Görüş Bildir
Haberler
Apple, 14 Milyarlık Kendi Hissesini Aldı

Apple, 14 Milyarlık Kendi Hissesini Aldı

Onedio Medya
07.02.2014 - 12:02 Son Güncelleme: 07.02.2014 - 12:08

Apple Borsada Kendi Hisselerinden 14 Milyar Dolarlık Alım Yaptı

Apple'ın CEO'su Tim Cook, 'Şu an bu konuda konuşmak için hazır değiliz ancak gerçekten bazı büyük ürünler üzerinde çalışıyoruz' dedi. Şirket ayrıca borsada kendi hisselerinden 14 milyar dolarlık alım yaptı.

Cook, finansal rakamların Wall Street'te hayal kırıklığına yol açması sonrasında şirketin iki hafta içerisinde borsada kendi hisselerinden 14 milyar dolarlık alım yaptığını söyledi.

Cook, Apple'ın beklenenden daha az iPhone sattığını ve şu anki çeyrek dönemde gelirlerin geçen yılın aynı dönemine kıyasla düşebileceğini açıklamasının üzerinden bir gün geçtikten sonra 28 Ocak'ta şirketin hisselerinde yaşanan yüzde 8'lik düşüşün kendiler için 'sürpriz' olduğunu da sözlerine ekledi. Cook, şirketin 'agresif' ve 'oportünist' olmak istediğini de ifade etti.

Son alımlarla şirketin geçen 12 ay içerisinde geri aldığı hissenin 40 milyar dolardan fazla olduğunu söyleyen Cook, bunun bir şirket için rekor seviyede olduğunu belirtti.

Şirketin merkez binasındaki konferans salonunda konuşan Cook, 'Bu, Apple'a bahis oynadığımız anlamına geliyor. Bu, yapmakta olduğumuz ve yapmayı planladığımız şeyler konusunda tamamen kendimizden emin olduğumuz anlamına geliyor. Bunu söylemekle yetinmiyor, hareketlerimizle bunu gösteriyoruz' dedi.

Son alımların Apple'ın daha önce kendi hisselerinden 60 milyar dolarlık alım yapacağı yönündeki açıklamasının bir parçası olduğunu söyleyen Cook, şirketin 12 milyar dolarlık hisse alımını 'hızlandırılmış' yeniden alım programı kapsamında ve 2 milyar dolarlık alımı ise açık piyasada yaptığını söyledi. Cook, şirketin geri alım programı ile ilgili 'güncellemeyi' Mart veya Nisan'da yapacağını da kaydetti.

Son alımların Apple'ın 28 Şubat'ta yapacağı hissedarlar toplantısından önce gelmesi de dikkat çekti. Apple'ın hissedarlarından aktivist yatırımcı Carl Icahn 160 milyar dolar nakti bulunan şirketin daha fazla agresif olması gerektiği yönünde baskı yapıyor.

Yaklaşık 4 milyar dolar değerinde Apple hissesine sahip olan Icahn, Apple'ın şu anki planına ek olarak Eylül ayının sonuna kadar ek 50 milyar dolarlık bir geri alım daha yapması konusunda hissedarların oy kullanmasını istiyor.

Cook'un açıklamasında Apple'a olan güvenini belirmesi ile ilgili olarak da Icahn, 'Ben de güveniyorum' dedi.

Cook, 'Hissedarların uzun vadeli çıkarları için ayarlama yapmayı istiyoruz, kısa vadeli hissedarlar için değil, günü birlik işlemciler için değil. Yarın satın almak isteyebileceğimiz devasa bir şirket görebiliriz ya da borsalarda beklenmedik bir gelişme ile karşılaşabiliriz.' dedi.

Tarihe bakıldığında Apple büyük bir şirket alımı yapmış değil. Şirket bir satın alma için şu ana kadar 1 milyar dolardan fazla bir ödeme de yapmadı. Cook, Apple'ın son 15 ay içerisinde 21 şirketi satın aldığını da sözlerine ekledi.

Bu, Google'ın uyguladığı politikadan oldukça farklı. Google teknoloji sektöründe birçok şirket satın alıyor. Bunların en sonuncusu Apple'ın eski çalışanları tarafından kurulan ve ev araçlarını birbirine bağlayan Nest şirketinin satın alınması oldu. Google bunun için 3,2 milyar dolar ödedi.

