Görüş Bildir
Haberler
Ağaçların Nesli Tükeniyor: Dünyada Günden Güne Nesli Tükenen Ağaç Türleri

Ağaçların Nesli Tükeniyor: Dünyada Günden Güne Nesli Tükenen Ağaç Türleri

Tema Vakfıad
27.06.2017 - 17:25

1. Baobab Ağacı (Adansonia)

1. Baobab Ağacı (Adansonia)

Yeryüzünün en geniş gövdeli ağaçlarındandır. Daha çok Afrika, Madagaskar ve Avustralya’da yetişir. Baobab çok uzun ömürlü bir ağaçtır. Afrika'da yaygın olarak tohumdan ekilerek üretilmekte  ve doğal yaşamı koruma çerçevesinde fideler, yaygın bulundukları çevrelere çoğaltmak amaçlı tekrar dikilmektedir.  Çünkü Afrika ve Hindistan’da yetiştirilen bu ağaç gittikçe daha çok tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalmaktadır. .

İçeriğin Devamı Aşağıda

2. Maymun Çıkmazı Ağacı (Araucaria araucana)

2. Maymun Çıkmazı Ağacı (Araucaria araucana)

Anavatanı And dağlarının Şili ve Arjantin deki kesimleridir.  30 m yüksekliğe ulaşabilen bu ağaca karıncadan başka bir canlının çıkabilmesi oldukça zordur.  O nedenle maymunların dahi çıkamadığı Şili Arokaryası, Maymun Çıkmaz Ağacı ismini almıştır. Gövdesinin düzgünlüğü ve uzun oluşundan dolayı kereste olarak faydalanmak maksadıyla Şili’de kesilen bu ağaçların nesli yok olmaya doğru gidince arokaryanın uluslararası ticareti yasaklanmıştır.

3. Bois Dentelle Ağacı (Elaeocarpus bojeri)

3. Bois Dentelle Ağacı (Elaeocarpus bojeri)

Bu güzel ve şirin ağaç yeryüzünde çok az sayıda vardır. Dünyada bu ağaçtan sadece iki tane kaldığı söylenmektedir. Dantele benzeyen çiçekler arasından püsküllü tomurcuklar çıkarmaktadır. Bu türün hiçbir ticari geliri olmadığı için kimseler yetiştirme ihtiyacı duymayıp neslinin tükenmesine sebep olmuşlardır.  Hindistan hükümeti sivil toplum kuruluşları bütün çabaları ile koruma altına almış ve neslinin tükenmemesi için uğraşlar vermektedirler.

4. İntihar Palmiyesi (Tahina Spectabilis)

4. İntihar Palmiyesi (Tahina Spectabilis)

Sadece Madagaskar'ın kuzey batısında yetişen bu dev palmiye yaklaşık 50 yıl yaşamakta ve sonra bir kez çiçek açıp ölmektedir. 2005'te keşfedilen bu bitki 18 metreye kadar uzayıp dallarıyla on metre çapında bir alanı kaplamaktadır. Doğal ortamda 90 tane kaldığı bilinen bu palmiyeleri Google Earth'te görmek bile mümkündür.

5. Yalancı Portakal Ağacı (Maclura pomifera)

5. Yalancı Portakal Ağacı (Maclura pomifera)

Dutgiller cinsinden bir zamanlar İstanbul ve Bursa taraflarında gerek süs bitkisi gerekse çit olarak yetiştirilen boyu 20 metreye kadar uzayabilen geniş tepeli bu ağaç türüdür. Anayurdu Amerika olan dikenli bir tür olan bu ağaç dikenli bir ağaçtır. Çok fazla bulunamayan; türünü kaybeden bir bitki olmasına rağmen kozmetik üretiminde ve ağacının da esnek olmasından dolayı yay yapımında kullanılır. Meyveleri yüksek tansiyonu düşürücü özelliği de olan yalancı portakal ağacı ayrıca merhem haline getirilerek iltihaplı yaralar üzerine de uygulanır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın