Görüş Bildir
Haberler
AMATEM Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?

AMATEM Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?

Elif Ateş
03.11.2021 - 10:30

Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi, Türkiye'nin ilk modern ruh sağlığı kurumudur. Bu hastane 1924 yılında Mazhar Osman'ın girişimi ile açılmıştır. Hastanenin içerisinde psikolojik ve nörolojik dallarda klinikler bulunmaktadır. 1979 yılında ise Yıldırım Aktun'un başhekim olmasıyla birlikte yeni birçok bina ve klinikler yapıldı. Bunlardan biri de AMATEM kliniğidir. Sadece Bakırköy'de değil, Türkiye'nin tüm illerinde faaliyetlerini yürütmektedir. Bu merkezlerde sadece bağımlılık tedavisi yapılır. Peki, AMATEM nedir? Hangi hastalıklara bakar? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bir maddenin fiziksel, ruhsal ve sosyal sorunlara neden olmasına rağmen, kullanımına devam edilmesi, bırakma isteğine karşılık bırakılamaması durumuna bağımlılık denilmektedir. Kalp ve kanser hastalıklardan sonra  en çok ölüme sebep olan hastalık bağımlılıklardır. Pek çok bağımlılık türü bulunmaktadır. Bunlardan en yaygını ise alkol ve uyuşturucu bağımlılığıdır. Uyuşturucu madde kullanım yaşı zaman geçtikçe daha da düşmektedir. Önceleri yetişkinlerde rastlanan bu bağımlılıklar şimdilerde çocuklarda görülebilmektedir. Çevresel faktörler, kişilik problemleri, etrafta bağımlı olan kişilerin fazla olması, aile içi iletişim sorunları ve birtakım psikiyatrik rahatsızlıklar bağımlılıklara yol açabilmektedir. Ülkeler pek çok kurum açarak bu bağımlılıklar ile mücadele etmektedir. Buralarda yapılan tedavilerin başarı oranı da oldukça yüksektir. Bu kurumlardan biri olan AMATEM hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

AMATEM Nedir?

AMATEM Nedir?

AMATEM, Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Araştırma Merkezi'dir. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi'nin içinde ayrı binada bulunan bir servis olarak açılmıştır. Şu anda bu kurum Ankara, Erzurum, Manisa, İzmir, Adana, Afyonkarahisar gibi pek çok şehirde alkol ve madde bağımlılığı ilgili faaliyetler yürütmektedir.

AMATEM Hangi Hastalıklara Bakar?

AMATEM Hangi Hastalıklara Bakar?

AMATEM, alkol ya da madde kullanım problemi ve bunlara bağımlı olan kişilerin başvurabileceği yerdir. AMATEM'e başvurabilmek için iki yöntem bulunmaktadır. İlki hastanın alkol komasına, uyuşturucu komasına ya da yoksunluk krizine girmesi gerekmektedir. Hasta acile geldiği takdirde başvuru şartı aranmaz. Bunun dışında tedavi olmak isteyenlerde AMATEM'den randevu alabilir. Bu polikliniğe başvuran kişilerin sorunları belirlenir ve ihtiyaçları saptanır. Ayrıca tedavi amaçlı motivasyonun oluşturulması oldukça önemlidir. AMATEM'de tedavi yönteminin çeşitli dalları bulunmaktadır. Bazı durumlarda kısa süreli tedaviler ayakta yapılırken, ileriki bağımlılıklarda yatarak tedavi edilir. 

Burada ilk amaç kişinin alkol veya madde bağımlılığından kurtulmasını amaçlamaktır. Ayrıca tedaviler bağımlılık sonrasında sosyal hayata adapte olma sürecini de destekler. Fiziksel beceriler, konuşma, düşünme ve tavırsal değişiklikler normalleşecek şekilde geri kazanılması amaçlanır. Başarılı tedavilerin ardından hasta taburcu edilir. Fakat taburcudan sonra psikolojik destekler devam edebilmektedir. Bu merkezde tedavi süreçleri 28- 6 ay arasında değişiklik gösterir.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın