuçlanır. İlyas Asya'yı aldatmıştır. Destansı aşk beklenmedik şekilde sona ermiştir. Hayattaki en büyük tutkusu kamyonu 'Arkadaş' olan İlyas'ın geçimsiz tavırlarının üzerine bu ihanet de eklendiğinde Asya evini terk eder. İlyas başka bir seçenek bırakmamıştır çünkü. Tek oğlu Samet'le kimsesiz kalan çaresiz kadın türlü zorluklar sonrasında Cemşit isimli bir adamla tanışır. İyilik timsali olan Cemşit çaresiz kadın ve oğluna evinin kapılarını açar, kendi ailesiymiş gibi yakın davranır. Yıllarca bu şekilde yaşayan Cemşit ve Asya artık bir aile olmuştur ve Samet Cemşit'e 'baba' demektedir. Her şey böylesine yolunda giderken bir gün ansızın İlyas çıkagelir.

3. Ne Olacak Şimdi (IMDb 7.5)

3. Ne Olacak Şimdi (IMDb 7.5)

http://www.imdb.com/title/tt0469802/?ref_=nm_flmg_dr_31

Uzun bir süredir evli olan Nuran ve Şakir çifti İstanbul'a taşınırlar. Ancak bu büyük şehirde işler beklendiği gibi gitmez. Şakir burada bambaşka bir adama dönüşür ve türlü çapkınlıklarıyla karısını aldatmaya başlar. Bu tavra daha fazla dayanamayan Nuran boşanmaya karar verir. Davanın haberini alan Şakir de kendisine avukat tutar. Böylece buluşan iki avukat Özden ve Orhan beklenmedik bir şekilde birbirlerine aşık olurlar ve böylece tüm hikaye karakterlerini içine alan trajikomik olaylar yaşanmaya başlar.

4. Eylül Fırtınası (IMDb 5.9)

4. Eylül Fırtınası (IMDb 5.9)

http://www.imdb.com/title/tt0245892/?ref_=nm_flmg_dr_2

Bir askeri darbe ile hesaplaşma filmidir Eylül Fırtınası. 12 Eylül faşist darbesi yeni patlak vermiştir. Beş yaşındaki bir erkek çocuğu olan Metin ise, bir umutla, kendi kendine türküler söyleyerek kaybolan annesini beyhude beklemektedir. Metin'in annesi olan Ayten ise bir devrimci dava bahanesi ile polisler tarafından tutuklanmıştır. Metin, annesiz kaldığı için hapishanede olan annesinin yanına götürülür. Annesi her ne kadar durumu ona yansıtmamaya çabalıyor olsa da, Metin her şeyi anlamıştır. Artık annesinin özgürlüğü çok uzaklardadır.

5. Kara Gözlüm (IMDb 7.1)

5. Kara Gözlüm (IMDb 7.1)

http://www.imdb.com/title/tt0263534/?ref_=nm_flmg_dr_66

Bir kasabada dedesiyle beraber balıkçılık yaparak yaşayan Azize herkesin gönlüne taht kurmuş, sempatik bir genç kızdır. Bir gazinoda garsonluk yapan Kenan ise Azize'ye aşıktır ve ona besteler yapar.

Bir gün Azize şarkı söylerken gazinonun patronu Azize'nin sesini fark eder ve gazinoda şarkıcılık teklif eder. Azize bu teklifi kabul eder ve tüm hayatı değişmeye başlar. Garson Kenan ise arkadaşı piyanist Orhan aracılığıyla ismini açıklamadan bestelerini Azize'nin söylemesini sağlar. Azize şarkılara bayılır ve besteciyi aramaya başlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Eğreti Gelin (IMDb 6.3)

6. Eğreti Gelin (IMDb 6.3)

http://www.imdb.com/title/tt0427208/?ref_=nm_flmg_dr_1

Cumhuriyetin ilk yılları.. Denizli'de Belediye Başkanı'nın oğlu Ali evlenme çağına gelmiştir. Kumpanyalara meraklı genç, hayatı boyunca hiç kızlara ilgi göstermemiştir.

Ancak yaşına göre olgun davranmayan Ali'nin durumundan endişe eden ailesi onun için geçici bir eğreti gelin tutmaya karar verir. Eğreti gelin de Ali'yi evliliğe hazırlamaya çalışır. Daha sonra onun kadınlığı Ali'nin ilgisini çekmeye başlar. Emine'nin sevgilisi hapisten çıkar ama Emine ne kadar dua etse de Ali'ye aşık olur ve bir gece birlikte olurlar daha sonra kaçarlarken Emine'nin sevgilisi onları yakalar ama Emine'ye kıyamadığı için onların kaçmasına izin verir.

7. Ah Güzel İstanbul (IMDb 8.1)

7. Ah Güzel İstanbul (IMDb 8.1)

http://www.imdb.com/title/tt0062060/?ref_=nm_flmg_dr_76

Soylu ve varlıklı bir İstanbul ailesinden gelmekte olan; fakat yıllara ayak uyduramamış Haşmet, babasından kalan yalıyı satmış, bahçesindeki gecekonduda satmaya kıyamadığı piyanosuyla birlikte yaşamaktadır. Geçinebilmek için tek yaptığı şey sokak fotoğrafçılığıdır.

Bir gün yine fotoğraf çekerken Ayşe ile tanışır. Köyünden ünlü olmak için kaçan, genç ve saf Ayşe'ye kalacak yeri olmadığı için evini açar. Onu tanıdıkça ona karşı bir şeyler hissetmeye başlar. Fakat Ayşe amacına ulaşır ve Haşmet'ten uzaklaşır.

8. Adı Vasfiye (IMDb 7.2)

8. Adı Vasfiye (IMDb 7.2)

http://www.imdb.com/title/tt0147822/?ref_=nm_flmg_dr_18

Vasfiye civardaki tüm erkeklerin hayallerini kurup peşinden koştuğu son derece çekici güzeller güzeli bir kadındır. İzbe bir pavyonda şarkıcılık yapan Vasfiye'ni başından geçenler ve kadının hayat hikayesi onu tanıyan birbirinden farklı dört erkeğin gözünden ve dilinden anlatılır. Vasfiye'nin çocukluğu, gençliği, yaşadığı mutluluklar ve sıkıntıları farklı farklı aktaran dört erkekten hangisinin gerçek olanı anlattığı izleyiciye bırakılır ve film bu şekilde sonlanır.

9. Kadının Adı Yok (IMDb 6.9)

9. Kadının Adı Yok (IMDb 6.9)

http://www.imdb.com/title/tt0756308/?ref_=nm_flmg_dr_14

Küçüklüğünden itibaren babası başta olmak üzere çevresindeki herkesin yoğun baskısı altında yaşamış olan Işık artık olgun bir kadındır. Yakın zamanda işini ve eşini kaybetmiş olan Işık kafasını dinleyebilmek için bir arkadaşının yazlığına gider. Burada yaşadığı süreç tam bir geçmişle hesaplaşma seansına dönüşür. Çocukluğuna dönen kadın bu çağda babasından gördüğü kısıtlayıcı tutumları ve bu tutumların gelişimi üzerindeki etkilerini birbir analiz eder. Artık bir genç kız olduğunda ise birlikte olduğu erkeklerden faydacı davranışlara maruz kalan kadın evliliğinde de aynı derecede hırpalanmıştır. Bu esnada ev sahibi olan arkadaşının bir arkadaşı olan Orhan yazlığa geldiğinde aralarında farklı bir ilişki başlayacaktır.

10. Aaahh Belinda (IMDb 7.7)

10. Aaahh Belinda (IMDb 7.7)

http://www.imdb.com/title/tt0278891/?ref_=nm_flmg_dr_12

Serap işini fazlasıyla ciddiye alan bir tiyatro oyuncusudur. Bir gün kendisine gelen bir reklam filmi teklifini kabul eder. Bu reklam filminin sonucunda Serap kimliğini kaybeder. Artık hayatına evli ve iki çocuk annesi Naciye olarak devam edecektir. Hayatının hareketli çarkları artık sıradanlığın tekdüzeliğine kapılıp gitmektedir. Çevresindeki insanları dahi tanımamaktadır. Tüm dünyasına karşı yabancılaşmıştır. Artık kendi bile gerçekten kim olduğunu bilmemekte ve hayal ile gerçek arasında sürüklenmektedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Şekerpare (IMDb 8.1)

