Görüş Bildir
Haberler
Animasyonun Sadece Çocuklar İçin Olmadığını Kanıtlayan Birbirinden Etkileyici 23 Film

Animasyonun Sadece Çocuklar İçin Olmadığını Kanıtlayan Birbirinden Etkileyici 23 Film

23.04.2021 - 10:15

Animasyon filmlerin sadece çocuklar için yapılmadığını ispatlayan birbirinden etkileyici 23 filmi sizin için listeledik. İyi okumalar!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Sausage Party (2016)

1. Sausage Party (2016)
www.beyazperde.com

Bir sosisin kendi varlığı hakkındaki gerçekleri keşfetme hikayesi. Raftan düşen kahraman sosisimiz ve arkadaşlarının rafa geri dönüşlerini anlatan filmin yönetmen koltuğunda Greg Tiernan ve Conrad Vernon oturuyor. Seslendirmeleri Kristen Wiig, James Franco, Salma Hayek, Seth Rogen, Jonah Hill, Michael Cera gibi sinema dünyasının ünlü isimleri üstleniyor.

IMDb: 6,1

2. Fritz The Cat (1972)

2. Fritz The Cat (1972)
tr.wikipedia.org

Ralph Bakshi'nin ilk yönetmenlik denemesi olan kara komedi türündeki filmin başrollerini Skip Hinnant ve Rosetta LeNoire paylaşıyor. Robert Crumb'un aynı adlı çizgi romanından uyarlanan yapım 1960'lı yıllarda New York'taki gündelik yaşamı kedilerin gözünden anlatıyor.

IMDb: 6,3

3. Heavy Metal (1981)

3. Heavy Metal (1981)
www.beyazperde.com

70’lerin ikinci yarısında Avrupa’yı kasıp kavuran, yetişkinler için serbest cinsellik, şiddet, fantastik ve bilim kurguyu politik olarak pek doğru olmayan bir şekilde harmanlayan çizgi roman akımı, Metal Hurlant (Haykıran Metal) dergisinde taçlanmıştı. 1977’te ABD’de bu dergiden öykünen Heavy Metal hayat buldu. Avrupalı işlerin yanında sıra dışı Yeni Dünyalı yaratıcılara işlerini sergileme imkanı veren dergi, Atlantik’in öte yakasındaki ağabeyinin 'vefat'ının ardından da, bugünlere dek güçlü bir şekilde gelmeyi bildi. 1981 tarihli Heavy Metal filmi, işte bu kült dergiden çıkan 5 kısa öykünün sinema uyarlaması.

IMDb: 6,7

4. Beavis and Butt-Head Do America (1996)

4. Beavis and Butt-Head Do America (1996)

Mike Judge'ın yarattığı, aynı adlı ünlü TV şovunun ana karakterleri olan Beavis ile Butt-Head'in sinema macerası, ikilinin televizyonlarının çalınmasıyla çıktığı matrak yolculuğu konu ediniyor.

IMDb: 6,8

5. I Married a Strange Person! (1997)

5. I Married a Strange Person! (1997)
www.sinemalar.com

Yeni evlenmiş bir çiftin ilk gecesini anlatan sıcacık bir hikâye. Çiftleşen iki kuşun uydu antenine çarpmasıyla beraber, Grant tanrısal güçler kazanmaya başlar: Artık aklından geçen her şey o an gerçeğe dönüşmektedir. Karısını başka 'nesnelere' dönüştürür, sevişirken evdeki diğer eşyaların ona eşlik etmesini sağlar, kayınvalidesinin gözünün yaşına bakmaz. Ancak Smile Corp. adlı bir holding, dünya medyasını denetimi altına almak amacıyla Grant'i ele geçirmeleri için özel bir askeri birlik gönderir. Karısı Kerry ise kocasının doğaüstü güçleriyle başa çıkamamaktadır. Grant evlendiği o kendi halindeki adam değildir artık.

IMDb: 7

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. 9 (2009)

6. 9 (2009)
www.beyazperde.com

Hayal gücünün kara mizahla birleştiği yerde iyi bir yetenek olarak duruyorsa bir yönetmen, gerçekten de farklı olanı ortaya koyma şansı büyüktür, her zaman için. 9 birçok filmden çok farklı. İçinde aksiyon ve macera da var fantezi ve hayal gücü de var. Yakın gelecekte dünyadaki tüm makineler bir anda insanlara savaş ilan ederler.Çok geçmeden insan nüfusu silinmeye başlar. Dünya yok olurken dokuz küçük, dikişli bez bebek hayat bulurlar. Onların hedefi de makinelerdir. Bugüne kadar izlediğiniz hiçbir canlandırma filme benzemiyor. Bugüne kadar dünyayı kurtaran hiçbir kahramana benzemiyorlar. Hem aksiyon dolu bir macera filmi hem de heyecan dolu bir fantezi-canlandırma. Yakın bir gelecekte dünyadaki makineler isyan ederek insanlığa savaş açar. Toplumsal çalkantılarla insan nüfusu neredeyse silindikten sonra makinelerin çoğu kapanır. Dünyamız yıkılırken dokuz küçük, dikişli bez bebeğe can verilir. Hedefleri arta kalan canavar makinelerdir. Tim Burton ve Timur Bekmambetov’un ortak yapımcılığını üstlendiği 9, yönetmen Shane Acker’ın 2006 yapımı 11 dakikalık Oscar adayı kısa filminden uyarlanmıştır.

IMDb: 7,1

7. Team America: World Police (2004)

7. Team America: World Police (2004)
www.beyazperde.com

Popüler bir Broadway aktörü olan Gary Johnston, bir elit terör temizleme organizasyonu olan Team America tarafından göreve alınır. Dünya onun etrafında ufalanmaya başladığında teröristlerle savaşmak zorundadır. Sadece onlarla değil ünlü kişiler ve bir de aşk meselesi ile de mücadele onu beklemektedir, elbette yanında takım arkadaşları ile birlikte. Kahramanlarımız Kuzey Kore lideri Kim Jong Il’i bir 'barış' konferansı düzenlemekten alıkoymak durumundadırlar. Kendisi, aslında dünyaya kitle imha silahlarıyla saldırmayı planlamaktadır. Konferansı destekleyen Sean Penn, George Clooney gibi isimlerin başı çektiği Film Oyuncuları Derneği’ne bazı şeyleri anlatabilmek gerekmektedir; biraz sarsıcı da olsa. Film, South Park misali güldürürken izleyiciyi huzursuz etmeyi başarıyor.

IMDb: 7,2

8. Chico & Rita (2010)

8. Chico & Rita (2010)
www.beyazperde.com

Chico, kendine ait bir dünyası olan, büyük hayaller kuran genç bir müzisyen, yetenekli bir piyanisttir. Rita ise olağanüstü sese sahip, hoş, gizemli ve çekici bir genç kadındır. Şarkıcı olan Rita ile müzisyen Chico'yu yakınlaştıran unsur elbette ki müzik olacaktır. Ancak, ikilinin yolculuğu, aşık çifte romantizm yerine eziyet ve kalp kırıklıkları getirecektir. İspanya yapımı 'Chico & Rita', 2011 yılının Akademi Ödülleri'nde 'En İyi Animasyon Film' dalında Oscar'a aday gösterilmişti.

IMDb: 7,2

9. Anomalisa (2015)

9. Anomalisa (2015)
www.beyazperde.com

Charlie Kaufman'ın ilk stop motion filmi, bir adamın dünyevi hayatına odaklanıyor. İnsanlarla iletişim kurmakta zorluk çeken kitap yazarı Michael Stone’un, bir gecede çıktığı bir iş gezisinde tanıştığı yabancı ile hayata bakışı değişir. Anomalisa”da “herkesin sesi”ni Tom Noonan seslendirirken, Michael’a David Thewlis, Lisa’ya ise Jennifer Jason Leigh sesleriyle hayat veriyor. “Carol”, “Fargo”, “Being John Malkovich”, “In Bruges” gibi pek çok filmin müziğini yapmış Carter Burwell’ın etkileyici müzikleri de filmin hüznünü güçlendiriyor. 

