Görüş Bildir
Haberler
Almanya'nın Kural Tanımayan Sinemasından Mutlaka Seyretmeniz Gereken 20 Başyapıt

Almanya'nın Kural Tanımayan Sinemasından Mutlaka Seyretmeniz Gereken 20 Başyapıt

09.05.2021 - 03:04

Avrupa sinemasında kendine has bir konuma sahip olan Almanya'nın kültüründen izler taşıyan, kendine has ve mutlaka görülmesi gereken 20 filmi sizin için listeledik. İyi okumalar!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Aus dem Nichts (2017)

1. Aus dem Nichts (2017)
www.sinemalar.com

Hamburg'da yaşanan bir patlama, Katja'nın (Diane Kruger), hayatını paramparça etmiştir. Hapisteyken evlendiği, eskiden uyuşturucu tacirliği yapmış ancak hapisten sonra kirli işleri bırakmış Kürt kökenli eşi Nuri'yi (Numan Acar) ve oğlu Rocco'yu (Rafael Santana) kaybetmesinin ardından uzun süre kendini toparlayamayan kadın, yas döneminden sonra hukuk mücadelesine başlar.

IMDb: 7,1

2. Jakob der Lügner (1974)

2. Jakob der Lügner (1974)
www.beyazperde.com

Bir Nazi kampında tutsak olduğu dönemde Jacop, bir radyo programına kulak misafiri olmuş ve Sovyet birliklerinin ilerlemeye başladığını haber almıştır. Varşova'daki gettoya dönüp haberi arkadaşı Mischa ile paylaşır. Mischa, Jacop'un Nazilerin radyo yasağına rağmen bir radyo bulduğuna inanır ve bunu herkese yayar. Jacop ise gerçeği açıklamak yerine, bu şekilde insanların moralini yükseltmek ve onlara umut vermek için kendi uydurduğu haberleri yaymaya başlar...

IMDb: 7,2

3. Das Schreckliche Mädchen (1990)

3. Das Schreckliche Mädchen (1990)
www.sinemalar.com

Genç bir kadın yaşadığı kasabanın 2. Dünya Savaşı dönemini araştırırken kasabadan bir grup insan kadına cephe alır..

IMDb: 7,3

4. Der Baader Meinhof Komplex (2008)

4. Der Baader Meinhof Komplex (2008)
www.beyazperde.com

Alman terörist grubu RAF’ı (Kızıl Ordu Fraksiyonu) inceleyen Der Baader-Meinhof Komplex, 60’ların sonu ve 70’lerin başlarında hüküm süren, bombalama, adam kaçırma ve hırsızlık gibi birçok olayın içine karışan Alman terörist grubuna sert bir bakış atıyor.

Stefan Aust’un çok satan romanından sinemaya uyarlanan yapım, Moritz Bleibtreu’nun da başarılı oyunculuğuyla konuşulmuştu.

IMDb: 7,4

5. Toni Erdmann (2016)

5. Toni Erdmann (2016)
www.sinemalar.com

Uluslararası bir danışmanlık şirketi için Bükreş'te çalışan Ines (Sandra Hüller) işi ve kariyerinden başka bir şey düşünmeyen hırslı bir iş kadınıdır. Memleketi Almanya'ya doğum günü için kısa süreliğine döndüğünde uzun süredir görmediği babası Winfried (Peter Simonischek) ile karşılaşır. İlerlemiş yaşına rağmen yaptığı yersiz şakalar ve tavırlarıyla adeta çocuk gibi bir karakteri olan Winfried, kızıyla biraz daha fazla zaman geçirmek için ondan habersiz Bükreş'e gider. Kısa bir ziyaret olarak başlasa da, kızının yaşadığı manasız hayattan dolayı endişe duyan baba, burada kızını hem neşelendirmek, hem de kaybettiklerini hatırlatmak için biraz daha kalmaya karar verir. Baba kızı bundan sonraki süreçte birbirinden absürt olaylar beklemektedir.

IMDb: 7,4

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Jenseits der Stille (1996)

6. Jenseits der Stille (1996)
www.sinemalar.com

Çocukluğunun ilk yıllarından beri Lara'nın zor ama önemli bir görevi vardı. Anne ve babası sağır-dilsiz olan Lara, ebeveynleri diğer insanlarla iletişim kurmak istediğinde işaret dilini konuşma diline çevirmek zorunda kalır. Yaşı ilerleyip olgunlaştıkça, müziğe ve klarnet çalmaya ilgi duyar ve oldukça başarılı olur. Ancak, sağır olan anne ve babası, Lara'nın müzikteki başarısını paylaşamazlar. Lara'nın tutkusu ve ebeveynleri arasında bir karar vermesi gerekecektir...

IMDb: 7,4

7. Die Blechtrommel (1979)

7. Die Blechtrommel (1979)
www.sinemalar.com

Film 1920'li yıllarda Almanların, Polonyalılar ve diğer azınlıklarla birlikte uyum içinde yaşadıkları yoksul kent Danzig 'de başlar. Annesi ve hangisinin babası olduğunu bilmediği iki erkekle birlikte yaşayan Oskar'a (David Bennent) üç yaşına bastığı doğum gününde teneke bir trampet hediye edilir. Bu andan itibaren çevresinde gözlemlediği erişkinlerin mutsuz ve acınılacak dünyalarına katılmaktansa hep çocuk olarak kalmaya karar verir. Gerçekten de yıllarca fiziksel olarak bir gelişme göstermez. Çevreye karşı tek protestosu büyümeyi reddetmek değildir, aynı zamanda teneke davuluna şiddetle vururken çıkardığı cam eşyaları bile parçalayan tiz çığlığı da 2.Dünya Savaşı yaklaşırken ülkede olup bitenlere duyarsız kalan orta sınıf Alman toplumunu bir yadsıma biçimidir, git gide çıldıran dünyaya karşı bir protestodur.

IMDb: 7,5

8. Christiane F. - Wir Kinder vom Bahnhof Zoo (1981)

8. Christiane F. - Wir Kinder vom Bahnhof Zoo (1981)
www.otekisinema.com

1978 yılında Alman Stern dergisinin uyuşturucu batağına saplanmış 14 yaşında bir genç kızla yaptığı röportajdan hareketle beyazperdeye aktarılan Christiane F. – Wir Kinder vom Bahnhof Zoo (Bahnhof İstasyonu Çocukları), 70'li yılların Berlin'indeki çocukların uyuşturucunun esareti altındaki yaşamlarını konu alıyor.

IMDb: 7,6

9. Europa Europa (1990)

9. Europa Europa (1990)
www.beyazperde.com

Solomon Perel, İkinci Dünya Savaşı tüm şiddetiyle devam ederken kendi hayatını koruyabilmek adına kim olduğunu saklar ve Hitler'in peşinden giden güruhun peşine takılır. Bir Musevi olduğunu saklamaktadır ve orduda gösterdiği başarılarla beraber kısa bir süre sonra bir kahraman olarak görülmeye başlayacaktır. Ancak savaş beraberinde bambaşka trajedileri getirecektir.

IMDb: 7,6

10. Good Bye Lenin! (2003)

10. Good Bye Lenin! (2003)

1989 yılında, Doğu Almanya’da yaşayan Alex’in annesi aniden komaya girer. Komada kaldığı sekiz ay boyunca dünya politik düzeninde hiç beklenmedik gelişmeler olur. Komunist Parti’nin en sıkı savunucularından ve aktif destekçilerinden biri olan Christiane, sekiz ay sonra uyandığında artık yaşadığı dünya sandığından çok farklıdır.

Berlin Duvarı yıkılmış; kapitalizm, Doğu Almanya’da kendisini göstermeye başlamıştır. Alex, annesinin zaten hassas olan sağlığını düşünerek bu gerçekleri ondan saklamaya karar verir! Ama bu hiç de kolay olmayacaktır. Değişimin rüzgarları, sadece sokaklarda değil, evlerin içinde de esmeye başlamışken annesini tüm bu gerçeklerden koruyabilmek için içlerinde sadece kendilerinin olduğu, gerçek üstü masalsı bir dünya kurar.

2003 Avrupa Film Akademisi’nin En İyi Avrupa Filmi ödülünü kazanan film, uluslararası festivallerin de gözdelerinden biri olmuştu.

IMDb: 7,7

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Das Experiment (2001)

11. Das Experiment (2001)
www.beyazperde.com

Bilim insanları insanların içgüdüsel dürtülerini ölçebilmek adına bir deney kurgulamaya karar verirler. Deneye göre 8 kişi gardiyan, 12 kişi tutuklu olarak yalancı bir hapishaneye alınırlar. Gardiyanlar, gardiyan rolünü; mahkumlar ise mahkum rolünü oynayacaklardır. Her şey bir oyun olarak başlar ancak durumun gittikçe daha ciddi bir hal almaya başlaması, oraya para için gelen yirmi kişiyi rollerinin içerisine mahkum eder. Artık sahte gardiyanlar gerçek gardiyan gibi davranmaya başlayacaklardır. Bilim insanları deneyin kontrolünü kaybedeceklerdir.

IMDb: 7,7

12. Die Ehe der Maria Braun (1979)

12. Die Ehe der Maria Braun (1979)
www.sinemalar.com

Genç ve güzel bir kadın olan Maria, eşini İkinci Dünya Savaşı’nda kaybeder. Kocasının ölümünün ardından, Almanya’nın yaşadığı ekonomik bunalımı atlatabilmek için para kazanması gereken Maria bunun için aklını ve kadınlığını kullanacaktır. Fassbinder’in Batı Almanya’nın İkinci Dünya Savaşı sonrası ekonomik durumuna odaklanan 'BRD Üçlemesi'nin ilk halkası olan Maria Braun'un Evliliği, 1980 yılında da 'En İyi Yabancı Film' dalında Altın Küre’ye de aday olmuştu.

IMDb: 7,8

13. Das weiße Band (2009)

13. Das weiße Band (2009)
www.beyazperde.com

Birinci Dünya Savaşı arifesinde Protestan Kuzey Almanya'da bir köyde geçen hikaye, köyde gelişen tuhaf ve ürkütücü kazalardan yola çıkıyor. Eğitim, din, gelenek, masumiyet gibi kavramları köyün soysal dengeleri üzerinden yansıtan ve tartışan film, köy öğretmeninin geriye dönerek anlattığı bir hikaye olarak işlenmekte. Anlatımıyla izleyiciye eşlik eden öğretmeninin sözlerinde yer verdiği gibi, bu olaylar, 2. Dünya Savaşı Almanya'sının toplumsal temellerini gözler önüne seriyor.

IMDb: 7,8

14. Aguirre, der Zorn Gottes (1972)

14. Aguirre, der Zorn Gottes (1972)
www.beyazperde.com

1560 yılında, efsanevi altın ülkesi El Dorado'yu bulmak amacıyla İspanyol 'kâşif'ler And dağlarını aşmaktadırlar. Aralarında komutan yardımcısı Don Lope de Aguirre'nin de bulunduğu bir keşif kolu Don Pedro de Ursua başkanlığında yola çıkar. Yerli kölelerin kılavuzluğunda, önce dağlarda ardından haritalarda gösterilmemiş bir nehirde, sallarla sürdürülen yolculuk büyük kayıplara yol açar. Yiyecekleri, salları, mühimmatları ve adamları telef olur; artık görünürde nehir ve bataklıktan başka fethedilecek bir şey kalmamıştır. Askerler görünmeyen ellerin attığı ok ve mızraklara hedef olmaktadır. Ursua keşfe son vererek kampa geri dönmeye karar verir. Aguirre ise nehri takip ederek zafere doğru yürümeleri gerektiğini savunur. Ursua yardımcısının zincire vurulmasını emredince Aguirre ve yandaşları isyan ederler. Aguirre komutayı ele aldığında, kimse ona karşı çıkmaya cesaret edemez.

IMDb: 7,9

15. Der Himmel über Berlin (1987)

15. Der Himmel über Berlin (1987)
www.sinemalar.com

Bölünmüş Berlin'de geçmekte olan film, insan olmak isteyen, bu sebeple de bir aşk arayışına giren bir meleğin hikayesini ve Damiel ile Cassiel'in gözünden şehirdeki farklı yaşamları ve dramları pasif bir şekilde izlemesini anlatmaktadır.

IMDb: 8

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Angst essen Seele auf (1974)

16. Angst essen Seele auf (1974)
www.sinemalar.com

Ali, Fas'tan Almanya'ya çalışmak için gelmiş bir işçidir. Her zaman gittiği ve Arab arkadaşlarıyla buluştuğu bir barda, 60 yaşının üzerindeki Emmi isimli bir kadınla tanışır. Emmi, kendisine aşık olur ve bir süre sonra evlenirler. Ancak, bu evlilik göçmenlerin yarattığı tedirginliği yoğunlukla yaşayan Bavyera Almanları üzerinde şok etkisi yaratır. Emmi, çocukları ve çevresi tarafından itilir. İmkansız gibi görünen Emmi ve Ali'nin aşkı, hikaye ilerledikçe yönetmen tarafından sert bir toplum eleştirisine doğru evrilir.

IMDb: 8,1

17. Der Untergang (2004)

17. Der Untergang (2004)
www.sinemalar.com

İkinci Dünya Savaşı'nın sonu yaklaşırken, kaybetmek üzere olan Hitler ve yakın arkadaşları kendilerini sığınaklarda güvene almışlardır. Berlin artık düşmüş bir kaledir fakat Hitler, şehirden çıkmayı ve teslim olmayı kabul etmemektedir. Halkının tüm fertleri dışarıda yok edilirken o, son yolculuğuna hazırlanmaktadır. Berlin düşerken, sığınaktaki herkesin ölümle yaşam arasında seçim yapma saati de giderek yaklaşmaktadır. 'Der Untergang' (Çöküş), 'Das Experiment' filmiyle hatırlanan yönetmen Oliver Hirschbiegel'ın imzasını taşıyor.

IMDb: 8,2

18. Das Boot (1981)

18. Das Boot (1981)
www.beyazperde.com

İkinci Dünya Savaşı esnasında özel bir operasyon dahilinde İngiliz savunmasını yok etmeye giden bir Alman denizaltısı, hedefine yaklaştığı sırada beklenmedik bir İngiliz atağıyla kapana kısılır. Bir yandan bu zor durumdan kurtulmaya çalışan mürettebat kendilerini savaş ve insan kavramını sıkça sorguladıkları bir can pazarı içerisinde bulurlar. Savaş halindeki askerlerin psikolojilerine yoğunlaşıldığı film, bu insani yönüyle diğer savaş temalı filmlerden ayrılmıştır. Yapım, 1983 yılında En İyi Yönetmen, En İyi Uyarlama Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni ve teknik dallarda efekt, kurgu ve ses için 6 Oscar adaylı almıştı.

IMDb: 8,3

19. M (1931)

19. M (1931)
www.sinemalar.com

Islık, balon, şeker, cinayet! M, Metropolis’in yaratıcısı Fritz Lang’dan suç, ceza ve adalet hakkında siyah beyaz bir gerilim. Seri cinayetler işleyen çocuk katili Hans Becker tüm şehirde kaosa sebep olmuştur. Nazi-öncesi Almanya’sında Berlin’de yaşayan Hans’a karşı dönemin hükümeti çalışmakta, ancak polis katile ulaşamamaktadır. Polise karşı, yeraltı suç örgütlerinin katilin peşine düşmesi olayların karışmasına sebep olacaktır.

IMDb: 8,3

20. Das Leben der Anderen (2006)

20. Das Leben der Anderen (2006)
www.beyazperde.com

Başkalarının Hayatı, Alman sinemasının son döneminin en önemli filmlerinden biri olarak kabul görmüştür. Film iktidarın meşrutiyetini devam ettirebilmek için ülke genelinde kurduğu istihbarat servisini ve bu birim içerisinde önemli bir pozisyonda çalışan ve Bakan tarafından bir sanatçıyı takip etme görevine atanan Yüzbaşı Gerd Wiesler’in karşılaştığı oyunları konu edinir. Wiesler, gözetlediği tiyatro yazarının rejime karşı gelmediğini, şüpheli herhangi bir harekette bulunmadığını görür ve bu görevin altında başka bir amaç yattığını fark eder. Yazarın hayatına her gün daha bir fazla giren Wiesler, zamanla yazara kendisinin bile fark etmediği yardımlarda bulunur; böylece aralarında gizli bir dostluk kurulur.

IMDb: 8,4

Bu içerikler de ilginizi çekebilir!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
19
3
3
2
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Yağız Çakır

O zaman bir Alman filmi önerisi de benden gelsin. Under sandet'i tavsiye ederim film çok duygusal çok yalın çok güzeldi. 2.dünya savaşında Almanya'nın yenilm... Devamını Gör

KucukEniste

Yağız'ın fikrini çalmış gibi olacağım Under Sandet Danimarka Almanya ortak yapımı çok güzel bir film hatta Dark dizisinden tanıyabileceğiniz Louis Hofmann'da... Devamını Gör

SO_FAR_SO_GOOD

Til Schweiger'in senaryosuna katkıda bulunduğu, oynadığı ve yönettiği BARFUSS da güzeldir.