11. Şekerpare (IMDb 8.1)

http://www.imdb.com/title/tt0494823/?ref_=nm_flmg_dr_23

Osmanlı Dönemi'nde komiserlik yapan Ziver Bey, halk tarafından pek de sevilmeyen çıkarcı bir memurdur. Talep ettiği yüksek haraçlarla çevresini isyana sürükleyen Ziver Bey, Cumali isimli bir bekçinin çalıştığı karakola tayin olmasıyla ve özel hayatındaki aksaklıklar nedeniyle de zor zamanlar yaşamaya başlar. Cumali semtteki sosyal yaşamı düzene sokmaya kararlıdır. Cumali semtteki genelevde çalışan Şekerpare'ye umutsuzca vurulur. Ancak Şekerpare'nin gönlü Ziver Bey'dedir. Bu aşk üçgeni içerisindeki karmaşalar sonucu genelevi ve semti hareketli zamanlar beklemektedir.

12. İbo ile Güllüşah (IMDb 6.0)

12. İbo ile Güllüşah (IMDb 6.0)

http://www.imdb.com/title/tt0293271/?ref_=nm_flmg_dr_37

Sevdiği kızla, Nazlı'yla hayatını birleştirmeye çalışan yoksul İbo başlık parasını toparlayabilmek için İstanbul'a çalışmaya gelir. Burada yapabileceği bir iş arayan İbo'nun yolu zengin ve varlıklı bir ailenin tek çocuğu olan küçük Güllüşah'la kesişir. Güllüşah ve İbo arasında içten bir dostluk başlayacaktır. Ailesi tarafından yeterince sevilmediğine inanan Güllüşah, İbo'ya kendisini kaçırıp ailesinden fidye istemesini önerir. Böylece hem İbo ihtiyacı olduğu parayı kazanacak hem de Güllüşah ailesinin gözündeki değerini ölçecektir. Ancak işler içinden çıkılmaz bir hal alacaktır.

13. Tuzak (IMDb 5.2)

13. Tuzak (IMDb 5.2)

http://www.imdb.com/title/tt0280161/?ref_=nm_flmg_dr_42

Amerikada okuyan ve doktor olan genç bir adam belediye başkanı olan babasının öldürüldüğünü duyunca yurda döner. Babasının kimler tarafından öldürüldüğünü araştırmaya başlar, tek düşüncesi onun intikamını almak olmuştur.

14. Çapkın Hırsız (IMDb 6.2)

14. Çapkın Hırsız (IMDb 6.2)

http://www.imdb.com/title/tt0281406/?ref_=nm_flmg_dr_43

İki arkadaşın başlarından geçen serüvenleri konu alan filmde, parasız kalan iki arkadaş bir köşkü soymaya karar verirler. Ancak olaylar beklenmedik bir biçimde gelişir.

15. Taçsız Kral (IMDb 6.7)

15. Taçsız Kral (IMDb 6.7)

http://www.imdb.com/title/tt0413348/?ref_=nm_flmg_dr_83

Metin, İzmirli fakir bir ailenin henüz okul çağındaki oğludur. En büyük tutkusu ise mahalle arkadaşlarıyla birlikte futbol maçı yapmaktır. Fakat fabrikada işçi olarak çalışan babası futbola karşıdır, dahası annesi okuyup, çalışması, eve ekmek getirmesi gerektiğini söyler. Oyuna ayıracak vakti yoktur. Ama Metin yılmaz, ailesine karşı gelme pahasına Murat abisinin de yardımı ve antremanlarıyla futbolda kendisini geliştirir. Bu esnada da Mine'ye gönül verir. Futbolda gerçekten yetenekli olan Metin, önce yerel takımların profesyonel kadrolarına girer ardından İstanbul'a Galatasaray kulübüne uzanacağı kapılar aralanır. Galibiyetler, mağlubiyetler ve sakatlıkların ardından Taçsız Kral efsanesi yükselmektedir...