IMDb: 7,3

10. Yellow Submarine (1968)

10. Yellow Submarine (1968)
www.sinemalar.com

Beatles'ın 1967 yılında yayımladıkları Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band'in kapağındaki resmi andıran ve cıvıl cıvıl bir ülke olan 'Pepperland', 'Blue Meanies' adı verilen dış güçler tarafından ele geçirilir. İşgalciler anti-müzik füzeleri fırlatarak ülkenin renklerini soldururlar ve müziğini kuruturlar, ülke sakinlerini birer taş heykel haline dönüştürürler. Bu kıyımdan etkilenmeyen tek kişi olan 'Lord Amiral' sarı denizaltısına binerek oradan kaçar ve Londra'ya gelir. Burada The Beatles grubundan yardım ister. 

Son derece sade olan konusu, fantastik görüntüleri ve psychedelic müzik videoları, Beatles'ın müzik ve sevginin gücüyle dünyayı kurtarabileceklerini anlatır. Hali ile anti-savaş mesajı da verir.

IMDb: 7,4

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Watership Down (1978)

11. Watership Down (1978)
www.beyazperde.com

Watership Down, insanların zulmünden kaçan bir grup tavşanın hikayesini konu ediyor. Bağlı bulundukları yerden kaçan bir grup tavşan, insanların zulmünden uzak yeni bir yer kurmaya çalışır. Ancak bu sırada dahil oldukları yeni dünyanın da düşündüklerinden daha tehlikeli olduğunu fark ederler.

IMDb: 7,6

12. South Park: Bigger, Longer & Uncut (1999)

12. South Park: Bigger, Longer & Uncut (1999)
www.beyazperde.com

Kyle, Stan, Kenny ve Cartman sadece yetişkinler için yapılan bir filmi izlerler. Bu filmi izledikten sonra psikolojileri tümden değişir. Ebeveynleri çocuklarının bu kadar etkilendiklerini görünce mevzubahis filmi protesto etmeye karar verirler. Bu ABD ile Kanada arasında başlayacak olan savaşın fitilini ateşleyecektir.

IMDb: 7,7

13. La planète sauvage (1973)

13. La planète sauvage (1973)

Fransız animasyoncu René Laloux imzalı başyapıt, iki farklı tür arasındaki ezeli mücadeleyi anlatıyor.

Dev yaratıklar ve küçük 'insansılar' arasındaki mücadele, içerdiği etkileyici fantastik unsurlara rağmen son derece tanıdık geliyor. Laloux ve senarist arkadaşları, 70’lerin politik iklimini çok iyi yansıtan bu filmde, sınıf mücadelesine dair düşüncelerini paylaşıyorlar aslında.

70’lerin en başarılı animasyon filmlerinden biri olduğunu özellikle belirtmek gerek. Saykodelik teknikleri, bilinçaltına işleyen müzikleri ve müthiş detaylar ve göndermeler içeren senaryosuyla ölümsüz bir klasik.

IMDb: 7,8

14. Ma vie de Courgette (2016)

14. Ma vie de Courgette (2016)
beyazperde.com

Courgette, 9 yaşındaki çocuğun takma adıdır.Annesinin ani ölümünden sonra bir polis memuru olan Raymond yetimhanede Courgette ile ilgilenmektedir. Başlarda Courgette bu yeri düşmanca ve yabancı olarak görse de polis memurunun da yardımıyla yeni arkadaşlar edinecek, güvenmeyi, kendine yeni aile kurmayı ve gerçek sevgiyi öğrenecektir.

IMDb: 7,8

15. The Plague Dogs (1982)

15. The Plague Dogs (1982)
www.beyazperde.com

The Plague Dogs, araştırma merkezinden kaçan iki köpeğin hikayesini konu ediyor. Araştırma merkezinden kaçmayı başaran köpekler, büyük bir özgürlüğe kavuşur. Çayırlarda gönüllerince dolaşan köpekler, artık her şeyin güzel olacağını düşler. Ancak avcıların peşlerine düşmesi ve dış dünyanın daha çok düşmanla dolu olduğunu görmeleri köpeklerin umutlarını yok eder. Bu sırada araştırma merkezinin direktörü, köpeklerin kaçmasını gizli tutmaya çalışır. Ancak bir süre sonra çok sayıda koyun öldüğünde, çevrede köpeklerin veba taşıyıcısı olduğu ve onların öldürülmesi gerektiği tartışılmaya başlar.

IMDb: 7,8

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Pâfekuto burû (1997)

16. Pâfekuto burû (1997)
www.beyazperde.com

Ünlü bir şarkıcı olan Mima Kirigoe, şarkıcılık kariyerini bırakıp oyuncu olmaya karar verir. Bu hamle kimi fanatik hayranlarını hayal kırıklığına uğratır. Dahası genç kadının oynadığı filmdeki rolünün tepki çekmesi ve de kimi dergilere çıplak poz vermesi işleri iyice karıştırır. Fanatik bir hayranı tarafından taciz edilmeye başlayan Mima'nın hayatı büyük bir çıkmaza sürüklenir.

Paprika, Tokyo Godfathers gibi başarılı işlere imza atmış olan Satoshi Kon’un Yoshikazu Takeuchi’nin mangasından uyarladığı, çektiği ilk film olma özelliğini taşıyan Perfect Blue, anime türü içinde en başarılı gerilim filmlerinden biri.

IMDb: 8

17. Persepolis (2007)

17. Persepolis (2007)
www.beyazperde.com

Yıl 1970 İran. Marjane Statrapi, gencecik gözlerle izlemektedir İran rejiminde olan bitenleri. Bugüne kadar yazılıp çizilen onca şeyin ardından bir kez de küçük bir kızın penceresinden bakmanın farklı tadı yansıyor perdeye. Marjane’in ailesi Şah iktidarının düşüşü karşısında çok mutludurlar. Ekonomik ve toplumsal yaşam standartları açısından artık yeni umutlar filizlenmiştir. Onca zor zamanlardan sonra artık demokratik bir yönetim anlayışına kavuşacaklarını düşünen İranlılar hayalkırıklığı yaşayacaklardır. Şimdi de mollaların zamanıdır. Bu karanlık dönemleri Marjane’in penceresinden anlatan Persepolis çizgi roman başyapıtı olarak nitelendiriliyor.

IMDb: 8

18. Akira (1988)

18. Akira (1988)
www.beyazperde.com

Sene 2019... Dünya savaşı esnasında esrarengiz bir silah Tokyo'yu yerle bir etmiştir ve bunun üzerinden tam 30 sene geçmiştir. Tokyo'nun yerine inşa edilen Neo-Tokyo, teknoloji çağının tüm gerekliliklerini yerine getirmektedir. Mafya ve terör ise bu şehrin damarlarına sızmıştır. Artık şehre hükmeden bu devasa kaosu engellemenin, ya da onun hızını kesmenin, hiçbir yolu yoktur. İki eski dost olan Tetsuo ve Keneda, çeteleriyle birlikte gizli bir askeri üsse girmeyi başarır. Ancak biri yakalanır ve deneylerde denek olarak kullanılmaya başlanır. Bunun üzerine kazandığı güçleri, kendi istekleri doğrusunda kullanacaktır.

IMDb: 8

19. Vals Im Bashir (2008)

19. Vals Im Bashir (2008)
www.beyazperde.com

Yönetmen Ari Folman bir arkadaşıyla gördüğü bir kabusu paylaştığında, kabusun Lübnan Savaşı’nda yaşadıklarıyla alakası olduğuna karar verirler. 26 tane vahşi köpek rüyasında onu kovalıyordur.

Ari, bu konuşmanın sonucunda orada yaşadıklarını hatırlamadığının farkına varır. Bunun üzerine, dünyanın dört bir yanındaki dostlarını ve asker arkadaşlarını arayarak yaşananlar hakkında onlarla konuşur. Ve konuştukça o dönem ve kendisi ile ilgili gerçekler Ari’nin hafızasında oluşturduğu gerçeküstü resimlerle ortaya çıkar.

IMDb: 8

20. Hadashi no Gen (1980)

20. Hadashi no Gen (1980)
www.beyazperde.com

Japonlar, İkinci Dünya Savaşının sonlarına doğru yaklaşırlarken Gen ve ailesi, Hiroşima’da yaşamaktadırlar. Gen’in babası, artık savaşın kazanılma ihtimalinin olmadığı kanısına ulaşmıştır. Bu nedenle kasaba memurlarının öfkesini toplar ve sırayla tüm komşularından ayrı düşer. Bölgedeki ticaret adamlarından sakınmak sureti ile yiyecek kavramı, Gen ve ailesi için kıtlık noktasına doğru ilerler. Tüm bu şeyler de çok geçmeden anlamını yitirir çünkü Amerikan askerleri, ellerindeki korkunç silahı serbest bırakarak Japonlar üzerindeki son saldırılarına başlarlar.

IMDb: 8

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. Tower (2016)

21. Tower (2016)
www.beyazperde.com

Yaklaşık elli yıl önce bir keskin nişancı Teksas Üniversitesi Kulesi’nin yirmi yedinci katına çıkıp, kampüsü ateşe vererek herkesi doksan altı dakika boyunca rehin tutar. Silah sesleri kesildiğinde geriye on altı ölü, otuz yaralı ve neler olduğunu anlamaya çalışan bir ülke kalır. Arşiv görüntüleri ve animasyonu daha önce görülmemiş biçimde birleştirmeyi başaran Tower belgeseli, Amerika’nın ilkokul katliamının şahitlerinin, karamanlarının ve kurtulanlarının anlatılmamış hikâyelerini gün yüzüne çıkarır.

IMDb: 8

22. Mary And Max (2009)

22. Mary And Max (2009)
www.beyazperde.com

Mary ve Max, Adam Elliot'un ilk uzun metrajıdır. Mary, Avustralya'nın kenar mahallerinden birinde yaşayan, sorumsuz ve yoksul bir aileye sahip olan, sekiz yaşındaki yalnız bir kız çocuğudur. Küçük kızın konuşabildiği tek kişi mektuplaştığı Avustralyalı bir savaş gazisidir. Postaneye gittiği bir gün şans eseri bir New York adres rehberi görür. Rehberi karıştıran Mary, New York'ta yaşayan Max Jerry Horowitz isimli bir adama mektup yazmaya başlar. Max, Manhattan'daki dairesinde yalnız yaşayan, ruhsal problemleri olan asosyal ve obez bir adamdır. 44 yaşındaki Max, Mary'nin mektubunu alır ve cevap yazmaya koyulur. Aralarında gelişen dostluk hayat hakkında acı ve tatlı gerçeklikleri beyaz perdeye sevimli ve dokunaklı bir şekilde yansıtır.

IMDb: 8,1

23. Cat City (1986)

23. Cat City (1986)
www.beyazperde.com

Normal hayatta nasıl ki kediler çok sevilir ve farelerden çok korkulursa animasyon dünyasında ise çoğu zaman bunun tam tersi hayata geçirilmiştir. Kediler Şehri'nde de kedilerin 'kötü' kaderi pek değişmiyor. 'Kötü' olan kediler fareleri ortadan kaldırmaya çalışırlar. Fakat robot bir köpek kedilerin bu sinsi ve hain planını bozar. Neyse ki 'iyi kediler' de vardır ve fareler ile mutlu mesut bir arada barış içinde yaşamlarına devam edeceklerdir. Oysa hesaba katmadıkları bir grup 'kötü kedi' daha vardır. Pafrika Ormanları'nda yaşayan bu haylaz kedileri Stanley adındaki acar gazeteci fare ortaya çıkarır. Orman kedileriyse şef Moloch'un liderliğinde dünyayı eski haline getirmek için acımasız bir ordu kurma hazırlıkları yaparlar.

IMDb: 8,4

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
3
2
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
emirjoe

13 numarayı bilimkurgu severler izlemeli.