Görüş Bildir
Haberler
334 Çocuk Annesiyle Birlikte Cezaevinde

334 Çocuk Annesiyle Birlikte Cezaevinde

adem kara
20.08.2014 - 13:12 Son Güncelleme: 20.08.2014 - 16:50

Kadın cezaevlerinde kalan 0-6 yaş arasındaki çocukların sayısı 334’e yükseldi. Herhangi bir düzenleme yapılmadığı için bu çocuklar gündüzleri kreşe gitmeleri gerekirken gidemiyor ve cezaevi koşullarında yaşamak zorunda kalıyor...

Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı Başkanı Nevin Özgün’ün verdiği bilgiye göre 0-6 yaş arasındaki 334 çocuk anneleriyle birlikte cezaevinde kalıyor. 

Cumhuriyet’in haberine göre Kadın ceza infaz kurumlarında kalmak zorunda olan 0-6 yaş arası çocukları, sistem görmüyor. Yasal düzenlemeye göre bu çocukların gündüzleri kreş ve yuvalara gönderilmesi, akşamları annelerinin yanına getirilmesi gerekiyor ama bu çoğunlukla uygulamaya geçemiyor. Kurumdaki kreşlere sadece 3-6 yaş arası çocuklar alınıyor. Mevcut yasal düzenleme, bu çocukların gelişimlerine uygun besin takviyeleri alacağından söz etse de; koşullar çocukların ancak annelerine düşen yiyeceklerden yararlanmalarına olanak tanıyor.

Aynı zamanda bu durum çocuğu ile birlikte cezaevinde kalan kadınlar için de psikolojik sorunlar yaratıyor. Anneler çocuklarının da özgürlüklerini kısıtladıklarını düşünerek suçluluk duyuyorlar. Cezaevlerinde anneleriyle birlikte kalan çocuklar için karşılanması istenen talepler ise şunlar:

Mahpus anne ile çocuğun odası diğer mahpuslardan ayrı olmalı, çocuklu annelere ayrı bir yer düzenlenmeli, bu mekânlar çocuk dostu olmalı. Yeni mekânlar inşa edilemiyorsa çocuklu mahpus anneler için ayrı bir koğuş ayarlanmalı.

Mahpuslara verilen yiyecekler çocuk ve bebeklere, emziren annelere, hamile kadınlara verilmemeli.

Çocuğun dışarıyla, diğer aile üyeleriyle (babası ve kardeşleri) teması kesilmemeli, çocuk mümkün olduğunca dışarı gönderilmeli.

0-3 yaş grubu akranlarıyla zaman geçirebilmeli. 3-6 yaş grubu kurum dışındaki kreşlere gönderilmeli, okul öncesi eğitim desteği sağlanmalı.

Kurumlarda sürekli olarak doktor bulunmalı, çocuk doktoruna erişim kolaylaştırılmalı. Psikososyal servis uzmanları artırılmalı.

Sendika.Org

Kaynak: http://www.sendika.org/2014/08/334-co...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0