Apple'ın CEO'su şu ana kadar küçük çaplı satın alımlar yapmış olmalarının gelecekte uygun olması durumunda büyük şirket alımları için tetiğe basılmayacağı anlamına gelmediğini söyledi.

Cook, 'Büyük şirketleri takip ediyoruz. Doğru şirket için 10 rakamlı bir harcama yapmamızda bir sorun yok. Bu uzun vadede Apple'ın yararına olmalı. Sıfır yararına değil' dedi.

Apple, şirket için en iyi günlerin geride kaldığı yönünde oluşan algıyla da mücadele ediyor. Şirketin gelir büyümesi son üç çeyrekte yüzde 10'dan fazla azaldı. Geçen mali yılda net gelir ise yüzde 11 düştü. Bu 10 yıldan fazla bir süre sonra yıllık bazda ilk düşüş oldu.

Buna neden olarak sık sık dile getirilen faktör ise şirketin 2010'da iPad'ı tanıtmasından bu yana yeni bir ürün kategorisine girmemesi. Şirket iPad haricinde yeni ürün olarak iPod ve iPhone'u pazara sunmuştu.

Perşembe günkü açıklamasında Cook, Apple'ın bu yıl yeni bir ürün kategorisine gireceğini yeniledi. Apple'ı takip edenler bu yeni ürünün giyilebilir aygıt ya da yeni bir televizyon platformu olabileceği yönünde spekülasyonlarda bulunuyor.

Cook, 'Yeni kategoriler olacak. Şu an bu konuda konuşmak için hazır değiliz ancak gerçekten bazı büyük ürünler üzerinde çalışıyoruz' dedi. Yeni ürün kategorisinin şu an piyasada olan bir ürünün daha da geliştirilmiş modelinin mi olacağı ya da mobil ödemeler ile ilgili bir hizmet mi olacağı yönündeki soruyu ise Cook cevaplamadı.

Cook, 'makul' olan herkesin Apple'ın yeni kategoriler konusunda Apple'ın nasıl bir çalışma yaptığını düşünebileceğini söyledi.

Cook Apple'ı, iPhone da dahil mevcut ürünlerinin konumlarını genişletme fırsatlarına sahip 'büyüyen bir şirket' olarak gördüğünü de kaydetti.

Akıllı telefon pazarı büyürken Apple bu pazar içerisindeki payını kaybediyor. Strategy Analytics'e göre 2013'te dünya genelinde akıllı telefon sevkiyatlarının yüzde 15,5'ini Apple ürünleri oluşturuyordu. 2012 yılında bu oran yüzde 19,4 seviyesinde idi. Diğer yandan Google'ın Android yazılımını kullanan üreticilerin payı 2012'de yüzde 68,8 iken 2013'te yüzde 78,9'a yükseldi.

Cook sık sık Apple'ın en çok telefonu değil en iyi telefonu ürettiğine vurgu yapıyor. Bu da iPhone'un bir niş ürün olabileceği yönündeki endişeleri artırıyor. Niş pazarlama özel bir kitle için gerçekleştirilen, odaklanmış pazarlama anlamına geliyor. Kişisel bilgisayar döneminde Apple'ın Macintosh'u bir niş ürün olarak öne çıkmıştı.

Apple'ın hemen hemen her ülkede akıllı telefon pazarında en büyük ya da ikinci büyük pazar payına sahip olduğunun altını çizen Cook, akıllı telefon tanımlamasına sadece birkaç ek özelliği olan telefonları dahil etmediğini de söyledi.

Cook, 'İkinci sırada olduğumuz yerlerde birinci olabiliriz. Bu konuda çalıştığımıza bahse girebilirsiniz' dedi.

Cook ayrıca Apple'ın en fazla telefon üretmek gibi bir hedefinin olmadığı yönündeki sözlerinin de yanlış anlaşıldığını söyledi.

Bu söylemi ile küçük olmaktan tatmin oldukları anlamını çıkarmadığını söyleyen Cook, 'Söylemek istediğim şey bizim için büyük olan şey müthiş ürünler yapmaktır ve bunu yapmalıyız.' dedi.

WSJ

Kaynak: http://www.wsj.com.tr/article/SB10001...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
1
0
0
0