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Salako (IMDb 7.5)

16. Salako (IMDb 7.5)

http://www.imdb.com/title/tt0253623/?ref_=nm_flmg_dr_47

Salako, köyde ağanın yanında yanaşma olarak hayatını sürdüren saf bir oğlandır. Ancak ne vardır ki gönlü ağanın güzel kızı Emine’dedir. Emine’nin gönlü ise dağlarda eşkiyalık yapan Hamido'dadır. Bir gün ağa kızını köyün zengin yaşlı bir adamı ile evlendirmek isteyince Emine tek çareyi evden kaçmakta bulur ve yanına Salako’yu da alarak kaçar. Bir süre sonra kızının Salako tarafından kaçırıldığını öğrenen ağa adamları ile birlikte dağlarda kızını aramaya çıkar. Emine ve Salako’nun yolu bu arada Eşkiya Hamido ile kesişir. Ancak Hamido’ya haber çoktan gitmiştir ve kızı ve Salako’yu ağaya teslim etmek için bir odaya kapatır. Emine’nin ise bu durum karşısında bütün hayalleri yıkılmıştır ki tesadüfler sonucu Salako, dağda eşkiyayı alt etmeye başlayınca tüm köyde namı yürür ve artık ondan herkes çekinmeye başlar. Fakat Salako bu arada Emine ile olan herşeyin farkına varmaya başlamıştır..

17. Güllü Geliyor Güllü (IMDb 6.4)

17. Güllü Geliyor Güllü (IMDb 6.4)

http://www.imdb.com/title/tt0263404/?ref_=nm_flmg_dr_49

Bir kan davasının intikamını almak için İstanbul' a gelen Güllü ve kanlısı Taka Nuri'nin güldürüsü. Güllü,Karadenizli bir kızdır. Taka Nuri ise Güllü ile aynı köyde büyümüş zengin bir gençtir. Nuri'ye sünnet düğününde bir silah hediye edilir. Kaza kurşunu Güllü'nün bir akrabasına isabet eder ve böylece kan davası başlar. Akrabalarının intikamını almak isteyen Güllü ise her yerde Nuri'yi aramaya başlar.

18. Yedi Kocalı Hürmüz (IMDb 7.0)

18. Yedi Kocalı Hürmüz (IMDb 7.0)

http://www.imdb.com/title/tt0264191/?ref_=nm_flmg_dr_61

19. yüzyılın sonlarında İstanbul'un Taşkasap semtinde yaşayan Hürmüz, hepsi farklı mesleklerden olan, birbirinden habersiz altı koca ile evlenmiş, ancak yetinmeyip yedinci bir erkeğe aşık olan bir kadındır. Sonunda amacına ulaşarak bu kişiyle de bir evlilik yapar. Ancak kocalarının eve geliş - gidiş zamanlarında çakışmalar meydana gelince Hürmüz oldukça zor bir durumda kalacaktır. Hepsini bir arada idare etmeye çalışan Hürmüz'ün işi bu kez gerçekten zordur.

19. Battal Gazi Destanı (IMDb 6.5)

19. Battal Gazi Destanı (IMDb 6.5)

http://www.imdb.com/title/tt0182765/?ref_=nm_flmg_dr_62

Battal Gazi Destanı'nda ve halk hikâyelerinde, Emeviler zamanında Arap ordusuyla birlikte İstanbul'u kuşattığı anlatılmaktadır. Kuşatma hem denizden hem karadan yapılmış, fakat başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Destanda Battal'ın düşmanı, Arap komutanına oyun oynayıp kuşatma başladığında İstanbul'a geçerek imparatorluğunu ilan eden İmparator Leon'dur.

20. Köroğlu (IMDb 6.9)

20. Köroğlu (IMDb 6.9)

http://www.imdb.com/title/tt0183368/?ref_=nm_flmg_dr_71

Bolu Beyi babasını kör eder. İsmi oradan gelir. Bey'in babasını öldürmesiyle beraber ona karşı savaşmaya başlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. Ayşecik Şeytan Çekici (IMDb 4.6)

21. Ayşecik Şeytan Çekici (IMDb 4.6)

http://www.imdb.com/title/tt0208708/?ref_=nm_flmg_dr_102

Birbirlerinden ayrı yaşayan annesi ile babasını barıştırıp, mutlu ve sıcak yuvasına kavuşan bir kız çocuğunun öyküsü.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
149
25
11
9
3
3
2